Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Hier kunt u terecht met al uw vragen over de Zweedse taal. Dit forum kan gebruikt worden ter ondersteuning bij een cursus Zweeds.
Let op: dit forum is niet bedoeld als vervanging van een cursus.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Miran

Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Miran » 10 aug 2016 11:18

Hej!


Ik ben Miran, 12 jaar en ik ga naar de eerste toe. Al een half jaartje leerik zweeds omdat de taal en het land me opeens aantrok. Toch gaat het maar niet beter. Ookal heb ik zelfs een cursus boekje. Wie kan mij helpen? Wat is het probleem dat het niet heel goed gaat? En wie heeft hetzelfde als mij, dat Zweden je opeens aantrok? Graag een antwoord.Nog een keer groetjes,

Miran.

ing
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 592
Lid geworden op: 13 okt 2009 17:28
Land: Zweden

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door ing » 10 aug 2016 12:21

Hej Miran!
Vad roligt att du lär dig svenska!

Begrijp dat het frustreert dat je nu niet verder komt.
Het kan zijn dat je even in een periode bent gekomen, dat je denkt je denkt dat je niets leert. Kan zijn dat je over een een tijdje weer "opbloeit".
Je hoort te weinig/geen Zweeds om je heen, dat is ook een rede dat je stil staat.
Daarom mijn advies: Zweedse luisterboeken, Zweedse tv kijken.
Misschien is hier iemand op het forum die een leeftijdgenootje kent, die met jou in het Zweeds wil corresponderen of via Skype wil praten.

Heel veel succes
En je liefde voor Zweden, is helemaal niet gek of raar. Het is een heerlijk land!

Succes.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door solvik » 11 aug 2016 09:48

Kijjk eens op you tube bij Barnvisor bv. (Text barnvisor)
Er zijn ook allerlei grappige filmpjes over att lära svenska.
Misschien ook eens kijken onder att lära svenska för barn.

Ik vind het wel moedig van je om in je eentje Zweeds te gaan leren terwijl je net naar de brugklas gaat en daar ook al zoveel nieuwe dingen moet leren....

Er zijn regelmatig Zweedse kinderfilms op NL tv (NPO zapp) waarin de kinderen Zweeds spreken, de ondertiteling is dan Nederlands dus daar kan je luisteren en zo bij leren. Kijk ook eens op http://www.svt.se" ;; zoek het barn program Bolibompa.

Succes!

Miran

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Miran » 11 aug 2016 09:57

Hallo, solvik!Erg bedankt over de tips. Ik denk er ook aan om luisterboeken te kopen en ik ga ook meer naar de zweedse taal zelf luisteren. Zelf ga ik misschien volgend jaar naar zweden toe, op vakantie naar mijn tante. Die kan mij ook helpen. Maar als je in zweden bent, zijn er dan dingen waarop ik moet opletten? En kent u een site waar u met zweedse kronen kan oefenen? Daar ga ik ook dingen betalen, dus het is best slim als ik dat doe, en later als ik m'n school af heb ga ik naar zweden emigreren.

Tack så mycket!

Groeten, (Of hälsningar)

Miran

ing
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 592
Lid geworden op: 13 okt 2009 17:28
Land: Zweden

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door ing » 11 aug 2016 11:55

Heb je al op http://www.digitalasparet.se/" ;; gekeken?
Een handige site om Zweeds te leren.

Johan42
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 188
Lid geworden op: 10 okt 2004 22:24
Land: Nederland
Locatie: Amersfoort

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Johan42 » 11 aug 2016 12:06

Hoi Miran,

als je tante in Zweden woont dan kan zij je misschien helpen bij het lenen van lees- en luisterboeken via de bibliotheek in haar woonplaats. Mijn advies: ga heel veel Zweedse boeken lezen. Misschien handig om boeken te nemen die je kent en in het Zweeds vertaald zijn. Veel bekende kinderboeken, bijv. uit de Narnia of Harry Potter serie, zijn in het zweeds beschikbaar, sommigen ook als e-book. Mijn dochter heeft na 2 jaar volksuniversiteit in de zomer 6 zweedse boeken uitgelezen en merkte dat dat haar enorm helpt om woorden te leren en te automatiseren. Ze gaat zelfs in het Zweeds denken. Daarnaast inderdaad veel luisteren naar de radio via internet. Ik doe dat als ik aan het koken ben enzo en je pikt er steeds weer woorden en zinnen uit op die in het dagelijks leven gebruikt worden. Ik luisterde naar Klartext, nieuws in gemakkelijk Zweeds. Kan je ook via internet beluisteren: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=493" ;;

Er zijn veel online oefenmogelijkheden. Zie het vastgezette draadje onder Zweedse taal. Mogelijk zijn sommige sites niet meer beschikbaar, maar er zit vast wat voor je tussen.

Lycka till!

gr. Johan

Miran

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Miran » 12 aug 2016 10:44

Hallo,


Ik ga jullie tips zeker gebruiken! Weet iemand waar u zweedse e-books vind?
Nog er bedankt voor de tips.


Groetjes,

Miran.


(Heeft u nog tips dan hoor ik die graag!)

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Erwin_01 » 12 aug 2016 14:37

Zoals johan42 al schreef, denk ik dat het het beste is om je tante te vragen om je te helpen met de inlog gegevens van de bibliotheek.
Daar kan je via elib massa's eboeken lenen... ze hebben er echt veel, in alle genres... er zit vast wel wat voor jou bij.
Je tante moet lid zijn van de bibliotheek, en met haar leenkaart nummer en pin kan je aan de slag. zorg alvast voor een goede e-reader die het epub formaat ondersteunt.

Miran

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Miran » 13 aug 2016 09:02

Hoi,

Ik heb nog een vraagje:
Wat is dan toch de beste methode(s) om de taal te leren?

Snöskoter

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Snöskoter » 13 aug 2016 10:22

Miran schreef:Hoi,
Ik heb nog een vraagje:
Wat is dan toch de beste methode(s) om de taal te leren?
Daar zijn de meningen over verdeeld. En dat is ook afhankelijk van de persoon. De ene leert makkelijker geschreven tekst en woordjes, de andere makkelijker vanuit plaatjes en gesproken tekst.
Maar op welke manier je het ook leert, als je er niets mee doet, het niet om je heen hoort en regelmatig gebruikt, dan zakt het weg.

Ikzelf gebruik Rosetta Stone, en er wordt gezegd dat dit een 'onderdompel-methode' is. Dat is een methode alsof je in Zweden wordt neergezet en het daar dan moet zien te redden (in de taal ondergedompeld). Het begint zoals je kleine kinderen een taal zou leren. Maar omdat ik er al een lange tijd niks meer mee heb gedaan, kan ik onderhand opnieuw beginnen.
Overigens was dit voor mij niet voldoende en heb ik een LOI cursus (als ik me niet vergis) erbij geleend van iemand, om ook de regeltjes en grammatica en te leren.

Succes!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast