Reisverslag Flygdag Ronneby

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Ernst
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1334
Lid geworden op: 14 jun 2001 02:00
Land: Zweden
Locatie: Östergötland,Zweden

Reisverslag Flygdag Ronneby

Bericht door Ernst » 04 sep 2004 03:11

Reisverslag Flygdag Svenska flygvapnet F17 Ronneby

Na onze ”excursie” het voorgaande jaar naar de vliegshow in Luleå hebben we (twee kollega´s en ik) dit jaar Ronneby op het programma staan. Op zondag 29 augustus vindt daar de jaarlijkse open dag van de zweedse luchtmacht plaats. Net als het voorgaande jaar is het weekend vastgelegd, het transport geboekt en op vrijdag 27/8 vroeg in de namiddag staan we bij de Cessna op het vliegveld van Norrköping (Kungsängen) die ons via het eiland Bornholm (DK) naar Ronneby zal brengen

Afbeelding
De cessna van Norrköpings flyg och automobilklubb (NAFK) met de piloot en passagiers

Vorig jaar zijn we naar het noorden van Zweden gevlogen. Dit keer verkennen we vooral de zuidelijke oostkant van Zweden vanuit de lucht. We vertrekken uit Norrköping met redelijk weer en met hele goeie zin.

Afbeelding
Norrköping met het vliegveld liggen al gauw achter ons.

We volgen de kustlijn en Söderköping is eigenlijk al meteen in zicht. Het Göta kanaal is zowel links als recht van ons duidelijk te zien, en in de verte is ook de scherenkust te zien.

Afbeelding
Afbeelding
Het Göta Kanal slingert onder ons door.

Aangezien we op instrumenten vliegen (IFR) stijgen we naar een vooraf opgegeven hoogte. De bewolking neemt wat toe en het wordt wat moeilijker om foto´s te maken. Gamleby is toch duidelijk zichtbaar.

Afbeelding
Gamleby....een stadje aan de oostkust.

Het vliegtuigje is uitgerust met GPS en een automatische piloot. We hebben een thermosfles koffie bij ons en wat koekjes en zelfs onze piloot heeft de tijd om rustig een kopje koffie te drinken. Alles verloopt voorspoedig en even later doemt Oskarshamn voor ons op. Hiervandaan vertrekken er veerboten naar Gotland.

Afbeelding
Oskarshamn...geen ”Gotlandsfärja” te zien, wel blå jungfrun op de achtergrond.

Het duurt niet lang of Kalmar doemt op. Öland hebben we al een tijdje in zicht. Kalmar is goed te zien en natuurlijk valt de brug naar Öland op.

Afbeelding
Kalmar met de ”Ölandsbro”

De bewolking neemt nog meer toe en het ziet er erg regenachtig uit. Voor de vlucht maakt het allemaal niks uit en we vliegen gewoon door. Wel wordt er even gechecked of er onweersbuien in de buurt voorkomen, maar Kalmar Control heeft geen meldingen en geeft aan dat er op de radar ook niks te zien is. We kunnen dus gewoon door. Inmiddels vliegen we over Blekinge Skärgård vlakbij Karlskrona en hebben zo open zee voor ons op weg naar dat deense eilandje in de oostzee.

Afbeelding
De scherenkust van Blekinge.

Voordat we over open water gaan vliegen doen we onze zwemvesten om....zelfs in een sportvliegtuigje moet je zoiets bij je hebben bij vluchten over open water. We hebben zelfs een reddingsboot bij ons in compacte vorm....Met een ruk aan wat touwtjes blaast ie zichzelf zo op.....we hebben het niet getest. Links van ons zien we utklippa liggen...wat rotsen meer niet. En daarna rest niets dan water gedurende een twintigtal minuten.
Maar naderhand zien we Kristiansö eventjes door de bewolking en bijna tegelijkertijd zien we Bornholm opdoemen. De bewolking neemt ook ineens af en de zon probeert nog wat stralen door de grijze massa te jagen. We vliegen dwars over het eiland en maken een scherpe draai naar rechts om de landing in te zetten voor Rönne Flygplats. Ondanks het wat slechte weer zien we genoeg voor een visuele landing. De voorbereidingen voor een ILS (Instrument landing) waren overbodig

Bornholm is een leuk eilandje. Vrijdagavond vermaken we ons in Rönne en zaterdag gaan we met openbaar vervoer het eiland verkennen. Kleine dorpjes, haventjes en schitterende stranden en uitzichten kenmerken dit eiland. Het komt vrij toeristisch over maar omdat we er nu eind augustus zijn, is van toerisme niet veel (meer) te merken.

Op zondagmorgen staan we om 8 uur s’morgens weer bij “ons” vliegtuig. Het is stralend weer. Beter vliegweer kan niet. We hebben ons aangemeld voor een “ankomsttävling” , een wedstrijd voor diegenen die met een vliegtuig(je) naar de open dag komen. De wedstrijd houdt in dat iedere deelnemer een tijd heeft gekregen waarbij hij op een bepaalde plaats moet zijn. Voor ons houdt dat in dat we om vijf over tien precies boven de kerk van Åryd moeten vliegen. Via radar zal dit gecontroleerd worden. De winnaar wacht een vlucht in een straaljager van de zweedse luchtmacht...

We vertrekken en het is prachtig om Bornholm zo onder ons te zien met beduidend beter weer als op de dag van aankomst. Rönne ziet er leuk uit met al de gekleurde dakpannen op de huisjes...Het weerspiegelt ook mooi in de onderkant van de vleugel.

Afbeelding
Rönne op zondagmorgen.

Het noorden van Bornholm glijd onder ons weg en een strakke oostzee ligt voor ons. We zien wat vracht- en zeilschepen en door het goede zicht zien we al gauw de kust van Zweden opdoemen. Niet veel later vliegen we over Hanö en hebben Sölvesborg aan de linkerzijde liggen. Daar zie je ook de zendmasten van ”Radio Sweden” een zender die je ook in Nederland kan ontvangen op 1179MHz (middengolf).

Afbeelding
De zweedse kust doemt weer op.

Voor Karlshamn ziet het er naar uit dat we wat te vroeg zijn voor de wedstrijd. We cirkelen een paar rondjes om daarna koers te zetten naar het kerkje van Åryd. We vliegen nu weer over land en zien rechts van ons weer een mooie scherenkust

Afbeelding
Eilandjes ...zuidoostelijk van Karlshamn

We passeren het kerkje ca 9 sekonden te laat....iets wat de piloot niet echt waardeert. Hij weet nu al dat dit geen prijs zal opleveren. Nou ja, naar later zal blijken, komen we hiermee op een 9e plek van in totaal 43 deelnemers aan de wedstrijd. Toch redelijk.

Na het passeren van het kerkje maken we na Bräkne Hoby een bocht naar links richting Backaryd en juist voor Backaryd maken we weer een wijde bocht van 180 graden om zo in lijn te komen met de landingsbaan van Ronneby. Het is druk en we zien dat er minstens drie vliegtuigjes voor ons zitten. Als we soepel landen zien we de straaljagers al opgesteld staan en het terrein al vollopen met mensen.

Afbeelding
Bij de landing in ronneby staan de gripens van F17 naast de baan.

Na de landing tanken we en parkeren het toestel. Een mooie open dag op ronneby ligt voor ons.
Zie de diverse foto´s.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Na de vliegshow willen we weer naar huis. En we zijn niet de enige....files zowel met auto´s als vliegtuigjes.

Afbeelding
Kö med flygplan !

Maar goed na enig wachten zijn we toch weer onderweg en vliegen direkt richting Norrköping.
Blekinge en Småland glijden onder ons weg en het is nog steeds genieten van de uitzichten. Met de eindbestemming bijna in zicht vliegen we over een meertje waar ik wel vaker wat uurtjes heb verbracht. We vliegen vrij hoog (9000 ft) maar de daling is dan al ingezet naar Norrköping

Afbeelding
Yxningen, een meer dat je een scherenkust gevoel geeft.

Norrköping komt in zicht en voor de laatste draai naar de landingsbaan maak ik nog een foto van de stad. De zogenaamde ringen van Navestad zijn duidelijk te zien. Dit zijn flats met huurwoningen.
Afbeelding
Norrköping in avondlicht.

Niet veel later staan we weer op de grond....een leuk weekend en weer een herinnering rijker.
Volgend jaar weer een nieuwe bestemming !

De route die we gevolg hebben en opgetekend is mbv de gps, is hier onder te zien (gele gemarkeerde lijn).
Afbeelding
Av allt man kan tro på, varför inte sig själv

walter
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1777
Lid geworden op: 22 aug 2002 02:00
Land: Nederland

Bericht door walter » 04 sep 2004 23:59

Ik wou dat ik ook een collega met een vliegtuigje had :cry:

Dit is wel een leuke manier om een open dag te bezoeken. Probeer de traditie maar in stand te houden!

Netteke
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 226
Lid geworden op: 14 jul 2001 02:00
Locatie: Leiden

Bericht door Netteke » 05 sep 2004 10:34

Fantastisch! *zelf altijd piloot willen worden maar te slechte ogen :cry: *

Marco de Nijs
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 nov 2003 13:06
Locatie: Vingåker

Bericht door Marco de Nijs » 07 sep 2004 13:09

Hoi Ernst,
Schitterende foto's.
Ik hou me aanbevolen als er de volgende keer een plekje over is in het vliegtuig, lijkt mij een schitterende ervaring.

Groetjes Marco

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten