Reisverslag van lang geleden 4

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Liesje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 238
Lid geworden op: 13 nov 2000 01:00
Locatie: Schiedam NL

Bericht door Liesje » 10 jan 2001 20:40

15 juli
Voor de afwisseling regent en stormt het weer. Gelukkig is het niet koud. Ons goed ingepakt en toch maar gaan wandelen. 's Avonds hebben we een kampvuur gemaakt in de grote houten bak die naast onze wagens staan. De beheerder (Loes wat was zijn naam ook al weer?) is behulpzaam met het hakken van hout. Hij daarom ook een paar vingers. De man is zeer vriendelijk maar helaas....het spreken en verstaan! Met Engels komen we toch een heel eind. Hij vertelt iets over de stad. Toch maar even een folder gehaald (Engels). Gargnas was vroeger bekend onder de naam Dragnas. Dit kwam omdat de mensen vroeger hun moeten moesten dragen over de oevers langs de verschillende meren. De naam Gargnas is afgeleid van de Lapse naam karku of garku, wat betekend; korte stukjes van droog land tussen de meren en de moerassen.
16 juli<P>De zon Schijnt! We gaan boodschappen doen in Sorsele. Gargnas hoort bij deze gemeente. Bij terugkomst maken we kennis met de andere kampeerders. 3 Gezinnen uit Zweden en een echtpaar uit Duitsland. Wij worden gelijk uitgenodigd voor een Zweedse maaltijd, midden op het terrein. Iedereen neemt tafels en stoelen mee en drank natuurlijk (ahum). En nu maar afwachten wat er komen gaat. En ja hoor: de blikken gaan met een klap open. Surstromming!!!!! Vreselijk stinken en drillerig. De kinderen houden het maar op worstjes. Wij volwassenen moeten het toch proberen. Daan bedankt. Peter, Loes en ik proberen het toch te eten. Met plat brood en heel veel uien krijg ik een beetje weg. Niet erg smakelijk vind ik het. Zo'n blik moet je voor je schoonmoeder kopen adviseerden de Zweden ons!
Laat naar bed gegaan die avond.
17 juli<P>Heerlijk weer vandaag, de kinderen hebben zelfs kunnen zwemmen in het meer.
Omdat we iets terug wilden doen voor de maaltijd hebben we iedereen uitgenodigd om 's avonds bij het kampvuur wat te komen drinken. Nu, dat hebben we geweten. Om een uur of 12 zagen we geen Zweed meer. Lagen onder de banken. Alleen de beheerder was nog enigzins aanspreekbaar. Hij ging zingen! Op z'n Laps dus, met veel dramatiek. Weer veel te laat naar bed gegaan. Maar ja, het is vakantie! <P>18 juli
Gewoon een luier dag. Gevist en gelezen. Peter ving 2 vlagzalmen. Schoongemaakt, boter en zout erin en dan op de BB. Heerlijk!<P>19juli
Vandaag naar Arjeplog geweest. Naar het beroemde Silvermuseum. Het gebouw werd in 1854 gevestigd als school voor nomaden-kinderen en werd gebruikt tot 1920. Dr. Wallquist kon het in 1965 van de ondergang redden en maakte er een museum van. Er worden hier voorwerpen bewaard uit het stenen tijdperk tot aan heden. Veel Laps zilverwerk en kleding.<P>20 juli
Weer een lummeldagje want het regende weer vreselijk.<P>21 juli
Vroeg opgestaan. We gaan vandaag naar Arvidsjaur. Er moet daar een echte Lappenstad zijn. Daar aangekomen blijken alle hutten op slot te zijn, jammer. De kerk van Arvidsjaur was echt de moeite waard. Wij zijn niet gelovig maar de kerk straalde wel veel uit. Heel licht van binnen en alles in pasteltinten geverfd.
Ook nog het natuurreservaat bezocht. Door de overvloedige regenval konden we helaas niet ver lopen. De planken lagen meer in het water dan daarboven.
Op de terugweg ook nog een traditionele Lappenkerk in Gastrask bezocht. Heel donker maar zeer mooi beschilderd.
Laat in de avond teruggekomen op de camping heerste er grote verwarring! De andere campinggasten dachten dat wij waren verdwaald en waren een beetje in paniek. Nu, in paniek waren wij ook! Vlak naast onze wagen stond een grote punttent.(Later hoorden wij dat hij van Theo (uit Duitsland) was. Het was een originele Kota. Met z'n allen er dus in. Huilen van de rook en alles stonk ook naar de rook! We hebben er met 24 mensen ingezeten en gelegen. Aan een ketting hing een koperen ketel met warme bisschopswijn. Wij konden ons toen heel goed voorstellen hoe de Lappen moesten leven in zo'n onderkomen. Dicht op elkaar gepakt en weinig leefruimte en dat met hele families!
De banden onderling moeten dan wel erg sterk zijn. Ik denk dat ik dit niet lang uit kan houden. Alhoewel we nu ook vier weken samen in een tent slapen moet ik er toch niet aan denken om zo te moeten leven.
Om een uur of 2 gaan we slapen. We stinken vreselijk en hebben rode ogen. Al onze kleren stinken een uur in de wind. Geeft niets zegt men, dit houdt de muggen op afstand. Jaja.
<P><P>------------------

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 10 jan 2001 23:41

Liesje,
Door jouw verhaal kom ik weer terug bij een oud ideaal, namelijk naar het noorden van Zweden te gaan. Wij zijn nooit verder dan Östersund geweest, al heel respectabel met kinderen, en de laatste jaren bleven we in Småland vanwege de contacten die we daar via onze zoon kregen. We moeten daar maar eens aan gaan werken.
Overigens Liesje en alle anderen, ik vind dat alle Zwedenwebbers van 18 juli een (inter-)nationale luierdag moeten maken. Ik wil graag (e-post)-inzendingen na de zomervakantie (tot 1 oktober) van de individuele invulling van deze luierdag, alleen in Zweden natuurlijk. Ik zal zelf de jury vormen. :-)))
Groet,
Jan

Loes
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 mei 2001 02:00
Locatie: Nederland

Bericht door Loes » 11 jan 2001 20:05

Hoi Liesje, de campingbeheerder heette Högar volgens mij.
Even over de surströmming,bestaat dit verschijnsel eigenlijk nog? Misschien is er iemand die hier ook ervaring mee heeft.(niet dat ik het morgen wil eten hoor) Ik denk nl.ook dat iemand van buiten Nederland evenzo griezelt van onze "groene haring".
Loes.

Loes
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 mei 2001 02:00
Locatie: Nederland

Bericht door Loes » 11 jan 2001 20:05

Hoi Liesje, de campingbeheerder heette Högar volgens mij.
Even over de surströmming,bestaat dit verschijnsel eigenlijk nog? Misschien is er iemand die hier ook ervaring mee heeft.(niet dat ik het morgen wil eten hoor) Ik denk nl.ook dat iemand van buiten Nederland evenzo griezelt van onze "groene haring".
Loes.

Lotje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 546
Lid geworden op: 19 aug 2000 02:00
Locatie: Lotjeland
Contacteer:

Bericht door Lotje » 11 jan 2001 22:19

Hoi!<P>Tuurlijk bestaat surströmming nog steeds. Eerst is de premiere voor kreeften in begin augustus en ongeveer 2 weken later is het premiere voor surströmming.<P>ik weet ook niet op welke manier jullie surrströmming hebben gegeten. Het hoort op dun zacht (of har, maar zacht is lekkerder) wit brood gegeten te worden met speciale aardappels die ze Mandel potatis noemen (amandel aardappels) en ui gegeten te worden. Ik eet het ook wel, maar nooit zo veel vis erop.<P>En ja hoor er zijn wel echte nederlanders die surströmming heerlijk vinden, ik heb namelijk een neef die het elke keer wil eten als die bij mijn ouders kom.<P>Groetjes,<P>Lotta

Loes
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 mei 2001 02:00
Locatie: Nederland

Bericht door Loes » 12 jan 2001 23:02

Leuk dit te horen, Lotta, we aten Sürströmming op de langwerpige matches, daarop inderdaad plakken koude aardappels met rauwe uien.Heel apart!
groetjes, Loes

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten