Tips voor reizen naar Göteborg.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Antje

Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door Antje » 22 nov 2011 13:08

Hoi allemaal!

Ik ben druk bezig met het plannen van een reis naar Zweden, en ik kan wel wat tips gebruiken, erg veel ervaring heb ik er namelijk nog niet mee. Mijn idee is om 15-16 december te vertrekken en 19-20 december weer terug te gaan. Dit is hoever ik nu ben:

Vliegtuig:
Er gaat een directe vlucht van Amsterdam naar Göteborg met KLM, dit is ideaal want dat scheelt een hoop gedoe en vooral ook tijd. Een nadeel voor mij is dat het vliegtuig in mijn ervaring erg onbetrouwbaar is. Twee jaar geleden heb ik al een poging ondernomen naar Göteborg te gaan met het vliegtuig, maar dat lukte niet, omdat er teveel sneeuw lag. Tweede poging was hetzelfde verhaal. Ik wil niet nu een reis boeken en dan over drie weken er achter komen dat ik weer niet kan gaan. Of de mist, zoals die de laatste dagen is, dat het vliegtuig niet kan landen. Als ik met het vliegtuig ga reis ik -voor het eerst- alleen, en ik wil liever niet in de lucht dan vastzitten of moeten uitwijken naar een andere plek.

Trein:
Op de site van SJ dacht ik gezien te hebben dat van Kopenhagen de trein naar Göteborg alleen in het zomerseizoen rijdt, kan iemand dit bevestigen of weerleggen? Als dat namelijk zo is dan is de trein sowieso al geen optie meer, de trein naar Kopenhagen en dan de boot naar Göteborg vind ik teveel gedoe en ik ben bang dat dat ook erg veel extra tijd gaat kosten. De treinreis is normaal al lang genoeg (15 uur tot Kopenhagen o.i.d. + 3 uur naar Göteborg). Verder vind ik de trein wel prettiger dan het vliegtuig, ik heb het idee dat de kans dat deze gewoon gaat groter is.

Auto:
Ik wil niet alleen met de auto naar Göteborg rijden, dat vind ik gewoon te ver om alleen te doen. Er is misschien wel een mogelijkheid iemand te vinden die mee wil, dus deze optie is nog wel open. Dan zijn er wel een aantal dingen die ik (nog) niet weet. Wat is de afstand van, eh.. Utrecht bijv. (plaats in NL hangt af van mijn medepassagier) tot Göteborg? Is het mogelijk dit in een dag te rijden of is dat niet mogelijk i.v.m. de boot? Hoelang is de trip met de boot van Kopenhagen (neem ik aan) naar Göteborg?

Eigenlijk zijn alle tips welkom, ik ben nu gewoon een reisplan aan het bedenken en kijken wat voor mogelijkheid het beste zou zijn om te nemen. Ervaringen etc, alstublieft helpt u mij op weg :D

walter
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1777
Lid geworden op: 22 aug 2002 02:00
Land: Nederland

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door walter » 22 nov 2011 13:21

Hallo Antje,

Kijk eens op de volgende pagina http://www.zwedenweb.com/content/vervoer.php" ;;

Vliegtuig: Er zijn dus ook andere maatschappijen en volgens mij heb je gewoon even pech gehad met je eerdere ervaringen. Ryanair vliegt vanaf Brussel (charleroi) en dat is goed te doen vanaf regio Eindhoven.
Trein: Zie de eerder genoemde pagina
Bus: Er gaan ook bussen naar Zweden, meestal overstap in Kopenhagen, zie ook eerder genoemde pagina.
Auto: Het makkelijkste is om met de auto naar Kiel, Duitsland te rijden (530km), is goed te doen in 1 dag en dan de nachtboot naar Göteborg te nemen. Kom je 's morgens lekker uitgerust aan. Er zijn natuurlijk ook andere routes mogelijk. Voor meer informatie zie de eerder genoemde pagina :)

Antje

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door Antje » 22 nov 2011 13:28

Fantastisch! Ik realiseerde me helemaal niet dat er meer aan de site zat dan een forum, dom dom :o ! Bedankt alvast! Meer info is altijd welkom :)

mpostma
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1058
Lid geworden op: 12 sep 2007 11:20
Locatie: Kungälv
Contacteer:

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door mpostma » 22 nov 2011 14:08

Ik denk dat je echt pech hebt gehad met vliegen. Normaal is het behoorlijk betrouwbaar.

Ik ben zeker 15-20 x op en neer gevlogen in de laatste 4 jaar en mijn Zweedse vriendin de nodige keren naar NL in de afgelopen 4 jaar.

Ervaringen
vliegtuig
Brussels Airlines (brussel zaventem - landvetter)
1x avondvlucht gecancelled. Ik kreeg een vroege ochtendvlucht aangeboden met hotelovernachtig. netjes opgelost.
KLM (schiphol - landvetter): 1x baggage kwijt. Die werd 2 dagen later met de taxi nagebracht in Goteborg. Wel 2x uur wachtenom de baggage vermissing aan te geven omdat blijkbaar iedereen in het vliegtuig hetzelfde probleem had.
Ryainair (dusseldorf - gborg säve). 1x omgeleid naar landvetter ivp ijzel.

Overige nadelen: op dusseldorf is men bikkelhard met juiste tenaamstelling op biljet en met te laat komen bij baggage check in. Mijn moeder heeft daardoor een x een vlucht gemist na een combinatie van vertraagde trein en vertraagd pendelbusje van st. arnhem naar vliegveld weeze. Stond wel op tijd in de baggage check in maar exact op de tijd dat de check in tijd voorbij was ging de balie dicht en de 4 mensen die hun baggage nog kwijt moesten konden het vergeten. Maar goed, ryanair vliegt niet meer van dusseldorf.

Oja. vliegen met KLM is duur vergeleken met ryanair maar goedkoper dan in je eentje met de auto en vergelijkbaar met de trein.

Trein
Ik heb een keer de city night line genomen. Die gaat vanuit Amsterdam, via Arnhem naar Kopenhagen. Daar overstappen naar Goteborg. Het is een nachttrein, dus je "verliest" relatief weinig tijd. Prijs was in 2007 ong. 260 EUR met treinkaartje vanaf mijn vertrekstation. Relatief comfortabel, geen gedoe met parkeren op schiphol of lang wachtn. De reis begint bij het eerste station en dat is wel fijn.

Auto: als ik meer dan een week weg ga, pak ik de auto. Heb geen bezwaren tegen lange ritten, dus doe gewoon recht toe recht aan . Puttgarden - Rodby, Helsingör - helsingborg en dan nog een stukje naar Goteborg.

Oja, ik woon zelf ook dichtbij Göteborg. Vliegen heb ik eigenlijk altijd wel beschouwd als zeer tijdseffectief en vergeleken met de auto in je eentje reizen is het nog prijs effectief ook. Er is wel eens gedonder geweest met vulkaan as of zeer slecht weer, maar dat zijn in mijn optiek echt uitzonderingen gweeest.

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door Erwin_01 » 22 nov 2011 17:12

Je hebt inderdaad gewoon pech gehad met vliegen denk ik...
Zelf ben ik meer voorstander van de auto, omdat je dan gewoon makkelijker reist, van deur tot deur, zonder gedoe... vliegen is wel goedkoper als je alleen bent. Met de auto kan je wel meer meenemen :)
De afstand naar Göteborg, vanaf Zuid Nederland is ca 1200 Km... makkelijk in 1 dag te rijden dus. Ik rij het meestal in ca 10 tot 11 uur.

wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door wirbel » 23 nov 2011 15:51

Hej Antje; de boot van Kiel naar Göteborg is een goede optie omdat het vóór Kerst is en dus wellicht nog tegen een goede prijs. Je hoeft dus niet eerst naar Kopenhagen om de boot te pakken. Er is ook een boot vanaf Travemünde; die varen naar Malmö en zijn een stuk goedkoper en kan je ook 's nachts op slapen. Dan moet je de volgende ochtend nog wel een stukje verder naar Göteborg (ong. 3 uur). Je kan ook de auto parkeren in Kiel of Travemünde als je die in Göteborg niet nodig hebt. Dat scheelt dan weer een flink bedrag op de overtocht! In Malmö kan je dan de trein nemen.
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

Antje

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door Antje » 23 nov 2011 16:54

Heel erg bedankt voor alle tips! Hier kan ik zeker iets mee. Ik ga nog even verder kijken dan of de auto misschien toch makkelijker is, ik zal jullie op de hoogte houden :) En ja, ik zit echt in Göteborg, niet er omheen.

Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 23 nov 2011 22:12

Antje schreef:Op de site van SJ dacht ik gezien te hebben dat van Kopenhagen de trein naar Göteborg alleen in het zomerseizoen rijdt, kan iemand dit bevestigen of weerleggen?
Je had het waarschijnlijk al begrepen, maar deze info klopt niet. Op 16 december gaan er bijvoorbeeld 24 treinen van Kopenhagen naar Göteborg (SJ en Öresundstågen), dus in dat opzicht heb je keuze genoeg. Kaartjes, voor zowel SJ als Öresundstågen, kan je bestellen via de site van SJ.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

ingrids
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 114
Lid geworden op: 09 jun 2007 17:16
Locatie: Bohus-Björkö

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door ingrids » 24 nov 2011 11:02

Redactie ZwedenWeb schreef:
Antje schreef:Op de site van SJ dacht ik gezien te hebben dat van Kopenhagen de trein naar Göteborg alleen in het zomerseizoen rijdt, kan iemand dit bevestigen of weerleggen?
Je had het waarschijnlijk al begrepen, maar deze info klopt niet. Op 16 december gaan er bijvoorbeeld 24 treinen van Kopenhagen naar Göteborg (SJ en Öresundstågen), dus in dat opzicht heb je keuze genoeg. Kaartjes, voor zowel SJ als Öresundstågen, kan je bestellen via de site van SJ.
En, bijtijds besteld, des te goedkoper is het kaartje! Zogauw wij weten wanneer we een treinreis moeten maken, reserveren we per internet. Scheelt altijd!
succes, ingrid

Antje

Re: Tips voor reizen naar Göteborg.

Bericht door Antje » 26 nov 2011 09:45

Hoi hoi,

Ik ben een beetje gaan rondsnuffelen en heb besloten om de heenreis met het vliegtuig te gaan, dat is het goedkoopste en snelste. Voor de terugreis ben ik nog niet zeker, de vliegtuigen die dan gaan gaan niet op tijden waar ik echt iets mee kan, dus ik denk dat ik hier op het forum een berichtje zet bij de Liftcentrale om te kijken of iemand toevallig op dat moment terug naar Nederland rijdt :)

Bedankt allemaal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast