Zweden 2002 Rödjenäs, deel X.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
edsmits

Bericht door edsmits » 20 okt 2002 05:46

Dinsdag 8 juli 2002.

De kinderen zijn véél te vroeg wakker (ongeveer 08.30) en dat is vooral aan Elise goed te merken, wat een ochtendhumeur! Na ontbijt en bad mag ze daarom nog even terug naar bed. Dat wil ze natuurlijk niet, maar als ze er in ligt is ze zo vertrokken Marianne en Laura spelen nog even letterkwartet. We hadden thuis al gehoord van het avonturen familiezwembad in Sävsjö en dat leek ons erg leuk voor de kinderen. Aangezien het weer zich nog niet leent om lekker in een meertje te zwemmen gaan we daar vandaag maar eens een kijkje nemen. Marianne pakt de spullen bij elkaar en Ed gaat eens kijken of Elise hier voor te porren is. Die komt hier graag haar bed voor uit en Laura staat de dansen van opwinding. Dus snel op naar Sävsjö.

Na een heerlijk rustig ritje, het blijft wennen, komen we bij de riante parkeerplaats voor het zwembad aan. Snel gaan we naar binnen en betalen aan de balie 120 kronen voor ons viertjes. Dat valt ons mee, er is ook gebruik van de sauna bij inbegrepen. Deze zijn toegankelijk vis de kleedruimtes. We hebben net onze zwemspullen aan als er in het engels wordt omgeroepen dat er een rode volkswagen vento op de parkeerplaats staat met de lichten nog aan. Tja, als je niet gewend bent om overdag altijd met dimlicht te rijden (meestal denken we er aan als we de oprit van Rödjenäs af rijden maar anders herinnert ons de eerste auto die we tegenkomen wel) vergeet je ook wel eens om ze uit te doen (een waarschuwingsignaal vonden ze bij volkswagen blijkbaar wat al te luxe). Dus Ed trekt even het hoogstnoodzakelijke aan en wordt bij de balie meteen vriendelijk aangesproken, de toerist pikken ze er feilloos uit natuurlijk. Geweldige mentaliteit hier in Zweden. De balie juffrouw verteld me dat een andere bezoeker die net binnen kwam het had gezien (en ook dat het een buitenlandse auto betrof) en dat die haar had gevraagd het even om te roepen. Ze zullen het wel vaker meemaken in Zweden denk ik.

Het zwembad is niet zo groot, maar ziet er heel gezellig uit. Er is een leuk pierebadje voor de allerkleinsten met fonteintjes en er zijn drijvende speelzaken zoals een leuk bootje waar ze in/op kunnen zitten. Voor de grotere is er een bad met bubbelgrot met ervoor een waterval, een grote glijbaan en een jetstroombad en natuurlijk ook nog een “gewoon” zwembad om baantjes te trekken. Dit laatste is verdeelt in twee stukken. Een stuk om baantjes te rekken en een stuk om te spelen. Voor dit laatste zijn er bijvoorbeeld grote rubberbanden en matten van gesloten celschuim. Achterin is er ook nog een relaxbad een soort grote whirlpool met heel warm water. Heel opvallend (voor ons) is dat er helemaal geen chloorlucht hangt. We gaan niet vaak naar binnenbaden juist vanwege deze irritante chloorlucht, vooral Ed kan daar heel slecht tegen door zijn chronische bronchitus. De temperatuur is ook heel aangenaam, niet te warm en niet te koud. Je kan ook onder de zonnebank maar daar moet je een sleutel voor halen (en zal dus wel wat extra kosten).

Laura ontdekt al snel de glijbaan en is daar niet meer weg te slaan. Samen met Ed gaan ze keer op keer in vliegende vaart er vanaf en proberen hun snelheidsrecord van 5.40 sec. te verbeteren. Deze blijft ook lang staan maar wordt later in de middag verbetert door een groepje die met hun vieren van de glijbaan gaan die duiken nét niet onder de 5 seconden. Marianne en Elise vermaken zich in het pierebadje en de bubbelgrot. Later ontdekt ook Elise de glijbaan en wil daar met Ed vanaf. Ze vindt het erg leuk maar ook erg eng en houd het na drie keer dan ook maar voor gezien. Natuurlijk gaan we in alle baden en voor we het weten is het al bijna sluitingstijd (16.30). De kinderen willen nog helemaal niet weg maar er zit niets anders op. Ed gaat nog snel even in de sauna terwijl Marianne vast begint met de kinderen te douchen en om te kleden. Als we allemaal klaar zijn eten we bij de kiosk lekkere koek en drinken er wat limonade bij. Dat gaat er goed in na al dat zwemmen, daar krijg je honger van. We besluiten nog even richting centrum te gaan maar als we nog maar een klein stukje van het zwembad verwijderd zijn zien we een pizzeria. Eigenlijk wel makkelijk denken we dus snel parkeren en naar binnen. We bestellen drie pizza’s en nemen wat te drinken. Ze smaken heel redelijk. De pizza bakker vraagt of we uit Holland komen. Hij is zelf twee dagen in Enschede bij vrienden geweest en was vol lof over de openheid en vriendelijkheid van de Hollanders. Hij zegt dat de Zweden meer op zichzelf zijn en alleen maar voor de TV willen hangen. Hij vond Holland heel gezellig (hij heeft het dus alleen maar over Holland en niet Nederlanderna). Wij zien het in Zweden wel zitten.

Aangezien we nog wat levensmiddelen nodig hebben gaan we toch nog even naar het centrum van Sävsjö om wat boodschappen te doen. Vanaf de parkeerplaats zien we een winkel waar we wel eens zouden kunnen slagen voor een telefoonkaart voor de gsm. We kopen een kaart van Telia die geldig blijft als je hem minstens eenmaal per jaar met 100 kronen opwaardeert. Dit kan ook via internet, lekker makkelijk. Daarna even naar de supermarkt, er beland weer meer dan gepland in de kar. Als we dan bij het huisje arriveren is het al weer acht uur, dus snel de kinderen naar bed brengen. Ed activeert de telefoon we kunnen dan voor 250 SEK bellen. Door je als klant aan te melden van Telia krijg je nog eens 100 kronen extra beltegoed. Dus belt Ed met de klantenservice van Telia om zich aan te melden, dat gaat allemaal heel vlot en in het engels (de telefoniste probeerde het eerst in het Zweeds maar had al snel in de gaten dat, dat niet vlotte). Daarna kan Marianne eindelijk even met haar vriendin (die een maandje langer zwanger is dan Marianne) bellen. Gelukkig is alles goed. Ed belt nog even met de buren maar krijgt het antwoordapparaat. We leggen snel nog wat spullen klaar voor de volgende dag. Volgens de weersvoorspelling wordt het mooi weer, dat lijkt ons een goede gelegenheid om naar Astrid Lindgrens Välrd te gaan. Op tv is er weer een aflevering van Murder Rooms: The Dark Beginnings of Sherlock Holmes (zie: http://www.televisionheaven.co.uk/mrooms.htm) dus daar gaan we weer even lekker voor zitten.

Pär
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 okt 2002 02:00
Locatie: København

Bericht door Pär » 20 okt 2002 08:33

Wat goed, Ed, dat je zelf een topic gestart bent. Zeg nou zelf, da's toch veel leuker dan steeds op dingen die anderen schrijven inhaken!
Ik krijg de indruk dat jullie een hele leuke vakantie gehad hebben.

Pär
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 okt 2002 02:00
Locatie: København

Bericht door Pär » 27 okt 2002 07:42

Ja. Leo, die had ik gemist. Leuk Ed, het lijkt wel een dagboek.
Zweden is een heerlijk vakantieland. Zeker als het een mooie zomer is (en dat is het best vaak). Een doorgaans goedgehumeurde bevolking. Toeristen die niet of nauwelijks Zweeds verstaan horen geen slecht nieuws, ook een voordeel. Veel ontgaat diegenen, zéker het negatieve.
Maar, dat blijf ik zeggen, die goede ervaringen zijn niet genoeg basis om je definitief en het land te gaan vestigen. Niet genoeg basis om ervan uit te gaan dat zo'n emigratie een succes wordt.
Maar hoe dan ook, komen er nog meer afleveringen? Als je er tijd voor hebt zou dat leuk zijn, dat meen ik.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Pär op 27-10-2002 14:44 ]</font>

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten