recept pepparkakor

Hier kunt u uw algemene vragen, opmerkingen en/of verhalen over Zweden kwijt.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
femke
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 140
Lid geworden op: 12 okt 2005 21:02
Locatie: lelystad

recept pepparkakor

Bericht door femke » 04 dec 2009 15:46

Hallo Zwebbers!

Wie is zo vriendelijk voor mij het recept van Pepparkakor op te schrijven en dan s.v.p. in het Nederlands,haha. Kan het aardig volgen in het Zweeds op een Zweedse recepten-site maar een aantal dingen kom ik helaas niet uit. Heb wel begrepen dat je het deeg minstens een dag in de koelkast moet laten liggen(?). Heb ook gezien dat de hoeveelheden (maatbepaling) aangeduid wordt in deciliters, maar hoe zit het dan met de maat-aanduiding voor bijv. de hoeveelheid meel die je nodig hebt? Of is dit een vraag van een dom blondje,haha!!

Verder wil ik dit jaar hier thuis zoveel mogelijk Zweedse gerechten eten met de Kerst.
Dus experts, roept U maar!!!! Alles is welkom maar typische gerechten voor de Kerst heeft de hoogste prioriteit natuurlijk. Alvast heel hartelijk dank en ook, voor wie het viert, een gezellige Sinterklaas toegewenst.

Groetjes,
Femke,Lelystad.
dromen hebben houdt de mens op de been;
ik droom niet alleen in de nacht maar ook overdag van een vakantiehuisje in Zweden.


offline
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 179
Lid geworden op: 12 feb 2009 22:12
Locatie: Gränum

Re: recept pepparkakor

Bericht door offline » 04 dec 2009 16:28

Hej,

Even googelen op "julbord recept" en eet smakelijk. Vertalen via lagom.nl ofzo.
Ik hoop dat het eten dan beter smaakt dan lagom. :wink:

Marco

Mr.Brightside
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 62
Lid geworden op: 11 mar 2008 20:50
Land: Zweden
Locatie: Stockholm
Contacteer:

Re: recept pepparkakor

Bericht door Mr.Brightside » 04 dec 2009 20:34

Peperkoek = Zweeds?

Had helemaal niet gedacht dat dat Zweeds was :o

Ernst
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1334
Lid geworden op: 14 jun 2001 02:00
Land: Zweden
Locatie: Östergötland,Zweden

Re: recept pepparkakor

Bericht door Ernst » 04 dec 2009 21:51

Verwissel de zweedse pepparkakor niet met de nederlandse peperkoek !

Ik denk dat het moeilijk wordt om in nederland zweedse pepparkakor te maken.
Deels heb je Farin (een soort van basterdsuiker) en sirap (siroop....probeer de pannekoeken siroop eens) nodig.

Mocht je dit niet weerhouden dan heb je hier een recept voor julpepparkakor:

5,5 dl Farin (bruine basterdsuiker dus, als je niks anders hebt)
1,5 dl Sirap (pannenkoeken siroop lijkt me nog het meest in de buurt komen)
1,5 dl water
300g boter of margarine (ga voor de boter !)
1 eetlepel kaneel (gemalen)
1 eetlepel gember (gemalen)
1 eetlepel bikarbonaat (ehh...)
1,5 ltr bloem

En dan nu aan het werk:

- Mix het water, basterdsuiker en de siroop en breng het aan de kook...laat het mengsel daarna afkoelen.
- Voeg de kruiden toe (kaneel, gember) en maak een deeg met bikarbonaat en het meel. Bewaar het deeg in de koelkast tot de volgende dag. (Bestrooi het deeg met de rest van de bloem voordat het de koelkast ingaat)
-Kneed het deeg de volgende dag en rol het deeg uit tot 2mm dikte.
- Snij de gewenste "pepparkaks-vorm" uit het deeg en leg ze op een bakplaat
(van te voren invetten of op bakpapier leggen !)

In de oven 180 graden, 8-10 min

/Ernst
Av allt man kan tro på, varför inte sig själv

Hilde
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 184
Lid geworden op: 22 dec 2008 16:48

Re: recept pepparkakor

Bericht door Hilde » 04 dec 2009 22:19

[quote="femke"]

Heb ook gezien dat de hoeveelheden (maatbepaling) aangeduid wordt in deciliters, maar hoe zit het dan met de maat-aanduiding voor bijv. de hoeveelheid meel die je nodig hebt? Of is dit een vraag van een dom blondje,haha!!


Als je nog eens naar Zweden gaat, kan je van het grootwarenhuis van die handige maatschepjes en maatbekers meebrengen met aanduidingen in deciliters. Dat heb ik ook gedaan, en het is nu veel gemakkelijker om Zweedse recepten klaar te maken, die zijn immers allemaal in dl. Ook de aanduiding voor koffielepel, theelepel, eetlepel e.d. staat aangeduid. Handig!

Franck Kokke
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1178
Lid geworden op: 05 okt 2008 00:05
Land: Zweden
Locatie: Hudiksvall (SE)

Re: recept pepparkakor

Bericht door Franck Kokke » 05 dec 2009 09:39

Tjena

Als je dan alle moeite gedaan hebt om ''pepparkakor'' te maken, krijg je van Nederlandse gasten te horen dat het eigenlijk best lekker is; ''Die Zweedse Speculaas'' :so:
Groeten, Franck

juvuln
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 689
Lid geworden op: 11 aug 2008 22:31
Land: Zweden
Locatie: Kallsedet
Contacteer:

Re: recept pepparkakor

Bericht door juvuln » 05 dec 2009 14:18

Mmmm....en dan heb je ook de ´gör det själv´ pakketjes.
In de koeling in onze lanthandel hebben we van Nyåkers pepparkaksdeg liggen...gebruiksaanwijzing lezen en vanaf het moment van openmaken van het doosje en eetmoment...5 uurtjes.... :wink:

....moet je wel in Zweden wonen om dit kant en klaar pakketje te kopen, dat wel ja.... :D

En in aanvulling op Ernst....bikarbonaat heet ook wel natriumbikarbonaat, van het merk Santa Maria gewoon in de supermarkt te koop. Zullen ze ook onder die naam in Nederland hebben.

Jörgen
Jörgen
Kallsedets Fjällcenter, Kallsedet

qinx
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1805
Lid geworden op: 09 jan 2002 01:00
Locatie: Upplands-Väsby (Stockholm)

Re: recept pepparkakor

Bericht door qinx » 05 dec 2009 14:41

Ernst schreef:Verwissel de zweedse pepparkakor niet met de nederlandse peperkoek !
En toch associeer ik ze altijd heel erg met elkaar. Zweedse pepparkakor zijn in mijn ogen (en mond!) speculaas met de smaak van peperkoek (of zo je wilt peperkoek in de vorm van een speculaasje)

Martin E. van Doornik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1506
Lid geworden op: 21 okt 2005 14:21
Locatie: Westernieland (Gr.) / Sunnemo (Värmland)

Re: recept pepparkakor

Bericht door Martin E. van Doornik » 05 dec 2009 16:05

Mormors pepparkakor
(uit het kookboek Sunnemoköket van de vrouwen van Sunnemo, uitgave 2003, ISBN 3-8334-0252-0)

Följande recept är inlämnade av Emy Persson, Gräs vid Sunnemo. Receptet kommer ursprungligen från Emys mormor.

2 ägg
2 kkp socker
1 kkp sirap
1 kkp grädde
3 kkp vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malda pomeransskal

Smeten lägges på en smord plåt med kanter. Gräddas i 200 grades värmer. Skäres i bitar.

(ik weet nog niet waar die afkortingen kkp en tsk voor staan....)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten