Noord Zweden in de winter

Hier kunt u uw algemene vragen, opmerkingen en/of verhalen over Zweden kwijt.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
beltsjeblom

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door beltsjeblom » 29 sep 2017 08:18

Wat Brenda iig. wel heeft bereikt: op de valreep nog een groot aantal meelezers en een levendige discussie. Ik wens haar sterkte als het allemaal waar is wat ze zegt te gaan doen.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door solvik » 29 sep 2017 09:21

Iets in mij zegt dat Brenda het hoe dan ook kost wat kost gaat redden, maar ......dat ze er niet gelukkig gaat worden.
Je zelf bewijzen dat je iets kunt wil nog niet zeggen dat je gelukkig wordt of uiteindelijk blijft....

Iets in mijn zegt ook dat Brenda van oosprong geen Nederlandse is dan wel in het buitenland is opgegroeid VS? Canada? Australië? Ik zie dat aan de taalfouten die zij maakt, de zinsopbouw en dergelijken. Zeker voor iemand die een HBO-opleiding heeft gedaan, zoals zij zegt, zijn het opvallende fouten. Kijk, we maken allemaal wel eens spellingsfouten zoals: ik vindt, of hij bekend, of hij heeft verbetert...maar bij haar zijn ze van een andere orde. Geeft niet hoor Brenda, maar dat was waarom ik dacht: die Brenda komt uit bv . de VS en heeft die drang naar vrijheid van haar voorouders....pelsjagers, avonturiers, trekkers...We leven nu echter in een andere tijd, je dochter leeft nu in een andere tijd.
Bedenk wel Brenda dat je dochter op school niet in zo'n pak kan lopen, want in de school is het heel warm en zal ze gewone kleding moeten dragen.....Doe haar ook een gekleurd oranje hesje of jas aan met reflexistrepen aan zoals heel veel mensen in Zweden in de winter op de buitenweg dragen, dan wordt ze gezien of in het ergste geval gevonden.....
Veel succes Brenda, maar denk nog eens rustig na of je je plannen misschien toch wat aan de werkelijkheid moet aanpassen......
Laatst gewijzigd door solvik op 29 sep 2017 10:29, 2 keer totaal gewijzigd.

trummis

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door trummis » 29 sep 2017 10:25

Heel mooi geschreven Solvik, maar ik ga toch mee met de theorie van Bugsy.
En dat is niet omdat ik niet overweg kan met andersdenkenden, maar omdat Brenda op de een of andere manier niet eerlijk is. Lees de eerste posten maar na van deze draad. Tussen post 1 en 2 is het van een vraag veranderd in 'ik weet het beter'
We hebben met zijn allen geprobeerd haar te behoeden voor grote(!) problemen maar niets helpt.
Ze heeft een paar boeken/documenteres gelezen/gezien en wil zo gaan leven. Ze gaat eraan voorbij dat bv het stel in Åre al flink wat ervaring hebben met 'overleven' tijdens vakantietrips.
Als ik in vakjes denk dan plaats ik Brenda in het vakje van degenen die een boek van Harry Potter gelezen hebben en ineens 'altijd' al gek waren op uilen, en nu een slang als huisdier hebben.

solvik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2569
Lid geworden op: 15 nov 2008 23:26

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door solvik » 29 sep 2017 10:56

Mmmmm.....dat heet "haar mening/vraag bijstellen" ......zonder gezichtsverlies... :peace:
Ook dat had ik al eerder gemerkt en tot twee keer toe aangegeven.
Ook wat de dochter aangaat, -dat had ik in het begin ook al aangegeven-, maak ik me zorgen. Haar dochter wordt nu al een leven opgedrongen wat vrij extreem is. Hoe kan zij in vrijheid zelf een eigen weg in het leven zoeken en opbouwen. Kijk, als je daarmee van zeer kleins af aan mee bent opgegroeid....maar haar wordt dit nu zonder keus opgedrongen
Nu is de dochter waarschijnlijk nog Brenda's "beste vriendin", maar zodra de dochter gaat puberen wordt ze of de gevangene van haar moeder 's ideeën, of vertrekt ze omdat ze het niet langer meer trekt...En dan zit Brenda alleen, met stijve vingers van de kou, warme pakken te naaien in de winter, haar man is dan vaak weg, want leeft van de bosindustrie...
Zou Brenda er niet al gauw achter komen, wat kou, donker en eenzaamheid dan betekent en dat je het dan niet redt met een HBO- verpleegkunde opleiding? Natuurlijk je kan hele dagen op de radio gaan "zitten" en om hulp vragen, maar of die komen met slecht weer? De overheid rekent er op, las ik in de krant, dat de mensen het geruime tijd zelf kunnen uitzingen bij slecht weer.
Brenda is een avonturierster...maar .....avonturiers bereiden zich meestal wel goed voor en hebben skills om naar gelang de omstandigheden hun plannen aan te passen. Ze zijn ook bereid om er desnoods voor te sterven, maar Brenda heeft wél de zorg voor een voorlopig nog minderjarig kind, dus zij kan zich dat nu nog niet permitteren.
Ik heb nog even gedacht dat Brenda misschien een zg fora-trol is, of een nieuwe gedaante van onze vorige betweter, maar uiteindelijk lijkt mij dat niet waar. Sorry Brenda....
Het geeft wel aan dat ik (misschien wel: wij met zijn allen) haar plannen ongeloofwaardig en onrealistisch vind(en)....

Snöskoter

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Snöskoter » 29 sep 2017 11:46

Solvik, erg goed verwoord in je beide laatste berichten.
solvik schreef:
29 sep 2017 09:21
Doe haar ook een gekleurd oranje hesje of jas aan met reflexistrepen aan
Dit is inderdaad een goed idee. Voor de hele familie. Ze zouden de eerste niet zijn die door een jager aangezien worden voor een rendier of eland en dan ondersteboven geschoten worden...

Black-Ingvars-Fan
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1185
Lid geworden op: 20 apr 2002 02:00
Land: Zweden
Locatie: Gnesta

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Black-Ingvars-Fan » 29 sep 2017 12:16

Solvik, ik heb hetzelfde gedacht. Waarschijnlijk een Amerikaanse.
Ik kon de "HBO-opleiding" niet rijmen met haar taalgebruik, maar inderdaad lijkt de "attitude" wel erg Amerikaans.
:)

/E.

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Leo » 29 sep 2017 12:55

Black-Ingvars-Fan schreef:
29 sep 2017 12:16
Solvik, ik heb hetzelfde gedacht. Waarschijnlijk een Amerikaanse.
Ik kon de "HBO-opleiding" niet rijmen met haar taalgebruik, maar inderdaad lijkt de "attitude" wel erg Amerikaans.
Nu kan het natuurlijk tweede of derde taal zijn en daarnaast kan dyslexie een rol spelen, dus daar valt weinig over te zeggen.
Waar ik me wel over verbaas net als anderen voor mij is dat er advies gevraagd wordt en deze adviezen dan genegeerd worden. Maar misschien geeft het een adrenaline-kick om iets te doen waar iedereen van zegt dat er misschien beter nog eens over nagedacht zou kunnen worden. Mijn zus had ooit een kat die op een bepaald manier mauwde voordat ze iets stouts ging doen, om één of andere reden moet ik daar hier steeds aan denken.

Black-Ingvars-Fan
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1185
Lid geworden op: 20 apr 2002 02:00
Land: Zweden
Locatie: Gnesta

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Black-Ingvars-Fan » 29 sep 2017 13:33

Leo, je hebt natuurlijk gelijk.
Wij weten niet wat er allemaal achter zit.
/E

Snöskoter

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Snöskoter » 29 sep 2017 15:51

Brenda schreef:
26 sep 2017 20:50
Kijk ook maar eens op deze site https://vagabond.fr/en/ is van een frans echtpaar die met 2 kleine kinderen rondzwerft op een zeilboot door het poolgebied, Canda Groenland en zij zitten nog noorderlijker dan wij ( is ook te zien geweest bij floortje dessing )
trummis schreef:
26 sep 2017 21:42
Heb je ook hun lijst met partners bekeken?
Eén van de partners is Eberspächer. Die zitten er dus waarschijnlijk warmpjes bij in kajuit.
Kan je ook zien op sommige foto's.
Leo schreef:
28 sep 2017 08:44
Brenda schreef:
26 sep 2017 20:50
is ook te zien geweest bij floortje dessing
Ja dan krijg je wel een goede, realistische, indruk hoe het leven er van minuut tot minuut uitziet.
Ik heb voor de volledigheid maar even het stukje bij Floortje bekeken. Leuk stuk wel hoor.
(Voor de geïnteresseerden: https://programma.bnnvara.nl/floortje/media/318993)
Maar ik zie toch een hele boel verschillen met hun onderneming en de jouwe. Meer verschillen dan overeenkomsten.

Om te beginnen doen zij het in eerste instantie voor het werk, en is de leefomgeving een gegeven wat ze op prijs stellen. Dat is dan wellicht een overeenkomst aangezien jullie naar Noord-Zweden zijn getrokken vanwege het werk van je man, maar het grote verschil zit erin dat hun werk zich in de winter afspeelt, bosbouw is toch meer voor de andere seizoenen.
Hun voorbereiding is mede daarom ook anders. Eigenlijk is hun leven een grote, zeer goed voorbereide poolexpeditie. Jullie leven niet.

Nog een groot verschil is wat trummis aangeeft. Zij worden deels gesponsord, en/of goed betaald en onderhouden door hun werk om in zo goed mogelijke omstandigheden te kunnen werken, leven en wonen. Zij zitten er zeker warmpjes bij. Alleen hun slaapgedeelte is niet verwarmd, de kachel staat boven. Dit wil zeggen dat het in hun slaapgedeelte rond het vriespunt is (is namelijk wel geïsoleerd en dergelijke) en boven is het gewoon warm.

Wat ook opviel is dat er altijd iemand in de boot moet zijn in de winter, om het uitgaan van de kachel te voorkomen en bevriezing van alles tegen te gaan. Waren jullie dat ook van plan? Of is je man werken, jij werken en je dochter lekker naar school en hopen dat de kachel aan blijft, niks bevriest en ook geen brand ontstaat?

Nog een heeeeel groot verschil... Daar waar jij de nieuwe levensstijl aan je dochter opdringt, kijken zij juist naar hun kinderen en wat die kinderen nodig hebben. Ze zijn zelfs dichter naar de kust gekomen omdat een dochter naar school ging. En ze brengen en halen hun dochter veilig naar en van school. Jij gaat juist verder van school wonen, althans, lastiger bereikbaar, (ik weet natuurlijk niet hoe ver jullie van de school in Veelerveen af woonden) en zegt tegen je dochter, kijk maar even goed hoe je met je mountainbike naar de straat komt. Jouw dochter moet naar jou kijken, in je caribou-pak en het dan maar leuk vinden. Zij kijken naar hun dochters om te zien of ze het leuk vinden, of dat er iets moet veranderen. Ook ivm een sociaal leven, dat werd zelfs speciaal benoemd. Zij proberen er alles aan te doen om hun kinderen niet in een isolement op te laten groeien, jij doet er alles aan om je kind zoveel mogelijk te isoleren van de rest van de samenleving.
En dan nog dat hun kinderen zo zijn geboren en opgegroeid en niet beter weten. Jouw dochter weet echt wel beter en er komt een tijd dat ze niet zomaar alles zal pikken. Iets wat Leo ook al een paar keer duidelijk aan heeft gegeven.

buskis

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door buskis » 29 sep 2017 15:58

Ben even weggeweest en snap niet dat er aan deze ongein nog steeds aandacht wordt besteedt.

Gewoon laten bevriezen die zooi, er komt vast wel weer eens iemand met een zinniger onderwerp.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten