kerstvakantie 2000-2001 IV

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 10 jan 2001 12:38

Dinsdag 26 december 2000, Tweede Kerstdag.
Na het ontbijt gingen Marijke en Hester met Ikar wandelen. Ik had de ramen van de douche en de slaapkamers wijd open gezet voor wat frisse lucht. Toen kwam Jos zeggen dat de ramen open stonden, of ik dat wist. “Ja, voor de frisse lucht”, zei ik. Dat was goed, maar in de douche moest ik wel oppassen voor het bevriezen van de waterleiding. Het vroor op dat moment 10 º. Je voelt dat helemaal niet zo hier; zal wel komen doordat er geen wind is, zoals bij ons. Om half vijf vanochtend had het 18 º gevroren. Geen wonder dat ik het dekbed een beetje dun vond, al had ik geen kou gehad.
Bij het opstaan gloorde er nog een straaltje zon. Nu is het bewolkt. Volgens Jos en Hanneke krijgen we deze week veel sneeuw.
Als alles goed is gegaan zit Wouter nu met zijn vrienden (Rens en Cees) in Öljehult (ten zuiden van Tingsryd aan weg nummer 30 naar Ronneby). Ze zijn gisteravond uit Terborg vertrokken.
Gisteren belde dus Marie. Vandaag om 12 uur zouden ze komen. Om half 1 belde ze dat ze het niet konden vinden. Geprobeerd uit te leggen hoe ze moesten rijden. Toen viel de telefoon weg. Even later ging de gsm weer en op datzelfde moment zag ik hun auto de camping oprijden, Marie met de telefoon in de hand. Kennis gemaakt met Marie, haar man en twee zoons. Koffie gedronken en ervaringen in en met Zweden uitgewisseld. Na de koffie over de camping gewandeld. Marie kende Jos ook (van naam natuurlijk) van het forum. Kennis gemaakt en de nieuwe kantine bekeken. Jos zette koffie voor ons. Hanneke was bezig met het klaarmaken van een paar huisjes voor nieuwe gasten. Er zijn wat problemen met de stroom. Hanneke wilde bij haar thuis koekjes bakken. Toen sloegen de stoppen door. Dat gebeurde een paar keer. Volgens mij ligt het aan het deeg.
Vanavond komen er nog meer Nederlandse gasten. Vandaar dat de huisjes klaargemaakt moesten worden. In de kantine was de Zweedse kok (waar doet me dit toch aan denken?) al bezig met het bereiden van het Julbord. Het ruikt lekker.
Na de koffie van Jos ging Marie met familie weer terug naar huis, althans naar haar familie in de buurt van Halmstad, waar ze logeren.
Doordat het vannacht zo koud was geweest wilde de auto vanochtend niet starten. Ik wilde nog even een pak melk gaan halen in het dorp. Jos merkte de startproblemen en haalde zijn auto om met startkabels te proberen te starten. Het lukte niet, het was gewoon te koud. Omdat de waterleiding in ons buurhuisje bevroren was had Jos daar een straalkacheltje neergezet. Dat kacheltje zette hij onder de geopende motorkap. Na in totaal een half uur martelen lukte het eindelijk. En dat allemaal voor een pak melk. Als een soort compensatie kocht ik er meteen maar een pak koekjes erbij.
Aan het eind van de middag een telefoontje van Wouter. Gisteravond om 9 uur waren ze vertrokken en vanochtend waren ze om 9 uur aangekomen in Öljehult. Alles goed gegaan. Er ligt daar geen sneeuw, in Terborg wel. Sneu, maar Rens en Cees die voor het eerst in Zweden zijn vinden het allemaal wel mooi: vuurtje stoken, wild zien, al zit daar nog geen eland bij. Ik denk dat Wouter de broers nog wel meeneemt naar het land van Olivier. Hij kent daar de weg als zijn broekzak. Ik denk dat de jongens dan pas Wouters passie voor Zweden geopenbaard wordt. Ze zijn er maar een paar dagen en ze zijn eerlijk gezegd niet veel gewend, maar ik denk dat dit voor hen geslaagde dagen zijn. Vreemd idee: zo’n kleine 150 km ten zuiden van ons zit Wouter met zijn vrienden.
Hier op de camping zijn vanavond auto’s aangekomen uit het Twentse dorp waar Jos en Hanneke vandaan komen. Het is een reizend volkje in dat dorp, want in de 19’ eeuw al trok een aantal families daar vandaan naar Rusland. Ook nu trekken ze naar koude streken. Zal wel aan de naam van het dorp liggen. Vanavond is het niet zo koud, want bewolkt. Kan de auto morgen misschien starten.
Hester vraagt ons minstens 1 maal per dag waarom wij niet ook hier gaan wonen. Tsja…
O ja, Hester en Marijke hebben vandaag voor het huisje geschaatst.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast