kerstvakantie 2000-2001 II

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 08 jan 2001 08:20

Vrijdag 22 december 2000
Beginstand 393430 km<P>Afscheid genomen van de buurt. Iedereen zat aan het avondeten. Kwart over 6 weggereden. Het vriest, het is donker, kerstverlichting overal. Eindelijk op weg naar Zweden. Even over half 8 in Hoogeveen bij Ma.
Om 10 uur weggereden uit Hoogeveen. In Klazienaveen gas getankt. Verder via Meppen naar Cloppenburg. Vandaar de snelweg naar Bremen. Hoogeveen-Bremen is 2 uur. Tot aan de boot in Puttgarden is 5 uur, een uur korter dan ik had gedacht. Om 03.00 uur waren we in de haven. Een retourtje gekocht voor 176 DM.
Het is erg koud, we moeten aan de vorst wennen. Je neusharen bevriezen, dus het is wel erg koud.
Meteen om 03.15 u. afgevaren. Ikar vindt het allemaal maar een beetje vreemd aan boord. We hebben hem meegenomen naar boven, maar hij is een beetje zenuwachtig en gaat niet rustig liggen. (Terborg-Puttgarden via Hoogeveen en Cloppenburg is 585 km)
Om vijf over half vier rijden we af. Het is hier minder koud dan in Duitsland. Er spat ook wat op van de weg. Net als vanavond in Drente wordt hier gestrooid. De lucht is hier niet zo helder, eigenlijk gewoon bewolkt.
Rustig door Denemarken gereden. De Öresundbrug (sorry, ik kan het Deense teken voor eu niet vinden) genomen. Het is donker, dus we zien niet zo veel. Eerst een lange tunnel. Daarna rijs je vanaf de zeebodem naar grote hoogten tussen 4 pijlers door, waarna je afdaalt in Zweden; het is gelijk een bevalling, maar je maakt hem bewust mee. Daar is de tol en daarna de douane die gek genoeg bemand wordt door politie. (hier houdt overigens, zoals men bevroedt, de vergelijking met de bevalling op). Men is alleen geïnteresseerd in de hond en zijn papieren. Die worden goed bevonden en we krijgen instructies hoe we het de volgende keer moeten doen, namelijk: het formulier dat voor de douane van belang is mag gewoon in een brievenbus gedaan worden die op het kantoor hangt.
Om half 7 rijden we verder Zweden in. Wat daarna is gebeurd heeft zich voor het grootste deel aan mijn waarneming onttrokken; ik sliep of dommelde, terwijl Marijke of Hester reden. Af en toe schrok ik wakker; zo zaten we ineens midden in Helsingborg, foutje.
Om half 8 werd het iets lichter in de lucht. Om 8 uur zagen we de prachtige rijp aan de bomen en op een open stuk met jonge aanplant zagen we de eerste eland, een knoert van een beest. Even voorbij Ljungby ontbeten in een wegrestaurant. Mijn hoofd begon een beetje te tollen van de slaap. Het was rustig in het restaurant, totdat er een bus bejaarde echtparen werd leeggegooid. Ik weet wel, Zweden zijn rustig, maar dit waren ineens wel érg veel Zweden. Om half 11 waren we in Vrigstad op camping Hagen van Jos en Hanneke Bramer.
Rustig aan gereisd, we hadden er veel eerder kunnen zijn. Vanuit Hoogeveen hebben we 12,5 uur gereisd. Als je daar de 1,5 uur Terborg-Hoogeveen bij optelt kom je op 14 uur. Dat hoeft niet. Ik denk dat het vanuit Terborg gemakkelijk in 12 uur kan.<P>Ik tol om van de slaap. Daardoor ervaar ik de wereld om me heen niet zoals die is. Ik ben totaal verreisd. Ik weet nu ook dat ’s nachts rijden geen tijdswinst oplevert, maar alleen maar slaaptekort, wat tot vervelende consequenties kan leiden.
Jos en Hanneke hadden de verwarming in het huisje al aangezet. Het was buiten erg koud. Na het uitpakken en inrichten gingen we naar de kantine. Dat is het eerste gebouw op de camping dat door Jos en Hanneke vernieuwd is en nu af is. Jos zette koffie voor ons. Ze hadden vrienden over uit Nederland, die er ook bij zaten.
Daarna gingen we in Vrigstad boodschappen doen. Een leuk plaatsje aan een rivier. Zweden ziet er leuk uit in de winter. Terug in het huisje kregen we het maar niet warm. Ik werd er vervelend van: koud, moe, geen comfort. Ik ging naar Jos om extra verwarming te vragen. Hij zei dat dat eigenlijk niet nodig was: vorig jaar was het huis steeds verhuurd geweest zonder klachten en het was er steeds warm genoeg geweest. Hij ging mee om te kijken of we de verwarming wel goed hadden aan staan, maar daar mankeerde het niet aan. Hij haalde een straalkacheltje op en dat werkte meteen. Het werd warm.
Hester speelde buiten met Ikar. Tegen drieën, het werd schemerig, ben ik naar bed gegaan. Om kwart over vijf werd ik wakker. Het slapen gaat goed; dunne maar perfecte dekbedden. Gedoucht en koffie gedronken. Wat brood gegeten, vanmiddag hadden we al wat warms gegeten. Ik ben nog wel moe, maar voel me een stuk beter. Morgen weer de oude.
Vanavond was het huisje lekker warm, aangenaam. Kennelijk moest eerst de kou verdreven worden.
Eindstand 394495, dus 1065 km.
Over het onbehagen het volgende: Jos en Hanneke hadden eerder ook gasten gehad die klaagden over kou. Na een nacht slapen verwonderden die mensen zich er over dat ze zo hadden geklaagd. Hetzelfde is ons dus ook overkomen: we waren doodgewoon verreisd. Zweden is niet zo ver, maar je moet weten hoe je er heen reist, zeker in de winter: het is anders dan een zomervakantiereis. Natuurlijk was het huis wél goed geïsoleerd. Mijn verkeerde indruk van deze camping had dus alleszins met míj te maken en op geen enkele manier met Jos en Hanneke, die echt hun best hadden gedaan om het ons comfortabel te maken! En daar wil ik ze hierbij voor bedanken.

marie
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 40
Lid geworden op: 20 aug 2000 02:00
Locatie: Zweden, vrigstad
Contacteer:

Bericht door marie » 08 jan 2001 09:02

hej jan<P>wel snel zo na de vakantie je verhaaltje. wel herkenbaar dat je verreisd bent, vandaar dat wij tegenwoordig altijd 's-morgens gaan rijden dan ben je lekker uitgerust.
ik moet wel zeggen dat ik het lekker warm had in jouw huisje.<P>marie

elzet
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 172
Lid geworden op: 12 mei 2000 02:00
Locatie: Wondelgem, België

Bericht door elzet » 08 jan 2001 10:39

Hej Jan,<P>Bedankt dat je weer je verhaal wil schrijven . Ik geniet er erg van. Ik zou heel graag eens in de winter naar Zweden gaan, en had me altijd afgevraagd hoe dat zou zijn, met de wegen en kou en zo. Door jouw ervaringen mee te delen,kunnen anderen er iets van leren. Ik herken me bijvoorbeeld heel goed in het "vervelend" worden door de kou en moeheid, en weet nu dat het gewoon een kwestie van tijd is voor het in zo'n huisje behaaglijk wordt.
een vraagje :Toen wij vorig jaar onze Golden Retriever meehadden (de papieren waren in orde) heeft men ons daar niet naar gevraagd. Moet je dat zelf aan gaan geven ?
Ik kijk al uit naar het vervolg van je verhaal !

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten