kerstvakantie 2000-2001 VIII

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 13 jan 2001 19:19

Zaterdag 30 december 2000<P>Vannacht weer een beetje sneeuw gevallen. Om 10 uur op weg naar Jönköping. De weg vanaf de camping naar het dorp is nog steeds slecht, er was maar één keer geschoven. Weg nummer 30 is schoon. Naar Jönköping is 55 km. We willen daar naar IKEA. We willen weten wat het verschil is met IKEA Nederland. Geen verschil dus, zal blijken. IKEA Duiven is zelfs nog groter. Er zijn een paar kleine accentverschillen, met name met betrekking tot de kerstversiering.
Voordat we bij IKEA aankwamen reden we verkeerd. IKEA was niet te vinden, ook niet met hulp van de plattegrond langs de weg. Op een grote open ruimte vlakbij de Maxi, ook al zoiets enorms, aan iemand de weg gevraagd. Ik heb wel eens gehoord dat, als je engels wilt leren, je naar Zweden moet gaan. Nou, ik vind dat er bedroevend weinig mensen engels spreken. Bij jongeren lukt het nog wel eens, maar mensen van mijn leeftijd en ook ouder die engels spreken zijn moeilijk te vinden. Ik denk dat mijn vader en zeker mijn moeder zich goed hadden kunnen redden. Maar goed, ik spreek wat Zweeds (ik weet immers wat “lek” is in het Zweeds) en kwam uit ’s mans antwoord. We reden zoals hij ons had gewezen. Het is daar een enorm winkelcentrum, waar IKEA een onderdeel van is. Nu werd ons duidelijk hoe het kwam dat wij twee jaar geleden zo weinig winkels vonden in Jönköping. Ze zijn allemaal in dat centrum A6 te vinden. Het is niet echt mooi, maar wel leuk om gezien te hebben.
Daarna terug naar de Maxi, die enorme supermarkt, eigenlijk warenhuis, waar alles te koop is. Ook niet mooi,maar wel leuk, al moet ik toegeven dat een lanthandel langs een provinciale weg toch echt het mooiste is om je dagelijkse boodschappen te doen.
Na Jönköping naar Huskvarna gereden. We wilden naar Smedbyn, het openluchtmuseum met winkeltjes, werkplaatsen en galeries, maar jammer genoeg was alles gesloten. Vanuit Huskvarna eventjes de heuvel op richting Aneby om vanaf het utsiktpunkt Vättern te bewonderen. Het was op die hoogte een stuk kouder dan beneden in de stad. Om ongeveer 15.00 uur weer terug richting Vrigstad. Mooie route, zeker met al die sneeuw. Onderweg af en toe gestopt voor foto’s.
Even voor de afslag naar Värnamo, net boven Vrigstad, keken we alle drie naar rechts, dat heb je soms zo. Het is een ingebouwd mechanisme geworden om open plekken in het bos te bespieden op elanden. Tegelijk zagen we haar staan en meteen daarna de tweede. Bij het volgende huis aan de weg keerden we; ik wist zeker dat ze er nog zouden staan, ook als we eerst nog een frietje zouden gaan eten, zo dat in Zweden mogelijk zou zijn; zo rustig stonden ze daar , en ver genoeg van de weg om niet te schrikken. Het keren had nogal wat voeten in de aarde, of liever banden in de sneeuw. Ondanks het feit dat er winterbanden om de Volvo liggen draaiden die lustiglijk rond zonder de voituur in beweging te brengen. Vooruit, achteruit, het mocht niet baten. Hester, die haar camera al klaar had liggen, voorzag een grote mislukking van deze safari en stapte uit om de auto uit de sneeuw te duwen. Een Volvo 740 estate, moet je proberen, lachen joh. Ook Marijke ging meeduwen. Er gingen zo’n 5 minuten mee verloren. Eindelijk kreeg ik grip. Op de open plek liepen nog steeds de elanden, zoals ik had verwacht. Hester stapte uit en ik keerde weer op de verderop gelegen parkeerplaats. Weer terug bij de open plek zette ik de alarmlichten aan en parkeerde de auto in de berm, maar wel zodanig dat ik weer weg kon rijden. Marijke stapte ook uit en ik bleef op de auto passen, die natuurlijk op een onmogelijke plek stond. Vanuit de auto zag ik nu 3 elanden. Hester was al een eind van de weg af en Marijke volgde haar. Ik stapte nu ook uit en liep het veld in; er was immers zo weinig verkeer dat ik het wel kon wagen. Ik zakte tot de knieën in de sneeuw. Na een pad om een bosje gevolgd te hebben zag ik Marijke 100 meter verderop, Hester 200 meter verderop en 5 (jaja) elanden 300 meter verderop. Zomaar een cadeautje. Toen ze ons echt in de gaten kregen en vonden dat we te dichtbij kwamen liepen ze op hun gemakje de bosrand in.Ik hoop dat de foto’s gelukt zijn.
Terug in de auto waren we opgetogen over deze oogst: in 1 week 6 elanden, niet gek, nog nooit eerder gebeurd. Op de camping stonden we oog in oog met 2 reeën, vlakbij de stuga. Ze waren op het hooi in de ruif afgekomen. Ze hielden het snel voor gezien en sprongen van de camping weg. Ikar snuffelde wat in de sneeuw, maar reageerde niet of nauwelijks. Hij is geen getrainde jachthond. Zelfs als een konijn hem over de poten loopt reageert hij niet of te laat. Wat kan een hond dan dom kijken.
In huis wat gelezen. Marijke en Hester beginnen een sneeuwpop. Die gaan ze beeldhouwen tot Vadertje Tijd, leuk voor oud en nieuw. Een lekker diepvriesvisgerecht gegeten en naar Operatie Robinson gekeken (thuis kijken we daar nooit naar, maar met zenders hier moet je wat hè); het was de finale en al versta je er minder dan de helft van, het werd me wel duidelijk waarom Mattias moest winnen. Daarna nog wat gelezen en tot slot de allerlaatste Morse gekeken. Hadden we thuis al gezien, maar Hester nog niet. Leuk nu in het Engels en Zweeds ondertiteld. Nu naar bed.<P>

Lotje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 546
Lid geworden op: 19 aug 2000 02:00
Locatie: Lotjeland
Contacteer:

Bericht door Lotje » 13 jan 2001 23:59

....en waarom vond je dat duidelijk, dat Mattias moet winnen?
ben gewoon nieuwsgierig hoor, heb alle afleveringen van de zweedse (en Nederlandse) expedition robinson gezien (mijn ouders had het voor mij opgenomen).<P>Lotta

Lotje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 546
Lid geworden op: 19 aug 2000 02:00
Locatie: Lotjeland
Contacteer:

Bericht door Lotje » 14 jan 2001 03:17

Tja ben zweedse he, kan mij die eilanden schelen :wink:<P>nee maar vond het zo raar dat je alleen na de finale programma te kijken het duidelijk vond dat mattias zou winnen (ben wel met j eens maar heb alle programmas gezien), dus was ik ff benieuwd, maar tja....zo schiet ik ook niet op :wink:<P><p>[This message has been edited by Lotje (edited 14-01-2001).]

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 14 jan 2001 12:06

Lotje,
Ik heb alleen de finale gezien. Daarin zag ik dat Mattias de meeste bravoure had, niet hanig, maar gedoseerd. Hij weet zich te presenteren, en ja, in zo'n programma gaat het daar natuurlijk om. Verder was hij jonger dan de andere finalist (naam vergeten) en dat speelt kennelijk voor de "jury" mee. En hij ziet er natuurlijk leuk uit, al vond ik de foto's in jacquet in Expressen nergens op slaan. Nee, gewoon vrijetijdskleding is het best voor hem. Krijgt hij nou weer een gewoon leven of wordt hij vanaf nu geleefd. Kun je ons hier op de hoogte houden van hoe dat daar gaat?
Jan

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 14 jan 2001 12:08

.....maar Lotta,
vijf elanden op één plek vind je minder opwindend dan mijn mening over de winnaar van Operatie Robinson?

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast