Vakantie naar Zuid zweden

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
floyd100

Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door floyd100 » 11 jan 2012 00:51

Hallo,

Wij willen deze zomer (half juni) naar Zweden met de auto. Wij zijn mijn vriendin ,onze bordercollie en ik.
De bedoeling is een huisje te huren, afgelegen en het liefst aan water(zwemmen voor de hond vnml) voor volkomen rust. Dus ook geen buren (vanaf een paar 100 meter). Dus een huisje met een leuke lap grond erbij.

Stel dat we met de boot gaan hoe zit het dan met de hond. (waar kan ik hem uitlaten op de boot)
Maar in principe willen we het hele stuk rijden maar wel in 1 dag. Is dit haalbaar en waar kunnen we dan het best naar toe?( voor rust, vrijheid en veel natuur )

Hoe zit het met uit eten gaan? We zijn op vakantie dus koken liever niet. Hoe zijn de prijzen en mogelijkheden. Ik ben best bereidt s'avonds tot 25 km te rijden voor een lekker restaurant.

Misschien hebben jullie wat tips en adviezen.

Alvast bedankt,

Dirk

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door solvik » 11 jan 2012 11:09

Wat betreft de boot:
Er zijn meerdere mogelijkheden:
Kiel Göteborg: Momenteel de duurste verbinding.
Travemunde- Malmö: kan het beste 's nachts, in het weekend duurder dan door de week. Overdag goedkoper dan 's nachts, maar de reis duurt 9 uur vandaar misschien beter 's nachts. (Van 22:00 tot 7 uur). Overigens is het in de zomer lang en vroeg licht dus overdag op de boot en dan 's nachts door Zweden rijden is ook geen enkel probleem. Kleine hondenuitlaatplek op de boot aanwezig. Er zijn speciale kamers voor mensen met honden en die kamers zijn behoorlijk groot en goed. Ze zijn gelegen vlakbij de de hondenuitlaatplek op het onderste buitendek. Ze hebben vaak aanbiedingen in de zomer.
Puttgarden-Rödby Deze ferry gaat vele malen per dag. Honden mogen aan de lijn ook mee, zelfs in het restaurant vreemd genoeg. Wel in het hoogseizoen in de namiddag lange files op de toegangsweg.. Kaartje via internet 14 dagen van tevoren kopen is goedkoper en je kan altijd met de eerste de beste Ferry mee ook als je later komt dan de afgesproken tijd. Probleem is wel dat op de toegangsweg naar de boot in het hoogseizoen in de namiddag al files kunnen staan.
Je kunt daarna of over de Öresundbrug (Tol betalen) bij Malmö gaan, of doorrijden naar Ferry Helsingör-Helsingborg. De prijs is gelijk. Voor dit laatste veer kan je al gelijk een kaartje kopen bij Puttgarden Rödby.
I.p.v. met de Ferry (Puttg. -Rödby gaan, kan je ook 100 km omrijden over Jutland richting Kopenhagen en over de brug (Tol betalen) tussen de eilanden rijden en dan weer of Ferry (H-H) nemen of over de Öresundbrug.
Verder zijn er nog mogelijkheden om door te rijden in Jutland en daar haverwege of in het noorden van Jutland een Ferry te nemen.
Doorzoek het Forum op de diverse hierbovengenoemde steekwoorden en je vindt heel veel mogelijkheden en meningen. Als je naar Zuid-Zweden gaat kan je dat in een dag doen. Het is 's avonds nog heel lang licht, dus dat verlengt voor je gevoel de dag al.
Laatst gewijzigd door solvik op 11 jan 2012 12:52, 1 keer totaal gewijzigd.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door solvik » 11 jan 2012 12:50

floyd100 schreef:Hallo,

Hoe zit het met uit eten gaan? We zijn op vakantie dus koken liever niet. Hoe zijn de prijzen en mogelijkheden. Ik ben best bereidt s'avonds tot 25 km te rijden voor een lekker restaurant.

Misschien hebben jullie wat tips en adviezen.

Alvast bedankt,

Dirk
Probeer niet 's avonds uit eten te gaan maar tussen 12:00 en 15:00. Dat kan je in elk restaurant het menu van de dag eten voor minder dan 12 euro.
Daarnaast kan je bij elke iets grotere plaats wel een hamburgertent vinden.
In de iets grotere dorpen vind je ook vaak een gatukök of grill waar je meestal tot 19:00 wel terecht kunt. In vele dorpen vind je ook wel (Turkse) pizzeria's of kebabtentjes of Chinees. waar je wel 's avonds kan eten. 's Avonds uit eten gaan zoals in Frankrijk of Spanje kan je vaak alleen in grotere steden. De mensen in Zweden zelf barbecuen vaak in de zomer. Je gaat half juni, dan is in ieder geval de vakantie in Zweden begonnen en zullen er veel mogelijkheden zijn.

Harald-Bluetooth
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 23
Lid geworden op: 07 jun 2009 14:09
Land: Nederland
Locatie: Asten (N.Br.)

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door Harald-Bluetooth » 15 jan 2012 11:41

Wij zijn inmiddels een aantal keren wezen kamperen met onze caravan en hondje (Maltheser) in Zweden.
Uit eten willen gaan met een hond(je) - is onze eigen ervaring - is een ramp: je bent nergens welkom ook op een terrasje al niet eens, Zweden blijkt nogal een hondenfobie te hebben !
Waar we in Duitsland en Oostenrijk gemakkelijk binnen zouden komen MET hond (vooraf eerst even netjes toestemming vragen of je met de hond binnen mag), blijkt dit in Zweden schier onmogelijk; m.a.w. maak je geen illusies op dit vlak :-?

Denk er wel aan dat je je hond ruim van tevoren klaar voor import in Zweden krijgt: de dierenarts kan hier alles over vertellen (bloedmonster opsturen naar het laboratorium, waarna je bij goedkeuring een certificaat ontvangt + hond vooraf ontwormen).
Hebben zelf de beste ervaring met reizen met de hond via de route Puttgarden (D)-Roedby Havn (DK) en aansluitend Helsingoer (DK)-Helsingborg (S) of aansluitend via de Oeresund van Kopenhagen (DK)-Malmoe (S).
Officieel mag de hond niet mee aan dek, maar hier wordt in de praktijk zwaar de hand mee gelicht. Voorkeur is hier idd 's morgens op tijd aanwezig te zijn of beter nog 's nachts: scheelt behoorlijk wachttijd (kunt je hond vooraf nog even uitlaten en dan direkt met de ferry over).
Op de TT-Line van Travemuende (D)-Trelleborg (S) kun je je hond aan een bepaald dek in een soort kleine zandbak zijn behoefte laten doen tijdens de reis van een 7,5 uren, maar onze hond weigerde enige aktie op dat vlak in de "zandbak".
Overigens vind ik zelf deze overtocht naar mijn gevoel te lang duren (een paar uur is leuk maar daarna wil je toch van zo n boot af !), je kunt met zo n hond ook niet op veel plaatsen terecht op een ferry (restaurant is ineens verboden gebied) dus aan dek buiten vertoeven en wat rondwandelen is dan de enige optie.
Vinden zelf het gebied rond Ryd in Blekinge mooi: veel bos en heuvelachtig;
gebied ten oosten van Eksjoe (richting Mariannelund) is echter favoriet bij ons !

Paula
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 807
Lid geworden op: 31 jan 2002 01:00
Locatie: Beetsterzwaag (NL) / Vitsand (S)

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door Paula » 15 jan 2012 12:27

solvik schreef:Travemunde- Malmö: kan het beste 's nachts, in het weekend duurder dan door de week. Overdag goedkoper dan 's nachts, maar de reis duurt 9 uur vandaar misschien beter 's nachts. (Van 22:00 tot 7 uur). Overigens is het in de zomer lang en vroeg licht dus overdag op de boot en dan 's nachts door Zweden rijden is ook geen enkel probleem. Kleine hondenuitlaatplek op de boot aanwezig. Er zijn speciale kamers voor mensen met honden en die kamers zijn behoorlijk groot en goed. Ze zijn gelegen vlakbij de de hondenuitlaatplek op het onderste buitendek.
De hondenkamers zijn alleen ruim op de FINNPARTNER, die om 22:00 uur vertrekt. Wij nemen met zekere regelmatig ook de boot van 02:30 uur en daar is het weer het bekende stapelbed en mini-hut. Weliswaar groter dan K-G. De hondenhutten op K-G liggen op een vervelende plek onderin de boot waardoor je de hele nacht in het schudden van de motoren ligt. Nu slaap ik overal, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier lekker slaapt... en dat voor zoveel geld...
Geluk is erg onwiskundig, je moet het delen om het te vermenigvuldigen (Loesje)

Paula
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 807
Lid geworden op: 31 jan 2002 01:00
Locatie: Beetsterzwaag (NL) / Vitsand (S)

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door Paula » 15 jan 2012 12:34

Harald-Bluetooth schreef:Uit eten willen gaan met een hond(je) - is onze eigen ervaring - is een ramp: je bent nergens welkom ook op een terrasje al niet eens, Zweden blijkt nogal een hondenfobie te hebben
Ik vind juist dat ze in Zweden heel soepel met hondenbezitters omgaan. Wil je op een camping een huisje huren, dan zijn er altijd een paar voor hondenbezitters gereserveerd. Wil je met de hond in een kabelbaan... even wachten tot een volgende cabine die voor honden is toegestaan. Kom daar in veel landen maar om. Heb je wel eens geprobeerd met 2 (kleine) honden een vakantiehuisje te huren in NL... lukt bijna niet, altijd maar 1 toegestaan. Dat je met je hond niet een restaurant in mag vind ik heel begrijpelijk. Het is niet fijn als er iemand naast je zit te roken als je zelf geen roker bent. Het is ook niet fijn als er een vreemde hond aan je sokken zit te snuffelen als je geen hondenliefhebber bent. Onze honden blijven in zo'n geval altijd in de auto (Volvo station), hebben daar hun mandje en liggen heerlijk te ronken als we terugkomen (natuurlijk niet als het warm is...).

Paula
Geluk is erg onwiskundig, je moet het delen om het te vermenigvuldigen (Loesje)

Paula
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 807
Lid geworden op: 31 jan 2002 01:00
Locatie: Beetsterzwaag (NL) / Vitsand (S)

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door Paula » 15 jan 2012 12:41

Harald-Bluetooth schreef:Denk er wel aan dat je je hond ruim van tevoren klaar voor import in Zweden krijgt: de dierenarts kan hier alles over vertellen (bloedmonster opsturen naar het laboratorium, waarna je bij goedkeuring een certificaat ontvangt + hond vooraf ontwormen).
De regels zijn ver 1 januari 2012 gewijzigd en soepeler geworden. Kijk elders op het Zwedenweb voor de nieuw regels of op de site http://www.sjv.se" ;;.

Paula
Geluk is erg onwiskundig, je moet het delen om het te vermenigvuldigen (Loesje)

bous_nl

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door bous_nl » 15 jan 2012 13:33

iets verder dan zuid-zweden, maar als je er eenmaal geweest bent...

wij gaan al jaren naar midden-zweden, meestal in de eerste weken van juni. voordeel: lange dagen, soms echt bloedheet, rustig (ook zweden hebben nog geen vakantie) wel alles open.

zwemwater in meren is geen probleem in (midden)zweden, wel het riet langs de oevers. je moet de plekjes om in het water te komen zoeken. vaak zijn er badplaatsen nabij dorpen. als je de enige bent is er vast ook geen bezwaar tegen een hond (wel schoon houden!)

wij zijn erg geporteerd van de omgeving nabij Karlstad. geweldig goede voorzieningen, (grote stad>uitgaan) winkelcentrum waar het publiek 100km of meer voor rijdt om inkopen te doen, groot meer vlakbij (Vänern)

wij huren in een klein plaatsje in de gemeente Grums, gewoon een huis in een dorp, 1km van het meer maar wel een bootje (met motor) beschikbaar in de haven.

met de buren wel enig contact, alleen als we dat wilden. later wel eens langer gepraat, toen ze ons kenden. door ons vee zijn we nogal herkenbaar...
ik hoef niet per sé 10 ha bos om m'n huisje. de voorzieningen in huis zijn er dan meestal ook naar. nu hadden we alles wat we thuis ook hebben: internet, tv, winkels, bos,water in de buurt. ik zou er wel kunnen wonen...

uiteten is net wat ze hier al aangeven. Zweden hebben een lange lunchpauze, ze eten vanuit het werk tussen de middag in restaurants. dan is het heel erg betaalbaar. en makkelijk: hoef je thuis gekomen 's avonds alleen nog een boterham klaar te maken. (of je eet twee keer warm).
het wordt vaak laat met thuiskomen na een dagtocht: afstanden zijn enorm, lang licht, je verkijkt je op de reistijd. en dan is het twaalf uur als je thuis komt (en nog een glaasje drinkt in de tuin voor het slapen gaan)

nog even over de reis:
wij gaan uit nederland weg 's nachts om 12 uur, zijn rond vijf uur bij Puttgarden, laten de honden daar goed uit, rijden de boot op (wachttijd bijna nul), honden blijven lekker slapen (45 minuten), we rijden de boot af,gaan op een van de eerste parkeerplaatsen ontbijten, honden luchten en gaan door naar Helsinborg. zijn we rond acht uur in Zweden.
we pauzeren strikt om de twee uur, twee keer een kwartier pauze dan een pauze van ongeveer een uur. zo zijn we rond 16 uur nabij Grums, met 1400 km achter de kiezen. zuid frankrijk duurt net zo lang en is niet zo mooi (vinden wij).

madcap

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door madcap » 15 jan 2012 15:44

floyd100 schreef: ...huisje te huren, afgelegen... s'avonds tot 25 km te rijden voor een lekker restaurant.

Dirk
Als je het niet gewend bent kan 25km in het donker (heuvelop-heuvelaf) een lange reis zijn! En pas op: geen alcohol met stuur. Anders kan het een duur diner worden!

Wij gaan nooit uit eten maar eten zweedse kost (mijn vrouw kookt lekkerder dan wat ze in een gemiddeld restaurant serveren). Misschien is dat over een jaartje anders :fluiten: (dat restaurantbezoek dan...)

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Vakantie naar Zuid zweden

Bericht door dhr o flop » 19 feb 2012 21:24

Boot Travemunde - Trelleborg heeft "hondenhutten" en uitlaatplek op iedere boot, ook nachtafvaarten.

Honden in restaurants is inderdaad zo goed als onmogelijk. Zweden hebben geen hondenfobie, het is vooral de eis van hygiene en allergievrij die hiervoor zorgt.

Inderdaad is tijdens lunchtijd keuze uitgebreider dan 's avonds. Goede restaurants zijn overal te vinden, maar ze zijn aan de buitenkant niet als zodanig herkenbaar. Uit eten is relatief betaalbaar, een wijntje erbij is een ander verhaal. Maar ja, je moet toch rijden en de grenswaarde ligt net boven de nul (waar je in NL nog met 2 pilsjes op mag rijden).
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast