Prefab huizen

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Jacco77

Prefab huizen

Bericht door Jacco77 » 09 okt 2010 19:12

Hej Hej,

Ik ben benieuwd of hier iemand ervaring heeft met de aanschaf van een prefabhuis van bijvoorbeeld Eksjöhus, Hjältevadhus of Anebyhus.... dus het hele traject van grond kopen, aansluiten op stroom, water, telefoon, etc etc etc en natuurlijk aanschaf en bouw van het prefab huis zelf...

ik bedoel uiteraard in Zweden, dus geen import naar NL of zo... nee grond in Zweden, huis in Zweden

Groetjes
Jacco

madcap

Re: Prefab huizen

Bericht door madcap » 10 okt 2010 01:41

Ik ben nog niet verder gekomen dan dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=OpIPGHOs ... r_embedded

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Prefab huizen

Bericht door dhr o flop » 26 okt 2010 11:07

Er schijnen dus weinig Nederlandse 'zelfbouwers' te zijn. Is ook niet verwonderlijk, omdat nieuwbouw redelijk prijzig is, en je (in tegenstelling tot NL) je de kosten er bij verkoop nooit helemaal uithaalt. Nieuw bouwen doen de meesten buiten de grote steden vooral omdat ze een huis willen hebben dat precies bij hen past.

Er zijn twee manieren om dit te doen: totalentreprenad (waar je een huizenbouwer de opdracht geeft om de gehele bouw te verzorgen) en egen byggherre (waarbij je zelf opdrachtgever en uitvoerder bent). Totalentreprenad is wat duurder, maar scheelt je eindeloze gesprekken met grondbedrijf, gemeentelijke diensten, huizenbouwer, electriciën, installateur, leverancier keuken / badkamer, etc.

Prefab heeft in het Nederlands een negatieve bijklank. Er zijn bedrijven die inderdaad kan en klaar huizen bouwen, dat in delen op een trailer zetten en dat ter plekke in elkaar schroeven. Maar de meeste vervaardigen binnenshuis bouwelementen, zoals wanden, vloerdelen, dakdelen, etc. De standaard is relatief hoog, maar dat moet ook wel in dit klimaat.

http://www.byggahus.se" ;; is één van de verzamelplaatsen waar mensen ervaringen uitwisselen. Uitsluitend in het Zweeds...

Het kiezen van een leverancier is een persoonlijke zaak. Goede huizenbouwers kunnen veel aanpassen aan persoonlijke voorkeuren (bv Trivselhus), of hebben een heel scala aan ontwerpen voor de buitenkant (LB), maar misschien kom je een standaardplattegrond tegen die prima bij je woonwensen past. Behalve de keuze van een huis is het ook de keuze van de hoofdaannemer, en dat is mensenwerk.

De praktijk die ik hier zie is dat je totaal tussen de 2 en 3 miljoen kwijt bent voor een nieuwbouwhuis van gezinsgrootte. Maar veel hangt af van de kavel, wij hebben hier makkelijk bebouwbare grond (boompje eraf, steentje opzij, grind erop en beton gieten...) maar da's niet overal zo. Woningen met een kelder of slutningshus worden snel duurder, terwijl een stulpje van 80 m2 op een vlak stukje veel goedkoper kan.

Nee, ik heb zelf geen ervaring. Ik teken alleen de kavels die worden verkocht en zit naast degene die bouwvergunningen afgeeft. Dan pik je in ieder geval iets op. Nou maar hopen dat het helpt.
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

madcap

Re: Prefab huizen

Bericht door madcap » 27 okt 2010 13:25

Vond ik nog in mijn lijstje. http://www.contemporist.com/2008/08/04/ ... in-sweden/ Wij hebben ook het plan om een nieuw huis neer te zetten (Dit naast alle ander plannen natuurlijk :party01: ) Als je al een flink bedrag hebt neergeteld voor een bestaand optrekje is 3.000.000 weer een hele investering. En dan kom je bij ikea uit, toch?

Nu we het er toch over hebben: Kun je in een gammalgård gewoon woonruimte maken of het je daar een vergunning voor nodig.

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Prefab huizen

Bericht door dhr o flop » 01 nov 2010 04:12

Hangt van de taxeringskod af. Als een gammalgård geregistreerd is als jordbruksfastighet is het iets heel anders dan een helårsbostad för 1-2 familjer...
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

madcap

Re: Prefab huizen

Bericht door madcap » 01 nov 2010 12:31

Jordbruksfastighet, kulturområde, helårsbostad för 1-2 familjer..... Pffffffffff, jag studera svenska, inte fastighetsmäklaren..... :rendier: :rendier: :rendier:

piverhagen

Re: Prefab huizen

Bericht door piverhagen » 03 nov 2010 13:23

ik ben zo'n huis aan het bouwen in Smaland, met een nederlands bedrijf, dat het hout uit Zweden haalt, in Nederland het huis fabriceert en vervolgens in Zweden opbouwt (casco of sleutelklaar): zoek op : Friedrich Timmerwerken/houtskeletbouw. Ik heb trouwens nog 3000m2 bouw/bosgrond te koop in Smaland!

Franck Kokke
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1178
Lid geworden op: 05 okt 2008 00:05
Land: Zweden
Locatie: Hudiksvall (SE)

Re: Prefab huizen

Bericht door Franck Kokke » 03 nov 2010 17:18

Tjena piverhagen!

Met alle respect maar ik krijg het gevoel van ´water dat naar de zee gedragen wordt :confused:
Groeten, Franck

madcap

Re: Prefab huizen

Bericht door madcap » 03 nov 2010 17:49

Of bomen naar het bos.....

Orange_Viking
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2775
Lid geworden op: 31 mei 2002 02:00
Land: Zweden
Locatie: Borås
Contacteer:

Re: Prefab huizen

Bericht door Orange_Viking » 03 nov 2010 20:12

Of CO2 naar de lucht :-(
Afbeelding Frank "Orange Viking"
http://www.ZwedenLinks.NL" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ZwedenStuga.NL" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.OrangeViking.com" onclick="window.open(this.href);return false; (ons vakantiehuis)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 20 gasten