Emigreren: hoe pak ik dat aan?

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Emigreren: hoe pak ik dat aan?

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 21 aug 2003 15:41

Hieronder volgen een aantal stappen die u minimaal zou moeten volgen bij eventuele emigratieplannen.
 1. Zoek informatie.
  Hierbij kunt u gebruikmaken van de volgende bronnen:
 2. Leer de Zweedse taal
 3. Vind werk
  Kijk eens op de site van het Zweedse arbeidsbureau http://www.ams.se" ;;
  Deze hebben ook een Nederlandse pagina: http://www.ams.se/go.aspx?A=67205" ;;
  De vacaturebank is hier: http://platsbanken.arbetsformedlingen.se" ;;
 4. Vind een woning
  Kijk op http://www.hemnet.se" ;;
  Kijk op http://www.bovision.se" ;;
Mocht uw vraag ondanks bovenstaande informatiebronnen nog niet beantwoord zijn, dan kunt u deze vraag uiteraard stellen op het ZwedenWeb forum. Zoals hieronder blijkt, is het forum een uitgebreide informatiebron:

Woutor heeft een samenvatting gemaakt van berichten m.b.t. dit onderwerp:
Woutor schreef:Zoek een baan
Is niet makkelijk, Zweden krijgen de voorkeur boven buitenlanders en de taal is belangrijk, maar het is niet onmogelijk, het hangt erg af van de regio. Salaris is afhankelijk van sector vergelijkbaar met Nederland, alleen de verschillen zijn kleiner.
Voor een overzicht van bruto lonen kijk op de site van het Zweedse bureau van Statistiek (in het Zweeds): http://www.scb.se/templates/Standard____61062.asp" ;;

Regel je papieren
Werkvergunning, verblijfsvergunning is in principe een formaliteit als je werkt hebt of aan kunt tonen dat je voldoende kapitaal hebt om het uit te zingen, maar schijnt wel eens lang te kunnen duren.

Vind een huis
Is een stuk makkelijker met het aanbod via internet, echter foto’s kunnen bedriegen, dus moet je er zelf heen. Makkelijker dus is om iets simpels en goedkoops aan te schaffen en van daaruit je droomhuis te zoeken. Financiering is geen probleem.

Boodschappen
Prijzen liggen ietsje boven het AH-niveau, dus zo’n beetje 25% duurder dan de gemiddelde boodschappenmand vol. Kwaliteit van het gebodene varieert, hangt af van hoe dicht je bij een stad in de buurt zit. Brood is niet ieders smaak, groente-assortiment is mager in vergelijking met Nederland en de kwaliteit is minder.

Verzekeringen
Voor ziektekosten ben je verzekerd zodra je een persoonsnummer hebt. Eigen risico is 900 SEK voor zorg en 1200 SEK voor medicijnen per jaar per persoon boven de 18 jaar.

Zweden en integratie
Hangt grotendeels van je eigen instelling af. Je kan zeggen dat Zweden wat ingetogener zijn en iets ander gevoel voor humor hebben. Maar ja om de Zweden over 1 kam te scheren gaat wat ver, het land is tenslotte zo groot, dat de verschillen per Zweed en per regio ook wel enorm zullen verschillen en daarom ook de persoonlijke ervaringen van de emigrant.

Elektriciteit
De elektriciteit is tamelijk duur.
In veel delen van Zweden lopen de leidingen bovengronds en zijn dus kwetsbaarder voor van buiten komend onheil dan een ondergronds systeem.
Voor de elektriciteit betaalt men een "rörlig pris" van rond de 80 öre inclusief alles. Op de site van bijvoorbeeld http://www.fortum.se kun je daar meer over lezen.

Water
Voor water geldt: je bent of aangesloten op het waterleidingnet of je hebt een eigen bron of een combinatie van beide.
Bij vakantiehuizen, maar ook wel bij woonhuizen wordt zomers ook wel eens gebruikt gemaakt van zgn. sommervatten. Hierbij wordt water uit een meer of rivier gepompt. Dit wordt dan meestal aanvullend gebruikt en niet als drinkwater.
Als je drinkwater betrekt uit eigen bron, kan je de kwaliteit het beste laten testen door bijv. Alcontrol http://www.alcontrol.se.
De waterdruk wordt verzorgd door een hydrofoor. Het geeft een redelijk goede straal. Iets minder krachtig dan we in Nederland gewend zijn.

Verwarming
Hout (Vedpanna): Goedkoop als je zelf je hout kan verzorgen middels een bos in de achtertuin. Maar ook als je hout inkoopt is een goedkoop alternatief. Wel een hoop gesjouw en gehak meestal maar daar wordt je ook warm van. In combinatie met met accumulatortanks wordt het stoken minder arbeidsintensief maar je blijft de kachel regelmatig met hout vullen.

Warmtepomp (Bergvärme): Waarschijnlijk het goedkoopste alternatief na hout in gebruik, maar de installatie is prijzig. Het mooiste is een huis te kopen waar dat al in zit. Verder zijn er varianten van bergvärme, nl. jordvärme, wwarbij een slangenstelsel in de tuin wordt gelegd en sjövärme, waarbij de slangen in het water van een meer worden gelegd.

Olja (Olja) : Eenvoudig in gebruik. Echter dure brandstof, maar goedkoper als elektriciteit. Maar je zit met een grote olietank.
Meestal is de kachel een houtkachel met een unit erop aangesloten waardoor op olie gestookt kan worden. Je kunt dan dus altijd over op hout. (kombinerad olja/ved)

Elektriciteit (Direkt-el) : Een dure variant, maar je hebt er geen omkijken naar in het gebruik.

Pellets - Dit zijn geperste korrels, volgens mij van houtresten. De kachel wordt "gevoerd" vanuit een stortbak waar je voor enkele dagen voorraad in kunt storten.

Er zijn ook combinaties zoals een elektrische verwarmer in de accumulatortanks van een houtverwarmingsinstallatie. Dat maakt het op vakantie gaan in de winter wat gemakkelijker. Ook heb ik een huis gezien met een warmtepomp installatie waarbij de oude houtkachel als "backup" nog op het verwarmingssysteem was aangesloten.

Verder zijn er nog combinaties van verwarmingsketels met hout, olie, elektrisch en pellets.

Verwarming met aardgas is in Zweden niet gangbaar.

Op de Emigratiesite staat een kopje met verschillende aanbieders. Over het algemeen is een olieverwarming het grootst omdat je dan ook over een olietank moet beschikken en die neemt heel veel ruimte in. Voor bergvärme (enz.) moet je denken aan de grootte van een (Zweedse) koelkast

Afvoer
Wat betreft de riolering zijn er ook verschillende varianten, nl. kommunalavlop, d.w.z. het rioleringssysteem van de gemeente. Wanneer je huis binnen de bebouwde kom ligt, is deze vaak aanwezig. In de "buitengebieden" wordt vaak gebruikt gemaakt van sceptictanks, die eens in de zoveel tijd moeten worden leeggezogen door de gemeente.

De prijs voor het afzuigen van de put (slamsugning) is zo’n 500-600 SEK voor tussen de 0 en 5 kubieke meter
Ook andere gebruikers hebben nuttige info gevonden:
mustang schreef:En wat ook heel belangrijk is voor de legale zaken:

Zorg ervoor dat je goed verzekerd blijft.

Zorg ook voor voldoende spaargeld, in het geval dat...

Als je een appartement wil huren in de grotere steden kan je je best ook ergens op een wachtlijst zetten. En liefst zo lang mogelijk op voorhand.
Irene schreef:Ik heb een info-pakket over emigreren bij de Zweedese ambassade aangevraagd. Goed pakket met goede links, waaronder deze:

Werken in Europa - Informatie per land - Zweden
Inhoud:
Vacatures zoeken in Zweden
Een Zweedse sollicitatiebrief schrijven
Een Zweeds curriculum vitae maken
Het sollicitatiegesprek in Zweden
Geldigheid van Nederlandse diploma's in Zweden
Test uw talenkennis
walter schreef:Hier kan je nog extra info van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vinden over AOW/ANW/AWBZ verzekeringen:

http://www.svb.nl/internet/nl/internationaal/index.jsp" ;;
Inhoud:
Bent u van plan in het buitenland te gaan wonen of werken? Dan is het belangrijk om te weten wat er in dat geval gebeurt met uw verzekeringssituatie. Een vertrek naar het buitenland kan ook gevolgen hebben voor uw huidige pensioen of uitkering. Een aantal zaken komen in dit onderdeel van de site aan de orde.
Erika schreef:Op de site van eures http://europa.eu.int/eures/main.jsp?acr" ;; ... untryId=SE vind je per regio hoe de arbeidsmarkt op dit moment is, waar een tekort aan is en toekomstverwachtigingen.
Heeft u aanvullingen op deze lijst, dan zijn deze natuurlijk welkom.
Laatst gewijzigd door Redactie ZwedenWeb op 14 sep 2004 14:54, 11 keer totaal gewijzigd.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

Maurice1972
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 136
Lid geworden op: 14 jul 2003 08:34
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Maurice1972 » 22 sep 2003 10:43

Het is aardig wat, maar om in zweden te wonen moet je wel wat voor doen

Marieke
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 515
Lid geworden op: 22 jul 2003 01:17
Locatie: Stockholm

Bericht door Marieke » 05 nov 2003 01:40

het is niet makkelijk maar het is sowieso niet makkelijk om naar een ander land te verhuizen.. ik ben nu druk bezig met de voorbereidingen en tot nu ben ik (nog) geen grote obstakels tegen gekomen maar het scheelt ook dat mijn vriend Zweeds is en al in Stockholm woont... :D

Maurice1972
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 136
Lid geworden op: 14 jul 2003 08:34
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Maurice1972 » 05 nov 2003 10:03

Dat is inderdaad wel lekker...

Ach....ik kijk gewoon is verder. Als je eigen geld heb dan kom je een stuk verder

Maurice


http://home.wxs.nl/~keijz019

Casey
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 181
Lid geworden op: 08 jan 2004 15:50
Locatie: Jonsered,Sverige

Emigreren...gewoon Doen!!!

Bericht door Casey » 08 jan 2004 15:58

Emigreren...
Dat moet je gewoon doen...
Ik heb alles geregelt in twee maanden...
Heb inmiddels een verblijfvergunning,die ik binnenkort weer moet verlengen.
Ik heb de grote stap gewaagt,en kijk...ik woon hier nu al een jaar en vijf dagen!!!

Alees gaat hier prima,wel wennen aan nieuwe regels en wetten...maar alles went!!!!!!!!

groetjes...
Casey carlsson...

Mr Sverige
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 feb 2004 23:27
Locatie: Uppland
Contacteer:

Bericht door Mr Sverige » 18 feb 2004 23:35

Precies!
Ik heb het ook gewoon gedaan.
En als Nederlander (lees Europeaan) heb je zo en zo al niet zoveel problemen om hier binnen te komen.
Maar de burocratie is de Zweden ook niet vreemd.
Toen ik hier kwam kon ik niks doen zonder persoonsnummer (Zweeds sofinummer)
Zonder dat nummer besta je gewoon niet.
Ik kreeg dat nummer niet want ik had ( niet meteen....) werk.
Maar ik kon me ook niet als werkzoekende inschrijven omdat ik geen persoonsnummer had............ :clap:
Sverige är bäst! Maar Nederlnad is ook wel leuk hoor! ;-)

Janke en Leo
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 59
Lid geworden op: 26 aug 2003 15:16
Locatie: Midden Zweden

Bericht door Janke en Leo » 22 mar 2004 10:19

Mr Sverige schreef:Toen ik hier kwam kon ik niks doen zonder persoonsnummer (Zweeds sofinummer)
Zonder dat nummer besta je gewoon niet.
Ik kreeg dat nummer niet want ik had ( niet meteen....) werk.
Maar ik kon me ook niet als werkzoekende inschrijven omdat ik geen persoonsnummer had............ :clap:
Hmmmm... da's niet onze ervaring. Een paar weken geleden hebben wij ons -zonder persoonsnummer- gewoon kunnen inschrijven als werkzoekenden bij de Arbetsförmedlingen. Toegegeven, ze kunnen je niet in het computersysteem registreren zonder persoonsnummer, maar dat was geen probleem volgens de zeer vriendelijke dame waar we mee gesproken hebben. Dan hanteren ze gewoon het oude papieren systeem en zij houdt zelf voor ons een oogje in het zeil voor geschikte vacatures. En dan stuurt ze gewoon een Emailtje, heeft ze toegezegd.

Achter bureaucratie schuilen altijd echte mensen :) !

ys
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 38
Lid geworden op: 10 jun 2003 01:23

Bericht door ys » 05 apr 2004 17:35

Je hebt wel geluk gehad dan. Ze zijn niet overal zo vriendelijk. Hier is het volop bureaukratie. Mijn vroegere handläggare wilde mij niet helpen voor een bepaalde job omdat ik iets eerder een andere kontaktpersoon gekregen had.
Terwijl hij nochtans de 'specialist' was ivm jobs op die bepaalde plek (als hulpleraar in een school). De job ging dan maar naar een andere buitenlander die 10 keer minder kompetent is dan mij :-?

En ivm de eerste post hier... punt 3 is het ietwat moeilijker gedeelte van het geheel :lol: :wink:

Gast

Bericht door Gast » 01 aug 2004 15:19

Heej,

Dit is wel makkelijk, alle informatie bij elkaar zodat je een beetje een beeld krijgt van wat je zoal nodig hebt, wil je emigreren.
Ik heb me net aangemeldt op dit forum en deze topic scheelt me weer een hele bult vragen stellen! :lol:

Groetjes,
Martine

*Rinske*
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 59
Lid geworden op: 14 sep 2004 14:15
Locatie: Loon op Zand
Contacteer:

Bericht door *Rinske* » 14 sep 2004 14:33

Idd, met deze info ben ik ook heel blij!
Ik ga het vanavond eens lekker doorspitten :)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten