Gotland reistip.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Gotland reistip.

Bericht door solvik » 25 mei 2017 19:30

Mijn allerlaatste bijdrage voor een tip:
Afgelopen week op Gotland geweest. Genoten, prachtig weer. Veel gezien en geleerd, en was verbaasd over zoveel oude cultuur en historie op het eiland. Ook de geologie is bijzonder, raukar, vlak land, zandstranden, kliffen, grotten etc. Als je over het eiland rijdt zie je wel heel veel gras/akkerland maar het is toch afwisselend door die kleine dorpjes, en zeer oude fraaie kerkjes en molens.
Vanuit Stockholm makkelijk te bereiken, er gaat een bus naar en van af Nynäshamn. Daar neem je de ferry, vantevoren eveneen biljet boeken op het internet is aan te raden.
Je hebt voor Visby niet perse een auto nodig. De stad is vanuit de veerhaven lopend heel makkelijk te bereiken. Parkeren doe je buiten de muur. Als je van de boot komt is even verder op rechts een camper-sta-plek. Toftacamping (groot), mooi gelegen, is niet ver, even naar het zuiden, niet meer dan 20 minuten rijden
Als je gaat en je houdt niet van drommen toeristen, ga dan eind mei.
Je kan er net buiten de noordpoort allerlei soorten fietsen huren, ook kinderfietsen met helm.
Camping kan je eventueel ook bereiken met de bus. Verder is een verblijf ín Visby duurder dan erbuiten.
Vanaf 1 juni begint het echte toeristenseizoen en zijn de voorzieningen voor toeristen in bedrijf.
Maar, de laatste dagen van mei zijn ook perfect, nog niet druk en wel al van alles aan de gang qua terrassen, restaurants, gidsen. fietsenverhuur etc.
Er is zeker genoeg te zien en te doen voor een week. Wij waren er 3 dagen dat was erg kort.
We hadden de vroege boot van 9:00 en terug van 16:30. (Uur vantevoren aanwezig is wel handig).
We zijn ook nog naar Fårö geweest voor de raukor in het noorden en daar rondgereden en gewandeld. Nu was het er nog redelijk stil, maar in de zomer zullen er veel touristen zijn en is de wachtrij voor het gratis veer lang tot zeer lang. (Kan 1,5 uur (!), er staan vaan die bordjes met hoe lang nog wachten in de rij).
Lees vantevoren wat info erover wat er allemaal te zIen en te doen is op Gotland, want anders heb je geen idee.....en sla je misschien ongewild de helft over aan interessante zaken en zie je alleen maar groen en schapen. Dat zou heel jammer zijn. Er zijn trouwens geen elanden of wilde zwijnen of dassen maar wel reeën. Het zicht is overal goed en de wegen ook, weinig grusvägen.
Visby is zeer on-Zweeds, maar aan de andere kant ook wel weer gewoon alles herkenbaar....als Zweeds...
Het heeft een bijzondere sfeer van een Middeleeuwse stad met een wirwar van straatjes met "kinderkopjes" (kasseien) hoofdstraat, poorten, oude gekleurde, gepleisterde of houten huizen en pleintjes met terrassen en restaurants en leuke winkeltjes. Een wandeling om de stad is erg de moeite waard, er lopen meerdere paden, uitzicht is overal weer anders en bijzonder. Bij slecht weer eventueel naar het länsmuseum of kunstmuseum, wij hebben in het Länsmuseum beter inzicht gekregen in de de historie van de stad, die is heftig geweest, Visby was een (bijzondere) Hanzestad. Dat de muur er in eerste instantie niet was om de vijand buiten de stad te houden, maar om de plattelanders op Gotland buiten de stad te houden (!) is opmerkelijk......Al met al ziet Visby er daardoor nu nog wel steeds heel bijzonder uit.
O ja ga bij Thea's wolwinkeltje in de hoofdstraat (Hansgatan) even langs, ze heeft er ook bijzondere spulletjes wat betreft (metaal) beslag en design spulletjes. (Ze is Zweeds maar spreekt Nederlands). Bij de "Blacksheep arms" van Nigel kan je bijzonder lekker eten, je kan er in de pub of heerlijk buiten in de binnentuin zitten. In het Länsmuseeum kan je goedkoop en lekker "dagens" eten met koffie en heerlijk saladebuffet inbegrepen. Je kan er ook binnen of buiten zitten. Nog een bijzondere winkel is Wisbyost, daar kan je heel veel soorten, kaas kopen maar ook gotlandse kaas hard of zacht, van geit of koe. Ze verkopen er ook salmbärsylt e.d een specialiteit op Gotland.
Gotland 3 dagen was te kort, we gaan er gewoon nog een keer naar toe! :D

Bassiehof

Re: Gotland reistip.

Bericht door Bassiehof » 26 mei 2017 00:37

Je hoeft niet helemaal naar Nynäshamn te rijden, je kan ook via Oskarshamn naar Gotland. Vanuit NL net iets minder ver. Svenskar rekommenderar: http://gotlandstips.se/bungenas-matsal/" ;;

En het is rauk enkelvoud en raukar meervoud.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Gotland reistip.

Bericht door solvik » 26 mei 2017 10:32

Sommige mensen komen vanuit het noorden op terugreis naar NL of reizen per vliegtuig naar Stockholm en dan is het handiger om vanuit Nynäshamn te gaan. Je kan dan terug met de ferry naar Oskarhamn gaan dan zit je al weer een stuk zuidelijker...

Bassiehof

Re: Gotland reistip.

Bericht door Bassiehof » 26 mei 2017 16:12

Nog handiger is het om van Amsterdam naar Kalmar te vliegen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 1 gast