Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 23 apr 2012 08:57

Hej!

In het volgende topic werd gevraagd om een overzicht van attracties en bezienswaardigheden op een kaart, waarop je kunt inzoomen etc.:
Onderwerp: Leuke must see's op onze route

Dergelijke kaarten/overzichten gaan er ook komen: technisch is alles al klaar.
Zie: http://www.zwedenweb.com/bezienswaardig ... ttracties/" ;;

Nu ben ik alleen nog een aantal leuke attracties/bezienswaardigheden en daarbij roep ik de hulp in van alle Zwebbers:

Wanneer je leuke tips hebt kan je die sturen naar [email protected].

Bij voorkeur met een korte beschrijving (ca. 50 tot 100 woorden). Wanneer je één of meer foto's hebt is dat natuurlijk helemaal geweldig.

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door surstromming » 23 apr 2012 13:58

Mag ik terloops even opmerken dat ik dit het meest interessante voorstel vind in al die jaren dat ik hier lid ben. In de eerste plaats omdat het zo heerlijk subjectief kan zijn, ik bedoel de hoogste berg, het grootste meer, het meest Noordelijke punt, de grootste stad, je kan dat allemaal precies tellen en meten en dan vind ik er niks aan, je gaat dan maar gewoon op extremiteitenjacht, en dat haat ik uit de grond van mijn hart.
Ik droom zo al een tijd van een reisgids : "de subjectieve top 10's van Zweden" : de mooiste berg, de beste glaskunstenaar, de mooiste waterval, de gezelligste camping, het mooiste uitzicht ... maar dat kan je niet op eigen houtje anders wordt een een beetje té subjectief, bovendien heb je mensen nodig die het land voldoende kennen om geen streken te benadelen en daar slaag ik totaal niet in. In een van zijn boeken over IJsland riskeert Willem van Blijderveen zich zo aan een watervallen top-10 in zijn ogen, ik kan dat wel smaken, hoewel ik er niet altijd mee akkoord ga.
Maar in de tweede plaats kunnen plaatsen zodanig fragiel zijn dat je ze beter niet vrijgeeft met de multiplicatorfunctie van het internet in ahet achterhoofd. Alweer een voorbeeld : een paar jaar geleden heeft een IJslander een boek samengesteld met alle warme bronnen van IJsland waarin je kan baden, GPS coordinaten inbegrepen omdat ze anders kwasi onvindbaar zijn. Een of andere idioot heeft daar een Engelse vertaling van gemaakt en heel wat unieke plaatsen uit 2006 zijn nu 2012 gemeengoed geworden met alle frustratie vandien. Niet dat het krioelt van het volk maar je bent er nooit meer alleen, tenzij 's nachts als je daar je tent mee naartoe neemt, voor bijna iedereen is dat er teveel aan. Ik troost me dan heimelijk met het feit dat ik de meest unieke locatie weet liggen en die mannen van dat boek niet (hoewel twee Tsjechen er deze zomer toch naar zochten, helaas hadden ze alleen een foto van internet kunnen halen van de berg op de achtergrond en dan heb je geen schijn van kans. Dit is mijn meest favoriete badplaats in IJsland maar geef die vrij en het jaar daarop loopt het er vol, vervolg valt er een te pletter want de afdaling is een beetje riskant en diep en een val is dodelijk. Ik wed dat het jaar daarop de ingang toegebetonneerd is, kijk maar eens naar de speleogrotten in Wallonië waar enkele onverantwoordelijken er een gewoonte van maakten om hun carburepotten te spoelen in de drinkbakken van de koeien. Protest van de boer op wiens eigendom de ingang lag, vervolgens een hek met een slot. Sleutel mits lid van een speleoclub en tegen betaling. Deze zomer gaat mijn dochter naar IJsland en zij krijgt de locatie omdat ik weet dat ze kan zwijgen en dat ze atletisch genoeg is om de afdaling te wagen.

Drie : onder voorwaarden wil ik meedoen aan dit project, helaas gaat er op dit moment zodanig veel door mijn hoofd dat ik niet weet hoe te beginnen, maar dat komt nog wel. Neem ik ze per thema, per Län, per route ?????
Maar ik wil alvast de spits afbijten, heel veel mensen komen toe in Helsingborg of Malmö. Op het schiereiland Höganäs bevindt zich het keramiekgebied van Zweden, ik kan het nooit laten om de kleine afslag te maken om Höganäs Keramik nog eens te bezoeken (gratis rondleiding), zeker het atelier van Claes Thell die met kop en schouders uitsteekt boven de rest van de kunstenaars, de winkel van Boda Nova die soms heel originele dingen verkoopt, en Nimis van Lars Vilks (het volstaat te googlen op Ladonia of "Lars Vilks" en je weet waarover ik het heb, en Höganäs Saltglaserat waar je soms heel interessante koopjes kan doen.. Van kermamiek naar glas : ZEKER te bezoeken is het atelier van Carlos Pebaque die Gullakruv overgenomen heeft en in de vakantiemaanden demonstreert in de ateliers van Maleras, de tentoonstelling van Mats Jonasson is ZEKER ook niet te missen, daarna volgt Skruf en Nybro. Nabij Gullaskruv is een atelier dat vlak glas graveert en etst, de naam ontschiet me (dat staat ergens op een dictafoonfile). Vrij onbekend maar ongelofelijk goed, niet te missen. Als er mij iemand de naam kan bezorgen, graag.
Ik ging nu beginnen over de juwelenmakers, maar eerst iemand anders graag, ik ga niet de andere keramiekers of glasfabrieken neerhalen anders krijgen we geheid discussies die hier niet thuishoren.
Ik heb zelf twee jaar glasblazen gevolgd bij twee verschillende meester-glasblazers die exact dezelfde kwaliteit labo-glaswerk leverden maar de ene had in zijn kleine teen veel meer gevoel voor free-style glasblazen dan de andere in zijn hele lijf. Bepaalde van zijn stukken waren zelfs niet te koop, voor geen bedrag ter wereld. Het prachtigste stuk had hij gemaakt ter ere van zijn moeder die net gestorven was, echt wereldklasse. Niet te koop. Wil zelfs over geen prijs praten.
Maar ik wijk af.

Volgende graag

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door solvik » 23 apr 2012 15:17

Het zou extra interessant worden :wink: om het te combineren met het fotozoektopic, alleen de foto en de beschrijving hoe mooi en bijzonder het is, met enkele hints waar het zich bevindt, zodat de geïnteresseerde zelf opzoek moet gaan...Helaas, ik neem toch maar aan dat dat niet de bedoeling is :(
Ik wil wel meedoen, maar hoe pak je het aan?
- Om het een beetje leesbaar te houden zouden we misschien een soort vaste structuur moeten hebben. Anders krijg je misschien meerdere verhalen door elkaar heen, over hetzelfde...plekje, onderwerp e.d. . Per län, per interesse hoe wordt het gerubriceerd? Er kunnen natuurlijk wel meerdere verhalen over een plek zijn, ieder ervaart het misschien toch weer anders, maar het moet ook makkelijk terug te vinden zijn.
-In het verleden heb ik wel tipjes gegeven, moet ik die nu weer gaan noemen? Of haalt de redactie oude topics hier over naar voren???
Laatst gewijzigd door solvik op 23 apr 2012 17:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 23 apr 2012 15:29

solvik schreef:Ik wil wel meedoen, maar hoe pak je het aan?
- Om het een beetje leesbaar te houden zouden we misschien een soort vaste structuur moeten hebben. Anders krijg je misschien meerdere verhalen door elkaar heen, over hetzelfde...plekje, onderwerp e.d.
Zoals gezegd, het is eigenlijk niet de bedoeling om de tips hier te plaatsen.
Stuur ze in plaats daarvan per e-mail naar [email protected].

De tips en teksten worden dan gerubriceerd (zowel per regio als per onderwerp), dubbele tips worden er uitgehaald of gecombineerd.
Uiteraard voeg ik zelf ook zaken toe, maar ik weet natuurlijk niet alle mooie dingen in Zweden. Vandaar dat ik jullie hulp inroep.

Oh ja, nog een ding, geef in je mail ook even aan of je je naam als bij het artikel vermeld wilt hebben of juist niet.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 23 apr 2012 16:25

Uiteraard, maar het gaat hier natuurlijk vooral om musea, parken, attracties, bedrijven met rondleidingen en andere plekken die enigzins op bezoek berekend zijn.
Ik ben niet op zoek naar Lars-Erik die een toevallig voorbij zwevende bezoeker zijn boerderij laat zien. :)
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

buskis

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door buskis » 23 apr 2012 16:35

Redactie ZwedenWeb schreef:Uiteraard, maar het gaat hier natuurlijk vooral om musea, parken, attracties, bedrijven met rondleidingen en andere plekken die enigzins op bezoek berekend zijn.
Mag het ook een algemeen ''natuur-iets'' zijn ?

Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 23 apr 2012 16:50

buskis schreef:

Mag het ook een algemeen ''natuur-iets'' zijn ?

Uiteraard, maar als het een plek is die je voor jezelf wilt houden moet je natuurlijk niets zeggen. ;)
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

madcap

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door madcap » 23 apr 2012 17:03

Redactie ZwedenWeb schreef:
buskis schreef:

Mag het ook een algemeen ''natuur-iets'' zijn ?

Uiteraard, maar als het een plek is die je voor jezelf wilt houden moet je natuurlijk niets zeggen. ;)
http://www.nordisk.nu/showthread.php?t= ... d11cf30549

Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 23 apr 2012 17:23

madcap schreef:
Redactie ZwedenWeb schreef:
buskis schreef:

Mag het ook een algemeen ''natuur-iets'' zijn ?

Uiteraard, maar als het een plek is die je voor jezelf wilt houden moet je natuurlijk niets zeggen. ;)
http://www.nordisk.nu/showthread.php?t= ... d11cf30549
Dat zijn voornamelijk favoriete regio's. Hier gaat het echt meer om plaatsen. Bijvoorbeeld: Vasamuseum, Höga Kusten, Liseberg, Visingsö, Klässbols, Piteå Havsbad, zilvermijnen in Sala, etc.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Hulp gevraagd: geef je favoriete bezienswaardigheden door

Bericht door wirbel » 23 apr 2012 20:54

Het is heel goed ideeën op te kunnen doen die niet in de standaard vakantiegidsen staan. Als ik de ANWB gids van Zweden over Dalsland bekijk zijn er zoveel leuke plekken die ik nu ken, maar daar niet in vermeld worden. En inderdaad moet je bepaalde dingen voor jezelf houden; er moet natuurlijk wel iets te ontdekken blijven. Die kan je natuurlijk ook eens hier op het forum te delen.

Zou ik bijvoorbeeld die ene sluis in het Dalsland kanal noemen waar bijna niemand komt en het zo heerlijk rustig is? Ik denk niet dat er opeens horden toeristen op af gaan komen, maar voor wie het interesseert kan het een heel leuk alternatief zijn voor de toeristische (en zéker interssante sluizen) in Håverud.

Wat ik ook met gemak kan noemen zijn bepaalde routes binnendoor die je normaal niet zo gauw neemt, omdat mensen met een tomtom reizen en die leuke kleine weggetjes op een kaart niet meer zien. (daarom verkies ik een echte kaart om die andere route opties te zien)
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten