kerstvakantie 2000-2001 IX

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 14 jan 2001 20:28

Even doorbijten nog, mensen. Er volgen nog een paar afleveringen. Daarna volgt de schriftelijke overhoring.<P>Zondag 31 december 2000
Vandaag is Albert jarig, oudejaarsdag.(Marijke’s broer, JD)
Marijke en Hester gingen Jos weer helpen, nou Jos helpen, die deed andere dingen. Ze gingen weer haardhout stapelen onder het daarvoor bestemde afdak.
Ik had vorige week van de man van Vivi in Öljehult gehoord dat Tomtebacken de moeite waard is. Het is zo’n beetje het hoogste punt van Småland. Het is vlak bij Vrigstad. Met Ikar in de auto daar heen gereden. Wegen die één keer geschoven zijn en waar wat zand op is gestrooid. Wat is het hier mooi, mooier dan langs de grote wegen. Je komt echt nauwelijks iemand tegen en je kunt prachtige plaatjes schieten. Ik betrapte mezelf erop dat ik hardop “oooh” zei.
De route: (Jos, let op) vanuit Vrigstad richting Sävsjö. (Ik gebruik “Smålandska höglandets Karta” van Höglandets turism, verkrijgbaar op iedere camping en bij ieder VVV)). Na een paar kilometer linksaf naar Hylletofta, ik denk een grindweg, maar er ligt teveel sneeuw om dat goed te kunnen zien. Vandaar via Nordanskog naar de parkeerplaats van Tomtebacken. Daar kwam ik er achter dat ik mijn jas thuis had laten hangen. Ik had alleen aan paar fleece-dingen aan. Maar de hond wilde graag naar buiten. De parkeerplaats ligt op het hoogste punt en het is er tamelijk kaal. Het was er dus winderig en ontzettend koud. Met die kou en de hoge sneeuw waar je ver in wegzakte,hield ik het niet lang vol. Maar wat is het hier prachtig. Högslandsleden, de langeafstandsroute van Småland, komt hier langs. Het lijkt wel of hier nog meer sneeuw is gevallen. De hond vindt het geweldig en rent overal dwars doorheen; zelfs prikkeldraad hindert hem niet. Hij lacht!
Door de kou teruggestuurd naar de auto. Doorgereden naar Malmbäck. Een prachtige route. In Malmbäck wat chocolade gekocht. Dezelfde weg terug tot Estenstorp. Daar linksaf. Op de kaart tot nu tot alleen witte weggetjes genomen, nu worden het bruine, die af en toe gewoon stoppen als omgekeerd riviertjes, spannend. Ik ga nu echt de binnenlanden in richting Bringetofta. Als ik hier kom te staan moet ik kilometers lopen door hoge sneeuw om hulp te krijgen.
Ik kan hier bladzijden over vol schrijven. Dit is zo mooi, dit is zo verrassend, dit is zo stil en verlaten. Ik zit af en toe te sniffelen van genot, ik heb echt tranen in mijn ogen, mijn keel knijpt zich dicht. Zo’n schoonheid ondergaan op je eentje is een groot cadeau. Je krijgt soms het idee dat je verdwaald bent, zeker doordat je plaatsnamen tegenkomt die niet op de kaart staan. Nou ja, plaatsnamen, een verzameling van 3 huizen heeft al een naam, en dat staat niet altijd op een kaart.
In Bringetofta is een meertje waarop een paar jonge mannen ijshockey aan het trainen zijn. Verder naar Komstad. Daar word ik verrast door een waterval vanuit een meer, met een molen, een watermolen en daar tegenover een rosmolen. Ik probeer me voor te stellen hoe het er hier in de zomer uitziet. Het is een prachtig plekje. Uitgestapt en foto’s gemaakt. Weg 127 overgestoken naar Norra Ljungby. Onderweg speelt een jonge boer met zijn kind; hij heeft immers alle tijd. Bij een riviertje (hetzelfde als bij Komstad?) een stopppelveld ingelopen. De hond vindt dat niet zo lekker aan zijn poten. Ik moet hem trouwens tegenhouden, anders duikt hij de rivier in. Dat is nu toch echt te koud voor hem.
Terug op de weg kwamen we een man met een jonge Samojeed tegen. Ikar heeft het niet zo op kees-achtige honden, maar hij was danig onder de indruk. Hij liep met hen mee en ik kon roepen wat ik wilde, meneer kwam niet. Eigenwijs ding. Ik moest hem helemaal ophalen. Sla je als buitenlander een modderfiguur met je hond, toch?
Vanaf deze plek een op de kaart wit weggetje gevolgd. Het ging eerst langs een boerderij, maar ik kwam steeds meer overhangende takken tegen. Het pad moet op een gegeven moment niet meer dat een karrespoor geweest zijn, maar dat was door het pak sneeuw niet goed te zien; ik kon het alleen maar voelen. Keren was er ook al niet bij, tot er gelukkig een inrit naar een weiland was. Het was nu een kwestie van niet vast komen te zitten. Dat betekende snel voor- en achteruitschakelen en niet stil komen staan en dat lukte. Terug hetzelfde pad en voorbij de boerderij de “grote” weg gevolgd.
Terug naar weg 127 richting Vrigstad. Langs de camping gereden, richting Stockaryd, een houtindustriestadje, waar ik compleet verrast werd door een sneltrein die door het dorp denderde en daarmee een sneeuwstorm opriep. Richting Gamla Hjälmseryd gereden. Zomaar ineens zie je dan een mooie stroomversnelling onder de weg door, vlak bij een huis. Zoiets zul je in je voortuin hebben. Het werd schemerig en, zoals overal, de huizen zijn, tja, aanbiddelijk met hun binnen- en buitenverlichting. Ik hoop dat de foto’s gelukt zijn, en zo niet, ik heb beelden op mijn netvlies die onvergetelijk zijn.
Terug naar de camping. Michelle, de vierjarige dochter van Jos en Hanneke, was binnen aan het spelen met Hester, ja mijn dochter van 25; verstoppertje onder de dekens. Michelle spreekt al aardig Zweeds; leert ze op de speelzaal.
Na het eten de buitenkachel en de vuurpotten aangestoken. Het is immers oudejaarsavond. Het nieuws gekeken en ook hier James: “Same procedure as last year ma’am?”, compleet met de struikelpartijen over de tijgerkop. Daarna “Death on the Nile” met David Niven en Peter Ustinov als Poirot. Leuk, met Zweedse ondertiteling.
Wachten op 24.00 uur.
Op t.v. was het wachten op de klok van twaalf op Skansen in Stockholm, waar een actrice met een prachtige stem een gedicht zei. Vuurwerk boven Vrigstad en een beetje van Jos. Wij hadden vuurpotten en grote sterrenregens. De hond dook in de verste hoek weg. Na het grootste lawaai, dat overigens hier erg meevalt, naar Jos en Hanneke. Om half vijf naar bed.
Deze dag was fantastisch.

Gast

Bericht door Gast » 14 jan 2001 21:52

mede n.a.v. jou verhaal zullen we Vrigstad aan gaan doen op onze route door zweden om die omgeving te gaan verkennen.
zo zie je maar weer war de reisverhalen toe kunnen leiden. Voor al diegenen die voor het eerst of zoals wij voor de 2e keer gaan een goed hulpmiddel.
p.s. strooien de zweden alleen zand of gebruiken ze ook zout?

Jos
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 15
Lid geworden op: 03 jan 2001 01:00
Locatie: Vrigstad Zweden
Contacteer:

Bericht door Jos » 14 jan 2001 22:26

Jan,
even over (Jos let op) die route ken ik zeer zeker maar als je hem, zoals ik, zomers zo'n beetje elke week rijdt, ik heb hout gekloofd in Malmback en met het vrachtrijden begin ik ook vaak in Malmback, dan word het alweer gewoon(nou ja gewoon) maar ik moet natuurlijk scherp blijven dus ik ga deze route toch aan iedereen vertellen.<P>dan even over het hout stapelen.
ben ik niet druk geweest met warme chocolademelk te maken???
En dan ook nog helpen opdrinken, mij dunkt!
Bedank de dames toch nog maar eens hartelijk van mij en vooral van Hanneke (anders had zij het moeten doen :-))

elzet
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 172
Lid geworden op: 12 mei 2000 02:00
Locatie: Wondelgem, België

Bericht door elzet » 14 jan 2001 22:40

Jan,
ik geniet weer heel erg van je verhaal. Volgens mij schuilt in jou een echt schrijver !
Het is fantastisch om te zien hoe jij in woorden kan brengen wat je voelt bij het "ondergaan" van de Zweedse natuur. Ik herken mezelf daar volledig in maar zou het nooit zo mooi kunnen uiten.
Laat ons aub nog lang meegenieten van je verhalen.

Lotje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 546
Lid geworden op: 19 aug 2000 02:00
Locatie: Lotjeland
Contacteer:

Bericht door Lotje » 15 jan 2001 01:42

Nee Rene, ze strooien ook zout maar alleen op de snelwegen. Zijn ook wel een heleboel wegen waar ze helemaal niets strooien.
Op fietspaden enz strooien ze zand.<P>Lotta

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 15 jan 2001 01:58

Rene,
Ik kwam je laatst tegen op de zwedenchatbox, maar toen moest je ineens werken. Ik vroeg waar je werkte, je antwoordde gladheidsbestrijdijng gemeente Gendringen. Het was inderdaad heel koud hier. Ik typte nog in dat ik in Terborg woon, maar je was al weg van de chatbox. Als je meer wilt weten over Zweden, of contact wilt hebben over Zweden, schrijf dan even op mijn e-postadres, of zoek mijn telefoonnummer in net telefoonboek. We wonen immers vlak bij elkaar. Waar komt jouw interesse voor Zweden vandaan?
Ik hoor van je
Jan

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 15 jan 2001 02:08

Jos,
Ik weet van geen chocolademelk, maar dat ligt echt aan die meiden, niet aan jou. Jij weet intussen toch ook wel dat je niet alles wordt verteld? Het spijt me, dat jouw bijdrage in de vorm van chocolademelk niet in dit verslag is vermeld. Ik ga niet proberen het te herstellen, deze vermelding moet genoeg zijn om jou genoegdoening te geven. Het is toch wat, niet? Ome Jan zal hiervan griezelen. ( ik hoor wel van Jan hoe hij heeft gegriezeld)
Doe de groeten aan Hanneke.
Hoe lopen de dingen verder? Schrijf maar eens op ons e-postadres. Ik ben benieuwd hoe de zaken staan, en niet alleen de zaken maar ook de kinderen en jullie zelf.
Groeten,
Jan

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast