kerstvakantie 2000-2001 VII

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 12 jan 2001 02:03

Vrijdag 29 december 2000
Er was vannacht weer een pak sneeuw gevallen. Om half 9 vanochtend vertrokken de laatste auto’s naar Twente. Wij zijn nu nog de enige gasten. Jos heeft daarom overal het water afgesloten, ook in de wasruimte. Daarom kunnen we nu alleen bij Hanneke thuis wassen en drogen.
Na de koffie een lange wandeling gemaakt in het bos rond de camping. Het is prachtig. Er ligt minstens 20 cm sneeuw en op veel plaatsen ligt veel meer. Jonge berken staan helemaal voorovergebogen als poorten over het pad. Het is moeilijk lopen, maar we genieten. Af en toe verlicht een straal zon de besneeuwde boomtoppen, die dan mooi afsteken tegen de donkere buienlucht. De hond geniet. Aan de haren van zijn voorpoten groeien sneeuwballen ter grootte van sinaasappels. (wisten jullie dat dat komt van China’s appels?) Het deert hem niet. Hij duikt het bos in, kruist ons pad en verdwijnt weer. We zien sporen van een ree die verschrikt is en zich met grote sprongen uit de voeten heeft gemaakt. Gelukkig heeft Ikar niets in de gaten gehad. Als hij weer eens helemaal uit het zicht is horen wij hem blaffen. We roepen, maar het helpt niet. Even later zien we op ons pad twee jagers. Ikar staat erbij en blaft. De jagers lachen wat. Ik denk dat ze niet erg blij met ons zijn, maar ze groeten vriendelijk “hej hej” terug. Even verderop staat een klapstoeltje met een leren zitting, dat als rugzakje meegenomen kan worden. Een prachtexemplaar. Toch maar laten staan.
Terug in de stuga ging Hester aan het werk op de laptop met een boekverslag voor school. Marijke had Jos beloofd dat ze zou helpen met het stapelen van gekloofd haardhout. Ze houdt van lichamelijk werk waar je niet bij moet nadenken. Jos had, heel subtiel, een paar werkhandschoenen op de tafel van de veranda gelegd. Ik pakte mijn boek en viel zowat in slaap. En waarom ook niet, dus om 12 uur, ik was net 3,5 uur op, ging ik naar bed. Heerlijk. Om 1 uur stond ik op. Alleen Ikar was er nog. Er lag een briefje dat Marijke en Hester boodschappen deden in Vrigstad. Tijdens de afwas een programma beluisterd over pianomuziek van van Beethoven. Goede oefening, dat Zweeds bedoel ik.
Toen Marijke en Hester terug waren gingen we naar Lammhult. Gisteren, met dat prachtige sneeuwweer kwamen we daar doorheen op weg naar Öljehult en het blijkt een meubelstad te zijn met een grote fabriek en een paar meubelzaken. Ik kon gisteren vanwege de sneeuw alleen maar op de weg letten, maar Marijke en Hester zagen zowel op de heen- als de terugreis mooie etalages met mooi vormgegeven meubels. Dus daar vandaag heen.
Even voor Lammhult zagen we links van de weg een antiekzaak. Een mooi dieprood Zweeds gebouw, witte windveren, rokende schoorsteen, brandende kaarsen voor de ramen, sneeuw, kortom een kalenderplaatje in het echt. Natuurlijk even naar binnen. Leuke dingen, o.a. een paar oude stormlantaarns. Ik ben gek van die dingen, dus ik kocht een mooi exemplaar. “Den här lampen funktionerar”, werd me meegedeeld, nadat ik zei dat “Jag talar bara lite svenska”. Ik verzamel ook likeur – en borrelglaasjes. Elke vakantie neem ik er wel eentje mee, hoe kleiner hoe mooier. Hier stonden er heel wat. Eentje gekocht. Ergens in een hoekje lag wat bladmuziek. Mijn ervaring is, dat, in welk land je ook in een antiekzaak komt, er altijd bladmuziek ligt, maar dan ook altijd ergens in een hoekje. Vaak bijna vergaan, vaak salonmuziek uit begin 20’ eeuw, vaak populaire deuntjes, soms mooie uitgaven. Hier lagen, op een vreemde manier gebundeld, oude stukken pianomuziek met koperdruk op geschept papier gedrukt. Omdat het een samengeraapt zooitje was heb ik het niet meegenomen. Wel een bundel met eenvoudige begeleidingen van Zweedse kerstliederen. Altijd leuk.
Verder gereden naar Lammhult. De meubelzaak heet Svensson’s möbler. Het is een enorme winkel. Als je van meubels houdt en van design, dan moet je daar echt heen. Ze hebben prachtige en foeilelijke meubels, maar de ontwerpen zijn fascinerend. Je kunt er maar zo een paar uur rondlopen. Voor Hester was dit weer de mogelijkheid voor een verslag voor haar opleiding. Echt de moeite waard. Ook voor kinderen is het leuk: er is, naast het restaurant, een timmerwerkplaatsje waar hout, spijkers en gereedschappen liggen om lekker mee aan de slag te gaan.
Toen we de winkel uitkwamen was het al weer donker, want kwart over vier. Terug naar Vrigstad. Daar lampolie gekocht voor de nieuwe aanwinst. Vrigstad ziet er leuk uit met z’n kerstverlichting. Het is een plaatsje van niks, maar erg gezellig. Bij de stuga de stormlamp gevuld met lampolie, die er door een lek in de bodem net zo hard weer uitliep. In had me verheugd op een brandende lamp voor de stuga, zoals die ook thuis in de berk hangt. Maar nee, pech. Ik heb in de loop van de jaren geleerd me niet meer van slag te laten brengen door teleurstellingen, een mens wordt toch eens volwassen, niet; maar ik had wel even de pest in. Ik zocht het woord “lek” op in de Van Dale, pakte de lamp in in kranten en reed de 14 km terug. Ik had daar vanmiddag al een beetje met de baas staan o.h.-en over het feit dat ik weinig Zweeds sprak, terwijl ik toch ongemerkt wel met de man in het Zweeds communiceerde. Ik had er nu dus helemaal geen probleem mee om mezelf in het Zweeds uit te drukken. Hij begreep me direct en betaalde met meteen de 125 SEK terug. Geen probleem. Jammer, geen lamp, maar wel een mooi glaasje en muziek.
Intussen had Hester gekookt, tortellini met ostkaka toe, lekker. Op het journaal zien we dat het in het zuidwesten aardig tekeer is gegaan met de sneeuw. Twee doden in verkeersongelukken. Bomen over leidingen gevallen door de sneeuw. Ik denk dat wij daar de afgelopen nacht een staartje van hebben gehad. De wegen waren hier trouwens goed.
Vanavond om kwart over negen belde Wouter; ze waren vanochtend om 10 uur uit Öljehult vertrokken en om half negen vanavond waren ze weer in Terborg. Goede reis gehad en droog weer.
Morgen gaan we naar Jönköping. O ja, vanochtend gebeld met Robert Selhorst. Hij had ons thuis al gebeld om te vragen of we de gelegenheid zouden hebben om naar Erikstorp te komen als we in Vrigstad zouden zijn. Na de jaarwisseling bel ik nog even voor een nadere afspraak.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten