Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
WTBuss

Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door WTBuss » 15 jun 2012 11:46

Hoi allemaal,

Mijn vriend is heeleeemaaaal weg van Zweden. Zijn schoonouders hebben daar een vakantiewoning al sinds 15 jaar ofzo en gaan daar jaarlijks 3a4 keer heen voor elke keer 3a4 weken. Voordat mijn vriend mij leerde kennen ging hij ook 1 a 2 keer in het jaar ernaar toe. Het is zijn 2e thuis.
Het is wel middle of nowhere 5 minuten van Malback. Aan de rand van het bos.

Maar het is niet mijn ding. Zo afgelegen. Ik wil graag alla minuut iets kunnen doen zonder het van te voren te plannen of kilometers te rijden. Verder vind ik het landschap schitterend en het weer is hetzelfde als hier in Nederland. Ik wil graag contact met mensen/vrienden in de buurt en niet dat ik er kilometers ervoor moet rijden. Ik ben bang dat ik dat straks niet heb. Ik ben slechthorend draag een gehoorapparaat en ben doof aan mn andere oor. Ik ben bang dat ik straks als ik ga emigreren dat het taal om dat vloeiend te kunnen spreken en begrijpen zoveel lastiger voor mij zal zijn.

In elk geval zou ik graag ervaringen van mensen willen lezen of jullie ook eerst in, ongeveer, mijn situatie zaten. En waarom zijn jullie uiteindelijk toch gaan emigreren. Ook wat jullie zo mooi vinden aan Zweden? Hoe zijn jullie contacten met buren/vrienden?? Hoe zijn jullie aan vrienden gekomen? Waar wonen jullie?? In de buurt van een stad of wat? Verdere ervaringen zou ik ook dol graag willen lezen.

Mijn vriend wil graag zo ongeveer na 5 jaar gaan emigreren tussen de 2 grote meren (meren?? vind het een zee in het klein :wink: ) in.

Hopelijk krijg ik berichten van jullie. Hopelijk brengt het mij tot een definitieve besluit (heb nog zeeeen van tijd). Zou wel graag willen maar ben bang dat het tot helemaal niets uitloopt.

bous_nl

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door bous_nl » 15 jun 2012 14:49

als ik je zo lees, heb je heeel wat te bespreken met je vriend.
ik kan de ligging van het huis van je vriend niet beoordelen op ligging, 5 minuten van een (in onze ogen) klein plaatsje, betekent in Zweden al heel dicht bij de bewoonde wereld. als het Målbäck in de omgeving van Linnköping wordt bedoeld, zullen veel Zweden zeggen dat dit niet afgelegen maar zelfs heel dicht bij de grote stad ligt... 't is maar wat je gewend bent....

het weer aldaar verschilt behoorlijk van dat in Nederland. de zomerdagen profiteren van de noordelijker ligging, momenteel wordt het nauwelijks nog nacht. daarentegen is het 's winters al in de middag donker, is het kouder, begint de winter vroeger en duurt die langer. maar de winter is niet zo nat, maakt de kou draaglijker. in die tijd is iedereen meer op elkaar aangewezen, dus contacten zijn dan (mits je de taal spreekt) makkelijker.

of jij die taal makkelijk kan leren, weet je alleen zelf.

al met al ben je niet de eerste uit een rij die wordt uitgekozen als migrant.

ga dit jaar maar eens kerst vieren in Zweden. maar dat is hij misschien al gewend.
maar als één van beiden zó twijfelt, moet er nog goed gepraat worden en moet er nog veel proef gewoond worden.

wat je blijkbaar al wel gezien hebt is de schoonheid van het land. misschien dat dat iets kan vervangen van wat je hier wel hebt.
succes

wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door wirbel » 15 jun 2012 17:51

Als je daar gaat wonen kan je nog kiezen waar je wil gaan wonen nietwaar; dus denk niet aan dat vakantiehuisje maar aan een huis in een (buiten)wijk van een redelijk dorp of grotere plaats. Dan kan je ook nog heerlijk in de natuur wonen en toch dichtbij voorzieningen zitten. Ik neem aan dat je vast wel iets kan vinden wat jullie dan beide bevalt.

Maar als het huisje van z'n schoonouders is, was het dan niet van jouw ouders? :drugged: ;)
En inderdaad is het een nog vrij dichtbevolkte streek daar, dus voor Zweden ligt alles op redelijke afstand en als je zelf auto kan rijden is alles een stuk dichterbij als hier, waar je tijdens het ritje door de stad zo vaak moet stoppen dat 5km even ver is als 25km daar.
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

Prosper
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 207
Lid geworden op: 30 okt 2005 07:37
Locatie: Gusselby
Contacteer:

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door Prosper » 15 jun 2012 20:40

Wij vinden vrienden krijgen erg moeilijk. Wij wonen nu bijna 6 jaar in Zweden hebben 3 kinderen die genoeg vrienden hebben maar wat wij ook proberen wij krijgen niet echt vrienden zoals we ze in Nederland wel hadden. Ons idee is dat ze het alleen maar druk hebben met werken, De sport van de kinderen en voornamelijk contact hebben met hun familie(kinderen en ouders). De gewoontes zijn toch echt wel anders dan wij gewend zijn. Vooral met eten en drinken. Als iemand je uitnodigt om 17:00 dan moet je er echt om 17:00 zijn en staat het eten al op tafel. Niet eerst even wat drinken. Ik ben eens met collega mee op jacht geweest want dat is voor velen hun grootste liefde ( hier in Bergslagen) . Het was dus niet mijn hobby. Ik vond het meer slacht dan jacht. Je hebt er als Hollander of leek geen idee van hoe ze dat doen. 8 man zitten verspreidt in een gedeeld van het bos en 2 andere gaan met een hond ieder van een kant al het wild naar die andere toe drijven. Daar kan ik dus niet over mee praten. Dan het overdreven alcohol gebruik. Als je een feestje hebt dan moeten ze een chauffeur hebben want als man en vrouw moet je wel allebei kunnen drinken. Kunnen ze niemand vinden die ze rijd dan gaan ze niet ! Dat je dan maar niet drinkt komt niet in ze op.
Ik lijk wel heel negatief maar ik vind het hier heerlijk om te wonen. Via ons werk hebben we contact met zweden maar privé dus haast niet. We hebben het het eerste jaar geprobeerd om met alle tradities en feesten mee te doen maar dat zou ik in Nederland ook niet gedaan hebben dus daar zijn we na een jaar maar mee gestopt omdat het niet onze manier van leven is.
Ga nooit in de middle of nowhere wonen als je kinderen hebt of nog wilt hebben want voor hun is het echt niet leuk daar. Hou rekening met waar je de boodschappen moet doen. In de buurtwinkel kan vaak niet alles kopen en is het vaak duurder.
Wij wonen op 6 km van een (voor zweedse begrippen) stad waar dus een Lidl, Ica en hemköp en wat andere winkels zijn en voor kleren enz moeten we 45 km rijden (Örebro)en dat is goed te doen. En toch ga je niet zo vaak even naar Örebro. Je spaart het toch op.
Dus ik denk als je nu al twijfelt moet je het niet doen.
Misschien ligt het wel aan het gebied waar wij wonen. Het zijn gewoon boeren zeggen wij. Je merkt echt verschil als iemand uit Stockholm komt. Die zijn veel vriendelijker tegen vreemden.
Nog een voorbeeld.
Wat zegt een Hollander als er spontaan visite aan de deur komt ? ja ? Willen jullie koffie ?
Dat kan je hier wel vergeten in deze omgeving. Ze vinden het al gek dat je spontaan langs komt en tja ze hadden net koffie gedronken of het was nog niet het juiste tijdstip voor koffie.
Eric

madcap

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door madcap » 15 jun 2012 21:01

Het klinkt of je er spijt van hebt?

Prosper
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 207
Lid geworden op: 30 okt 2005 07:37
Locatie: Gusselby
Contacteer:

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door Prosper » 15 jun 2012 21:13

Nee hoor maar dit hadden wij niet verwacht. We kwamen al 24 jaar met vakantie in Zweden en hadden op 1 plekje leuk contact met de zelfde zweden. Maar dat is dus alleen op de camping en in hun vakantie zo.
Ik zou nooit terug willen.

madcap

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door madcap » 15 jun 2012 22:20

Prosper schreef:Nee hoor maar dit hadden wij niet verwacht. We kwamen al 24 jaar met vakantie in Zweden en hadden op 1 plekje leuk contact met de zelfde zweden. Maar dat is dus alleen op de camping en in hun vakantie zo.
Ik zou nooit terug willen.
Gelukkig.... ik schrok al :eland:

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door dhr o flop » 16 jun 2012 20:28

Erik / Prosper verwoordt een aantal nadelen die de meeste van ons migranten wel zullen herkennen. Het is goed je bewust te zijn van dit soort valkuilen en tegenvallers voor je verkast. De meeste mensen (dus ook Zweden...) maken hun meeste vrienden-voor-het-leven tussen hun 15e en 25e. Daarna hebben ze een vriendenkring en niet echt behoefte aan vernieuwing. Da's voor ons migranten anders. Met als gevolg dat je vaak intensief contact krijgt met mede-migranten, maar dat kunnen ook "stadsbewoners" zijn die zich over dezelfde zaken verbazen als wij.

Afijn, dit is dus alleen een herhaling / bevestiging: in geval van twijfel niet doen, maar voor die tijd vooral veel uitproberen en uitpraten.
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

Annelinde

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door Annelinde » 19 jun 2012 22:53

Wij wonen niet in Zweden, kennissen van ons wel. Zij zijn wat ouder en wonen nu zo'n jaar of 10 definitief in hun voormalig vakantiehuis, ca. 20 km. van een grote stad. Zij hebben veel contacten met Zweden, nemen deel aan allerlei activiteiten, clubs enz. Ze zijn lid van een Zweedse kerk en hebben ook van daaruit contacten. Ik herinner me dat ze ons vertelden dat het belangrijk is om deel te nemen aan sport of activiteiten om zo contacten op te doen, zelf ook mensen thuis uit te nodigen.
Zelf heb ik zo'n 15 jaar via een uitwisselingsprogramma een tijd in Zweden gewoond bij diverse families, ik kan alleen maar zeggen dat dit heel leuke, sociale mensen waren. Ik herinner me niet dat ze een uitgebreid uitgaansleven hadden of dat er veel mensen over de vloer kwamen. Toch meer van werk en kinderen en af en toe vrienden en familie.
We waren onlangs in Zweden om een huis te bekijken wat we wilden kopen. We hebben toen, geheel onaangekondigd, bij 'onze buren' aangeklopt en gevraagd of ze ons iets wilden vertellen over de omgeving, de samhälle, etc. Eerst stonden we buiten te kletsen, toen vroegen ze of wij (man vrouw en twee jonge kinderen en grote hond!) koffie wilden. Werd speciaal voor ons gezet. We kregen hun huis te zien, een heel leuk gesprek waarbij wij natuurlijk ons best deden om goed Zweeds te spreken. Ze lieten hun megagrote perceel zien en onze kinderen moesten vooral bij hen komen zwemmen in het meer en niet in het meertje dat wij op het oog hadden, enz. Het was werkelijk zo'n leuk contact! Het huis hebben wij niet gekocht, maar ik denk dat we er heel leuke buren aan gehad zouden hebben maar elkaar niet overlopen. Ze wilde me zelfs wel leren hoe ik een brood in een vedspis moest bakken. (nu weet ik dat nog niet... moet in de vakantie maar eens terug :D
Ik heb wel gehoord van diverse mensen dat het op het platteland anders leven is dan in de grote stad. Op het platteland helpt men elkaar, je bent hier meer op elkaar aangewezen, zeiden deze buren, in de stad is dit veel minder.
Jaren geleden zijn we ook eens een huis wezen kijken, dat 'middle of nowhere'-gevoel herken ik wel, we moesten in mijn beleving ki-lo-me-ters over een grusväg voor we eindelijk bij een of ander gehuchtje waren. Echt zo'n eind van de wereld gevoel. Nu weet ik ondertussen dat het een heel normale, doorgaande, weg was. Werd nog geploegd in de winter ook. Maar toen leek het voor mij echt drie keer niks.
Andere Nederlandse geëmigreerde kennissen van ons zijn weer terug in Nederland. Het was voor hen erg moeilijk om werk te vinden en ze hadden het gevoel dat ze er bij de Zweden uiteindelijk toch niet 'tussen' kwamen en misten vrienden.

Als ik je posting zo lees, lijkt het me dat je je ongerust voelt. Wat wij zelf hebben gedaan toen wij emigratieplannen hadden, is heel veel spreken met Nederlanders die naar Zweden geëmigreerd waren, hen onze vragen gesteld. (En veel op dit forum lezen!) Daar zijn we heel veel wijzer van geworden. Maar uiteindelijk moet je toch alles zelf en samen op een rijtje zetten.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

WTBuss

Re: Twijfel of ik wil emigreren naar Zweden

Bericht door WTBuss » 22 jun 2012 23:26

BEdankt voor jullie antwoord. Ik heb natuurlijk nog jaren om over na te denken. En jullie antwoord heeft me zeker aan het denken gezet. Zover ik weet denk ik niet dat ik wil emigreren. Maar ga wel me orienteren hoe en wat.

Misschien moeten we toch eerst (dhuu) als we op vakantie gaan op zoek te gaan naar plekken waar we eventueel zouden gaan wonen. En de omgeving verkennen en praatjes maken met mensen die er wonen. Had natuurlijk al gedacht dicht bij de stad maar wel in de natuur... Er is veel om over na te denken zeker weten.

Ga zeker niet in het huisje van mijn schoonouders wonen want dat is echt niet de plek voor kinderen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten