Orientatie emigreren

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Pietervd

Orientatie emigreren

Bericht door Pietervd » 12 aug 2017 18:50

Hallo allemaal,

Ik heb besloten dat ik dichter bij de natuur wil leven. Ik ben enkele keren in Zweden geweest en dat is me altijd goed bevallen. Daarom ben ik me aan het -oriënteren- om te emigreren naar Zweden. Ik ben (nog) geen Zweden specialist. Daarom heb ik enkele overpeinzingen. Wellicht kunnen jullie mij hierbij helpen.

- Een plaats om te wonen in de natuur. Ik ben graag alleen maar vereenzamen is ook niet nodig. De verhalen over Värmland (wolven, ongerepte natuur) trekken mij erg aan. Andere optie is in de natuur dichtbij Stockholm. Dan werk ik in de stad en woon ik thuis in de natuur.
- Op termijn koop ik dan een huis, ik heb houtbewerkingsmachines voor mijn hobby dus ik heb een ruime schuur nodig. Zijn deze ook betaalbaar in omgeving Stockholm (150.000 euro) ?
- Als ik het zo lees op internet, dan is werk vinden de grootste issue. Ik ben een medical engineer, ik heb daar weinig mee gedaan, ik heb de laatste jaren in de scheepsbouw gewerkt 'meten, testen, diagnostiseren' van apparatuur. ik heb 2 rechter handen en kan veel dingen (enerzijds generalist, op het gebied van testen/meten, specialist). Ik ben niet kieskeurig als het gaat om werk.

- Over een week rijd ik naar Zweden om wat plaatsen te bezoeken. Hebben jullie ideeën over de plaatsen die slim zijn om te bezoeken? Ik wil de natuur in Värmland en bij Stockholm checken. En Karlstad en Stockholm bezoeken.
- Tevens wil ik contacten leggen met bedrijven i.v.m. werk. Ik ga mijn CV omschrijven in het engels. Het liefst ga ik persoonlijk langs, maar zo werkt solliciteren meestal niet... Hebben jullie tips voor mij? Misschien weten jullie ook bedrijven, in Värmland, Stockholm of juist heel ergens anders.

Alvast bedankt!
Groeten, Pieter

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Orientatie emigreren

Bericht door solvik » 12 aug 2017 20:30

Stap,1 ga nu Zweeds leren, elk beetje helpt ook bij sollicitatie.
Ga kijken op sites zoals lediga jobb en zoek onder tekniska jobb of zo.
Als je iets in de medisch technische sector zoekt is Örebro misschien ook nog wel een mogelijkheid. De universiteit breidt daar nogal uit. Ook open sollicitatie doen zou ik zeggen.
Zie hier https://www.regionorebrolan.se/sv/Om-re ... a-hos-oss/" ;;
Onder het midden staat dat je ook kan melden als je interesse hebt...
Kijk voor koophuizen op hemnet of blocket je kan dan het län invullen en gericht zoeken en alvast prijzen zien.
Zorg wel dat je eerst een baan hebt voor je in Zweden gaat wonen! Een personmummer is in Zweden essentieel dat krijg je als je een baan hebt. Gewoon naar Zweden kan op toeristen visum, maar in Zweden gaan wonen gaat niet zo maar. Als EU burger heb je wel he recht om naar Zweden te gaan om te wonen en werken maar een persoonnummer krijg je niet zo maar....
Laat ook zo snel mogelijk je diploma's waarderen in Zweden.

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Orientatie emigreren

Bericht door Leo » 13 aug 2017 09:48

In de papier en pulp-industrie (Värmland) zou je wellicht kunnen zoeken, dat zijn processen waar ook het nodige aan gemeten moet worden en dus is er daar op het gebied van sensors en apparatuur wellicht werk te vinden. Maar ook via het inzamelen van data via sensorer in regelkleppen. een bedrijf in die sector is BTG.

Aan een zweeds CV wordt vaak ook meer dan in NL een persoonlijke noot toegvoegd, dus daar zou je kunnen beginnen met de vermelden dat je zweeds aan het lerenn bent maar het nog niet goed genoeg vindt voor een formele brief.

Snöskoter

Re: Orientatie emigreren

Bericht door Snöskoter » 13 aug 2017 12:11

Misschien is er ook wel iets te vinden in de hout(bewerkings)industrie.
Succes!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten