kerstvakantie 2000-2001 V

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Rik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 188
Lid geworden op: 31 okt 2000 01:00
Locatie: Terhagen, België

Bericht door Rik » 10 jan 2001 00:37

Hej Jan,<P>Volgens mij evolueer jij naar een echte bestseller-auteur. Je verhalen laten zich steeds vlotter lezen en ik vermoed dat het schrijven zelf je ook steeds beter afgaat, is het niet?
Tijdens het lezen kreeg ik steeds koude rillingen en nu ben ik er nog niet uit of dit komt door de temperaturen waarover je schrijft of door het sterke verlangen om het allemaal zelf mee te maken. Nu ja, zoals jij het (be)schrijft is (bijna) even goed.<P>PS: straf deeg dat Hanneke gebruikt (deel 4); misschien is ijzervijlsel één van de geheime ingrediënten?
PPS: al die verschillende GSM-deuntjes, dat moet jij als muziekliefhebber toch weten te waarderen?<P>Hälsningar,
Rik

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 10 jan 2001 02:00

Woensdag 27 december 2000
Het blijkt dat Jos vandaag jarig is, maar daarover later meer.
Vanochtend opgestaan met lichte sneeuwval. En veel meer is er vandaag niet gevallen, daarover kan ik kort zijn.
Vanochtend na de koffie ben ik naar de apotheek geweest, omdat ik nog steeds last heb van mijn allergie, ondanks de medicijnen van de dokter. De apothekeres had een doos met pillen voor me en zei dat die even goed werkten. Ik zei dat ik mijn medicijnen al een week gebruikte en vroeg of ik niet beter eerst een dokter kon bezoeken. Dat leek haar inderdaad ook beter. Dus naar de läkarencentral. Ik kreeg de baas, dokter Lund. Hij sprak Duits en verstond, hoe wonderlijk, Nederlands, maar converseerde het liefst in het Engels. Ik vertelde het verhaal van mijn allergie. Hij vroeg of ik medicijnen wilde hebben, of een onderzoek. Ik wilde een onderzoek, want ik voelde mijn huid steeds schraler worden en steeds meer jeuken. Het bleek dat er een infectie bijgekomen was. Daarvoor kreeg ik een medicijn dat ik bij de apotheek kon halen. Ik moest voor het consult 860 SEK (ong. f 215,-)betalen. Daarnaast nog eens 105 SEK voor de medicijn. Stom, dat ik vergeten was om het speciale formulier mee te nemen. Natuurlijk krijg ik het geld van mijn verzekering terug, maar het slaat zo’n gat in je vakantiebudget. Ik moest eerst naar de bank om de dokter te kunnen betalen en ging daarna naar de apotheek.
(Dit doet me overigens denken aan de ervaringen van anderen die we allemaal hebben kunnen lezen als reactie op de bijdrage van Ton van Rooij. Weten jullie nog wel, dat ik toen vertwijfeld uitriep, dat Ton iets over Zweden schreef en dat ik het “onrechtvaardig” vond dat iedereen over zijn ervaringen bij de dokter klaagde, i.p.v. te reageren op het mooie stukje van Ton?)
Naar huis en koffie gedronken. Om 12 uur door het bos, langs de idrottsplats naar Vrigstad gewandeld om postzegels te kopen. Het was een wandeling van een half uur. Natuurlijk was het postloket in de winkel bij het tankstation pas open om 15.00 u. Teruggewandeld. Om 1 uur weer terug. Nog steeds lichte sneeuw. We hadden geen zin om de rest van de dag binnen te zitten. Om kwart voor 2 dus naar Värnamo gereden. Daar waren we 2 jaar geleden ook al geweest, maar het ziet er nu zo totaal anders uit: leuk verlicht, lekker koud, heel andere spullen in de winkels en om half 4 praktisch donker. Je hebt dan het gevoel dat de winkels zo gaan sluiten, terwijl je nog midden op de middag zit.
In een cadeauwinkel een borrelglaasje gekocht voor Jos. Hij is immers jarig vandaag en vanavond hebben we een uitgesteld julbord bij hem. Voordat we naar Värnamo gingen had ik Wouter op zijn gsm ingesproken om rond 6 uur terug te bellen, dus belde hij om 5 uur naar Hester. Handig, want Hester reed op dat moment en had de gsm in haar jaszak; trouwens, waarom zou je als zoon doen wat je vader je voorstelt? Met moeite, en dat na 3 pogingen van Wouter, kon ik hem toeschreeuwen, zo’n gsm-etje moet toch wat meemaken, dat ik over een half uur zou terugbellen vanuit het huis. Goed, we hebben 2 gsm’s bij ons en die komen niet verder dan in-gesprek-tonen, nummer-bestaat-niet-tonen, try-again-tonen of vriendelijk Nederlandse of Zweedse dames die in alle talen, behalve Latijn, je vertellen dat de verbinding niet tot stand is te brengen en vragen of je het later nog maar eens wilt proberen.. Kijk, Latijn spreek en versta ik niet, ik zing het hooguit, maar als Latijn in de gsm-wereld zou betekenen dat een verbinding tot stand kan worden gebracht, NOU DAN GA IK VOOR LATIJN!!! Wat een business is dat mobiele gedoe zeg. Ja, er schijnen levens mee gered te kunnen worden, maar ik ben bang, dat als ik in Zweden ergens kom te staan, dat dat wel eens 3 weken kan duren, omdat ik geen, of 3 netwerken tegelijk, of een netwerk congestion (jaja) tegenkom. Ze hebben dan kennelijk ergens ruzie en vragen je het later nog eens te proberen.
Maar goed, na een heleboel getoets komt het er op neer dat we morgen naar Öljehult gaan, 120 km naar het zuiden aan weg nummer 30, om te zien waar Wouter dit voorjaar woonde toen hij hier werkte. Verder zien we wel wat er gebeurt.
Vanavond hadden we julbord. Familie van Hanneke en Jos, ooms, tantes en moeders, en vrienden waren in de kantine. Ook wij waren daar dus uitgenodigd. Een Zweedse kok had 2 dagen werk gehad aan allerlei lekker dingen. Er was warm en koud, er was vis en vlees, er was zoet en hartig, er waren noten en fruit, kortom, het was lekker en gezellig. We zaten aan tafel met de familie van Jos, maar ook aan de andere tafels klaterde de lach na de zoveelste Twentse kwinkslag. Wij voelden ons thuis, want de Twentse humor lijkt op de Achterhoekse, al is er bij ons nog geen Herman Finkers opgestaan.
Na deze gezellige avond liepen we terug naar de stuga. Het had de hele dag licht gesneeuwd. De voorspelde zware sneeuwval was uitgebleven.<P>

Jos
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 15
Lid geworden op: 03 jan 2001 01:00
Locatie: Vrigstad Zweden
Contacteer:

Bericht door Jos » 10 jan 2001 13:48

rik,
vertel dat nou niet door van die ingredienten.
Jan waar blijft de rest ik vind het prachtig.<P>groeten Jos.<P>P.S. er zijn nog huisjes vrij voor volgend jaar.

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 10 jan 2001 23:21

Rik,
Je reactie doet mij deugd, zet de kachel dus maar hoger. Over het deeg van Hanneke kan ik alleen maar kwijt dat het uiteindelijke resultaat zeer wel smakelijk was. De reactie van Jos na jouw opmerkingen over dat straffe deeg van Hanneke is begrijpelijk: Jos is de man van Hanneke. Jos, ik ga gewoon door met schrijven. Intussen heb ik al bericht gekregen uit Twente. Groet aan Hanneke en de kinderen.
Jan

Rik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 188
Lid geworden op: 31 okt 2000 01:00
Locatie: Terhagen, België

Bericht door Rik » 11 jan 2001 00:20

Hej Jan,
Ik lees je verhaal wel aandachtig hoor en weet dus wel wie Jos en Hanneke zijn! Dat Jos je verhaal ook volgde, vermoedde ik ook al.
Voor Jos (en Hanneke) dus: hopelijk heb ik nu niet de eeuwige toorn van Hanneke op mijn nek gehaald en daarmee de kans verspeeld om ooit ook nog eens op bezoek te komen op jullie camping!?<P>Rik

Jos
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 15
Lid geworden op: 03 jan 2001 01:00
Locatie: Vrigstad Zweden
Contacteer:

Bericht door Jos » 11 jan 2001 18:18

Bel maar even voor je komt dan leg ik haar wel vast<P>Jos

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 11 jan 2001 20:45

Foei Jos,
Af!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten