Pagina 1 van 2

Geplaatst: 30 sep 2002 18:37
door Cor
Er wordt hier de laatste tijd regelmatig geschreven over het stoken en de stroom uitval. Een probleem dat regelmatig kan voorkomen is dat men de kachel flink heeft opgestookt, de CV draait op volle toeren en dan valt de stroom uit. Hierdoor stopt de CV pomp en gaat het water in de ketel koken. Via de overstort verdwijnt er dan water maar het probleem van overvehitting blijft bestaan. Mijn Zweedse buren gooien dan een emmer water op het vuur om dit te doen doven. Ook het snel toevoegen van koud water wil in een dergelijk geval wel helpen. Wat wij gedaan hebben in ons huis is een bypass gemaakt bij de CV pomp en daar een CV pomp in geplaatst op 12 volt. Deze wordt gevoed via een accu die via een tijdschakelaar dagelijks een uur wordt opgeladen. Op de 12 volt pomp zit een relais dat zodra de stroom uitvalt overschakeld naar de 12 volt pomp. Vorige maand viel twee keer de stroom uit en het systeem werkte perfect. De 12 volt pomp ging draaien en terwijl mijn Zweese buren de kachel aan het doven waren zaten wij in een warm huis. Inmiddels heb ik van hen het verzoek gekregen om ook een dergelijke installatie te maken.

Wie weet kan iemand dit idee gebruiken.

Groetjes

Cor

Geplaatst: 01 okt 2002 05:34
door jaap
Het voordeel van olie en elektriciteit voor het verwarmen van de ketel is dan, dat bij stroomuitval alles uitvalt, waardoor geen oververhitting ontstaat.
Het is dan alleen te hopen, dat de stroomuitval geen dagen duurt.

Geplaatst: 03 okt 2002 17:21
door Cor
Hallo Jaap,

Inderdaad is dat juist, maar daar wij ons eigen hout stoken uit een bos is dat wel een heel stuk voordeliger dan olie of el. Wij verstoken per jaar ongeveer 25 m3 berkenhout. Dat is ongeveer 35.000 kw stroom per jaar. Voor ons was dus de kleine investering van een accu en dergelijke wel een goede. Wij verbruiken op dit moment ongeveer 2.000 kw aan stroom.
Maar voor mensen die maar een paar weken per maand in hun Zweedse huis zitten is el dan gamakkelijker en zekerder.

Groetjes

Cor

Geplaatst: 06 okt 2002 03:58
door hajeem
Hej Cor,
Ik wilde in Zweden ook eens de optie uitvogelen om al het water af te tappen en heb daar regelmatig iets overgelezen. Ik vraag mij echter af of ik ook de hydrofoor uit zou moeten schakelen. Nadeel hiervan lijkt mij dat het water dan terugzakt tot het niveau van het water in de put. Als ik weer terug ben en weer water wil hebben zal ik dus eerst de leiding weer moeten vullen met water wil ik niet eerst met de hydorfoor een hoop lucht aanzuigen. Ik heb niet voldoende tijd gehad om de hydrofoor te inspecteren maar ik kan me haast niet voorstellen dat er niet ergens een terugslagklep in werd gemonteerd om het zojuist beschreven fenomeen te voorkomen. M.i. valt de druk namelijk ook weg indien door een stroomstoring (al dan niet van langere duur) alle electrische apparatuur het opgeeft. Heb jij danwel andere zwebbers hier ervaringen mee? Ik zie me namelijk in gedachten al met een emmertje aan een touw weer water uit de put moeten halen :sad:

Geplaatst: 06 okt 2002 11:02
door hajeem
Hej Leo,
Mijn fout om aan te haken bij stroomuitval en CV terwijl het mij eigenlijk meer gaat om de hydrofoor omdat ik direct el heb en een electrisch werkende boiler. Ik ben benieuwd of de druk van de hydrofoor direct radicaal wegvalt of dat hij in zijn terugval wordt gestuit door een terugslagklep. Ik vraag me trouwens ook af of de wasmachine geen opdonder krijgt in een ruimte waar niet wordt gestookt. Er blijft immers altijd wat restwater achter in de pomp.

Geplaatst: 06 okt 2002 11:09
door marco
hallo Hajeem,
ik heb ook een hydrofoor en een boiler.
En aangezien ik gisteren net mijn bron droog getrokken heb(ik heb een hele oude,niet geboorde bron.)kan ik je vertellen dat in mijn geval er een terugslagklep aan het eind van de leiding zit.en als die niet te oud en versleten is behoord hij het water in de leiding te houden bij dit soort gevallen.
en de druk blijft gewoon in het drukvat zitten dus heb je water tot de hydrofoor leeg is.

groetjes marco

Geplaatst: 06 okt 2002 12:51
door hajeem
Hej Marco,
Bedankt voor de info

Geplaatst: 07 okt 2002 00:50
door hajeem
Hej Leo,
Klinkt goed.
Ik wil namelijk alles een beetje uitproberen; ga bij mijn eerstvolgende bezoek in oktober eerst de optie direct-el op standby uitproberen en in november als ik weer ga (ja t'is niet te geloven hè?) aftappen uitproberen. Ik was namelijk nogal geschrokken van de opmerkingen over de hoge electriciteitsrekeningen.

Geplaatst: 07 okt 2002 02:08
door Cor
Hallo mensen,

Waar je wel rekening mee moet houden als je het huis winter klaar maakt zonder enige vorm van verwarming, dat de ventilatie geheel tot stil stand komt.Ik werd daar door mijn buurman op geattendeerd. De meeste Zweese huizen hebben een eigen vetilatie systeem wat het gehele jaar door werkt. Door in de winter de verwarming volledig uit te schakelen komt dit tot stilstand. Heeft te maken met temperatuur verschillen tussen binnen en buiten. Ik heb daar nog geen goede oplossing voor bedacht. Misschien een klein elektrisch ventilatortje in 1 van de lucht schachten. Maar wellicht is er een andere lezer met een slimmere en betere oplossing.
Vergeet trouwens niet bij het verlaten van het huis alle kasten en deuren open te zetten. Dit kan nog wel eens vreemde luchtjes in kasten e.d. voorkomen.

Cor

Geplaatst: 07 okt 2002 15:49
door hajeem
Hej
Bedankt voor jullie reacties