Terug van de 16e keer Zweden

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door surstromming » 11 aug 2016 23:36

6 Jaar tussen was te lang. Prachtige maand beleefd met hoofdzakelijk mooi weer waarin we veel leuke en nieuwe ontdekkingen hebben gedaan hoewel het fysieke aspect deze keer aan de luie kant lag.
Hoofddoel was om de verzameling wilde kampeerplekjes aan te vullen en we mogen zeggen dat dit dik geslaagd is, 85 tot eerder 90 % zijn aan een meer en heel erg mooi, rustig én privé. Foto's volgen, ik heb van iedere dag een representatieve foto genomen.
Maar om over iets anders te beginnen : wij zijn onafgebroken naar Zweden geweest van 1994 tot 2010 en hebben 6 jaar overgeslagen (IJsland !!!). Is het in onze ogen veranderd ? Ja, ergens wel, het aantal verlaten boerderijen in het zuiden viel op. Ook het feit dat T-info's maar heel oppervlakkige en nietszeggende info meer blijken te bieden was ontgoochelend, de nonchalance in Glaskogen viel ook erg tegen : de BBQ's vallen uiteen, er was niemand -gewoon niemand- in de hut van Dammarna op een prachtige zondag, weinig kano's gezien ook, de verandering in het straatbeeld viel me ook erg op, de vele bedelaars aan de inkom van de COOP, ICA, ... stoorde me erg, wie er me nog het meest stoorde was de bedelaar die op zijn smartphone bezig zat (onze laatste stop in Mellbystrand). Ik heb er met verschillende Zweden over gepraat maar wat denken jullie daar over, tenslotte leef ik daar niet, buiten die ene maand in het jaar.

Snöskoter

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door Snöskoter » 12 aug 2016 10:48

Benieuwd naar je foto's.

buskis

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door buskis » 12 aug 2016 14:30

Die bedelaars zit ik me rot aan te ergeren en ik vind ze helemaal niet zielig zoals veel zweden dat wel vinden, ondanks de smartfones.
En dan die zielige verhaaltjes die ze opgeschreven hebben op het bordje wat bij hun ligt, en (hoe is het mogelijk) ze hebben allemaal hetzelfde aantal kinderen .
Volstrekte leugens. List en bedrog en luiheid is het.

Al het geld wat ze bij elkaar bedelen wordt geen belasting over betaald en is dus zwart geld, dat mag allemmaal hier.


Maar eh, leuk om te vernemen dat je het naar je zin hebt gehad in Zweden. :D

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door solvik » 12 aug 2016 14:58

Leuk Surströmming, dat jullie weer van Zweden genoten hebt. Ik had je al gewaarschuwd, dat Zweden wel een beetje veranderd is :peace: , maar dat het aan de andere kant ook qua prachtige plekjes hetzelfde gebleven is.
Zelf heb ik het afgelopen weekend een etappe (de kortste) van Bergslagsleden gewandeld (Suttarboda naar Ånaboda 7 km, maar ook via de blauwe route ook terug naar Suttarboda op een lange middag. Dan weet je weer waarom je voor Zweden kiest :D .....
'k Ben benieuwd of je weer een mooi natuurfotoalbum gemaakt hebt.....

surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door surstromming » 13 aug 2016 09:03

@Buskis : op een gegeven moment ontmoette ik een Zwitser die er al 16 jaar woont en op een gegeven moment ging het over de bedelaars. Hij beweerde bij hoog en laag dat dit gaat over georganiseerde bendes. Nu ben ik niet bepaald een racist maar op een gegeven moment kwamen we op een reusachtige loppis-markt in Ludvika. Een van de eerste dingen die ik zag waren mensen die gigantische hoeveelheden bosbessen te koop aanboden, die vallen toch niet in je mandje door er aan te schudden neem ik aan.... het tweede dat me opviel : dit waren allemaal Aziaten, iets wat je moeilijk kon beweren van de bedelaars.
@Solvik : de natuur in Zweden is weinig veranderd, toch heb ik even gevloekt toen ik het uitgezaagde bos bij de hut van erg mooie Ickån zag. Dit komt niet meer goed in mijn leven...
Maar erger vond ik nog vond ik de afname van een heleboel winkels en producten, de Zweden hebben nooit veel goede smaak gehad maar het verbetert er niet op. Johnson's Hemslojd in Sollerön vond ik één van de prachtigste winkels in Zweden qua aanbod, ze verkopen nu loppis :-(
De winkel van Mora Boden in Mora was ook zo speciaal kwa aanbod, ieder jaar wordt deze winkel kleiner, de grote keramiekbedrijven van Höganäs zijn weg en de winkel van Orrefors-producten daar vlakbij verkoopt zo mogelijk nog meer (dure) brol dan vroeger. We zijn niet in het glasgebied geweest maar het doet me deugd om te merken dat Skruf er nog altijd is, samen met Pebacqué design (het vroegere gullaskruv). In Tällberg heb ik een ongelofelijke goede (en goedkope) glaskunsrtenaar ontdekt : Annettes Glaskonst. Een aanrader van formaat. De beste keramiekkunstenaar (Claes Thell) heb ik niet meer gevonden.
Wat er me ook nog even van het hart moet : op een gegeven moment zijn we vanuit Funäsdalen op daguitstap geweest naar Røros omdat ik wist dat ze daar rendiersalami verkochten. Iedereen zal wel weten dat de liefde ooit is begonnen in Noorwegen en later is overgeslagen naar Zweden, die 2x 35 km door Noorwegen hebben me definitief over de streep getrokken : borden met forbudt, slagbomen langs weggetjes waar geen mens komt, ieder van die weggetjes komt bij een boerderij uit, veel schralere natuur dan in Zweden, afsluitingen...komende vanuit Båstnäs hebben we voor de terugkeer een weg gevolgd parallel aan de Noorse grens : wat hebben we daar gezien ? Boerderijen, gras en graan. Als ik moet kiezen tussen een Noors en een Zweeds bos moet ik niet lang nadenken....
Wat me deze keer in Zweden ook opviel was het merkwaardig lage aantal toeristen in oa Värmland, meer bepaald het kanogebied, de nederlandse nummerplaten kwamen pas vanaf Idre en Särna.... Verplaatst de mode zich ????
Voor de rest ga ik weer druk (en lang) bezig zijn met de foto's. Vroeger postte ik vanuit Picasa maar ik ben daar al zolang weg dat ik mijn login en paswoord niet meer ken.... mijn eerste bedoeling is om alle 2-3 dagen een foto te plaatsen van onze tent met de omgeving, we hebben SCHITTERENDE plaatsen ontdekt.
Dit jaar hebben we ook een pak Zweden dolgelukkig gemaakt want ik had 12 flesjes Brugse Zot mee en veel Belgische chocolade om uit te delen :-)

Snöskoter

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door Snöskoter » 13 aug 2016 10:31

surstromming schreef:In Tällberg heb ik een ongelofelijke goede (en goedkope) glaskunsrtenaar ontdekt : Annettes Glaskonst. Een aanrader van formaat. De beste keramiekkunstenaar (Claes Thell) heb ik niet meer gevonden.
Even gezocht op Annettes Glaskonst, want ik houd wel van zoiets, en haar site gevonden: http://annettsglaskonst.se/wp/
Ook de site van Claes Thell: http://www.claesthell.se/
Maken inderdaad allebei erg mooie dingen.

buskis

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door buskis » 13 aug 2016 11:21

surstromming schreef:@Buskis : op een gegeven moment ontmoette ik een Zwitser die er al 16 jaar woont en op een gegeven moment ging het over de bedelaars. Hij beweerde bij hoog en laag dat dit gaat over georganiseerde bendes.
Ik heb meerdere keren zelf gezien dat deze bedelaars werden uitgevent bij verschillende winkels en later op de dag werden werden ze dan weer opgehaald en kwam er weer
een ander te zitten,
Heb twee jaar geleden een keer in een (niet te noemen) park bij Gbg gestaan met de camper en zag daar een hele kolonie bedelaars die daar sliepen in auto's en onder plastic zeilen.
's Avonds werd er veel geregeld met de smartfones door de bazen in zestigerjaren kostuums met veel goud aan hun lijf en in hun mond.
Deze lieden brachten 's morgens de bedelaars weer naar de stad.

Werd een paar keer dat ik op het centraal station in Gbg was lastig gevallen door vrouwelijke bedelaars die agressief hun bekertje voor mijn neus hielden en me volgden als ik er niets in deed en pisnijdig werden.

Dit zijn mijn bevindingen en die het beter weet mag het zeggen. En mij een racist noemen mag ook, want ik weet voor me zelf wel dat ik dat niet ben.

En dan zijn er veel zweden die vinden dat de kinderen van de bedelaars recht hebben op onderwijs in Zweden :scared:

Snöskoter

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door Snöskoter » 13 aug 2016 11:25

buskis schreef:En dan zijn er veel zweden die vinden dat de kinderen van de bedelaars recht hebben op onderwijs in Zweden :scared:
Misschien komt er dan wel nog iets van hun terecht. Er is dan in ieder geval een kans. Als ze alleen maar meekrijgen wat hun ouders doen, worden ze zeker geen haar beter.

Verder denk ik ook dat veel bedelaars bendes zijn. In vrijwel alle landen, niet alleen Zweden. Is meen ik ook een documentaire van op TV geweest.

buskis

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door buskis » 13 aug 2016 12:36

Snöskoter schreef:
buskis schreef:En dan zijn er veel zweden die vinden dat de kinderen van de bedelaars recht hebben op onderwijs in Zweden :scared:
Misschien komt er dan wel nog iets van hun terecht. Er is dan in ieder geval een kans. Als ze alleen maar meekrijgen wat hun ouders doen, worden ze zeker geen haar beter.
.
Is helemaal waar, maar zo hou je wel het bedelen in stand, ook als je geld in hun bekertje stopt.

Hoorde laatst van iemand die op vakantie was in Bulgarije en sprak met bewoners daar omdat hij de taal kon.
Deze mensen lachen de westerlingen finaal uit omdat ze hun landgenoten laten bedelen omdat het een makkelijke manier is om geld te 'verdienen'.
Wat ze in een maand bij elkaar bedelen is net zoveel als wat een timmerman vediend in twee maanden in Bulgarije.

tons
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 295
Lid geworden op: 29 nov 2002 01:00
Land: Nederland
Locatie: Apeldoorn / Stöllet
Contacteer:

Re: Terug van de 16e keer Zweden

Bericht door tons » 14 aug 2016 08:22


Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast