Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Hier kunt u terecht met al uw vragen over de Zweedse taal. Dit forum kan gebruikt worden ter ondersteuning bij een cursus Zweeds.
Let op: dit forum is niet bedoeld als vervanging van een cursus.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door Erwin_01 » 13 aug 2016 17:27

Het enige wat volgens mij echt werkt is naar school gaan. Een avondcursus oid werkt vrijwel altijd...
Ik heb ook trauma's aan school overgehouden, maar desondanks blijf ik zeggen dat een school het enige is wat werkt, vooral omdat het iets is wat je zelf graag wil... en dan ga je er ook voor.
Kijk eens wat er in je buurt mogelijk is... als het even kan doe dan zo iets... dat werkt veel beter dan al die online cursusjes en zelfstudie boekjes...

Wat altijd goed is voordat je begint, is gewoon vaak radio luisteren in het Zweeds (waar relatief veel gepraat wordt) en/of tv kijken.... dan leer je de melodie van de taal kennen, en klinkt het "gewoon" in je oren. Zo vaak je kan luisteren... ben je thuis, de hele dag lang... dan zit het er in, en zal je als je echt op school begint niet zo een sterk (lelijk) nederlands accent krijgen als het goed is. Je gaat dan als vanzelf de goede uitspraak aannemen als je iets leest...

Zo ben ik ooit begonnen, nu al weer ruim 16 jaar geleden... en ik vind dat het resultaat best meevalt... al zou het praten wat makkelijker mogen gaan... nu moet ik nog goed nadenken, en dat mag eigenlijk niet, je moet gewoon spontaan zelfs als je half slaapt moeten kunnen praten... maar daar worst nog steeds aan gewerkt. en mens stopt nooit met leren :inno01:

buskis

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door buskis » 13 aug 2016 17:37

Ik heb vroeger na een cursus zweeds veel naar de radio geluisterd ,toen was er nog lang geen internet dus via de korte golf een kortegolf ontvanger.
Er komt dan een vrij brede zweedse informatie op je af ik heb daar heel veel aan gehad en merk dat nog steeds.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door solvik » 13 aug 2016 19:21

Het gaat hier wel om een twaalfjarige, dus heel veel adviezen zijn mooi en goed maar zijn toch minder geschikt en leuk voor die leeftijd.
Ik denk dat korte you tube filmpjes (kijken, luisteren en nazeggen), e-books, films, meer bij de doelgroep 12 jarige aansluit.
Voor lezen, kan ook korte stukjes lezen in tijdschriften voor jongeren leuk zijn. Daarnaast jongeren tv, daarom noemde ik eerder svt-jeugd (Bolibompa, met wat gezellig geklets over een onderwerp, puzzels, knutselen, tekenfilmpjes) als mogelijkheid. (Praten en luisteren) Daarnaast misschien bak/kookprogramma 's op you tube. ("Praatje en plaatjes") als dat je hobby is ....

ing
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 592
Lid geworden op: 13 okt 2009 17:28
Land: Zweden

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door ing » 13 aug 2016 21:56

Wij kijken op school naar
Livet i Bokstavslandet, echt leuk om naar te kijken met goede uitspraak en niet moeilijk. Je kunt ondertiteling ook aanzetten.
http://urskola.se/Produkter/178137-Live ... -Alfabetet" ;;

Begin met seizoen 1, het wordt steeds moeilijker.
Veel kijk plezier!

kirsten_zwedenlover
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 495
Lid geworden op: 17 okt 2003 14:06
Land: Nederland
Locatie: Vanaf december 2017: Mora

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door kirsten_zwedenlover » 19 aug 2016 15:36

Wat een leuke site, net de eerste aflevering van liv i bokstavslandet gekeken! Hoewel mijn Zweeds prima is, vind ik het leuk om ook naar tv-programma's te blijven kijken en de gewone tv-zenders maken dat helaas regelmatig onmogelijk. Fijn dat dat hier gewoon kan. Zie dat er genoeg programma's op staan om te bekijken.
Sverige i mitt hjärta! :heart:

ing
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 592
Lid geworden op: 13 okt 2009 17:28
Land: Zweden

Re: Zweedsleren op 12 jarige leeftijd???

Bericht door ing » 19 aug 2016 18:06

kirsten_zwedenlover schreef:Wat een leuke site, net de eerste aflevering van liv i bokstavslandet gekeken! Hoewel mijn Zweeds prima is, vind ik het leuk om ook naar tv-programma's te blijven kijken en de gewone tv-zenders maken dat helaas regelmatig onmogelijk. Fijn dat dat hier gewoon kan. Zie dat er genoeg programma's op staan om te bekijken.
Leuk, dat jij het ook leuk vind, net zoals ik zelf en mijn (buitenlandse) leerlingen
Grammatikbolaget is ook leuk, zoals het woord al zegt: grammatica.
Er bestaat ook "livet i mattelandet"
Gaat dus over rekenen/wiskunde.

Veel kijk plezier!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten