Pagina 1 van 1

indeling Zweedse zelfstandige naamwoorden in 5 klassen

Geplaatst: 09 feb 2014 16:06
door vostotfarmsum
Mijn woordenboeken Nederlands-Zweeds-Nederlands geven bij veel Zweedse zelfstandige naamwoorden niet de klasse aan waartoe zij behoren.
Dat is lastig bij het leren van de bepaalde en en onbepaalde zelfst. naamwoorden enkel- en meervoud. Is er online of via de boekhandel een overzicht van de meest gebruikte zelfstandige naamwoorden en hun indeling in de 5 klassen beschikbaar?

Re: indeling Zweedse zelfstandige naamwoorden in 5 klassen

Geplaatst: 10 feb 2014 09:30
door qinx
Ik weet niet zeker wat je bedoelt, maar bijvoorbeeld lagom geeft de vertaling van "zelfstandig naamwoord", "het zelfstandig naamwoord", "zelfstandige naamwoorden" en "de zelfstandige naamwoorden": http://ordbok.lagom.nl/woord.cgi/nl?q=z ... woord&l=nl" ;;

(of is het Nederlandse meervoud van "zelfstandig naamwoord" misschien "zelfstandig-naamwoorden"?)

En dat doet voor zover ik weet mijn papieren Van Dale "Nederlands - Zweeds" ook. Of de woorden in klassen verdeeld worden, en of er zelfs daadwerkelijk "klassen" zijn, geen idee. Mij is op school in ieder geval aangeleerd dat er geen regels zijn (bahalve: subjectiv eindigend op "-a" krijgt "-n", behalve "öga" ("ögat") en "öra" ("orat")).

Als je niet het aangeboren gevoel hebt, zul je het per woord moeten leren.

Re: indeling Zweedse zelfstandige naamwoorden in 5 klassen

Geplaatst: 10 feb 2014 10:45
door Snöskoter
qinx schreef:Als je niet het aangeboren gevoel hebt, zul je het per woord moeten leren.
Hoeft niet, er zijn wel degelijk regeltjes voor:

Er zijn 5 groepen/klassen zelfstandige naamwoorden, oa van belang bij het meervoud.
Groep A: mannelijk/vrouwelijke woorden van 2 of meer lettergrepen die eindigen op een A. (In het meervoud verdwijnt de A en komt er OR te staan.)
Groep B: m/v woorden eenlettergrepig of meer lettergrepig eidigend op ING, E, EL, ER, EN. (In het meervoud verdwijnt de laatste E en komt er AR achter.)
Groep C: m/v en onzijdige woorden, veelal leenwoorden, de klemtoon valt op de laatste lettergreep of ook de m/v woorden die eindigen op NAD, SKAP, ÄR, HET, ELSE, en ION. (In het meervoud komt er ER achter.)
Groep D: o woorden eindigend op een klinker. (In het meervoud Komt er een N achteraan.)
Groep E: o woorden eindigend op een medeklinker of m/v woorden eindigend op ARE. (In het meervoud geen verandering.)

TS zoekt een boek waarin bij de zelfstandige naamwoorden een aanduiding wordt gegeven tot welke van deze groepen dat znw behoord.
Ik weet alleen dat in de boekjes van de NTI cursus, achteraan in de woordenlijst deze indeling wordt aangegeven.