Zonne-energie

Hier kunt u uw algemene vragen, opmerkingen en/of verhalen over Zweden kwijt.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Ketsum
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 47
Lid geworden op: 03 aug 2007 09:52
Locatie: Oldenzaal / Emmaboda

Zonne-energie

Bericht door Ketsum » 06 jun 2012 16:16

Hoi allemaal,

Ik heb een vakantiehuis in Zweden. Nu loop ik met het idee om een paar zonnecellen op het dak te plaatsen om de energiekosten te drukken. Dit kan echter alleen maar uit als het in Zweden mogelijk is energie terug te leveren aan net. Ik weet echter niet of dit in Zweden mogelijk/gebruikelijk is.
Is er hier iemand op dit forum die ook zonnecellen heeft en terug levert aan het energienet. En zo ja, hoeveel kronen levert dit ongeveer per kWh op?

Groet Marcel
------------------------
M.v.g. Ketsum
Oldenzaal / Emmaboda

wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Zonne-energie

Bericht door wirbel » 06 jun 2012 20:16

Het is zeker mogelijk want bij mijn laatste rekening van Vattenfall zat een folder waar werd gezegd dat het mogelijk was; ik dacht dat er stond dat je op de website meer informatie kan vinden.
Ik denk er zelf ook aan eens een paar panelen op te stellen nu de prijs voor een 200W paneel zo'n 200 Euro is (zonnepanelen.nl). Het staat er wel het hele jaar en je hoeft er niks voor te doen verder, dus wellicht dat je zo een groot deel van de stroomkosten weer terug verdient. Ik hoor ook graag of anderen hier al ervaring mee hebben en wat de opbrengsten en vergoeding per kWh dan zijn.
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

juvuln
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 689
Lid geworden op: 11 aug 2008 22:31
Land: Zweden
Locatie: Kallsedet
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door juvuln » 06 jun 2012 20:33

Die aanbieding gaat over zonnepanelen die water verwarmen, dus geen stroom terugleveren.

Overigens nog steeds een duur geintje, dik 52000 sekjes (met alle kortingen er al op).
Zelfbouw is stukken goedkoper, wij waren klaar voor 30000 sekjes (zonder kortingen :wink: )

We besparen zo heel wat Kwh´tjes doordat de zon ons tapwarmwater lekker warm maakt (van april-sep). Daarna mag de vedpanna het weer doen, is de zon te zwakjes hier.

Heb zo hier in onze streken geen mensen gesproken die zonnepanelen voor el-levering hebben, als je die dingen ziet is het voor warm water.
Jörgen
Kallsedets Fjällcenter, Kallsedet

wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Zonne-energie

Bericht door wirbel » 06 jun 2012 20:48

juvuln schreef:Die aanbieding gaat over zonnepanelen die water verwarmen, dus geen stroom terugleveren.
Wellicht dat je te noordelijk woont Juvuln en ze daar die folder niet sturen, want ik heb hem terug uit het oud-papier opgevist (kon de info op de website niet zo gauw vinden). Er staat duidelijk: 'Bli din egen elproducent, sälj din överskottsel till oss.'!

Er staat hier wel een link bij: http://www.vattenfall.se/salj-din-el

Je moet denk de aansluiting van de leidingen wel door een electriciën laten doen in dit geval en de geleverde hoeveelheid (maximaal 43,5kW, dus dat zijn wel heel veel panelen!) moet lager zijn dan je jaarlijkse verbruik; maar dat kan je dan weer compenseren door 's winters wél de verwarming aan te laten staan, wat we nu nog niet doen... :peace: Of je gaat net als ik meer apparatuur op electrisch kopen zoal een accu kettingzaag i.p.v één op benzine. ;) (Er zijn zelfs al (zit)maaiers op li-ion accu's!)
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

bous_nl

Re: Zonne-energie

Bericht door bous_nl » 06 jun 2012 23:38

in Duitsland is het een grote hobby van veel huiseigenaren. helaas is (meen ik gehoord te hebben) de subsidie op de aanschaf ervan kortelings afgeschaft. de panelen waren door de subsidie tamelijk goedkoop.

vergis je overigens niet in de risico's: in Duitsland zijn al een heel stel huizen (deels) afgebrand. reden is dat niet alle contacten vrij van overgangsweerstand zijn. de bedrijven zijn nu met warmtecamera's de installaties aan het controleren en slechte (hete!) connecties aan het herstellen/verbeteren.

in Nederland is het niet haalbaar gebleken om alle huurwoningen van corporaties van zonnepalen te voorzien. financieel leek het interessant, maar de praktische uitvoering (piek in de markt en daarna héél lang geen handel en nering voor de zonnepaneelboeren) was niet mogelijk. huren zouden met ca. 3% stijgen, maar de daling van de energiekosten zou dat meer dan compenseren.

familie heeft een huis met sedert de bouw allerlei duurzaamheidsmaatregelen: zonnepanelen en aardwarmte. na bijna 10 jaar zorgt het voor bijna geen kosten van nutsvoorzieningen, maar in het begin werd de teller van de teruglevering eerst bij het verbruik opgeteld. ach, kwestie van een plusje of een minnetje... wennen dus, ook voor het energiebedrijf.

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door dhr o flop » 12 jun 2012 16:50

Ik heb ze, PV-panelen. Stroom terug leveren kan alleen als je een meter hebt die daartoe in staat is. De meeste stroommeters kunnen dit NIET en het vervangen van een meter is een kostbare zaak, die het plaatsen van PV panelen meteen onrendabel maakt. Wij wonen hier het hele jaar, dus die paar keer dat je misschien stroom terug levert zonder dat het wordt gemeten... Met een jaaropbrengst van 200-400 kWh en een jaarverbruik van 10.000-11.000 zie je meteen dat er andere manieren zijn die veel effectiever zijn. We hebben onze panelen gewoon meegenomen uit NL, waar ze goed waren voor 10-15% van het jaarlijks verbruik. Hier zijn solfångare of andere oplossingen interessanter.
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

bous_nl

Re: Zonne-energie

Bericht door bous_nl » 12 jun 2012 20:30

dhr o flop schreef:Ik heb ze, PV-panelen. Stroom terug leveren kan alleen als je een meter hebt die daartoe in staat is. De meeste stroommeters kunnen dit NIET en het vervangen van een meter is een kostbare zaak, die het plaatsen van PV panelen meteen onrendabel maakt. Wij wonen hier het hele jaar, dus die paar keer dat je misschien stroom terug levert zonder dat het wordt gemeten... Met een jaaropbrengst van 200-400 kWh en een jaarverbruik van 10.000-11.000 zie je meteen dat er andere manieren zijn die veel effectiever zijn. We hebben onze panelen gewoon meegenomen uit NL, waar ze goed waren voor 10-15% van het jaarlijks verbruik. Hier zijn solfångare of andere oplossingen interessanter.
wat ik heb gezien is dat 50-75% van de energiebehoefte uit eigen produktie komt. dus een vrijstaand huis met een maandelijke last aan de energiekosten van €50 in de maand (in Nederland). cv op aardwarmte, voor de rest alles electrisch. als dat moet mbv een dure meter, is de terugverdientijd idd flink langer. of je panelen ergens voor gebruiken waar je geen andere energiebron beschikbaar hebt.

Ketsum
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 47
Lid geworden op: 03 aug 2007 09:52
Locatie: Oldenzaal / Emmaboda

Re: Zonne-energie

Bericht door Ketsum » 13 jun 2012 10:36

Vraag aan dhr o flop,

Heb jij inzicht in het rendement van de zonnepanelen. Ik weet dat in Nederland gerekend wordt met een rendement van ongeveer 85% ( bij een ideale opstelling ). Hoe noordelijker je komt hoe minder rendement. Aangezien de locatie waar jij woont redelijk overeenkomt mij de locatie van ons vakantiehuis ben ik benieuwd wat jou daadwerkelijk rendement van de zonnepanelen zijn. Als je daar inzicht in heb zou ik het graag horen.

Alvast bedankt.

Marcel
------------------------
M.v.g. Ketsum
Oldenzaal / Emmaboda

Ketsum
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 47
Lid geworden op: 03 aug 2007 09:52
Locatie: Oldenzaal / Emmaboda

Re: Zonne-energie

Bericht door Ketsum » 13 jun 2012 13:36

Hi Leo,

Ik ben inderdaad niet duidelijk geweest.

De opbrengst van een zonnepaneel-systeem is afhankelijk van 3 zaken.
1. De hoeveelheid straling op de panelen.
2. Het vermogen van de panelen.
3. Verliezen in het pv-systeem (PR=Performance Ratio)

Punt 2 en 3 is afhankelijk van de gebruikte panelen/elektronica e.d.

Punt 1 is afhankelijk van de positie t.o.v. de zon. Dus locatie op de aardbol en hoe zijn de panelen t.o.v. de zon geplaatst. De maximale hoeveelheid straling op de panelen wordt uitgedrukt in kWh/m2.

Ik ben dus op zoek naar de waarde voor de maximale instraling op het paneelvlak (uitgedrukt in kWh/m2)

Zie onderstaande pagina voor meer info. (sorry in het Nederlands :D )

http://www.siderea.nl/zonne-energie/faq ... _levert_ee" ;;

Groet Marcel
------------------------
M.v.g. Ketsum
Oldenzaal / Emmaboda

Prosper
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 207
Lid geworden op: 30 okt 2005 07:37
Locatie: Gusselby
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door Prosper » 13 jun 2012 23:50

bous_nl schreef:
dhr o flop schreef:Ik heb ze, PV-panelen. Stroom terug leveren kan alleen als je een meter hebt die daartoe in staat is. De meeste stroommeters kunnen dit NIET en het vervangen van een meter is een kostbare zaak, die het plaatsen van PV panelen meteen onrendabel maakt. Wij wonen hier het hele jaar, dus die paar keer dat je misschien stroom terug levert zonder dat het wordt gemeten... Met een jaaropbrengst van 200-400 kWh en een jaarverbruik van 10.000-11.000 zie je meteen dat er andere manieren zijn die veel effectiever zijn. We hebben onze panelen gewoon meegenomen uit NL, waar ze goed waren voor 10-15% van het jaarlijks verbruik. Hier zijn solfångare of andere oplossingen interessanter.
wat ik heb gezien is dat 50-75% van de energiebehoefte uit eigen produktie komt. dus een vrijstaand huis met een maandelijke last aan de energiekosten van €50 in de maand (in Nederland). cv op aardwarmte, voor de rest alles electrisch. als dat moet mbv een dure meter, is de terugverdientijd idd flink langer. of je panelen ergens voor gebruiken waar je geen andere energiebron beschikbaar hebt.
Grappig, Hoe denk jij dat aard warmte werkt ? Dat er 65 graden water uit de grond omhoog komt ?
Nee die warmtepomp heeft nog altijd 380 v nodig en dat krijg je niet uit je panelen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 27 gasten