10 dagen Zweden

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: 10 dagen Zweden

Bericht door surstromming » 30 jul 2017 11:47

JDM27 schreef:Thanks voor je antwoord solvik.

Misschien had ik erbij moeten vermelden dat we met het vliegtuig gaan :mrgreen:
Zag je dat je "al" voor EUR 120,- van Amsterdam retour op Stockholm kan vliegen. Vrijdagochtend vertrekken dus dan zouden we vrijdag, zaterdag en zondag in Stockholm zijn. Maandagochtend een boottocht langs de scherenkust voor Stockholm en dan in de middag met een huurauto gaan rijden. Dan hebben we nog bijna 6 dagen om te genieten van de Zweedse natuur en landschappen (zondag namiddag terugvliegen).

Zo zag ik bijvoorbeeld nationale parken Fulufjallet en Sonfjallet die er supermooi uitzien maar dan ga je dus echt rondtrekken en dat is misschien te veel van het goede voor 6 dagen?

http://www.nationalparksofsweden.se/choose-park---list/" ;;
Sånfjallet is echt niet zo groot en veel paden liggen er daar niet

surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: 10 dagen Zweden

Bericht door surstromming » 30 jul 2017 11:50

JDM27 schreef:Hmmm concentreren op 1 gebied met hier en daar een kort uitstapje i.c.m. 3 dagen Stockholm klinkt inderdaad perfect.

Maar dan is nog steeds mijn hamvraag: wat zouden jullie als uitvalsbasis kiezen? Alles lijkt mooi op internet maar hoor het graag ook van de praktijkmensen :wink:
Gebied tussen de 2 meren ziet er mooi uit met o.a. dagje wandelen in Tiveden, maar ook ten noorden van Stockholm kom ik veel tegen op internet en lees ik goede verhalen over. Vind het niet erg om een ochtend/dagje wat langer te rijden dus alles binnen een rij afstand van een uur of 5 is prima. En daar dan 3/4 nachtjes blijven...

Ohja en bedankt voor alle praktische tips, met name dat tekenspul is wel een handige!!
Zowat iedereen kent Tiveden NP, maar even zuidelijker ligt het gebied van Höckensås, veel minder bezocht tenzij door vissers. Het gebied is bijzonder de moeite door de buitengewone mooie mossenbegroeiing.

surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: 10 dagen Zweden

Bericht door surstromming » 30 jul 2017 11:58

solvik schreef:Zo, die elandsafari lijkt me wel leuk en avontuurlijk, maar ook ....prijzig.... Je kan overal wel elanden zien zeker in september. Als je een beetje rondsnuffelt op het internet kan men je echt wel vertellen waar de kans op het zien van elanden groot is. Dat kost je dan niets....
Ik zou me voor zo'n korte reis concentreren op één gebied, dus niet ook nog eens naar de kust. Realiseer je dat je op de meeste wegen 80 mag of minder. (Behalve op de snelweg 110, op een paar stukken 120. Dat schiet nu eenmaal minder op. Als het je bevalt ga je vast nog weer terug naar Zweden.
Ipv Skinnskatteberg zou je ook kunnen kiezen voor NP Garphyttan (2 uur van Stockholm over de "snelweg", dat ligt iets zuidelijker en niet zo heel ver van Tiveden. Ook prachtig gebied om te wandelen, langere of kortere wandelingen, langs prachtige meren, soms "klimmen". Örebro, leuke stad (kasteel, Wadköping, watertoren met fraai uitzicht, e.d. is ook niet ver weg. Bergslagsleden komt daar ook langs, zou je ook een etappe van kunnen lopen, onderweg kom je vindskydd tegen waar je kan barbecue of lunchen of fika hebben. (Wel al je spullen zelf meenemen, behalve je barbecue met hout, die is daar altijd bij.). Mooi vertrekpunt is bij de camping bij het het wintersportgebied. Ze verhuren daar ook stugor. Camping is het hele jaar open.
Mooie reis toegewenst!

Als je gaat wandelen ben je zo een hele dag onderweg, en meestal kom je amper iemand tegen. Denk aan goed voorbereiding, neem antitekenspul (stinkt erg) mee, en koop ter plekke antimuggenspul. Zorg voor eten, drinken, water, dunne regenjas, gps of mobiel met voldoende dekking, een pet, wandelschoenen, lange broek en blouse met lange mouwen, (want (gevaarlijk) teken zijn er in Zweden overal) eventueel fel gekleurd hesje (ivm met je zichtbaarheid voor jagers, want het jachtseizoen is in september weer geopend). Controleer na elke wandeling zorgvuldig op teken en zorg voor een goede tekenpincet of kaart.
Het klinkt misschien wat overdreven maar behalve dat de teken de ziekte van Lyme (door bacterie) kunnen overbrengen, kunnen de ze ook een andere aandoening overbrengen. Via teken kan een virus overgebracht worden, die een serieuze ziekte kan veroorzaken (Hersenvliesontsteking). Dus controleren kan een hoop narigheid voorkomen! En gewaarschuwd mens telt voor twee......
Er zijn een paar TI waar ze de hele verzameling bergslagsleden kaartjes hebben per etappe (16 in totaal denk ik), als je een stuk wil afwandelen heb je in principe niks méér nodig. Vb : in Nora (voor mij het leukste stadje van Zweden) liggen ze allemaal gratis voor het rapen. Betreft TI vind ik het jammer dat je véél minder dan vroeger interessante info vindt.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: 10 dagen Zweden

Bericht door solvik » 30 jul 2017 17:22

Bergslagsleden kaarten, gratis,vind je ook in de Naturkompaniet winkel in Örebro (hoekje Stortorget en ik dacht Drottningsgatan), bij de etappebeginpunten, bv restaurant bij het skicentrum op de berg bij Garphyttan waar ook een etappe eindigt/begint, bij de gemeente, en inderdaad bij VVV (TI).

JDM27

Re: 10 dagen Zweden

Bericht door JDM27 » 30 jul 2017 17:46

Nog steeds bezig met bepalen van de route.....om de een of andere reden lastiger dan bij menig ander land! :-?

Op dit moment 2 opties die er in grote lijnen zo uitzien:

Optie 1 - van Stockholm naar Goteborg
vr - stockholm
za - stockholm
zo - archipel stockholm tour + savond stockholm
ma - ochtend stockholm smiddags rijden naar omgeving Skinnskatteberg voor elandsafari
di - omgeving Tiveden
wo - omgeving Tiveden (wandeling in np)
do- omgeving Tiveden ( Hockensas?)
vr - via Storra Mosse (daar in de buurt ovenachten) naar de westkust
za - scherenkust boven Gothenborg
zo - scherenkust boven Gothenborg
ma - vanuit Gothenborg naar Amsterdam vliegen

Optie 2 - van Stockholm naar Stockholm
vr - stockholm
za - stockholm
zo - archipel stockholm tour + savond stockholm
ma - ochtend stockholm smiddags rijden naar omgeving Skinnskatteberg voor elandsafari
di - omgeving Siljanmeer
wo - omgeving Siljanmeer (dagje Fulufjallet)
do - omgeving Siljanmeer (bijv. mooie autoroute of kano varen o.i.d.)
vr - richting oostkust boven Stockholm (Soderhamn? Gavle?)
za - oostkust boven Stockholm verkennen
zo - oostkust boven Stockholm verkennen
ma - vanuit Stockholm naar Amsterdam vliegen

Denk dat we via beide routes een mooi beeld krijgen van wat het Zweedse landschap te bieden heeft. Zijn op zoek naar mooie uitstrekte natuur, bossen, meren wellicht ook wat variatie (heuvels?) in het Zweedse landschap en gezellige Zweedse dorpjes....en uiteraard lijkt Stockholm me een prachtige stad!

Welke route zouden jullie kiezen?

surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: 10 dagen Zweden

Bericht door surstromming » 31 jul 2017 13:58

Makkelijk is anders...
Zelf zou ik voor de Siljanoptie gaan, er zijn in de omgeving een heleboel interessante dingen te vinden, ze stonden vroeger op kleine kaartjes die in Mora voor het rapen waren in de TI. Siljanskartan vermeld de route van het Siljansleden, maar ook een fietsroute, deze kaart is goud waard.
Alle attracties staan er ook op : Dalhalla, Amtjärnsbrottet (fossielenheuvel), Stygforsen, Springkällan .... In Vika kan je railfietsen huren (Draisine) een heel aparte belevenis. Je hebt er ook de kerkstallen van Rättvik, waar er ook een zomerrodelbaan is en de langste houten brug ter wereld (Langbryggan). Een bezoek aan Nüsnäs waar ze de Dalapaardjes maken in gratis, vergeet ook het kunstenaarsdorp Tällberg niet. De speedbootraces in Mora zijn ook heel spectaculair, hetzelfde kan je zeggen van het oldtimerweekend in Rättvik, het hele dorp staat dan op zijn kop, alleen jammer dat de meeste oldtimers van die lelijke amerikaanse bakken zijn .... Ook de spoorwegbrug bij Storstupet is erg spectaculair, de trein passeert daar tweemaal;per dag en stopt altijd een paar minuten in het midden van de brug over de afgrond (voor het juiste uur : informeren in de TI van Mora. Tenslotte zijn er nog de vele bergboerderijen (Fäbodar) die in de zomer nog altijd in gebruik zijn...
In de wijde streek is er een doolhof van zalige, kleine onverharde baantjes (grusvägor) die leiden naar piep-kleine dorpjes. Mora is ook het aankomstpunt van de jaarlijkse Vasaloppet, de grootste langlaufwedstrijd ter wereld, min of meer parallel daaraan ligt het Vasaloppsleden, het wandelpad.
Ik ben er al vele vele malen geweest en telkens opnieuw ontdek ik nieuwe dingen.
Tenslotte is er iets heel speciaals te melden over het Siljanmeer : dit is de met water gevulde inslagkrater van een meteoor 500 miljoen jaar geleden.

In feite zijn er nog een pak dingen te vertellen maar tot zover uit het hoofd.

Bassiehof

Re: 10 dagen Zweden

Bericht door Bassiehof » 31 jul 2017 14:09

Correctie: Hökensås. Daar kan je een heel eiland huren!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten