Komen er ook glas-in-lood ramen in Zweden voor?

Hier kunt u uw algemene vragen, opmerkingen en/of verhalen over Zweden kwijt.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Franck Kokke
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1178
Lid geworden op: 05 okt 2008 00:05
Land: Zweden
Locatie: Hudiksvall (SE)

Re: Komen er ook glas-in-lood ramen in Zweden voor?

Bericht door Franck Kokke » 19 sep 2009 09:38

Tjena Martin

Ik heb met 3 meter misschien ook wel overdreven. Voor mijn gevoel waren ze ongetrokken toch al langer dan 1,5 mtr want voor mijn verhuis heb ik ze getrokken en op ± 1,6 mtr geknipt.

Ik heb vlak voor mijn verhuis nog flink wat profielen in geslagen. Heb een dubbelwandige grijze PVC-buis gekocht (warmwaterafvoer bestendig) zo'n stevige (7 of 8 cm dik?) 1,7 mtr lang, paste nog net in mijn auto vandaar 1,7. Aan het ene uiteinde een stop op gelijmd en aan het andere uiteinde zo'n draaibare afsluitsluitdop. Zo zijn al de profielen meer verhuist, getrokken en wel want dan zijn ze steviger. Er is er niet een verbogen of ingedeukt. Ga ik naar NL neem ik dat ding mee leeg en hij komt vol weer mee terug, zelfs zo'n volle buis weegt al flink wat.
Groeten, Franck

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Komen er ook glas-in-lood ramen in Zweden voor?

Bericht door Leo » 30 okt 2017 11:18

Martin E. van Doornik schreef:
09 sep 2009 23:05
Ik heb, dom van me, niet goed opgelet of er glas-in-lood ramen in Zweden voorkomen, buiten de kerken om. Denk maar eens aan de vooroorlogse huizen in NL met glas-in-lood in de bovenste delen van de ramen. Wat een prachtige kleuren.
Ik ben namelijk gisteren geslaagd na mijn opleiding om glas-in-lood ramen te maken!
Misschien een tip: Lupus Nensén in Malmö maakt glas-in-lood raampanelen

surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: Komen er ook glas-in-lood ramen in Zweden voor?

Bericht door surstromming » 05 nov 2017 11:30

Wat ik me afvraag gezien het feit dat lood als metaal al een tijd onder vuur ligt omwille van de giftigheid : is dit wel degelijk nog altijd lood of een of andere vervanglegering ? Enkele jaren geleden heb ik me moeten bezighouden met een nieuwe etikettering van de producten in het lab. De pot met lood moet in de gifkast en naast de nodige waarschuwingen moest er ook een doodskop op. Volgens mij wat bij het haar gegrepen want als je beseft hoeveel lood er sinds 14-18 in de grond van de Westhoek zit, meer bepaald in landbouwgrond....

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 3 gasten