Schuilkelder?

Hier kunt u uw algemene vragen, opmerkingen en/of verhalen over Zweden kwijt.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Schuilkelder?

Bericht door solvik » 30 mei 2017 20:36

Vandaag op het journaal: Gotland .....
Dat er een mil. basis was was allang bekend. (Mijn buurman van 85 was er jaren geleden ook gelegerd, in de jaren vijftig).
Dat er nu meer man schappen gestuurd worden was de mededeling op het journaal én dat de schuilkelders in heel Zweden weer geïnspecteerd en gekeurd worden....
Wat nu weer denk je dan....
Toen we vorige week op Gotland waren zagen we wel grote verplaatsingen van voertuigen etc. Maar dat zie je in Duitsland en Nl ook wel eens, oefening denk je dan...
Maar die schuilkelders..in heel Zweden iemand iets over gelezen of gehoord op het Zweedse nieuws?
Of is dit weer van dat nieuws, wat elk jaar wel weer opduikt, "onderzeeboten gezien" ...

Simon
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1443
Lid geworden op: 16 mar 2005 18:14
Locatie: Eda kommun

Re: Schuilkelder?

Bericht door Simon » 30 mei 2017 21:11

Op de plaatsen waar ik heb gewoont was de kelder / berging tevens een schuillkelder.

Maar waarom nog een topic op dit forum beginnen wat binnenkort de deuren sluit? :neutral:
Man kan missa en massa på en mässa.

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Schuilkelder?

Bericht door Leo » 30 mei 2017 21:47

Simon schreef:Maar waarom nog een topic op dit forum beginnen wat binnenkort de deuren sluit? :neutral:
En waarom denk je dat dit gebeurt? Als iedereen in de schuilkelder zit doen we de deur dicht ;-)

Snöskoter

Re: Schuilkelder?

Bericht door Snöskoter » 30 mei 2017 21:49

Simon schreef:Maar waarom nog een topic op dit forum beginnen wat binnenkort de deuren sluit? :neutral:
Zo lang er nog leven in zit...

qinx
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1805
Lid geworden op: 09 jan 2002 01:00
Locatie: Upplands-Väsby (Stockholm)

Re: Schuilkelder?

Bericht door qinx » 31 mei 2017 07:13

Ja, dat stond een paar weken geleden in de krant, zo rond dezelfde tijd dat gemeld werd dat de dienstplicht weer ingevoerd werd. Werd met name weer heel actueel omdat Rusland bezig lijkt te zijn om hun status als wereldmacht te herstellen. De gemeenten klagen vooral omdat ze niet weten waar ze de schuilkelders op moeten voorbereiden, en wie het gaat betalen.

wjansen

Re: Schuilkelder?

Bericht door wjansen » 31 mei 2017 08:26

Dat van die schuilkelders heeft hier ook in de kranten (oktober) gestaan, maar ook regering die een oorlogsimulatie oefent op een geheime plek. Iedere kommun heeft verschillende schuilkelders al dan niet nu voor andere doeleinden in gebruik. In elk geval moeten ze weer paraat worden gemaakt volgens de regering (schreef de lokale media hier). Onlangse oefende de Zweedse marine hier ook met de Amerikanen in de Östersund voor Kalmar.

Dienstplicht, media speelt er op in, meer geld naar defensie en Rusland duikt op. Als ik het nieuws moet geloven zijn ze in Zweden bezig de paraatheid en defensie te verhogen ivm Rusland maar ook voornamelijk vanwege antiterrorisme.

Bugsy

Re: Schuilkelder?

Bericht door Bugsy » 04 jun 2017 10:11

Dit schijnt te maken hebben met gesprekken tussen Zweden en de NATO over een eventuele volledige toetreding tot de NATO. Als dat gebeurt dan zal Rusland (naar zeggen van Poetin) genoodzaakt zijn om "militaire tegenmaatregelen te treffen". Dus lijkt me niet volledig uit de lucht gegrepen. De "dreiging" van Rusland richting Europa begint toe te nemen door de situatie op De Krim en de vermeende inmenging van Rusland in de verkiezingen van verschillende westerse landen. De militaire activiteiten in de Oost-Europese landen worden in het geheel al een tijdje aardig opgevoerd. Polen voert haar verdediging richting het Oosten ook op en zo zijn er meer landen. Soort van nieuwe Koude Oorlog.

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Re: Schuilkelder?

Bericht door Erwin_01 » 04 jun 2017 11:03

Ik hoop dat Zweden zich ver houdt van de Nato... die organisatie is niet echt een zuiver vredelievende vereniging...
Ikzelf zou veel meer toenadering tot Rusland zoeken, daar pluk je veel meer vruchten van...
De Krim... tja, is altijd Russisch geweest, en ik kan de bevolking goed begrijpen dat ze massaal kozen voor de hereniging met Rusland. Sindsdien is het hun ook behoorlijk beter gegaan, op alle vlakken... maar goed, dat wil niet iedereen waar hebben...
Al dat spierballenvertoon is nergens goed voor... je zal maar jong zijn en weer met die verschrikkelijke dienstplicht opgezadeld worden.

Ik heb zo een vermoeden dat de echte ellende veel dichterbij is... aanslagen en angst wordt verspreid door mensen die netjes binnengehaald zijn... nu weer in London... en Stockholm, Manchester, St Petersburg, Berlin, etc etc etc... zorg gewoon weer voor een normale grenscontrole ipv verre vijanden te gaan bedenken die er niet zijn... maar ja, dat is mijn mening uiteraard.

wjansen

Re: Schuilkelder?

Bericht door wjansen » 05 jun 2017 10:59

Erwin_01 schreef:k heb zo een vermoeden dat de echte ellende veel dichterbij is... aanslagen en angst wordt verspreid door mensen die netjes binnengehaald zijn... nu weer in London... en Stockholm, Manchester, St Petersburg, Berlin, etc etc etc... zorg gewoon weer voor een normale grenscontrole ipv verre vijanden te gaan bedenken die er niet zijn... maar ja, dat is mijn mening uiteraard.
Veelal van de mensen die een aanslag plegen zijn tussen de 18 en 27 jaar en hebben een Brits, Frans of Duits pasoort en soms ook met roots die inderdaad elders liggen. Je voelt je klote, buitengesloten en eigenlijk ben je helemaal niet religieus. En dan sla je je laptop open zie je een aantal interessante progaganda beelden van een ideologie ze laten je weer ergens bij horen en je voelt je gewaardeerd en ze creeren één vijand het vrije Westen (misschien kort door de bocht maar als voorbeeld). Na een tijdje radicaliseren ze en zijn het Islamitische terroristen terwijl, denk ik, de meeste daarvoor niks met religie te maken hadden. Volgens mij is dit fenomeen niet nieuw. Vroeger had je de SS en de Hitlerjugend, ook daar sloten veel mensen zich aan die zich niet gezien of gewaardeerd en deden de meest bizarre dingen.

Een normale grenscontrole gaat een land niet helpen tenzij zulke hoogwaardige technologie wordt ingezet welke elk voertuig met inhoud scant en zelfs wat je in je binnenzakken hebt zitten. Die technologie zal er vast al zijn. Alleen dan gaat de privacy waakhond weer piepen. Plus dat je mensen die al in het land wonen maar die nog steeds toegang hebben tot het internet ook kunnen radicaliseren.

Martin E. van Doornik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1506
Lid geworden op: 21 okt 2005 14:21
Locatie: Westernieland (Gr.) / Sunnemo (Värmland)

Re: Schuilkelder?

Bericht door Martin E. van Doornik » 07 jun 2017 22:07

In Zwitserland schenen schuilkelders verplicht te zijn bij de bouw van nieuwe woningen. In 1974 bezocht ik (per fiets vanuit Nederland) mijn tante – de zus van mijn vader – die in Davos woonde. Zij heeft mij onder haar woning zo'n schuilkelder laten zien. In ieder geval gedurende de 'koude oorlog', maar hoe de regelgeving daar tegenwoordig is, heb ik er geen idee van. Mijn tante, die sinds 1961 in Davos woonde, is daar overleden in 2007. Ik was op dat moment in Zweden en dus te ver om de uitvaart in Zwitserland bij te wonen, helaas. Mijn zus was daar wel en heeft diverse foto's gemaakt.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 14 gasten