Nieuw boek 'Gestrand, Gered, Geborgen' over Zweeds schip

Plaats hier informatie/vragen over Zweedse films en TV programma's, boeken en muziek.
(Noors en Deens zijn ook toegestaan)

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Amelander historie

Nieuw boek 'Gestrand, Gered, Geborgen' over Zweeds schip

Bericht door Amelander historie » 05 nov 2016 15:44

Afbeelding
Op 29 november 2016 zal het boek ‘Gestrand, gered, geborgen’ verschijnen. Daarin worden zeer uitvoerig de gebeurtenissen op en na 16 november 1928 beschreven die toen de bewoners van Ameland en Terschelling in hun ban hielden. In een zuidwesterstorm raakt het Zweedse stoomschip ‘Malmö’ stuurloos. Een sleepactie mislukt en het schip loopt bij Nes aan de grond. De sloep waarmee een aantal bemanningsleden zich in veiligheid wil brengen, slaat om. Drie opvarenden verdrinken, elf bereiken op eigen kracht de kust en worden opgevangen in wat nu Hotel de Jong is. De bemanning van een van de inmiddels uitgerukte reddingboten ziet kans de nog aan boord van de ‘Malmö’ gebleven zes opvarenden van het schip te halen.

Tijdens de daaropvolgende bergingsactie door Zweden, Amelanders en Terschellingers, waaronder berger Jan Doeksen, steekt op 23 november een nieuwe storm op. Achtereenvolgens komen vanaf Terschelling en Ameland reddingboten in actie, waarbij het een ploeg van Ameland uiteindelijk lukt om de bergers in veiligheid te brengen.

In een derde novemberstorm loopt nabij Ballum het Noorse schip de ‘Tartar’ aan de grond. Bergers en jutters proberen zo veel mogelijk van de ladingen hout te bemachtigen, zelfs met gebruik van explosieven. Sommige jutters worden betrapt en gestraft.

Tot op de dag van vandaag hebben deze gebeurtenissen hun sporen op Ameland nagelaten. Niet alleen kon iedereen de wrakken vele jaren voor de kust zien liggen, zijn er vakantiehuisjes naar genoemd en zit in veel Amelander daken en schuren hout van beide schepen verwerkt. De stranding van de ‘Malmö’ heeft ook gevolgen gehad voor de inrichting van het reddingswezen op Ameland en de verhouding tussen de reddingstations van Hollum en Nes. Klik hier voor meer informatie over dit boek.

Inmiddels wordt er in Stockholm meer archiefonderzoek naar de gevolgen van de stranding van de Malmö gedaan. Ook is er contact met diverse nazaten van de Zweedse bemanningsleden gelegd maar nog niet met alle nazaten. Helaas, worden de nieuwe bevindingen niet in het boek opgenomen want dat ligt nu bij de drukker. Toch gaat historicus Thijs Gras verder met zijn onderzoek en hoopt hij meer over deze complexe strandingen boven water te halen. Mocht u tips hebben waar in Zweden meer gegevens over de bemanningsleden en het schip Malmö kan worden gevonden dan houden wij ons aanbevolen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten