Pagina 1 van 2

Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 25 aug 2014 17:01
door Vierpraatjes
Wij zijn deze zomer helemaal verslingerd geraakt aan Zweden, en we willen nu met de kerst weer een weekje ergens een huisje nemen. Niet specifiek voor de wintersport, maar wel voor de winter (dus sneeuw). Waar moeten we naar toe om rond de kerst een redelijke zeker te zijn van sneeuw? Wel op 1 dag rijden, dat mag een hele flinke dag zijn, vanaf Groningen. Dat scheelt al weer. We zijn benieuwd!

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 25 aug 2014 18:09
door jaap
Brånäs in Noord-Värmland is behoorlijk sneeuwzeker in de winter, zeker vanaf januari. Om echt zeker te zijn zou je ook voor Sälen kunnen kiezen. maar dat is wel heel ver voor 1 dag.
Maar ook Brånäs kan in de winter te ver zijn wanneer de weersomstandigheden slecht zijn. Toen wij nog in Nederland (Winsum (Gn)) woonden namer we 's winters meestal de boot Kiel-Göteborg. Dan kom je 's morgens aan in Göteborg en kun je vrijwel zeker Brånäs bereiken.

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 25 aug 2014 18:10
door ing
Met de huidige veranderingen van het klimaat lukt het, denk ik, niet meer om een sneeuw garantie af te geven. In Värmland hebben vele jaren achter elkaar een witte Kerst gehad, maar de laatste kerst was nat en boven nul.
De skicentra geven vaak sneeuwarantie. Bijvoorbeeld Branäs, opent 22 december het skiseizoen. Ik denk dat Åre Ook zo rond die tijd zal openen. Ik weet niet of jullie willen skiën.
http://www.skistar.com/en/Are/About-Are/" ;;
http://Www.branas.se" ;;

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 25 aug 2014 18:45
door buskis
Soms is het al in Skåne een grote sneeuwchaos op de wegen dus dan ligt er ook sneeuw :wink:

Maar niet sneeuwzeker zoals hierboven al wordt omschreven.

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 25 aug 2014 20:01
door lute
Wij hebben nu 11 jaar een huis in Likenas(bij Branas). In deze periode 2× meegemaakt dat het met kerst boven nul was. Ook meegemaakt dat het in de kerst periode tussen de min 10 en min 25 graden was.

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 25 aug 2014 20:33
door Snöskoter
Puur op basis van de titel wilde ik al de Zugspitze noemen. :wink:
(En hier nog een en ander in diezelfde trant.)

Mij lijkt hoe noordelijker hoe sneeuwzekerder, maar ook het verkeer en het er in 1 dag heen willen rijden lijkt me lastig.
Ikzelf zou vliegen naar het noorden, dan heb je echt wel zekerheid en daar dan nog een (klein) stukje rijden (sneeuwscooter ( :mrgreen: )/huurauto/taxi/bus/weet ik het). Kun je bv naar het IJshotel. Overigens is het noordelijker ook wel weer (iets) langer donker.

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 25 aug 2014 20:39
door lute
Perfecte verbinding naar Branas en omgeving is de Colorline van Kiel naar Oslo.Reistijd van Oslo naar Branas 3 uur.

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 26 aug 2014 07:34
door ing
Meer kans op sneeuw heb je in februari. In Värmland hebben we in week 9 (sport) vakantie. heel veel Zweden gaan dan op wintersportvakantie.

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 27 aug 2014 11:27
door surstromming
Nog niet zolang terug van mijn beste vakantie ooit...

Betreft dit topic : is het geen optie om zeker in het zuiden van Zweden te kiezen voor een hoogvlakte : Kynnefjäll, Kroppefjäll, die dingen ? Kan dat op op lokaal vlak geen enorm verschil geven ?
Ik herinner me dat er in Arjang geen beetje sneeuw lag buiten dat van de sneeuwruimers, in Glaskogen daar vlakbij had je sneeuwschoenen of ski's nodig.

Maar ik ben zo geen sneeuwmens, ik heb er de afgelopen 6 weken veel te veel gezien. Helaas bergop.

Paul

Re: Waar sneeuwzeker in kertvakantie?

Geplaatst: 28 aug 2014 17:24
door tons
We hebben nu bijna 5 jaar een huis in Stöllet. De laatste twee jaar hadden we geen hele mooie witte kerst in Stöllet, de jaren daarvoor juist weer wel met veel sneeuw. Op Branäs is met kerst altijd wel te skiën alleen of het heel mooi is hangt af van de hoeveelheid sneeuw en het weer. Wil je meer zekerheid zou ik het in de buurt van Sälen zoeken, maar dat is weer een eind verder.
In februari hebben we nog altijd sneeuw gehad, eerlijk gezegd vind ik dat ook de mooiste winterperiode, veel sneeuw en toch al wat langer licht.