Waarom hier?

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Hoggie

Waarom hier?

Bericht door Hoggie » 25 okt 2015 07:07

Misschien verhuizen we in de toekomst naar Zweden, je moet ergens van blijven dromen tenslotte.
Ideaal zal het niet zijn, dat bestaat niet.
Maar om welke redenen woon je waar je nu woont?
Vanwege je werk, de omgeving??
Bereikbaarheid i.v.m. familie middels auto/vliegtuig?
Welke criteria hebben daarin een rol gespeeld bij jullie?

groeten,

Marcel

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Waarom hier?

Bericht door solvik » 25 okt 2015 09:25

1. Directe omgeving
Wel landelijk, maar toch niet meer dan 50 km van grotere winkels/bouwmarkt/houthandel en stadje, bovendien op fiets/loopafstand, niet meer dan 5 km, van een dorp.
Geen stinkfabriek, slachthuis, grote(re) weg voor de deur.
Bos vlakbij, meer vlakbij, niet aan het eind van een weg bovenop een berg. (Winter).
Volgende huis wel eventueel iets verderop ernaast, maar niet achter of voor, dus ruimte en vrij uitzicht.
Geen bomen/bos aan de zonkant, wel bomen/bos aan de noordoostkant.
Huis iets hoger gelegen dan omgeving, voor voldoende afwatering. Niet te lange oprijweg ivm met schoonmaken in winter.
Landschappelijk mooi gelegen.
2. Betaalbaar, beneden de 600.000 SEK. En geen bouwval, maar iets waar je eventueel direct gebruik van kan maken. Dus veel in omgeving Stockholm/Västmansland/zuid- Dalarna viel daardoor af.
3.Voorzieningen zoals elektra, water, afvoerriool/ put volgens de normen (trekammerbrunn) al aanwezig. 4.Niet te afgelegen in een bos ivm met bereikbaarheid medische voorzieningen.
5 Bereikbaar vanuit of naar NL in één lange of anderhalve dag. (Overnachting op boot) 1 of 2 vliegvelden op minder dan 2 uur afstand. (Ivm eventueel acuut terug naar NL).
6. Gelegen niet noordelijker dan noord Dalarna ivm donker/ licht en winterse omstandigheden tot mei.
7. Nabijgelegen dorp moet enige activiteit zijn, op gebied van sport, cultuur, natuur of historie.
8. Aardig uitziende directe buurt: geen verwaarloosde huizen, fabriekscomplexen etc.
9. Centraal gelegen, we vinden het leuk om meerdere plekken, op kortere afstand te bezoeken in de weekenden/zomer. Dus niet direct aan de kust.
10. We hoefden ook weer niet alles te hebben, bv aan een meer is mooi, maar betekent ook meer muggen, hogere belasting etc. Etc.

Hoggie

Re: Waarom hier?

Bericht door Hoggie » 25 okt 2015 10:48

Daar zitten een aantal hele nuttige tips tussen.
Met een aantal daarvan hebben we deze vakantie al rekening mee gehouden i.v.m onze dochter van ruim 1 jaar.
Afwatering en schoon maken in de winter vind ik een hele goede.
Het landelijke is bijna vanzelfsprekend, want daar doe je o.a. voor
Reistijd ( in mijn geval de auto ) en niet te noordelijk gaan hand in hand,maar niet aan het donker/licht in de winter gedacht.!
Welke omgeving woon je nu als ik vragen mag?

Duijf
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 118
Lid geworden op: 04 okt 2005 15:22
Locatie: Huizen NL/Malung Tyngsjö SE

Re: Waarom hier?

Bericht door Duijf » 25 okt 2015 11:10

Hej Marcel,

Een keuze als deze kan je beter van binnen naar buiten maken. Bijvoorbeeld door Zweden te ervaren en te kijken wat die ervaring met je doet. Verhalen van anderen hebben bij mij nooit een doorslaggevende betekenis gehad. Maar toch, ons verhaal. Ik houd de indeling van Solvik aan met een eigen invulling natuurlijk.
1. Directe omgeving
We wonen in wat de Zweden wel noemen, de zuidelijkste vildmark van Zweden. Zuid-Dalarna. Een overweldigend groot bos, Tiomilaskogen. In dat bos wonen een paar honderd mensen en wij wonen in de hoofdstad. Daar wonen 30 mensen. Het gebied kan je zien als een uitloper van de Noorse bergen, het is sneeuwzeker van december tot mei. Wij houden van sneeuw.
2. Betaalbaar
Zeer betaalbaar, iets meer dan 300.000 kronen. Het is een groot huis, het had al een tre-kammar brunn. En een nieuwe garage. En een nieuwe badkamer/sauna. We hebben wel 300.000 kronen geïnvesteerd, het opschuren en lakken van de vloeren (150 m2), een kachel in de woonkamer, een nieuwe keuken, een nieuwe slaapkamer, isolatie, een veranda van 40 m2 op het zuiden en nog een paar dingen.
3. Voorzieningen
Geen. Wij moeten 40 km rijden naar de dichtstbijzijnde winkel.
4. Afgelegen
Zeer. De grootste kwaliteit hier is de stilte. Die is ultiem hier. Is ook de reden dat we hier wonen.
5. Bereikbaar vanuit NL
Relaxt te doen, twee dagdelen van elk 500 km. We reizen zes keer per jaar heen en weer, nemen meestal de nachtboot.
6. Waar gelegen
We komen al vanaf 1968 in Scandinavie, vanaf 1975 ook wel in Malung/Sälen Zweden. Vanaf 1990 ook 's winters. Veel geskied in Noorwegen en later Zweden. Ook weer in de buurt van Malung/Sälen. Dan kom je bij de etalage van de makelaar en zie je de prijzen van huizen aldaar. Soms tien keer het bedrag dat je als huur van een luxe skihut betaalde. Dus wij ook een huis, sneeuwzeker, in de buurt van Malung/Sälen. Daar zijn we een paar jaar mee bezig geweest. Bijvoorbeeld, welke kant van de rivier. Wij vonden het licht mooier aan de westkant. Dat heb je, ook als je door Zweden heen rijdt, soms vibreert het, denk je van hier had ik ook kunnen wonen, delen van Jämtland, Bergslagen, Småland. Puur subjectief.
7. Nabij gelegen dorp
We doen de boodschappen vaak in Malung, 55km van waar we wonen. Grote boodschappen in Karlstad of Borlänge, 130 km, twee uur rijden. Vaak één per week.
8. Directe buurt
Bos en nog eens bos. Prachtig wandel (en fiets)gebied. Een prachtig meer met een mooi wit kerkje op een landtong.
9. Centraal in wat
In een heel groot bos. Tiomilaskogen, zoals de naam zegt, het bos van de tien mijl (honderd km, zeg maar zo groot als de provincie Utrecht). En vlak bij een prachtig meer, Tyngsjö. Over twee maanden een witte kerst. Dat wordt sneeuwpret en heerlijk schaatsen. Sneeuwpret: drie alpine gebieden op één of twee uur afstand (Säfsen, Kläppen, Äppelbo)
10. Wat hoeft niet
Prikkels. Grote stad, tourisme en veel Nederlanders als in Munkfors en Hagfors. Hoewel ons dorp ook al aardig volloopt met medelanders.Wij waren hier in 2003 de eerste Nederlanders met een fritidshus, nu zijn het er al een zestal, waarvan er nu drie hier permanent wonen.

Snöskoter

Re: Waarom hier?

Bericht door Snöskoter » 25 okt 2015 13:59

Ik woon in Nederland, en heb juist in april mijn huis gekocht hier. Lang gezocht naar de juiste plek. Want ik wilde in de stad blijven wonen waar ik woon, maar wel betaalbaar en iets minder dicht op het centrum dan ik eerst zat, maar wel nog altijd dichtbij genoeg om er te voet of met de fiets heen te gaan. En dicht bij de natuur. Ik woon nu in een hoekhuis aan de rand van de stad. 5 tot 10 minuten wandelen en ik ben midden in het bos of op de hei. 10 tot 15 minuten wandelen en ik sta midden in het centrum.
Hele andere eisen dan ik zou hebben zou ik ooit willen emigreren. Dan hoef ik niet zo in een grote stad te wonen of vlakbij het centrum. Belangrijk is wel of er gepaste werkgelegenheid in de regio zou zijn (zo lang ik nog niet zou kunnen stoppen met werken). Sneeuw en de mogelijkheid tot sneeuwscooterrijden (misschien wel naar het werk?! Of van en naar de luchthaven?! ;)) zou een grote overweging voor mij zijn.
Ik heb altijd gezegd, ik verhuis niet uit deze stad, tenzij het naar het (verdere) buitenland is. Dus misschien, ooit, in de toekomst. Of toch een wintervakantiehuisje in Zweden...

dessert71

Re: Waarom hier?

Bericht door dessert71 » 25 okt 2015 17:00

1. Directe omgeving
Ik woon in het noorden van Skåne ( zuidelijkste provincie van Zweden)
2. Betaalbaar
Zeer betaalbaar, iets meer dan 300.000 kronen. Het is een groot huis, het had al een tre-kammar brunn. En een nieuwe garage. En een nieuwe badkamer/sauna. We hebben wel 300.000 kronen geïnvesteerd, het opschuren en lakken van de vloeren (150 m2), een kachel in de woonkamer, een nieuwe keuken, een nieuwe slaapkamer, isolatie, een veranda van 40 m2 op het zuiden en nog een paar dingen.
3. Voorzieningen
Alles. maar willen we naar de 'grote' stad moeten we slechts 30 kilometer rijden ( Kristianstad)
4. Afgelegen
Zeer. De grootste kwaliteit hier is de stilte. Die is ultiem hier. Is ook de reden dat we hier wonen.
5. Bereikbaar vanuit NL
Mijn familie woont in zuid limburg. van hier uit is dat 1000 kilometer. ga ik met de auto dan doe ik er met rust ongeveer 11.5 uur over. Meestal reizen we vanaf Kopenhagen vliegveld. Kopenhagen is 1.5 uur in de trein. dan nog eens 1 uur 15 minuten vliegen naar Eindhoven of Keulen. de prijs wat we betalen voor een retourtje is bijna lachwekkend. we hebben geboekt voor november, Kopenhagen- Keulen voor welgeteld €24,50 retour per persoon. met de auto ben je enkel gauw €200 kwijt.
6. Waar gelegen
Glimåkra is een klein dorpje. we hebben 1 supermarkt, 1 zwembad, 2 pizarias, bibliotheek, gymnasium, bassisschool, tankstation onbemand en een slachterij. dus alles wat je wenst is op loopafstand. voor exclusievere dingen ( lees kleding, etc) gaan we naar Kristianstad. stad op 30 kilometer afstand
7. Nabij gelegen dorp
Osby en Broby. In Osby hebben we ook het treinstation vanwaar we meestal reizen naar Kopenhagen. ligt op 10 kilometer afstand.
8. Directe buurt
Natuurlijk bos en ze hebben een breed fietspad aangelegd appart naast de gewone weg
9. Centraal in wat
Bos
10. Wat hoeft niet
De drukte van nederland mis ik absoluut niet

gj
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 825
Lid geworden op: 02 jan 2008 16:46
Land: Nederland
Locatie: Skåne / ZH

Re: Waarom hier?

Bericht door gj » 25 okt 2015 17:20

dessert71 schreef:1. Directe omgeving
Ik woon in het noorden van Skåne ( zuidelijkste provincie van Zweden)
2. Betaalbaar
Zeer betaalbaar, iets meer dan 300.000 kronen. Het is een groot huis, het had al een tre-kammar brunn. En een nieuwe garage. En een nieuwe badkamer/sauna. We hebben wel 300.000 kronen geïnvesteerd, het opschuren en lakken van de vloeren (150 m2), een kachel in de woonkamer, een nieuwe keuken, een nieuwe slaapkamer, isolatie, een veranda van 40 m2 op het zuiden en nog een paar dingen.
3. Voorzieningen
Alles. maar willen we naar de 'grote' stad moeten we slechts 30 kilometer rijden ( Kristianstad)
4. Afgelegen
Zeer. De grootste kwaliteit hier is de stilte. Die is ultiem hier. Is ook de reden dat we hier wonen.
5. Bereikbaar vanuit NL
Mijn familie woont in zuid limburg. van hier uit is dat 1000 kilometer. ga ik met de auto dan doe ik er met rust ongeveer 11.5 uur over. Meestal reizen we vanaf Kopenhagen vliegveld. Kopenhagen is 1.5 uur in de trein. dan nog eens 1 uur 15 minuten vliegen naar Eindhoven of Keulen. de prijs wat we betalen voor een retourtje is bijna lachwekkend. we hebben geboekt voor november, Kopenhagen- Keulen voor welgeteld €24,50 retour per persoon. met de auto ben je enkel gauw €200 kwijt.
6. Waar gelegen
Glimåkra is een klein dorpje. we hebben 1 supermarkt, 1 zwembad, 2 pizarias, bibliotheek, gymnasium, bassisschool, tankstation onbemand en een slachterij. dus alles wat je wenst is op loopafstand. voor exclusievere dingen ( lees kleding, etc) gaan we naar Kristianstad. stad op 30 kilometer afstand
7. Nabij gelegen dorp
Osby en Broby. In Osby hebben we ook het treinstation vanwaar we meestal reizen naar Kopenhagen. ligt op 10 kilometer afstand.
8. Directe buurt
Natuurlijk bos en ze hebben een breed fietspad aangelegd appart naast de gewone weg
9. Centraal in wat
Bos
10. Wat hoeft niet
De drukte van nederland mis ik absoluut niet
+1 :D
1, ik ook, regio Hässleholm als plek gekozen, station met trein direct naar kopenhagen op 20km.
2, prijzen goed te doen tot sek 500.000)
3, Ziekenhuis op aanvaardbare afstand, station dus ook, winkelcentra/supermarkten voldoende dichtbij
4, voldoende afgelegen (in het bos)
5, station en op 1,25 uur Kastrup

Hoggie

Re: Waarom hier?

Bericht door Hoggie » 25 okt 2015 19:30

Duijf schreef:Hej Marcel,

Een keuze als deze kan je beter van binnen naar buiten maken. Bijvoorbeeld door Zweden te ervaren en te kijken wat die ervaring met je doet. Verhalen van anderen hebben bij mij nooit een doorslaggevende betekenis gehad. Maar toch, ons verhaal. Ik houd de indeling van Solvik aan met een eigen invulling natuurlijk.
1. Directe omgeving
We wonen in wat de Zweden wel noemen, de zuidelijkste vildmark van Zweden. Zuid-Dalarna. Een overweldigend groot bos, Tiomilaskogen. In dat bos wonen een paar honderd mensen en wij wonen in de hoofdstad. Daar wonen 30 mensen. Het gebied kan je zien als een uitloper van de Noorse bergen, het is sneeuwzeker van december tot mei. Wij houden van sneeuw.
2. Betaalbaar
Zeer betaalbaar, iets meer dan 300.000 kronen. Het is een groot huis, het had al een tre-kammar brunn. En een nieuwe garage. En een nieuwe badkamer/sauna. We hebben wel 300.000 kronen geïnvesteerd, het opschuren en lakken van de vloeren (150 m2), een kachel in de woonkamer, een nieuwe keuken, een nieuwe slaapkamer, isolatie, een veranda van 40 m2 op het zuiden en nog een paar dingen.
3. Voorzieningen
Geen. Wij moeten 40 km rijden naar de dichtstbijzijnde winkel.
4. Afgelegen
Zeer. De grootste kwaliteit hier is de stilte. Die is ultiem hier. Is ook de reden dat we hier wonen.
5. Bereikbaar vanuit NL
Relaxt te doen, twee dagdelen van elk 500 km. We reizen zes keer per jaar heen en weer, nemen meestal de nachtboot.
6. Waar gelegen
We komen al vanaf 1968 in Scandinavie, vanaf 1975 ook wel in Malung/Sälen Zweden. Vanaf 1990 ook 's winters. Veel geskied in Noorwegen en later Zweden. Ook weer in de buurt van Malung/Sälen. Dan kom je bij de etalage van de makelaar en zie je de prijzen van huizen aldaar. Soms tien keer het bedrag dat je als huur van een luxe skihut betaalde. Dus wij ook een huis, sneeuwzeker, in de buurt van Malung/Sälen. Daar zijn we een paar jaar mee bezig geweest. Bijvoorbeeld, welke kant van de rivier. Wij vonden het licht mooier aan de westkant. Dat heb je, ook als je door Zweden heen rijdt, soms vibreert het, denk je van hier had ik ook kunnen wonen, delen van Jämtland, Bergslagen, Småland. Puur subjectief.
7. Nabij gelegen dorp
We doen de boodschappen vaak in Malung, 55km van waar we wonen. Grote boodschappen in Karlstad of Borlänge, 130 km, twee uur rijden. Vaak één per week.
8. Directe buurt
Bos en nog eens bos. Prachtig wandel (en fiets)gebied. Een prachtig meer met een mooi wit kerkje op een landtong.
9. Centraal in wat
In een heel groot bos. Tiomilaskogen, zoals de naam zegt, het bos van de tien mijl (honderd km, zeg maar zo groot als de provincie Utrecht). En vlak bij een prachtig meer, Tyngsjö. Over twee maanden een witte kerst. Dat wordt sneeuwpret en heerlijk schaatsen. Sneeuwpret: drie alpine gebieden op één of twee uur afstand (Säfsen, Kläppen, Äppelbo)
10. Wat hoeft niet
Prikkels. Grote stad, tourisme en veel Nederlanders als in Munkfors en Hagfors. Hoewel ons dorp ook al aardig volloopt met medelanders.Wij waren hier in 2003 de eerste Nederlanders met een fritidshus, nu zijn het er al een zestal, waarvan er nu drie hier permanent wonen.
We zijn nu 2x op vakantie geweest: 1e keer een week in 2012 in Blekinge, in de buurt van Ronneby.
Was een afgelegen vakantiehuis, 10 km naar de supermarkt.
Vonden we een fantastische ervaring!
De rust, de ruimte, de mensen , gewoon geweldig
De 2e keer was afgelopen augustus voor 2 weken in Skäne , Sjöbo , bij een Nederlandse particulier die zijn vakantiewoning verhuurde om de kosten beheersbaar te houden.
Iets toeristischer dan Blekinge,maar nog steeds mooi.
Op vakantie is alles veel rooskleuriger dan een echt leven,maar als je na 10 uur rijden uitstapt op Zweeds grondgebied en je meteen thuis voelt, wil dat wat zeggen in onze ogen!
Bewust gekozen voor deze omgeving i.v.m. onze jonge dochter, die nog niet eerder zolang in de auto had gezeten.
Wel eens 400 km eerder dit jaar enkele reis,maar 1000 km 's nachts was geen probleem.
Volgend jaar zeker weer naar Zweden!
Verhalen kun je ook nuttige info uithalen, het gaat om de ervaringen en hoe je die zelf interpreteert.
Maar zoals je beschrijft zo'n mooi bos...
Autorijden is wel een hobby van me, afstanden zijn niet zo'n probleem.
40-50 km voor bijv.een dokter lijkt me te gek met een kindje.
Zoals ik lees: alles op aanvaardbare afstanden,maar dat is ieder voor zich.
Mijn broer vind 2 uur autorijden al een hele tijd.
Van grote steden houden we absoluut niet, we hebben 1 middag Lund gezien en dat was weer gauw wegwezen.
Malmö wilden we ook,maar eerst Lund en toen wisten we weer genoeg...
Op een groot dorp kunnen we prima uit de voeten hebben we gemerkt,maar dat is nog geen realiteit natuurlijk.

Waar ik nog niemand over gehoord heb is de luchtkwaliteit aldaar?

dessert71

Re: Waarom hier?

Bericht door dessert71 » 25 okt 2015 19:38

Een dokter hebben we op 10 kilometer afstand. Ziekenhuis is 30 kilometer. Luchtkwaliteit is beter. Maar wat wil. Helft minder inwoners dan nederland haha

Hoggie

Re: Waarom hier?

Bericht door Hoggie » 25 okt 2015 19:40

Leo schreef:Inderdaad, de ideale plek bestaat niet. Dat is een goed uitgangspunt.

Voor mijzelf was de reden om naar Zweden te verhuizen de simpele dat ik er een baan kreeg aangeboden toen ik er eentje nodig had. Een potentiële werkgever in Nl kon me niet overtuigen dus de stap maar eens gewaagd.

Een jaar lang in een klein flatje zowel land als werk kunnen bekijken, daarna de stap pas definitief gemaakt. Ik heb toen een huis op het land gekocht, 20 km van het meeste en 10 km van de dichtsbijzijnde winkel, maar 0 meter naar de natuur. Deels omdat het betaalbaar was, op een heerlijke plek, en ik het huren beu was.

Na 15 jaar verhuisd naar net buiten Karlstad, ook hier natuur om de hoek (al is het nu wel zo'n 200 meter) en een winkel alsmede een bushalte op loopafstand. Dat had ik op het platteland weer niet. En dat vond ik toch wel een faktor. Op het platteland had ik eens buren met drie zoons voor wie het een paradijs was om hutten te bouwen met het materiaal dat bij een renovatie vrijkwam, maar een aantal jaren later toen de belangstelling naar wat anders begon uit te gaan was het niet meer zo leuk.

Een betere plek zal ik het dan maar noemen
Mmmm, als automonteur zie ik mezelf daar nog zo 1-2-3 een baan vinden.
Mijn vrouw zal al helemaal geen werk vinden daar,maar goed dat is een ander verhaal.

Een kilometer of 10 buiten een dorp of stadje is goed te doen.
Wat mag je kopen als permanente woning?
De prijzen klinken natuurlijk heel mooi,maar wat koop je dan?
Veeleisend zijn we niet, het hoeft allemaal niet zo picobello te ogen.
Onze tuin momenteel vind de een een bende en de ander een groene oase tussen al die steentjestuinen, om maar even een idee te geven.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten