Zonne-energie

Hier kunt u uw algemene vragen, opmerkingen en/of verhalen over Zweden kwijt.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
bous_nl

Re: Zonne-energie

Bericht door bous_nl » 14 jun 2012 01:00

Prosper schreef:
bous_nl schreef:
dhr o flop schreef:Ik heb ze, PV-panelen. Stroom terug leveren kan alleen als je een meter hebt die daartoe in staat is. De meeste stroommeters kunnen dit NIET en het vervangen van een meter is een kostbare zaak, die het plaatsen van PV panelen meteen onrendabel maakt. Wij wonen hier het hele jaar, dus die paar keer dat je misschien stroom terug levert zonder dat het wordt gemeten... Met een jaaropbrengst van 200-400 kWh en een jaarverbruik van 10.000-11.000 zie je meteen dat er andere manieren zijn die veel effectiever zijn. We hebben onze panelen gewoon meegenomen uit NL, waar ze goed waren voor 10-15% van het jaarlijks verbruik. Hier zijn solfångare of andere oplossingen interessanter.
wat ik heb gezien is dat 50-75% van de energiebehoefte uit eigen produktie komt. dus een vrijstaand huis met een maandelijke last aan de energiekosten van €50 in de maand (in Nederland). cv op aardwarmte, voor de rest alles electrisch. als dat moet mbv een dure meter, is de terugverdientijd idd flink langer. of je panelen ergens voor gebruiken waar je geen andere energiebron beschikbaar hebt.
Grappig, Hoe denk jij dat aard warmte werkt ? Dat er 65 graden water uit de grond omhoog komt ?
Nee die warmtepomp heeft nog altijd 380 v nodig en dat krijg je niet uit je panelen.
:o

?ik snap je opmerking niet helemaal.
cv-water 65 graden je door warmtewisselaars te gebruiken.
het (ietwat) warmere water komt uit de grond middels een pomp.
380V is niet anders dan 3 fase 220V. in een huishouden zal een drie fase pomp best efficiënter zijn dan een op lagere spanning.
de lage voltage uit je zonnepanelen kan je, als je dat ooit zou willen, wel tot 115 kV kunnen omhoog transformeren. vraag me niet waarom je het zou willen.
en ja de benodigde elektriciteit kan (en zal vrijwel altijd) gewoon van de energieleverancier komen.al naar gelang je schakeling en de zon..

Prosper
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 207
Lid geworden op: 30 okt 2005 07:37
Locatie: Gusselby
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door Prosper » 15 jun 2012 21:59

Jij hebt echt geen idee hoe een warmtepomp werkt.
Het medium dat de pomp door de slangen die op 1 m diep in de grond liggen pompt is in de winter misschien 0 graden. Maar door middel van een compressor en 2 warmte wissellaren kan de warmtepomp dus 65 graden water maken. Daar heeft de warmtepomp/compressor toch wel 3 kw voor nodig en 3 fasen ja.
Geloof mij maar dat je nooit met zonnepanelen dat kan leveren of je moet je dak wel erg vol leggen.

bous_nl

Re: Zonne-energie

Bericht door bous_nl » 15 jun 2012 22:56

dank voor je les, jammer dat ie zo kort was en toon niet zo vriendelijk, maar er zijn vast mensen die er wat aan hadden.

blijkbaar kom je alleen nooit buiten Zweden en heb je daardoor gemist dat er dat er delen van Europa zijn waar de daken van gebouwen (woningen en bedrijven) inderdaad bestaan uit fotovoltaïsche installaties in plaats van dakpannen.

Prosper
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 207
Lid geworden op: 30 okt 2005 07:37
Locatie: Gusselby
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door Prosper » 16 jun 2012 10:39

Ik dacht dat we het over een vakantiehuis hadden. Tenzij je miljonair bent maar anders is het natuurlijk veel te duur om zoveel panelen op je dak te leggen. Er stond laatst een heel artikel hier over http://www.byggahus.se/artiklar/solen-m ... ens-elnota" ;; en dat koste dus 200.000,- en dat dacht hij in 10 tot 20 jaar terug verdient te hebben. Nou ja miljonair hoeft dus niet maar ik vind het een beetje over de top voor een vakantie huisje.
En voor het milieu hoef je het ook niet te doen want de productie van die panelen kosten erg veel.

Eric

wirbel
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1099
Lid geworden op: 03 mei 2009 20:07
Land: Nederland
Locatie: Rotterdam

Re: Zonne-energie

Bericht door wirbel » 16 jun 2012 11:58

Zes panelen van 500Wp elk zijn te koop voor 2000 Euro. Dat is dus een stuk minder dan de 200.000 die die meneer heeft geinvesteerd en met 3000Wp kan je heel wat energieverbruik van je vakantiehuis dekken lijkt mij.

in reactie onder artikel staat ook:
Om den stora investeringen avskräcker, vill jag tala om att man kan komma mycket billigare undan. Jag har monterat en 2kW solelanläggning (vilket är 1/3 av effekten på anläggningen i artikeln) som kostat totalt 24000:-.
en verder op zijn eigen artikel staat nog meer interessants:
Anläggningen, som har märk-effekten 2kW, har varit i drift i två veckor och hittills genererat 122 kWh varav jag exporterat 89kWh.


Jag får (ska få, det har bara gått 14 dagar än) 1:50/kWh för den ström jag exporterar.
Det kostar ingenting att ansluta anläggningen till elnätet. Inte heller mätarbytet.
Jag tror att jag per år ska få knappt 2000kWh från panelerna.
Så det tar ca 8 år att tjäna in. Om man tror att nuvarande elpriser står sej.
link: http://www.byggahus.se/forum/solvarme-v ... gning.html

Zijn er ook mensen die wel ervaring hebben met een zonnepaneel dat ze geinstalleerd hebben bij hun huis?
Feriehus i Dalsland
Afbeelding

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door dhr o flop » 16 jun 2012 20:08

Ketsum schreef:De opbrengst van een zonnepaneel-systeem is afhankelijk van 3 zaken.
1. De hoeveelheid straling op de panelen.
2. Het vermogen van de panelen.
3. Verliezen in het pv-systeem (PR=Performance Ratio)
Punt 2 en 3 is afhankelijk van de gebruikte panelen/elektronica e.d.
Punt 1 is afhankelijk van de positie t.o.v. de zon. Dus locatie op de aardbol en hoe zijn de panelen t.o.v. de zon geplaatst. De maximale hoeveelheid straling op de panelen wordt uitgedrukt in kWh/m2
Eerlijk heb ik geen goed zicht op het rendement. Ze staan er gewoon en dragen bij...

De hoeveelheid straling is natuurlijk minder. De hoek waaronder je ze moet plaatsen is ook groter. Het kan wel zijn dat 's zomers de zon meer schijnt, maar 's ochtends en 's avonds valt dat niet direct op je paneel. 's Winters ligt er ook nog eens sneeuw op. Maar hier aan de oostkust is de hoeveelheid bewolking stukken minder dan in het binnenland, dus dat is dan weer voordeliger, maar daar heb je in Emmaboda niet veel aan.

Onze panelen hangen via een omvormer aan het net, en leveren alleen als ze 50hz "voelen". Ze zijn dus ongeschikt voor stand-alone toepassingen. Zo'n trafo is ook niet echt bevorderlijke voor het rendement.

Naast het technische is er ook het economische rendement. Met een lagere stroomprijs in Zweden is de terugverdientijd natuurlijk ook langer. Ik heb een aanschafsubsidie gehad waarmee je in NL in 20 jaar je investering terug verdiend zou hebben. Hier ligt de terugverdientijd boven de technische levensduur. Komt nog bij dat deze panelen geen 25 jaar zijn getest, dus hoe goed ze technisch nog zijn na 20 jaar, daar was geen ervaring mee.
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

Jurian1980
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 37
Lid geworden op: 04 jan 2008 12:32
Locatie: Munkfors
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door Jurian1980 » 17 jun 2012 00:34

<Zeikert mode>
We zitten in zowel Nederland als Zweden al meer dan 10 jaar op 230 Volt, niet 220; en dus 400 Volt tussen 2 fasen in een 3-fase systeem, niet 380. (230 * wortel 3)
</Zeikert mode>

Zonnepanelen voor stroom zijn in Zweden niet interessant. Die systemen voor warmte zijn wel interessant, als je er een mooie accumulatortank bij hebt van minimaal 500 liter; afhankelijk van de hoeveelheid buizen op 't dak meer dan 500 liter :-)

Ik ben wel heel beniewd of die warmte buizen nog wat doen in de winter, of dat 't echt helemaal niets doet dan. Op zich zou de kou niet uit moeten maken, alleen de veel kortere dagen natuurlijk wel. Heeft iemand hier van die dingen op 't dak liggen en bijgehouden of het uberhaupt IETS doet in de winter? :)

En nu we toch over alternatieve energie bezig zijn... heeft iemand al eens gekeken of een windmolen (met een groep mensen) kopen interessant is in Värmland? Met genoeg hoogte zou dat toch wat moeten opleveren, zou je zeggen...

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door dhr o flop » 18 jun 2012 18:34

Jurian1980 schreef:Zonnepanelen voor stroom zijn in Zweden niet interessant.
Te kort door de bocht. Er zijn fantastische systemen met warmtepompen en horizontale panelen (geen sneeuw erop...) waarbij de panelen stroom leveren voor de circulatie, en er zijn fantastische systemen waarbij zonnecellen het water in eensolfångare laten circuleren met de opgewekte stroom. Ook voor stand-alone installaties. Er zijn bv. campings die hun hele watervoorraad op deze manier verwarmen (hebben toch alleen maar gasten in de zomer...) scheelt enorm in de kosten. Geen standaard oplossing, maar wel bewijs dat "niet interessant" een wat al te hoekige conclusie is.

Mijn panelen zijn waarschijnlijk "niet interessant" als je naar het rendement kijkt. Maar je wil niet weten hoeveel van dit soort gesprekjes ik al met voorbijgangers heb gehad over dit onderwerp. Integreren met PV... :eland:
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

Simon
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1443
Lid geworden op: 16 mar 2005 18:14
Locatie: Eda kommun

Re: Zonne-energie

Bericht door Simon » 18 jun 2012 19:10

Om du orkar zou het een goed idé wezen om je homapage eens flink onder handen te nemen, wat een rommel zoals het er nu uitziet...
Man kan missa en massa på en mässa.

dhr o flop
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 496
Lid geworden op: 17 aug 2006 20:31
Locatie: Timmernabben
Contacteer:

Re: Zonne-energie

Bericht door dhr o flop » 18 jun 2012 21:34

( :o bedoelde ook verticaal...)
Pepijn = Dhr O. Flop, voorheen inwoner van Flerohopp. Nu kustbewoner...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot] en 42 gasten