Het koop<>verkoop proces in Zweden

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
[email protected]

Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door [email protected] » 18 feb 2017 09:52

Het valt mij op dat in SE het koop<>verkoop proces van een huis anders verloopt dan in NL.
In NL is een bod op een huis niet vrijblijvend terwijl ik in SE de bieders soms over elkaar heen zie buitelen (met soms wel meer dan 6 biedingen in een uur). Ik vraag mij daar ook nog wel eens bij af of die bieders het huis ook allemaal al hebben gezien/bezocht (of niet).
Het lijkt er dan ook op dat je in SE later in het proces weer net zo makkelijk van je bod af kunt. In NL is dat niet gebruikelijk. Als je hier een bod doet zit je daar vrijwel zeker aan vast .. tenzij .. je de financiering niet rond krijgt of je bij een controle 'gebreken' ontdekt. In alle andere gevallen betaal je hier 10% van je bod aan de verkoper als je daar 'zomaar' op terug komt.

Heb ik het nu goed gezien dat dat in SE anders werkt? Kortom zou ik hier vanuit NL een bod kunnen doen op een huis in SE (wat ik dan nog niet bezocht heb) om er later weer vanaf te zien als het bij een bezichtiging toch tegen valt?

BigBadWolf
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 70
Lid geworden op: 19 mar 2003 01:00
Land: Zweden
Locatie: Urshult, Zweden

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door BigBadWolf » 18 feb 2017 10:02

Een bod is in SE inderdaad niet juridisch bindend. Anderzijds worden beleefdheid en goed fatsoen ook hier op prijs gesteld. Waarom zou je een bod doen op een huis zonder het eerst te bezoeken?

Het is ook zo dat de makelaar of verkoper elk bod naast zich neer kan leggen. Dat zal de makelaar eerder doen bij een bod dat zhij als oseriöst beschouwt.

De verkoper is evenmin gehouden om te verkopen aan de hoogste bieder. Wanneer er twijfel bestaat over jouw ernst als potentiële koper is er een goede kans dat men met iemand anders in zee gaat waar men wel een goed gevoel bij heeft. Bij voorbeeld iemand die het huis enkele keren gezien heeft en desgevallend een besiktning heeft laten uitvoeren. (Wanneer de verkopende partij daar nog niet voor gezorgd had.)

[email protected]

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door [email protected] » 18 feb 2017 11:23

BigBadWolf schreef:Waarom zou je een bod doen op een huis zonder het eerst te bezoeken?
Omdat het in de praktijk onmogelijk is om eerst alles (wat interessant is/lijkt) te gaan bezoeken vóórdat je een bod doet. Ik zie op dit moment veel aan m'n neus voorbij gaan omdat huizen binnen 3-4weken al weer vd websites af zijn. Door een bod te doen maak ik in ieder geval deel uit vh proces. Zonder bod blijf ik toeschouwer.
BigBadWolf schreef:Het is ook zo dat de makelaar of verkoper elk bod naast zich neer kan leggen.
Klop. Ook al gemerkt. Vorige week bod gedaan (en was daarmee de hoogste) maar het is niet door gegaan omdat de verkoper géén 2weken wilde wachten om mij de gelegenheid van een bezichtiging te geven. Verkoper koos dus voor snelheid ipv prijs.
BigBadWolf schreef:De verkoper is evenmin gehouden om te verkopen aan de hoogste bieder. Wanneer er twijfel bestaat over jouw ernst als potentiële koper is er een goede kans dat men met iemand anders in zee gaat waar men wel een goed gevoel bij heeft. Bij voorbeeld iemand die het huis enkele keren gezien heeft en desgevallend een besiktning heeft laten uitvoeren.
Snap ik. Hoor daarnaast ook verhalen dat 'puntje paaltje' het huis aan een ander wordt verkocht omdat die toch net weer iets meer bood. Het lijkt er dan ook op dat de verkoper meerdere kopers tegelijkertijd toelaat (en besiktninen laat uitvoeren) om gaandeweg te beslissen wie de gelukkige wordt. Dat maakt kopen vanaf afstand wel lastig. Dan ben je bijna veroordeeld tot een huis dat niemand anders wil.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door solvik » 18 feb 2017 13:18

Wat wij gedaan hebben zou je eventueel helpen. Ga aan het begin van de zomer naar Zweden.
In het voorjaar is het vrij druk met huizenverkoop. Vanaf half juni is het duidelijk wat rustiger, de (school)vakanties beginnen en het is bijna Midsommar. Als je nu in de Zweedse zomerperiode bij makelaars binnenstapt en je vertelt wat je zoekt.Dan is het er minder druk op kantoor, dan gaan ze met plezier even kijken wat ze in hun bestand hebben en regelen ze eventueel een bezoek aan die huizen of gaan zelf mee.
Natuurlijk is de spoeling dan wel wat dunner, veel huizen zijn al verkocht, maar er komen altijd weer nieuwe huizen en huizen die allang te koop staan vanwege een te hoge vraagprijs, daar willen eigenaren uiteindelijk toch zeker voor de winter vanaf en wellicht kiezen ze eieren voor hun geld en doen ze flink wat van de prijs af. Ga in ieder geval wel na waarom ze zo lang te koop staan. Wellicht is dat een reden die jou niet boeit of waar jij geen last van hebt en dan kan je je slag slaan. Ook zijn er dan minder concurrenten.
Overigens hebben we zelf ook onlangs ons huis verkocht in NL en ook in NL een ander huis gekocht en toen bleek dat er heel wat dingen die jij nu tegen komt in Zweden die ook in NL gelden, bv het gunnen van een huis, het toch verkopen aan iemand die geen speciale voorwaarden stelt, meer biedt en meer van dat soort zaken. Zelf hadden we ook de keus bij verkoop om een bod van iemand te accepteren of niet en het desnoods aan iemand anders te verkopen die misschien minder bood maar aan wie wij het gunden. Omgedraaid ging het door ons gevonden huis waar het bod al van geaccepteerd (!) was, voor onze neus weg omdat een andere aanzienlijk meer bood en uit de regio kwam. We kregen wel nog de mogelijkheid om meer te bieden dan het reeds geaccepteerde bod en voorwaarden te laten vallen, maar daar zijn we niet op ingegaan. In Nederland is op koop en verkoop gebied ook een hoop veranderd, niet alleen wat regels betreft maar ook door het aantrekken van de woningmarkt. Dus het lijkt allemaal heel vervelend en raar hoe dat in Zweden gaat maar in Nederland is het soms ook heel raar en sta je af en toe ook te kijken hoe dingen lopen bij verkoop en koop van huizen.
Succes met het vinden van een huis en laat je niet gek maken, er staan genoeg huizen te koop en er komt vast wel wat.

[email protected]

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door [email protected] » 18 feb 2017 13:35

Leo schreef:Behalve dat ze misschien niet willen wachten tot je komt kijken kunnen ze ook het risico dat jij je hypotheek niet rond krijgt te groot vinden.
Uiteraard! Maar dat was in dit geval niet het probleem :inno01:
Het lastige is dat je je belangstelling ook niet echt goed kunt overbrengen als je het huis nog niet gezien hebt. Je wordt immers pas zelf ergens warm van als je het irl hebt gezien.
Maar de link is wel weer handig. Staat weer veel nuttige info in die ik nog niet wist. Bedankt daarvoor! :goed:
Ik zoek dan wel iets voor permanente bewoning maar dat maakt niet uit. Dat kan ook een goed verzorgde vakantiewoning zijn.

[email protected]

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door [email protected] » 18 feb 2017 13:44

solvik schreef:Succes met het vinden van een huis en laat je niet gek maken, er staan genoeg huizen te koop en er komt vast wel wat.
Dank je solvik. Het is idd een zoektocht om te leren hoe je met de omstandigheden om moet gaan. Die ook nog eens niet overal hetzelfde zijn. En hoewel ik geen haast heb ben ik ook wel weer een beetje ongeduldig :lol: Ik had gedacht/gehoopt deze winter al tot zaken te kunnen komen, juist omdat ik dan minder concurrentie van andere kopers verwachtte, maar die vlieger lijkt niet op te gaan (tot nu toe) :tsss:

BigBadWolf
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 70
Lid geworden op: 19 mar 2003 01:00
Land: Zweden
Locatie: Urshult, Zweden

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door BigBadWolf » 18 feb 2017 14:33

Eens met solvik vwb kopen in de zomerperiode. Hebben wij ook gedaan en het is dan inderdaad rustiger. De makelaars doen meer moeite voor je en je kan een huis meermaals bekijken, vaak zelfs zonder "aanwezigheidsdruk" van andere kandidaten. Wij hebben nooit remote een bod geplaatst. Als puntje bij paaltje komt heeft dat toch geen enkele zin. We zijn wel vele jaren na elkaar in Zweden op vakantie geweest en telkens hebben we (een deel van) die vakanties opgeofferd aan prospectie. Op de duur weet je perfect wat je wil en kan je ook de läget läget läget heel snel beoordelen.

In de zomer van 2015 was het uiteindelijk raak.

tons
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 295
Lid geworden op: 29 nov 2002 01:00
Land: Nederland
Locatie: Apeldoorn / Stöllet
Contacteer:

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door tons » 18 feb 2017 14:39

Het werkt anders maar op zich is het ook wel duidelijk. Eigenlijk is het best een voordeel dat er niet zo heel moeilijk gedaan wordt als men zich maar een beetje aan de fatsoensregels houdt. Als koper en verkoper het mondeling eens zijn dan zou dat afdoende moeten zijn. Niet iedereen zit te wachten op het hoogste bod. Ik kan me heel goed voorstellen dat als je als verkoper er geen zin in hebt twee weken te wachten totdat een mogelijke koper eens komt kijken en als het tegenvalt er vanaf ziet of nog eens probeert te onderhandelen. Als in de tussentijd een beter/sneller bod wel gerealiseerd kan worden dan is het logisch dat dat voor gaat.
Onze strategie was bezichtigen en als het ons aanstond een bod doen. Ga op een dag een aantal huizen af en maak veel foto's zodat je thuis nog weet wat je gezien hebt. Dan kun je ook rustig een bod doen.
Na de zomer is het rustiger op de markt. Gebruik de zomer om je te oriënteren en ga in het najaar echt kijken.

(NB zelf meegemaakt dat het huis waar we een bod op deden door de verkoper al achter de rug van de makelaar verkocht was zonder de makelaar in te lichten. De beste man was "not amused" dat toen hij na de rondleiding de verkoper belde dat we een bod gedaan hadden er doodleuk gezegd werd dat het huis al verkocht was)

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door solvik » 18 feb 2017 16:25

[email protected] schreef:
solvik schreef:Succes met het vinden van een huis en laat je niet gek maken, er staan genoeg huizen te koop en er komt vast wel wat.
Dank je solvik. Het is idd een zoektocht om te leren hoe je met de omstandigheden om moet gaan. Die ook nog eens niet overal hetzelfde zijn. En hoewel ik geen haast heb ben ik ook wel weer een beetje ongeduldig :lol: Ik had gedacht/gehoopt deze winter al tot zaken te kunnen komen, juist omdat ik dan minder concurrentie van andere kopers verwachtte, maar die vlieger lijkt niet op te gaan (tot nu toe) :tsss:
1 Het is niet heel verstandig om in de winter in SE een huis te kopen: je kan vaak niet beoordelen of hoe het dak er bij ligt en na de het smelten van de sneeuw en het opdrogen van het huis kan je beter zien wanneer er lekkage sporen zijn (hoeken, om schoorstenen. E.d.)
2. Als je in de winter koopt kan je niet goed zien waar het water lang blijft liggen, waar het water naartoe loopt e.d. op het terrein bij het huis.
3. Als je in de winter /vroeg in het voorjaar koopt moet je al gelijk zorgen dat de verwarming etc. op orde is, koop je in de zomer dan heb je nog voor de winter genoeg goed weer om zaken te herstellen.
4. Zorg dat je "haast en ongeduld" leert beheersen voor je naar Zweden gaat... Daar hebben de Zweden namelijk totaal geen boodschap aan! Ruzie maken hebben ze ook een hekel aan, makkelijker is het dan voor hen om je te mijden. Krijg je de indruk dat je bij een makelaar, belasting, bank en dergelijk niet echt goed geholpen wordt vraag dan naar de baas, zijn/haar superieur, of naar iemand die er mogelijk iets meer van weet, of ga de volgende dag terug en mogelijk staat er dan iemand anders die het wel weet of je beter helpt. Spreek een "enkel woord Zweeds" als je binnenkomt en ga dan vlug over in het Engels als ze dan wat gebrekkig in het Engels antwoorden, prijs en bedank ze dat ze je in het Engels te woord staan, vele spreken wel Engels maar "durven" het niet. Als je botweg vraagt of ze Engels spreken zullen ze uit verlegenheid, bescheidenheid, of wat dan ook nee of uuuh zeggen, maar dan valt dat in de praktijk reuze mee is mijn ervaring.
5. Zoek eerst uit in welke regio's je zou willen wonen en waarom. Dat noemde iemand anders ook al.
Ga daar eerst kijken. Stap dan bij diverse makelaars binnen, wees bescheiden niet te direct en vraag of ze tijd voor je hebben omdat je een huis zoekt. Kijk hoe je ontvangen wordt, komen ze gehaast en weinig geïnteresserd over dan zal dat niet zo maar veranderen. Stel veel vragen ze moeten die kunnen beantwoorden. Neem vantevoren de lijst met makelaarstermen goed door ( die staat volgens mij ergens op dit Zwedenweb, dus niet op het Forum).
6. Ga bij veel makelaars naar binnen, maak zo nodig een afspraak en houd er rekening mee dat de op de dag voor Midsommar al gesloten zijn en de maandag er na zullen ze niet heel fit zijn..... :peace:
7. Ga heel veel huizen bekijken daardoor leer je echt veel, die kennis neem je dan weer mee naar de volgende bezichtiging. Stel heel veel vragen ter plekke noteer alle antwoorden en inderdaad: foto's maken. Toon interesse, maar toon niet teveel enthousiasme, prijs wel enkele goed punten, "heeft u dat zelf gemaakt, dat ziet er mooi uit, wat is de tuin prachtig verzorgd" etc. Waarom? Je wil dat de mensen het je gaan gunnen, maar je wil niet dat jij zo enthousiast bent dat zij de prijs kunnen opdrijven. Zeg vooral dat je ook nog een ander mooi huis opzich hebt......Dan voelen ze druk, maar ook dat je geïnteresseerd bent in hun object. Ga de "geschiedenis" van het huis na bij lantmäteriet
8. Stel vantevoren je eindbedrag vast en mocht je een partner mee laten kiezen, maak dan met elkaar ook hele duidelijke afspraken en houd elkaar bij de les en dus je afspraken!
9. Kijk door "hele mooie keukens, badkamers e.d " heen want door dat mooie zie je daadwerkelijke problemen niet...zoals lekkage, verkeerd aangelegde leiding, asbest, slechte electraleidingen e.d. Ga ook meer dan een keer kijken bij voorkeur als het regen of net geregend heeft. Neem maten op en controleer hoe scheef het huis is, verzakt ....je kan een houten huis op stenen recht "laten" krikken.
10. Leer basis Zweeds, en koop een zakwoordenboek of download op de mobiel, handig bij de bank, makelaar, belastingkantoor, bij lui die bij je komen werken, bouwmarkt, houthandel e.d. Die laatste spreken vaak wel goed Engels maar het kan toch handig zijn.
Laatst gewijzigd door solvik op 18 feb 2017 22:12, 1 keer totaal gewijzigd.

pascale
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 155
Lid geworden op: 17 sep 2009 17:22
Land: Zweden
Locatie: Urshult

Re: Het koop<>verkoop proces in Zweden

Bericht door pascale » 18 feb 2017 22:07

Vaak verkopen ze ook liever de woning aan iemand die een bod gedaan heeft en die ze kennen, of familie ,...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten