Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Martin E. van Doornik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1506
Lid geworden op: 21 okt 2005 14:21
Locatie: Westernieland (Gr.) / Sunnemo (Värmland)

Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door Martin E. van Doornik » 19 jul 2017 10:09

Je droom om lekker een goedkoop en mooi Zweeds huis in Värmland te gaan kopen lijkt misschien voorbij.
Er is vorige week mij verteld door Zweedse buren dat de huizenprijzen daar flink hoger zijn geworden.
In 2003 hebben wij een leuk Zweeds huis gekocht: woonopp. 94 m2 plus tuin van bijna 1700 m2 voor nog geen 28.000 euro.
Afgelopen vrijdag stond ik voor de etalage van Maklärhuset Bengt Pettersson in Hagfors. Ik kon nergens prijzen vinden lager dan een half miljoen kronor en dan is het woonoppervlakte vaak te klein. Hierdoor worden de huizen sneller verkocht en in tegenstelling tot een jaar geleden zag ik nu nog amper 'Till salu'-bordjes langs de wegen. Ik heb onlangs een taxatiebrief met een nieuw bedrag ontvangen: ook veel hoger dan voorheen.

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door Leo » 19 jul 2017 10:23

Op zich lijkt die ontwikkeling nu af te vlakken behalve voor de bostadsrätter. Zal zeker ook van de plaats afhangen. Voor wie de ontwikkelingen wil volgen hier nog een link:
https://www.maklarstatistik.se/omrade/r ... n/#/villor" ;;
Die rekent volgens mij alleen gemiddelde prijzen en kijkt niet naar demografische ontwikkelingen zoals doorstroming, percentage nieuwkomers op de woningmarkt en zo.

Bugsy

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door Bugsy » 19 jul 2017 22:20

Zou het er iets mee te maken kunnen helpen dat zo'n beetje half Nederland tegenwoordig een huis in Värmland heeft of wil? Ok ok, overdrijven is een vak maar het feit dat er zoveel Nederlanders in Värmland zitten was voor ons reden genoeg om het Noordelijker te zoeken. Maar er is onder 500.000 SEK echt wel wat te vinden maar ik vind dat je in vergelijking tot andere delen van het land wel verdomd weinig waar krijgt voor je geld. Maar goed, ieder heeft zijn voorkeur natuurlijk :)

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door Leo » 20 jul 2017 09:56

Nu weet ik niet waar die Zweden waar Martin het van gehoord heeft zich op baseren, zoals gezegd vooral bostadsrätter (vergelijkbaar met zich inkopen in een vereniging van eigenaren) zijn flink gestegen en stijgen nog steeds. Dat kan komen door demografische ontwikkelingen zoals gepensioneerde 40-talister die hun villa verkopen en een luxere bostadsrätt willen.

Ik reed een paar jaar terug in juni van Lund naar Oskarshamn, toen viel me ook al op dat er heel weinig bordjes "Till salu" stonden. Er stonden wel heel veel bordjes "Zu verkaufen" en "For sale".

Wat ook een rol kan spelen is dat er een paar jaar terug vrij veel huizen in de verkoop stonden deels door de conjectuur en deels omdat banken hogere eisen gingen stellen mbt aflossing hypotheek (waardoor veel huizenbezitters die maximaal beleend hadden in de problemen kwamen). T.o.v. toen is de vraag/aanbod verhouding nu anders.

buskis

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door buskis » 20 jul 2017 11:01

Ik heb mijn huis na negen jaar laten taxeren (verkoopwaarde) gewoon uit belangstelling.

De prijs die ik er toen voor betaald had bleek al verdubbeld te zijn. Dit was in 2011.

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door Leo » 20 jul 2017 16:13

Nu zijn makelaars er nogal happig op om verkoopwaarde te hoog in te schatten (soms zo'n 25-35%) dus reken jezelf nog niet rijk. Overigens heb jij je huis dan gekocht rond het uitbreken van de crisis dus dat kan destijds de prijs ook gedrukt hebben.

buskis

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door buskis » 20 jul 2017 18:43

2011 - 9 = 2002 :wink:

wjansen

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door wjansen » 21 jul 2017 08:33

Komt het ook niet deels door het chronisch gebrek aan huizen in Zweden? En een bevolking die groeit? Weet niet of dat voor Värmland geld maar rondom de steden in Zweden en bijbehorende platteland lees ik over lange wachtlijsten voor huurwoningen en een tekort aan nieuwbouw huizen.

buskis

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door buskis » 21 jul 2017 09:43

De wachttid voor een huurhuis is gemiddeld 8 - 10 jaar.
Jongeren blijven steeds langer bij hun ouders thuis wonen.

Op heel veel plaatsen is men tegenwoordig als gekken lägenheter aan het bouwen dankzij de vluchtelingeninvasie, nu kan het dus wél.
Dus de jongeren zullen helaas nog steeds langer thuis moeten blijven wonen.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Huizenprijzen Värmland flink gestegen

Bericht door solvik » 21 jul 2017 11:10

Niet alleen in Värmland. Ik zag en zie Örebro aan alle kanten uitgroeien overal nieuwbouw en nog worden er nieuwe wijken gepland. Enerzijds heeft dat te maken met de groeiende universiteit, groeiende industrie terreinen die voor werkgelegenheid zorgen, anderzijds met met het aantal nieuwe Zweden. Maar ook een behoorlijk stuk buiten Örebro zie je in de landelijke gebieden, dat de huizenprijzen van fritidshuizen behoorlijk stijgen en zeker niet alleen de fraaie opgknapte woningen! Daarnaast worden er wat nieuwe huizen (projecten) gebouwd voor vrije tijd en of permanente bewoning aan het Hjälmaren.
Niet zo lang geleden vonden we ook steeds folders van makelaren of we ons huis niet wilden verkopen of tenminste wilden weten wat ons huisje waard was....Dus zeker, de huizenmarkt doet kennelijk goeie zaken!
Ik zie bij ons in de omgeving ook weer pasgetrouwden en jonge gezinnen zich vestigen, (zij knapten oudere huien op), dat is goed voor de school en de supermarkt en mogelijk in de toekomst goed voor ons als we over een paar jaar ons huisje willen verkopen. Er komt vast een dag dat we er geen zin meer in zullen hebben om naar Zweden op en neer te gaan en definitief vestigen is ook niet meer aan de orde. Maar, voorlopig gaan we nog gewoon lekker naar ons stekje. :party01: De verbouwingen zijn klaar, meer gaan we er niet meer aan doen, het laatste is het terrein opknappen, en dan is het alleen nog maar genieten, voor zolang het ons gegeven is. :party01:

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten