Pagina 1 van 1

Pantbrev gebruiken voor kleine lening te krijgen bij bank

Geplaatst: 11 jun 2012 10:05
door wvansl
Hallo,
Ons huis heeft 6 pandbrieven, de kleinste is 3.000 kr en de grootste 53.000 kr.
Voor wat te verbouwen zouden we graag deze omwisselen bij de bank voor een lening te krijgen (hebben iets van 50.000 kr nodig).

Gaat dit gemakkelijk? Weet iemand hoe precies en welke voorwaarden er nog aan zitten?
Maakt het nog uit bij welke bank je zit? Wij zitten bij Handelsbanken.

Re: Pantbrev gebruiken voor kleine lening te krijgen bij bank

Geplaatst: 11 jun 2012 13:05
door Irene
Volgens mij kijken ze naar je financiele status. Omdat je niet woonachtig bent in Zweden (volgens je profiel), wordt het misschien iets moeilijker, maar maak een afspraak met de bank, dan hoor je vanzelf wel waar je aan zou moeten kunnen voldoen.

Succes!
Irene

Re: Pantbrev gebruiken voor kleine lening te krijgen bij bank

Geplaatst: 11 jun 2012 23:19
door madcap
Het is geen kwestie van omwisselen, het is meer een document waar je de waarde die de bank aan je huis geeft kunt aflezen. Als je niet in Zweden woont + een inkomen hebt heb je er volgens mij niks aan.

Re: Pantbrev gebruiken voor kleine lening te krijgen bij bank

Geplaatst: 11 jun 2012 23:23
door jaap
Een pandbrief is een registratiebewijs dat gebruikt kan worden bij het afsluiten van een hypotheek (bolÄn) zodat je geen kosten hebt voor het registreren van de lening bij de rechtbank. Verder moet je er niet teveel waarde aan hechten.

Re: Pantbrev gebruiken voor kleine lening te krijgen bij bank

Geplaatst: 12 jun 2012 16:58
door dhr o flop
Hmmm... is wel erg kort door de bocht. De pantbrev (of de optelsom daarvan) is het bedrag waarvoor een bank in het verleden een lening heeft verstrekt, op basis van de waarde van het pand en de inkomenssituatie van de toenmalige eigenaar. Het zegt dus wel degelijk iets over de verwachte marktwaarde van het onderpand (huis) volgens een eerdere inschatting van de bank.

Maar dit is inderdaad maar het halve verhaal. Een bank is niet "verplicht" je een lening te geven als je een pantbrev hebt. Maar het is altijd eenvoudiger als er ongebruikte pantbrev zijn, simpelweg omdat het moeilijker is zonder... :o

Re: Pantbrev gebruiken voor kleine lening te krijgen bij bank

Geplaatst: 13 jun 2012 08:46
door wvansl
Ik snap dat het niet 1-2-3 gaat maar bij het verkoop van het huis zeggen ze altijd: Heel goed bewaren want anders kun je (zo goed als) je huis niet verkopen.
Want als iemand anders een pandbrief van jouw huis in zijn bezit heeft dan bezit die in feite een "deel" (waarde v/d pandbrief) van je huis.

Het huis is contant betaald dus zonder gebruik van pandbrieven. Hierdoor is ons spaarpotje natuurlijk niet zo erg groot meer. Eigenlijk dus niet helemaal handig gedaan, was beter betaald via kleine lening maargoed, dat wijzig je niet meer.

Ik heb de vraag doorgespeeld naar de bank, ben benieuwd...