kerstvakantie 2000-2001 III

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 09 jan 2001 00:40

Zondag 24 december 2000
Het huisje is lekker warm. Het feit dat we gisteren niet warm werden heeft alles te maken met het verreisd zijn. De bedden zijn ook prima.
Vandaag om 9 uur op. Gedoucht, koffie gedronken en met de hond gewandeld om de motorcrossbaan heen aan de overkant van de weg. Daarna weer koffie. Met de auto naar Vrigstad voor nog wat boodschappen. Hester moest voor school nog een boekverslag maken op de laptop. Na de boodschappen wat gedronken. Marijke even naar bed. Om 5 uur naar de kerstavonddienst in de Lutherse kerk. Alleen kaarsverlichting, sfeervol. Om de kerk heen ligt het kerkhof, waar op alle graven kaarsen branden. Mooi gezicht.
Het kerkvolk zingt niet bar enthousiast. Ook de solisten, zang en bügel, imponeerden niet. Hier is op muzikaal gebied nog heel wat werk te verzetten. Na de kerkdienst boerenkool gegeten met blodkorv, pölsa, bacon en lingonsylt. Lekker. Die combinatie van vlees en jam was ons aangeraden door de slager in de supermarkt. Na het eten buiten de vuurpotten (marchalles) aangestoken. Hester wilde de buitenkachel stoken, maar dat lukte niet; het hout was te nat. Daarom maar en spelletje Triviant gedaan. Niet te laat naar bed gegaan.<P>Maandag 25 december 2000, Eerste Kerstdag.
Bij het opstaan scheen de zon. Het weer is hier anders dan thuis. Gisteren namelijk belde Wouter, dat het in Nederland flink had gesneeuwd. Hier is vorige week wat gevallen, daarna niet meer. Na het douchen met de hond over de camping gelopen. Ikar moet de gelukkigste hond van de wereld zijn. Hij kan overal heen en snuffelt zich een ongeluk. Gisteren schrok Marijke van een gesnuif in het bos. Ikar hoorde het ook. Hij kwam naar haar toe, draaide zich om en blafte één keer dapper het bos in. Toch een beetje bang?
Het is lekker vriesweer, open, koud en licht. Om half 11 naar Vrigstad om te kijken of de winkels al open zijn. Die zouden van 10 – 14 open zijn. Nee dus, dus naar Eksjö. Daar waren we twee jaar geleden op een heel warme zomeravond ook al geweest. Eksjö heeft een mooie oude binnenstad van houten huizen met mooie binnenplaatsen. Dat was er natuurlijk nu ook nog, mooie huizen in allerlei pastelkleuren, net zo rustig en voornaam als toen, maar koud! Dit moet met toen een verschil zijn van 40 graden. Je neusharen bevriezen, je ogen tranen en als blijkt dat je de batterijen van je fototoestel moet wisselen , dan is dat een crime, want je handschoenen moeten uit, je moet je portemonnee pakken om er een kroon uit te halen voor het opendraaien van het batterijencompartiment; je vingers stijf, de kroon koud en die batterijen zo geniepig klein, dat je ze onder deze omstandigheden niet kunt verwijderen. Dus wachten tot in de auto. Intussen ben je nog kouder geworden, dus in beweging blijven en verder lopen. De hond vindt het allemaal prima. Overigens zijn de winkels hier ook niet open. Het is zo koud dat we elkaar niet eens hoeven te vragen wat we nu gaan doen: terug naar Vrigstad en daar ons eigen tempo en temperatuur bepalen. Het is toch niet dat we geen kou gewend zijn. Vanochtend was het heerlijk in het bos, maar misschien geeft een stad minder beschutting tegen de kou. Geen kruinen van bomen die de kou van bovenaf tegenhouden. In ieder geval terug. Lage zon tegen, die op smerige ruiten schijnt. Moeilijk rijden. Hester zat achterin en werd misselijk. Geen wonder, het glooit en slingert hier. Onderweg, bij Norra Sävsjö, gezocht naar de lanthandel. Was dicht natuurlijk. Het kerkje bezocht. Heel mooi met primitief schilderwerk van bijbelse voorstellingen en decoraties om de ramen. De kaarsen in de banken stonden er nog van gisteravond, net als de plateautjes voor de vuurpotten buiten langs het pad naar de kerk.Ik vraag me af hoe ze het met dit weer zo warm krijgen in de kerk. Toch niet alleen met die elektrische plaatkachels dunkt me. Hier eindelijk de batterijen van de camera verwisseld. Hopen dat de foto’s een beetje gelukt zijn.
Terug naar Vrigstad. De winkel was nu open. Nog wat boodschappen gedaan. Hanneke stond bij de slager. Het viel me op, en het maakte me jaloers, hoe goed ze Zweeds sprak en het verstond, binnen een jaar!
In het huisje wat gedronken en daarna heb ik een paar uur geslapen, nog wat slaap inhalen.Onderwijl maakte Hester het vuur in de buitenkachel aan. In huis is het lekker warm, Zweedse kerstmuziek van Anne Sofie von Otter op cd en buiten een vuurtje. Lekker.
Vanochtend, op weg naar Eksjö belde Marie van het Zwedenforum. Ze komen morgen koffie drinken. Gek, dat je iemand voor het eerst zult tegenkomen waar je al een paar maanden contact mee hebt via Internet.
Vanavond wat zitten lezen. Hester en Marijke spelen rummycub. Ik haat spelletjes. Daarna was er een film die we in Nederland al gezien hadden: “The englishman who went up a hill and came down a mountain”. Leuk, dat je nu echt wordt teruggeworpen op je kennis van het engels, maar nog leuker is dat, als je het engels niet goed begrijpt je te rade gaat bij de Zweedse ondertiteling, en dat werkt! Hetzelfde geldt voor de Engelse detective die daarna werd uitgezonden: “Mörkt rum”. Door de televisie zweven steeds Zweedse klanken door ons hoofd. ’s Zomers hebben we dat niet, dan zien we ook nooit televisie. Nu lijkt het veel gemakkelijker om je verstaanbaar te maken. Lijkt, zeg ik, nu nog doen.

Lotje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 546
Lid geworden op: 19 aug 2000 02:00
Locatie: Lotjeland
Contacteer:

Bericht door Lotje » 09 jan 2001 13:33

Hoi Jan!<P>Jammer dat jullie geen "echte" zweeds kerst hebben gevierd.
Kerst wordt in Zweden gevierd de 24'ste (je had dus ook geluk dat je die dag een winkel open kon vinden, zijn maar een paar supermarkten open zo'n dag, en die zijn dan meestal maar 3 uur open of zo).
Als je geen kleine kinderen heb begint kerst om 15:00 (tenminste dan begint meestal het kerstgevoel zeg maar, voor de kinderen ook natuurlijk, maar meestal kijken kleine kinderen al s'ochtens Tv de 24'ste), met een uur Donald Duck enz op TV. Dit klinkt wel heel raar, maar is dus echt een zweedse traditie geworden.
Elk jaar zijn het dezelfde cartoons die je te zien krijg (iedereen weet natuurlijk al hoe en wat enz, alleen als je klein bent vergeet je het wel een beetje tot het volgende jaar), de laatste 8 jaar of zo is het een beetje veranderd, dan laten ze als laatste film (want er zijn maar kleine stukken van Disney films) een stuk uit de nieuwste Disney Film zien.
Daarna heel veel eten van al de gerechten die speciaal gemaakt zijn voor de kerstdiner. En tenminste in ons familie dansen rond de kerstboom en kadotjes krijgen.<P>2000 was het tweede jaar dat ik kerst niet heb gevierd met mijn familie in Zweden, en het derde jaar dat ik geen kerst in Zweden heb gevierd. Voelde wel een beetje raar, want wij hebben er echt een traditie van gemaakt.
Gelukkig lag er ook sneeuw in NL, en dat hielp :smile:<P>Zit nu in Zweden en de sneeuw ligt er nog steeds (maar voor hoe lang nog???).<P>Ben wel benieuwd hoe het nieuwe jaar enz werd gevierd door jullie.<P>Groetjes,<P>Lotta<P>PS: Dat jullie konden winkelen de 25'ste is ook best geluk, als je geluk heb is er meestal maar een supermarkt open die dag.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten