Dinsdag de Dertiende

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 11 aug 2002 14:12

Hej, Dinsag om 6 uur in de ochtend vertrekken we vanuit Apeldoorn om via de vogelroute naar Vaxjo te reizen. Het plan is om daar 4 nachten te verblijven en dan van 17 tot 30 Augustus een echt Zweeds vakantiehuis te betrekken in Hjartlanda, op 300 meter afstand van een meertje. Omdat we nooit in Zweden zijn geweest zijn we onnoemelijk nieuwsgierig naar alles. Dat we eerst op een camping gaan doen we voor de kinderen ( 11 en 13 ) Want misschien vinden ze het wel vreselijk saai in Zweden en vooral in zo'n afgelegen huis. Dan hebben ze dat in ieder geval gehad, want op een camping is allicht wat te doen. We zullen het eens een vakantie aankijken en ervaren. Als het de moeite waard is om te vertellen zullen we na de vakantie verslag doen.

Groeten,
Hendrik

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 13 sep 2002 09:27

Dank je wel, Leo. Het werd Woensdag de veertiende. Maandagavond de dakkoffer opgehaald bij mijn broertje in Harderwijk. We hadden pas laat definitief een vakantiehuis geboekt. Al wel enige keren gereserveerd in de overtuiging dat DIE het zou worden, maar bij nader inzien was er altijd wel iets. Het huis leek te "streng"of het was te ver van het water, het was te dicht bij het water. Het was een rivier en het moest een meer zijn. Of het leek teveel op een gewoon vakantiehuis i.p.v. een Zweeds huis. Uiteindelijk werd het een voormalige boerderij in Hjärtlanda, vlakbij Sävsjö. Hoog en eenzaam gelegen. 300 meter van een meertje en een tuin van 1500 m2. Die Maandag ook de camping Evedal in Vaxjö gebeld voor een verblijf van 4 nachten in een stuga. Dat lukte echter niet. Uiteindelijk geboekt bij camping sjön Bolmen in Bolmstad voor 3 nachten. Dus Woensdag de veertiende om 6.50u vertrokken we. Bij Lubeck getankt na zo'n 500 km en later in de buurt van Ljungby nog een keer. Om ongeveer 20.30u kwamen we bij de camping aan. Ik betaalde de drie nachten meteen en er werd me niet gevraagd naar een kampeerkaart. Wat me trouwens opviel, het eerste stuk op de E4 na Helsingborg was het vrij grote aantal dode kleine dieren langs de kant van de weg. Later niets meer!
W.Verv.

Robeto
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 71
Lid geworden op: 27 aug 2002 02:00
Locatie: Tholen (NL)

Bericht door Robeto » 14 sep 2002 12:41

En hoe vonden de kinderen het?
En ben je nu ook verslaaft?
Tack så mycket.

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 15 sep 2002 13:50

De kinderen vonden het leuk, maar ik geloof niet dat ze het leuker vonden dan andere vakanties in andere landen. En ik kom in ieder geval terug en dan wil ik iets meer naar het Noorden

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 16 sep 2002 14:04

Donderdag 15 Augustus: Na het ontbijt meteen naar het meer om te zwemmen en te zonnen. De kinderen blazen hun luchtbedden op. Heerlijk water. 'sAvonds op de veranda aan de blikjes Heineken begonnen. Annelies drinkt ook mee. Dat is een fikse tegenvaller, maar wel erg gezellig. Ach, ik heb ook nog 3 flessen wijn bij me, dus het zal wel lukken. Een paar dagen geen alcohol zal me geen kwaad doen.

Vrijdag 16 Augustus. Ik ben vroeg wakker en ga de bossen in. Ik zie aan de rand drie dieren waarvan ik niet kan zeggen wat voor dieren het zijn. Zo groot als een hond, de kleur van een ree(maar dat is het niet)Jonge elanden misschien? Maar zijn die dan al zonder oudere dieren op stap? Tegen 19.00u gaan we naar Ljungby. Er is feest in de stad. Hartstikke leuk. Kermis. Grote feesttent waar verstandelijk gehandicapten heerlijke muziek maakten. We aten voor het eerst van ons leven maiskolven van de barbeque met vloeibare boter. Gaat enigszins tegen de tanden plakken maar was toch wel lekker. De kinderen een suikerspin die volgens hen lang niet zo groot was als in Nederland, maar volgens mij zat er gewoon minder lucht tussen. Ook leuk vonden we dat moeders en hun kleine kinderen tot in detail hetzelfde verkleed waren. Ik houd er wel van zoals de Zweden daar feest vieren. Zonder aanstellerij. Met de muziek die de kinderen hadden meegenomen Britney e.a. gezellig op weer naar de camping en lekker pitten.

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 20 sep 2002 09:59

Zaterdag 17 Augustus Vandaag gaan we naar HET HUIS. We hebben alles bij elkaar gepakt en het meeste al in de auto. We hebben nu nog mooi de tijd en de ruimte om de stuga schoon te maken. We hebben hier een paar leuke dagen gehad, maar ik wil eigenlijk wel graag weg nu. Ik heb het gevoel dat we nog niets van Zweden hebben gezien. Rond 12 uur vertrekken we en we rijden heel rustig richting Bolmso. Dit is leuk. Wat een mooie huizen en wat een ruimte om de huizen. En die kleuren. Dat prachtige geel en af en toe een blauwe voor de afwisseling.Ik geniet ook van die grote, oude schuren en in mijn gedachten staan deze vol met klassieke Volvo's.Dit is genieten. We hebben tijd zat en ik probeer alle weggetjes die er , voor mijn gevoel, leuk uit zien. Uiteindelijk stoppen we bij een kerkje in Vittaryd. Daar blijven we een dik half uur. We lopen over de begraafplaats. Binnen steken we kaarsjes op en kopen enige ansichtkaarten. Het kerkje is in 1997 gerestaureerd. We nemen ook een kijkje in de apart staande klokketoren. Dat verschijnsel zie je bij ons niet. Of toch wel? We toeren weer rustig verder. Op een gegeven moment weet ik niet meer waar we zijn. We hebben alleen maar een routekaart bij ons van de A.N.W.B. Ik vraag aan een mevrouw die haar huis staat te schilderen naar de weg naar Värnamo. Ondanks dat ik de uitspraak nog even oefende voor ik uitstapte klinkt het uit haar mond toch nog anders. Ze wijst me de weg. Haar man zit dichtbij op de veranda te lezen en kijkt niet op. Ook niet als we weer wegrijden. Bij de afslag Värnamo gaan we eten bij de Mcdonald's. Ze hebben geen groenteburgers voor onze vegetarische kinderen, maar ze zijn tevreden met een super-frites. De portie gezonde sla die we voorstellen er bij te nemen slaan ze af. Je krijgt er bij hen geen vlees in, maar groente ook bijna niet. Snoep wel, ja. Na nog een stukje verkeerd te zijn gereden komen we rond 17.30u aan in Hjartlanda. Aan het eind van een doodlopende weg staat de voormalige boerderij. Het eigenaarsechtpaar staat ons op te wachten. We krijgen een hartelijk welkom en ze beginnen ons van alles te vertellen in steeds rapper Zweeds. Ze verstaan geen woord Engels en wij geen Zweeds, op een paar woorden na. Ze laten ons het huis zien. Laten zien hoe de sloten werken, want als je dat niet weet kun je jezelf zo buiten sluiten. Ik loop met de man mee door drie hekken in de weilanden en langs 7 koeien naar het meertje en naar zijn roeiboot. Ik wijs hem er op dat dit wel eens meer kon zijn dan 300 meter. Hij lacht en maakt me duidelijk dat dit 500 meter is en door het bos terug 300 meter. Het bos is een beetje zompig en benauwd, maar hij laat me zien waar hier cantharellen zijn te vinden. We plukken een maaltje en nemen dat mee terug. Na een uurtje gaan ze naar huis en we spreken af dat we ze bellen om door te geven wanneer we vertrekken. Hoe dat moet weet ik nog niet, maar we hebben nog 14 dagen en een woordenboekje, dus...

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 24 sep 2002 13:57

zondag 18 Augustus: Als ik wakker word is het al weer licht en zonnig. Ik voel me zweterig en ga me douchen, ook al heb ik dat gisteravond ook gedaan. We hebben een kleine douche. Eigenlijk dissoneert die enigszins in dit ruime huis Het lijkt er snel en slordig bijgemaakt te zijn, maar bestaat aan alle beschadigingen te zien toch al een poosje. Ik ga koffie zetten en ik dek vast de tafel. Ik loop naar buiten en neem de omgeving in me op. Ik zie de koeien achter elkaar aansloffen naar een ander gedeelte van de wei. Ze hebben een groot terrein tot hun beschikking. naast en achter het huis. Achter het huis lijkt wei en naast het huis is enigszins bosachtig. Veel boomstronken en ook bos er om heen. Wanneer ze aan het eind van die wei grazen zijn ze bijna niet te zien. Overal in de tuin staan appelboompjes, andere bomen en struiken. Ook veel plantenborders. Ik loop de veranda op. Deze beslaat bijna de hele voorkant van het huis en is aan de erker gebouwd. Ik schat dat de veranda zo'n 20 m2 is. De woonkeuken bestaat uit een gedeelte in de erker waar we ook eten aan een ronde tafel en meer naar achter is vlak bij het aanrecht nog een ronde tafel met 3 stoelen en onder het zijraam een 3-persoonsbankje. Er is een grote koel-vries en er staat bij de schoorsteen een brede vierkante kookhoek met een ingebouwde oven en een losse magnetron. Er staat nog een kleinere tafel waar Annelies onze spullen zo veel mogelijk neerlegt om het een beetje uit elkaar te houden. Ze vindt het huis zo vol met anderman's spullen dat haar dat een prettig gevoel geeft. Tussen de kookhoek en het tafeltje is een deur waardoor je in de TV/zitkamer komt. Daar staat een luie-stoel en een grote hoekbank. Ook een open haard en een TV. Vanuit deze kamer kijk je op de veranda. Nu kun je nog verder naar de volgende kamer, maar ik stap even in de realiteit en die is dat morgen vroeg om 5 uur de wekker gaat hier in Apeldoorn. Dus tot zover nu even. nog een afzakkertje en...Welterusten

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 25 sep 2002 09:51

In de laatste kamer beneden staat een 2-zitsbank, een fauteuil en een laag tafeltje in de hoek. Bij het ene raam is een tafel met vier stoelen waar je 's ochtends in het vroege zonlicht heerlijk rustig aan kunt schrijven. Dan staat er nog een groot dressoir met een foto van de vrouw des huizes daarop uit een ver verleden. Annelies, Sandra en Moniek komen naar beneden en we gaan ontbijten. Ze hebben allemaal slecht geslapen. De kinderen waren bang de eerste nacht. Ze hoorden steeds gekrijs en blaffende honden in de verte. Annelies was ook bang in dit wel erg vrijstaande huis. Maar we gaan nu de omgeving verkennen en rond een uur of elf gaan we naar ons meertje en we roeien met onze boot een uurtje rond. De rest van de dag doen we lekker rustig aan. We maken wat video-opname's van het huis en de omgeving. Morgrn gaan we op stap.

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 29 sep 2002 07:07

Maandag 18 Augustus: Vandaag gaan we naar Vimmerby. Rond 9.30u vertrekken we. We hebben wat boterhammen bij ons. De kinderen een flesje water voor het bijdrinken onderweg en wij een klein thermoskannetje met koffie. Ik ervaar het als een tamelijk saaie weg. Het is niet druk op het parkeerterrein bij Ästrid Lindgrens Värld" Het vakantieseizoen loopt natuurlijk op z'n eind Over 13 dagen gaat ook dit park dicht en er zijn al enkele attracties , zoals "High Chaparral" waar we heen wilden, maar die nu al gesloten zijn. De jongen achter de kassa vraagt waar we vandaan komen en daarna of we duits spreken. Hij vertelt ons dat hij Duitser is en hier nu woont. Annelies vraagt of het hem hier beter bevalt dan in Duitsland. "Veel, veel beter"is het antwoord. Het voordeel van de rust op het park is dat Sandra en Moniek in alle huisjes kunnen kruipen en dat we alles net iets langer kunnen bekijken dan je normaal zou doen. We maken veel foto's vandaag. Er speelt een driemanschap jonge Zweden heel leuke muziek bij een terrasje. Ze zijn gekleed in een soort Western-kleding met brede hoeden. We vermaken ons opperbest in dit park en als we bijna rond zijn geweest komen we bij het grasveld met de grote, kleurige borden met allerlei "Lindgren scene's"waar je hoofden e.d. door allerlei gaten kunt steken en daar maken we het fotorolletje vol. Tot slot gaan we eten in "Lotta's keuken"en uit de tekst op het bord bij de ingang begrijpen we dat als we ons bord volscheppen, we moeten doen wat Lotta's moeder zei: ÄTT UPP. Nou, dat hebben we gedaan. Wat een heerlijkheden. Allerlei soorten vlees en vis, o.a. aardappelsalade met een laag ansjovis. Ik weet niet wat het allemaal was en hoe het heette. Lekker buiten gezeten. Nog een toetje na. Pannekoekjes met jam, slagroom en pudding. De twee malle politieagenten kwamen ook nog binnen. Wat een prachttype's hebben ze daarvoor uitgezocht. De kinderen vonden het prachtig. Op de terugweg hebben we in Mariannelund getankt en een schepnet gekocht. We hebben nog een tijd bij een meertje onderweg gezeten en de verhitte voeten in het water laten hangen. Het was een leuke dag!

Hendrik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 128
Lid geworden op: 20 jun 2002 02:00
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Hendrik » 30 sep 2002 12:53

Dinsdag 19 Augustus: Het is weer lekker warm. We maken de dag vol met eten, zwemmen, roeien, boodschappen doen, oma bellen en heel veel badmintonnen. Ik heb een pikzwarte Duett gezien en een roodwitte. Bij schemering gaan we er op uit om , zoals Moniekje zegt, elanden te vangen. We zoeken een uurtje en het is heel spannend, maar een eland zien we niet. Trouwens wel een mooie ree.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 6 gasten