Warmte systeem

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Warmte systeem

Bericht door wirbel » 28 mar 2011 21:19

Waar zijn die Oljefylda radiatoren mee gevuld?
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

Prosper
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 207
Lid geworden op: 30 okt 2005 07:37
Locatie: Gusselby
Contacteer:

Re: Warmte systeem

Bericht door Prosper » 28 mar 2011 21:20

spcl4y schreef: Op een site waar iemand zijn leven in Zweden woord voor woord beschreef vertelde hij dat de radiatoren vulde met anti-vries...?
Ja hoor dat gaat ook goed maar je moet dan wel weten hoeveel liter je nodig hebt. Kan best duur worden. Je moet een verhouding hebben van 40 liter ethanol op 100 liter water voor -35.
Als je dan een ved panna hebt waar al snel 200 liter in zit.

Eric
http://www.prospervvs.se/

buskis

Re: Warmte systeem

Bericht door buskis » 28 mar 2011 21:41

wirbel schreef:Waar zijn die Oljefylda radiatoren mee gevuld?
ÖL !

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Re: Warmte systeem

Bericht door jaap » 28 mar 2011 21:43

buskis schreef:
wirbel schreef:Waar zijn die Oljefylda radiatoren mee gevuld?
ÖL !
Skål!
Ingen natt är så lång, att den inte följs av en gryning

wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Warmte systeem

Bericht door wirbel » 28 mar 2011 22:18

Etanol is toch ook öl? Al zou ik het maar niet gaan drinken. :drugged:
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

linekebreukel
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 180
Lid geworden op: 08 okt 2002 02:00
Locatie: Pijnacker

Re: Warmte systeem

Bericht door linekebreukel » 23 okt 2011 20:24

Om even naar mijn oorspronkelijke vraag terug te keren...

We hebben intussen ons huis in Nederland verkocht (binnen 2 weken!!!) en gaan precies midden in de winter verhuizen naar Zweden (januari). Vorige week waren we er even en is er een schoorsteenboer langs geweest. We laten door hem (als hij niet te duur is) een kökspanna installeren omdat we naast het stoken ook op hout willen gaan koken. We kiezen uiteindelijk voor houtverwarming omdat we niet verwachten dat we voor lange tijd (de eerste jaren) naar Nederland of ergens anders heen willen en zeker niet in de winter.

We behouden het al door de vorige eigenaar geïnstalleerde direct el systeem dat het huis al rijk is voor noodgevallen (voor het geval we toch onverwacht in wintertijd moeten reizen, door bijv. familieomstandigheden), maar volgens mij duurt het best wel even voordat de vorst in een huis intrekt. We wonen straks in Småland, vlakbij Vetlanda. Daar is het niet extreem koud, hoewel de vorige twee winters streng waren. Omdat de schoorsteen op zolder aan 1 kant te dicht bij de dakbalken zit, moet er toch wel e.e.a. aangepast worden volgens de Sotningsdistrikten. We wachten met spanning de offerte af die hopelijk de komende week in de bus gaat vallen.

Via marktplaats in Nederland hebben we een hele verzameling radiatoren gekocht (scheelde ons ruim 2700 euro in totaal) die voor zover we konden testen allemaal lekvrij zijn. Sommige zijn zelfs nog niet gebruikt! De koppelingen e.d. hebben we ook via marktplaats kunnen kopen. Alleen de 15mm ijzeren leidingen willen we in Zweden kopen, maar die vallen volgens mij behoorlijk duurder uit (bij een Zweedse loodgieter 6 euro per meter, vergeleken met 3 euro voor 2 meter bij de Gamma). Met een bus hebben we vorige week al 90 procent van onze inboedel zelf verhuist, we moesten er toch heen voor isoleringswerk in de kelder en ook het huren van deze bus (Mercedes Vito type C bij Blue Rent) scheelt enorm veel geld met een gemiddelde internationale verhuizing. Zo hopen we genoeg geld bijeen te sparen voor de aanschaf van het verwarmingssysteem en een eventuele verbouwing/aanpassing van onze schoorsteen.

Bedankt voor het meedenken over verwarmingssytemen. Bergwarmte ligt echt boven ons budget om aan te schaffen, dat was wel het mooiste geweest denk ik, maar we hebben dadelijk elke cent nodig als we zonder werk naar het noorden vertrekken.

Lineke

Janneman
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 23
Lid geworden op: 31 jan 2008 11:03
Locatie: Didam
Contacteer:

Re: Warmte systeem

Bericht door Janneman » 23 okt 2011 20:59

Misschien is infrarood ook een mooie optie. Ik verkoop ze al een tijdje en merk dat er steeds meer vraag naar is. Ik heb ook een zweedse beschrijving beschikbaar.

Hoe werkt infraroodverwarming precies?

Het principe is hetzelfde als bij verwarming door zonneschijn. De infraroodstralen van de zon verwarmen niet de lucht, maar objecten die de straling ontvangen. Op een koude dag merk je dat het beste. Je gezicht en je kleren worden warm in het zonnetje, maar de lucht niet. Vijftien jaar geleden is een methode ontwikkeld waarbij panelen infraroodstraling uitzenden met een frequentie van rond de 10.000 nanometer. Dat is de frequentie die optimaal werkt om mens en dier te verwarmen. De moderne infrarood-verwarmingstechniek is dus nog erg jong.Het belangrijkste voordeel van infrarood. Op energiegebied kun je tot 6 tot 7% energie per graad besparen ten opzichte van centrale verwarming. Bij infrarood gaat er nauwelijks energie verloren: je profiteert direct van de straling, die omgezet wordt in warmte. Het is veel lastiger en omslachtiger om eerst lucht te verwarmen, die daarna jou en de spullen in de kamer weer moet verwarmen. Bovendien: als de objecten in een kamer eenmaal door infraroodstraling zijn opgewarmd, dan houden ze die warmte langere tijd vast. In de praktijk zul je ook merken dat de thermostaat 1 tot 2 graden lager kan dan bij een centrale verwarming.

Nog meer voordelen?
Je bent verlost van de lelijke buizen en radiatoren in je huis en de ruimte wordt veel gelijkmatiger verwarmd dan bij systemen die gebruik maken van hete lucht. Ook heb je bij infraroodverwarming minder last van ongewenste luchtstromingen en ronddwarrelend stof.

Zijn er nadelen?

Als je me een nadeel kunt geven, ik kan er geen bedenken.

Hoeveel infraroodpanelen heb je nodig per vierkante meter?

Als richtlijn kan er worden volstaan met 30 watt per vierkante meter. Dat is afhankelijk van de functie en activiteiten in de betreffende ruimte en natuurlijk niet te vergeten de wensen van de gebruiker zelf.

Wat kost het om een eengezinswoning van infraroodpanelen te voorzien?

Qua prijs zijn we concurrerend met de aanschaf van een cv-installatie. De kosten voor het verwarmen van een complete woning verschillen onderling. Ook dit is onder andere afhankelijk van de wensen van de bewoners. Maar omdat dit systeem door de gebruiker zelf te installeren is, kun je hier een groot voordeel uit halen. Ook is het natuurlijk mogelijk om ruimte met infrarood comfortpanelen te verwarmen, bijvoorbeeld een studeerkamer of een zolderkamer. Dat is heel interessant voor mensen die bijvoorbeeld langere tijd in die ruimte doorbrengen. Ze hoeven dus niet de hele woning te verwarmen voor een aangename temperatuur op die zolderkamer.
Voor luchtwarmtepompen, infraroodverwarming en elektrowerkzaamheden het juiste adres

buskis

Re: Warmte systeem

Bericht door buskis » 23 okt 2011 21:28

linekebreukel schreef: Alleen de 15mm ijzeren leidingen willen we in Zweden kopen, maar die vallen volgens mij behoorlijk duurder uit (bij een Zweedse loodgieter 6 euro per meter, vergeleken met 3 euro voor 2 meter bij de Gamma). Lineke
Bij Rinkabyrör kost dit 28,10 kr/m

http://www.rinkabyror.se/" ;; Sök: Stålrör, elförzinkade


Radiatoren hebben ze ook, en nog veeeel meer, en niet duur.

madcap

Re: Warmte systeem

Bericht door madcap » 23 okt 2011 21:49

Hij zal het uit het Zweeds vertaald hebben...? :peace:

qinx
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1805
Lid geworden op: 09 jan 2002 01:00
Locatie: Upplands-Väsby (Stockholm)

Re: Warmte systeem

Bericht door qinx » 24 okt 2011 07:25

Leo schreef:even een detail, maar frequentie drukt men uit in Hertz, en golflengte in meters.
Gelukkig, ik was al bang dat ik m'n basis wis- en/of natuurkunde kwijt was. En m'n BiNaS boekje zit ergens diep in een doos op zolder weggemoffeld, dus opzoeken ging ook al niet ;-)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten