Zweden 2002 Rödjenäs, deel IV.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
edsmits

Bericht door edsmits » 20 sep 2002 14:12

Maandag 1 juli 2002.

De kinderen waren vandaag wat later wakker, pas 06.45, dat was genieten!. Vooral Laura, de oudste, is altijd vroeg wakker. Het valt overigens op dat je 's nachts om twaalf uur nog steeds schemerlicht hebt en dat het eigenlijk de hele nacht niet echt donker wordt. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt, Zweden newbie's als we zijn.

Het weer is nog steeds pet. Na het ontbijt doet Marianne de was. Ed speelt met Laura en Elise op het gras, wat overgooien met de frisbee. Uit het grote huis komt een meisje naar buiten, het is Evelina, de kleindochter van Leni en Ivar. Zij is zondagavond aangekomen en blijft een paar dagen logeren. Laura en Evelina kunnen het meteen erg goed met elkaar vinden, ze zijn ook bijna even oud, maar ook even impulsief en energiek. Om ongeveer 10.00 stelt Ed voor om de kano (onze open Canadees een Bell North Star) naar het meer te brengen en wat te gaan varen.

We lopen naar het meer met de kano op de kanokar, vergezeld door Fanny het terriër hondje en leggen de kano via de aanlegsteiger bij de sauna in het water. Laura gaat voorin met haar eigen peddel(tje), mamma en Elise gaan in het midden en pappa achterin. Het is een heel gedoe voor Marianne (zes maanden zwanger) om in te stappen, maar het lukt! Hoe eruit te komen ziet ze straks wel weer.

Het meer is redelijke groot en er blijken tal van kleine eilandjes met begroeiing (bomen en struiken) te zijn, en hier en daar ook hele kleine "eilandjes", dat zijn meer gewoon groepjes kale stenen. Op de open stukken staat er aardig wat wind en golft het water heel "aardig". Na een tijdje rondvaren en wat baaitjes en doorgangen bij eilanden beproefd te hebben vinden we een aanlegsteiger om te pauzeren. Marianne komt heel charmant uit de boot! Wat belangrijker is, het lukt in ieder geval, pfff. De kinderen spelen met een schepnetje (gekocht bij de landhandel) en wij strekken de benen. We vinden meteen bosaardbeien en frambozen. We lopen tussen berken en sparren over dik gras en mos. Alles ruikt heerlijk! En geen mens te zien.

De lucht echter ziet er steeds dreigender uit en we besluiten maar om terug te gaan, we zitten namelijk ook aan lager wal en de wind trekt aan! Marianne probeert vanuit het midden (op de bodem van de kano, we hebben maar twee zitjes) een beetje mee te peddelen, zodat het wat sneller gaat. En dat helpt dan ook we bereiken al snel de luwte van een paar eilanden zodat we weer aan hoger wal varen.

Op het laatste stuk, de aanlegsteiger van Rödjenäs al weer in zicht begint het harder te regenen (het miezerde al een tijdje) en zetten we nog even een spurt in. Gauw halen we de kano uit het water en leggen we deze naast wat bomen bij de sauna. Wij schuilen een tijdje in de sauna, er is een kamer om te zitten naast de eigenlijke sauna. Als de regen wat mindert gaan we weer terug naar het huisje. Daar trekken we droge kleren aan en de kinderen mogen naar een video kijken.

Ed gaat ijverig aan de slag in de keuken. Hij maakt drie in de pan. Je moet natuurlijk altijd de eieren controleren vóór je ze bij het deeg doet. Maar ja meestal gaat het goed nietwaar? Nu dus niet, Murphy's law in volle actie, één ei (het derde en laatste natuurlijk) is rot en hij moet weer opnieuw beginnen. Voor de kinderen bakt hij dus eerst maar een haaskarbonaadje, dat gaat er wel in bij de dames. Daarna maakt Ed opnieuw beslag voor drie in de pan, met vetemjöl, mjölk en verse gist gekocht bij de lanthandel. Als dat klaar is zet hij het te rijzen in warm water in de gootsteen.

Een half uur later hebben we perfect gistbeslag, dus bakken maar! We smullen van de pannenkoeken op Amerikaanse wijze, de een met suiker, de ander met stroop (Deense stroop vloeibaar bij de ICA gekocht, LEKKER!) of kaas en soms pakt Ed er een met én kaas, én stroop én bosbessenjam, hmmmmm. Evelina komt ook weer langs en die lust er ook wel wat van.

Na het eten gaan Laura, Evelina en Ed memory spelen. Laura is daar héél goed in en wint drie keer op rij. De laatste keer wint Evelina. We leren ondertussen van Evelina ook wat Zweeds, ze verteld ons de Zweedse woorden voor de verschillende plaatjes die op de memory kaartjes staan. Daarna gaan Laura, Elise en Evelina nog wat tekenen en kleuren. Ed en Marianne ruimen op. Het is stilletjes aan weer kinderbedtijd geworden, zo tegen negen uur 's avonds vinden we het toch echt wel welletjes......., ook al is het vakantie. Evelina kijkt wel wat verbaast maar gaat allihop naar opa en oma toe, na eerst Laura en Elise sov gott te hebben gewenst.

Als de kinderen in bed liggen kijken Ed en Marianne nog naar een aflevering van inspector Wexford. We hadden dezelfde aflevering een paar weken geleden ook al in Nederland gezien, maar gelukkig wist Marianne niet alles meer (Ed is wat dat soort dingen betreft zo wie zo een zeef). Toen we om 23.00 uur naar bed gingen, hadden we en hysterische Laura aan de hand. Ze had een vreemd gevoel in de benen. Verder moest ze plassen maar dacht toen dat ze niet meer van de wc af mocht en nog meer van die ongein. Laura is gesteld op vastigheid en als er iets veranderd is ze altijd heel even van slag. Maar Marianne had er al snel genoeg van en stopte haar kordaat weer in bed boven haar zusje (stapelbed) die rustig lag te ronken, met de mededeling dat ze niets meer wou horen. Dat hielp gelukkig en konden we zelf ook ons lekkere bedje opzoeken. (en die bedden in Zweden waren de beste vakantie bedden die we ooit gehad hebben, hotel kwaliteit!). Hmm. lekker slapen, geen geluid te horen, wat een rust!

Wordt vervolgd.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 05-10-2002 17:10 ]</font>

Paula
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 807
Lid geworden op: 31 jan 2002 01:00
Locatie: Beetsterzwaag (NL) / Vitsand (S)

Bericht door Paula » 24 sep 2002 02:39

Hallo Ed,
waar blijft deel V ?
ben nieuwsgierig naar jullie verdere belevenissen...
Groet, Paula

PS. Het gekke is eigenlijk, ik maak me daar zelf ook schuldig aan, dat we in onze voorbereidingen van onze reizen naar Zweden onze vingers blauw typen met vragen, maar dat er van het uiteindelijke resultaat geen verhalen komen...

edsmits

Bericht door edsmits » 24 sep 2002 13:58

Hej Paula,
leuk dat je onze belevenissen volgt. Deel V volgt spoedig. En jammer dat er niet meer zwebbers zijn (dan tot op dit moment) die hun vakantie meer of minder uitgebreid beschrijven, dus Paula: Doen hoor!
Hälsning,
Ed.

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 25 sep 2002 06:40

Ik heb toch echt mijn best gedaan Ed :smile:

edsmits

Bericht door edsmits » 25 sep 2002 07:17

En dat waardeer ik dan ook Jan! :wink:

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten