Kamperen in Zweden valt tegen..........

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
henriëtte
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 jul 2009 18:40

Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door henriëtte » 26 jul 2009 20:27

Dit jaar voor het eerst op vakantie in Zweden geweest, en genoten van het land en de prachtige natuur. Waar we niet van genoten hebben waren de campings!
Met onze caravan hebben we gekampeerd in Halland, Västergötland, en op de eilanden Orust en Tjorn ( schitterend!) , en we zijn ons suf geschrokken van de overvolle hutje mutje campings in deze regio's . Wij dachten dat kamperen in Zweden garant zou staan voor rust, ruimte en idylle maar in plaats daarvan troffen we een scala aan ongezellige en propvolle campings aan .Lange rijen caravans en campers op kaalgekapte velden ( geen boom te bekennen!!) , soms zo dicht op elkaar dat je niet eens je voortent kon opzetten.
Wat een afknapper! Hoe is het mogelijk het dat je in z 'on fantastisch land als Zweden
( bomen, bossen, meren, ruimte in overvloed ) zo hutje mutje moet kamperen?
Zijn we misschien in de verkeerde regio's geweest?
Tips en aanraders voor rustiek kamperen in Zuid Zweden zijn van harte welkom!

gj
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 825
Lid geworden op: 02 jan 2008 16:46
Land: Nederland
Locatie: Skåne / ZH

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door gj » 26 jul 2009 21:21

ljungbyhed, een redelijk vlakke camping maar wel ruime plaatsen en uitstekend sanitair, aan de kust is hutje mutje niet ongebruikelijk

Black-Ingvars-Fan
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1185
Lid geworden op: 20 apr 2002 02:00
Land: Zweden
Locatie: Gnesta

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door Black-Ingvars-Fan » 26 jul 2009 22:02

Hej Henriëtte,

Wat jammer dat de vakantie zo tegenviel.
Eén van de dingen die ik je kan aanraden, is om niet op een camping te gaan staan die je niet leuk vindt. Inderdaad, aan de kust (precies waar jij bent geweest) zijn de campings groot, naar en vreselijk druk. Maar een klein beetje meer van de kust af, vind je handenvol campings die juist wél leuk zijn. Klein, persoonlijk, aan een meer, in een bos...etc. Daar betaal je bovendien véél minder geld voor een overnachting.
In Zweden hoef je niet te reserveren, en kamperen betekent voor Zweden: trekken.
Als je het nog aandurft om een volgende keer naar Zweden te gaan: begin dan om een uurtje of 3 op zoek te gaan naar een camping, neem een kijkje, en rijd snel door als het je niets lijkt.
Als je een campinggids hebt van Zweden, staan daar vaak vooral de grote campings in.
Sla af bij bordjes "camping", ook als daar geen camping in je gidsje staat!

Groetjes, Elisabeth

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door jaap » 26 jul 2009 23:44

Jammer, dat het tegengevallen is. Maar inderdaad, jullie waren in de verkeerde tijd in een prachtige regio. In de maand juli moet je zeker niet aan de westkust zijn als je rustige campings zoekt. Alle Zweden en vele buitenlanders trekken dan naar dit toeristische gebied. Dit geldt ook enigszins voor Dalarna de tweede grote toeristenregio in Zweden. Verder zul je overal in Zweden rustige campings kunnen vinden die vaak prachtig gelegen zijn aan meren. En het is inderdaad zoals Black-Invars-Fan zegt: Zweden is een land om te trekken en zoek liefst een camping die niet in de Nederlandse of Zweedse campinggidsen staan.
Ingen natt är så lång, att den inte följs av en gryning

Martin E. van Doornik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1506
Lid geworden op: 21 okt 2005 14:21
Locatie: Westernieland (Gr.) / Sunnemo (Värmland)

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door Martin E. van Doornik » 27 jul 2009 11:31

Was het ongeveer zo druk als op deze foto? Gefotografeerd in 1985 in de DDR, op vakantie onderweg naar Zweden.... Op de voorgrond onze tent.

Afbeelding

Paula
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 807
Lid geworden op: 31 jan 2002 01:00
Locatie: Beetsterzwaag (NL) / Vitsand (S)

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door Paula » 27 jul 2009 11:46

Wij hebben 20 jaar gekampeerd in heel Scandinavie en hebben zelden op een volle camping gestaan. De eerdere tips kan ik onderschrijven, blijf uit sommige gebieden gewoon weg, neem niet de camping aan de kust, maar rijdt 10 km landinwaarts en ga gewoon verder als het je niks lijkt. Dan kom je op de meest idylische plekjes. Als je toch met de campinggids in de hand wilt rijden, vermijdt dan alles wat meer dan 3 sterren heeft. Zo mis je de entertainment waar veel mensen op zoek naar zijn, maar je mist dan ook al die mensen :party01:

Op dit moment staan op de lokale camping hier 2 gasten, 1 tent en 1 caravan, terwijl het toch een camping aan een prachtig meer is..

Ik zou zeggen probeer het gewoon volgend jaar nog eens want het zou jammer zijn als je al het moois dat er wel is zou missen.

Paula
Geluk is erg onwiskundig, je moet het delen om het te vermenigvuldigen (Loesje)

henriëtte
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 jul 2009 18:40

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door henriëtte » 27 jul 2009 12:53

Hoi mensen
Bedankt voor jullie reacties, het geeft ons ( Francofielen :wink: ) in ieder geval de moed om weer opnieuw naar Zweden te gaan. Dat het in de kustregio druk zou zijn hadden we wel verwacht, maar ook landinwaarts troffen we veel drukke campings aan. Normaal gesproken hebben we een goede neus voor kleine en idyllisch gelegen campings ( we gaan altijd op de dolle pof, boeken niets, en zoeken dan het ultieme plekje) maar op de een of andere manier wilde het in Zweden maar niet lukken. Voordat we vertrokken hebben we bij de ANWB nog met het boekje "Rustiek kamperen in Zweden" in onze handen gestaan, maar dat hebben we weer lacherig terug gezet omdat we dachten dat kamperen in Zweden sowieso wel rustiek zou zijn......lekker naief dus :wink:
Hoe dan ook, Zweden is prachtig en we laten ons niet uit het veld slaan door de hutje mutje campings. We houden in ieder geval alle tips en adviezen op dit leuke forum in de gaten!

Groetjes Henriëtte

Martin, je foto is zeer herkenbaar!

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door Erwin_01 » 27 jul 2009 15:06

Inderdaad erg jammer... maar WAAROM gaan jullie in juli op reis??? Ik vraag me dat altijd weer af waarom mensen dit doen. Als je kinderen hebt, moet je inderdaad gedurende de slechtste tijd op reis, maar anders zijn er veel betere momenten te kiezen volgens mij.
Vroeger, 10 tot 15 jaar geleden kampeerden wij jaarlijks in Zweden... maar nooit op een camping, en ook nooit 's zomers... mei, juni of september... Daarna zijn we overgeschakeld naar februari, en niet meer met de tent maar in een stuga... dan was er nagenoeg niemand... en dat is wat ik van een vakantie verwacht, GEEN MENSEN in de buurt...

gj
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 825
Lid geworden op: 02 jan 2008 16:46
Land: Nederland
Locatie: Skåne / ZH

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door gj » 27 jul 2009 15:24

heb (ooit) in mei/juni in Karlskrona op een camping met 250 plaatsen gestaan met 3 medekampeerders, reuzeirritant als er ineens zomaar een ander je toiletgebouw binnenkomt :wink:

mpostma
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1058
Lid geworden op: 12 sep 2007 11:20
Locatie: Kungälv
Contacteer:

Re: Kamperen in Zweden valt tegen..........

Bericht door mpostma » 27 jul 2009 16:00

Ach, aan de franse kusten sta je ook vaak hutje-mutje. 3 jaar geleden in Denemarken (bij Skagen) was het niet veel anders.

Ik kreeg soms wel de indruk dat de zeer eenvoudige campings die je in Frankrijk nog wel eens aantreft in Zweden ontbreken, wellicht omdat de mensen die gaan voor eenvoudig kamperen in Zweden ook buiten de campings terecht kunnen. In Frankrijk is wildkamperen voor zover ik weet verboden.

ANWB campings mijd ik sowieso. Leuke campings die een ANWB vermelding kregen kon je over het algemeen beschouwen als "verpest". Dan staat een rustige relaxte camping ineens tjokvol NL caravans. Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten