Herfstvakantie 2002 VI

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 06 nov 2002 17:51

Donderdag 24 oktober 2002.

Vanochtend stonden Rudy en ik bij de bandenspecialist die Maaike ons gisteren had genoemd. Olivier, die we gisteravond nog hadden gebeld, was er ook. Het bedrijf ging maar niet open en Olivier stelde een ander bedrijf voor; hij kende die mensen. Met een kwartier was alles opgelost: de band was niet lek en werd opgepompt en de velg werd ontdeukt. Het reservewiel dat nu op de auto zat bleek splinternieuw, dus daar kunnen we mee terug naar Nederland. Rudy wil per se voor alle kosten opdraaien, dat had hij vanaf het begin gezegd, maar het kostte hem maar SEK 20,-
Terug naar Öljehult na Olivier bedankt te hebben en afscheid te hebben genomen. In Öljehult bleek Hester ziek te zijn en Marijke te beginnen met een verkoudheid. Ter plekke hebben we besloten dat we vandaag tot rustdag uitroepen en morgen naar huis gaan.

Marijke en ik gaan naar Ronny om het hout voor de traptreden te halen:
Maaike was er aan het werk met het inpakken van haardhout. Ze had de oorbeschermers op en hoorde de claxon pas na drie keer blazen. We werden bij Ronny binnen gevraagd voor de koffie en we tippelden er weer in: boven in de grote keuken aan de lange tafel, op kousenvoeten zoals gewoon, terwijl Ronny allerlei koekjes, gebak, brood en boter uit kasten trok. Zo vanzelfsprekend allemaal dat je vanzelf een broodje smeert met gezouten Bregott. Met Ronny gepraat over zijn eerste reis naar Nederland met Maaike en Olivier om eikenhouten planken te verkopen aan het Waterschap in Friesland. Hij was onder de indruk van de waterwerken en het natte landschap.
Het betalen van de planken werd staand bezegeld met een handdruk, mooi.
Na het betalen het land achter zijn huis ingelopen. Het contrast met Nederland was groot natuurlijk: wij hebben water waartegen we ons beschermen, zij hebben stenen die ze kwijt willen. Hij vertelde over zijn grootvader die 101 jaar geleden dit land kocht, het was bos. Hij heeft het ontgonnen: het bos is weiland geworden en de keien zijn opgestapeld op plekken waar niets wilde groeien. Er liggen drie bulten met keien op rotsplateau's, indrukwekkende bulten van wel vier meter hoog. Normaal gesproken zie je zoiets nooit omdat het te ver van de openbare weg ligt. Bijzonder om te zien, helemaal met het verhaal van Ronny's familie erbij.

Terug naar Öljehult. Hester was wat ongerust, nee, lag zich op te winden over haar werk door de uitgestelde terugreis. Dat helpt natuurlijk niets, dus tot kalmte gemaand. Als een vader (ik dus) dat doet kan ie blijven manen, het helpt niet. Pas toen Rudy er iets van zei gaf ze toe. Zo zie je maar, je hebt niet meer in alles het laatste woord.
Het reservewiel weer opgehangen onder de SEAT en de traptreden opnieuw in de Volvo gelegd zodat Ikar morgen op een egale ondergrond kan liggen.
De wandeling die steeds werd uitgesteld vindt vanmiddag plaats.

Lees vervolg donderdag 24 oktober 2002.

Albert
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 jan 2001 01:00
Locatie: Nieuwegein

Bericht door Albert » 06 nov 2002 18:54

Zo zie je maar hoe zo'n stuk blik zijn invloed kan hebben op je vakantie, de stemming en de natuur.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast