Reisverslag van lang geleden 6

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Liesje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 238
Lid geworden op: 13 nov 2000 01:00
Locatie: Schiedam NL

Bericht door Liesje » 13 jan 2001 20:49

29 juli<P>Vandaag van al onze vrienden afscheid genomen. Adressen en telefoonnummers uitgewisseld.(Nooit gedacht dat we, na meer dan 20 jaar, nog steeds contact hebben met deze mensen.)
Het doet wel een beetje pijn deze fijne plek te moeten verlaten maar we moesten kiezen; hier nog blijven of verder trekken. Iedereen is het over eens dat we toch maar verder moeten gaan, we willen tenslotte nog meer zien.
Gote heeft ons een mooie route opgegeven waarbij ook nog een stukje Noorwegen in voorkomt. Eindelijk zien we nu van dichtbij de rendieren. Ze steken vlak voor ons de weg over. Zeer op hun gemak natuurlijk en kijken ons aan met een blik van "Wat doen jullie hier? Dit is ons gebied". Met klossende passen verdwijnen ze de struiken weer in. Na deze ontmoeting volgen er meerdere en wij gaan het nog gewoon vinden ook!
We rijden door tot Saxnas en vinden daar een schitterende vrije plaats aan het meer. Een privestrandje en veel zon. Hup de bikini's en korte broeken aan. Onderweg bij een benzinepomp water gehaald dus voorlopig ontbreekt het ons aan niets.
Een eigen toilet, (Daan heeft een gat in de grond gemaakt met daaroverheen een balk) en voor de deur onze eigen badplaats.
De muggen zijn ook hier met honderden vertegenwoordigd dus als het zitten over de balk echt niet langer uit te houden is knippen we een vuilniszak aan de onderkant open en trekken we die zo aan, de grote boodschap is dan nog, enigzins vrij van muggen, normaal te volbrengen (nu ja normaal!)
Het kampvuur wordt weer ontstoken, dit houdt die lastige stekers gelukkig op afstand.<P>30 juli
Om 10 uur vertrokken richting Amal. Ja, we gaan nu echt aan onze laatste vakantiedagen beginnen.
Een plekje gevonden op een vrije camping bij Tokstrommen. Daar is een wilde, snelle rivier dus de mannen konden het toch niet laten om daar nog even een hengeltje uit te gooien. We vallen 's avonds in slaap met het bulderende geluid van de rivier op de achtergrond. Angstig maar ook heel rustgevend. Zo puur natuur.<P>31 juli
Helaas weer regen vanmorgen. Alles weer ingepakt en vertrokken. Veel schone kleren hebben we niet meer. Alle kledingstukken hebben wel een vlek of stinken naar de rook.
Maar ja, wat wil je ook. Bijna 4 weken lang in rond gelopen en maar zelden iets gewassen.
Wij rijden tot Hero en overnachten daar op een soort boothelling. We kunnen de vouwwagens gelukkig wel recht zetten. Het valt iedereen op dat het al weer vroeg donker gaat worden. Wij zijn al weer een stuk zuidelijkere gekomen.
Er zijn hier bosbessen in overvloed. Alles wat een dop of deksel heeft wordt mee het bos ingenomen. Binnen een uur hebben we genoeg bosbessen genoeg om wel 10 potten jam van te maken (Doen we dus al we weer thuis zijn).<P>1 augustus
Weer verder naar het zuiden gereden. Bij Sanbol een veldje gevonden en daar weer alles uitgepakt. Hier was het midzomerfeest gevierd, de boom stond er heel zielig bij. Niks geen feest meer al zag ik wel in gedachten al die mensen dansen rond die boom en hoorde ik vioolspel!
Weer regen die nacht. We raken er echt al aan gewend. Je valt er lekker bij in slaap.
Als het niet regent worden we soms wakker en dan missen we iets!<P>2 augustus
Het regent nog en niet zo zachtjes ook. Met kaplaarzen en regenjacks aan alles weer ingepakt. Tot grote schrik valt Jurgen nog in het water. Droge (maar geen schone) kleren zijn er gelukkig nog wel.
We halen de boot in Goteborg van 12 uur nog net en daar gaan we dan! Wij kijken met weemoed door de ramen en zien langzaam Zweden verdwijnen. We zijn allemaal een beetje stil geworden.......
De boot komt om 3.30 in Denemarken aan en we
gaan nu echt richting huis.
Nog een overnachting in Virklund waar we met een verschrikkelijke onweersbui aankomen.
De nacht is hier weer pikdonker.<P>3augustus
Alles drijfnat ingepakt, maakt nu niets meer uit, we gaan toch terug naar huis.
De laatste overnachting is bij Abenra. De camping ligt aan de zee. Deze laatste nacht kunnen we maar moeilijk in slaap komen. Volle camping en veel lawaai. We staan weer met beide benen op de grond. Ik denk weer terug aan die plekjes waar je je eigen hartslag als het ware kon horen; zo stil!<P>4 augustus
Vroeg opgestaan en voor de laatste keer alles ingepakt.
Bij Hamburg weer een fikse onweersbui.
Het gaat weer zoef zoef langs ons heen en de lucht ziet er ook goor uit.
Bij Holten eten we nog een keer en dan richting Schiedam.
Om 23.00 komen we thuis. De klapkar blijf dicht. Uitpakken doen we morgen wel.
We slapen weer in ons eigen bed, en maandag pikken we de draad weer op waar we die 4 weken eerder hebben neergelegd.<P>
Zo, dit was mijn verhaal.
Ik hoop dat ik nieuwe Zwedengangers geen angst heb aangejaagd voor wat betreft het weer en de muggen. Ik de jaren die er na kwamen hebben wij ook periodes meegemaakt met hittegolven en weinig muggen.
En aangezien de littekens van de muggen een tijdlang zichtbaar zijn denk je iedere keer weer (en nog lang daarna) als je ze ziet: Dit was Zweden....... om nooit te vergeten!!!!!<P>Liesbeth

<P>------------------

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 13 jan 2001 23:51

Lieve Liesbeth,
Je verhaal is zo echt, wij hebben dit ook allemaal op deze manier meegemaakt. Ik heb steeds zitten glimlachen. Ik zal het mijn (volwassen) kinderen laten lezen. Zeker weten dat die dit allemaal herkennen, natuurlijk met accentverschillen, maar toch. Zo'n accentverschil is dat wij niet wachtten met de bosbessenjam, maar die op de camping maakten en op de pannekoeken smeerden. Ook dat we in het bos bij de camping cantharellen plukten en die samen met wat spek bakten, heerlijk op een boterham,net als vroeger bij oma. Ook dat we hout sprokkelden en vuurtje stookten op de camping tegen de muggen. Wat een land hè, en wat vonden de kinderen dat prachtig. Nu nog; over een paar weken gaan ze er met een stel vrienden heen; ik ben jaloers.
We horen nog van elkaar.
Jan

marie
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 40
Lid geworden op: 20 aug 2000 02:00
Locatie: Zweden, vrigstad
Contacteer:

Bericht door marie » 14 jan 2001 18:13

hej lies,<P>heel leuk die verhalen, en toch ben ik jaloers al is het meer als 20 jaar geleden geweest. wij zijn nog nooit zo ver geweest, dit is wel een droom van ons, maar iedere keer komt er iets tussen.<P>ik ben blij dat je deze verhalen ons niet heb onthouden.<P>marie

Liesje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 238
Lid geworden op: 13 nov 2000 01:00
Locatie: Schiedam NL

Bericht door Liesje » 14 jan 2001 18:22

Lieve Marie,<P>Als jij strakjes in Zweden woont komt het er echt nog wel eens van: dat reizen naar het noorden van Zweden.
Jullie hebben lef om te gaan emigreren en wij nog steeds niet!!
Zo zie je maar; er blijven voor iedereen nog genoeg wensen over!!!!!<P>Liefs Liesbeth<P>------------------

elzet
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 172
Lid geworden op: 12 mei 2000 02:00
Locatie: Wondelgem, België

Bericht door elzet » 14 jan 2001 22:15

Dag Lies,
bedankt dat je ons weer gezellig 'leesvoer' gegeven hebt. Ik vond het heel aangenaam om lezen.
Ik denk dat wij rond dezelfde periode daar waren. Het kan ook 1980 of 1981 geweest zijn, zo precies weet ik het niet meer. Ik herinner me ook zo goed het overschrijden van de Poolcirkel. En van Jokkmokk herinner ik me dat daar overal marktkraampjes stonden met specialiteiten die de Samen (of Lappen) gemaakt hadden. Wij hebben daar toen een rendiervel gekocht aan zo een kraampje. Heel mooi, maar de haren vielen er met trossen uit !
Groetjes !

Annette
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 243
Lid geworden op: 04 okt 2000 02:00
Land: Nederland
Locatie: Utrecht en soms omgeving Emmaboda

Bericht door Annette » 15 jan 2001 09:10

Hej Lies,<P>Wij zijn in 1990 in Jokkmokk geweest en sinds jouw bezoek is er in ieder geval een heel mooi museum gekomen. In dit museum zie je de geschiedenis van de Samen heel mooi uitgebeeld. Ook de dierentuin in Lycksele hebben wij bezocht. Ik vond het weer heel erg leuk om mee te reizen!!!!<P>Hejdå Annette

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten