Vakantie in Zweden deel I

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Kim
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 45
Lid geworden op: 26 feb 2001 01:00
Locatie: Valkenburg, Zuid-Holland, Nederland
Contacteer:

Bericht door Kim » 04 mei 2001 15:30

Zo mensen hier alvast een deel van mijn reisverslag, het duurde een beetje lang, maar ik hoop dat jullie het leuk lezen vinden. <P>6 april 2001
Zo de hele dag bezig geweest met het inpakken van alle kleding die ik denk nodig te hebben in Zweden. Goed denken aan de kleding voor het gasquen (diner) van 7 april!! Het thema hiervan is mensen uit andere landen, geen probleem voor mij dus als buitenlander in Zweden!! De kleding voor het gasquen bestaat uit een soort boerenblouse met de “boerenzakdoek” en geleende klompen. <P>7 april 2001
8.00 Opstaan!! Het gaat toch echt gebeuren, vandaag voor het eerst naar Zweden!!
Op Schiphol strenge veiligheidsmaatregelen vanwege de mond- en klauwzeer epidemie.
Na 3 keer geantwoord te hebben dat ik toch echt geen kaas/vlees of iets in die trant heb kan ik inchecken, kleine rij maar ik wacht wel.
10.00 Tijd genoeg om nog even te shoppen, mooie oorbellen voor oma, sigaretten (helaas niet meer taxfree) en een leuk delfts blauw molentje.
10.50 – 12.45 Vliegen
12.45 Aankomst in Zweden, netjes op tijd en het eerste wat me opvalt is de ruime hoeveelheid bomen. Wauw wat mooi. Aangekomen bij de bagageband ben ik de eerste, het is doodstil, hmm ben ik dan verkeerd maar nee het is gewoon even heel rustig….
De treinrit naar Uppsala laat mij al wat zien van Zweden, en ik vind het echt heel erg mooi!!
’s Middags een korte rondleiding door Uppsala, leuke stad, wel erg rustig voor zaterdag…
In de nation (Gotlands Nation) waar ik ’s avonds ook het gasquen heb gaan we wat koffie/thee drinken, meteen weer een woordje geleerd: FIKA, deze moet ik zeker onthouden.
Terug naar huis en omkleden om naar het gasquen te gaan. Het is enorm gezellig, ik kom zelfs een Nederlander tegen die al 6 jaar in Uppsala woont. Heel erg grappig. Veel kunnen kletsen en veel moeten zingen, tja dat gaat me wat minder af, zeker als ze in het Gotlandse dialect gaan zingen maar ik doe dapper mee.<P>8 april 2001
Een beetje uitslapen en ’s middags krijg ik iets heel lekkers op mijn bord: BLODPUDDING, nou met alle wil van de wereld kan ik het na 2 plakjes nog niet lekker vinden. Jugh!!
’s Middags Triviant spelen met vrienden van Jörgen. Heel erg hilarisch als ik een poging doe de vragen voor te lezen maar al doende leert men dus ik ga stug door met het voorlezen totdat ze me schaapachtig aankijken en dan geef ik het toch maar even op.<P>9 april 2001
Vandaag ga ik mee 2 colleges medicijnen volgen in het zweeds, alleen gaat de wekker wel heel vroeg af: 6 uur en normaal krijg ik dan muziek maar nu alleen onsamenhangend gebrabbel het duurt 5 minuten voordat ik door heb dat het zweeds is.
Eenmaal in de collegezaal komen we erachter dat de docent een Nederlander is, best wel leuk want de manier waarop hij het zweeds spreekt maakt het makkelijker voor mij om hem te verstaan.
’s Middags een beetje sight- seeing gedaan in Uppsala. Heel erg mooi vond ik de kathedraal (of is het gewoon een kerk??)
’s Avonds uitgeweest naar een andere nation in Uppsala genaamd GH (Gästrikland Hälsninglands nation), heel erg gezellig en de prijzen vallen hier mee, de speciaalbiertjes zijn zo ongeveer tussen de 40 en 55 kroon. Ik had het erger verwacht!! Veel zweudse biertjes uitgeprobeerd, en er is er eentje die ik toch wel heel lekker vind: Visby Klosteröl. Heerlijk bier uit…. Visby.<P>Van het weekend ga ik weer verder met het verslag.<P><p>[This message has been edited by Kim (edited 04-05-2001).]

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 06 mei 2001 20:47

Gelukkig Kim, dat je geen hoogtevrees hebt; je bent in je pen geklommen. Ik weet niet of die kerk nu een dom of een kathedraal is. Ik weet wel dat er bij het slot een kanon staat dat gericht staat op de kerk. Dat schijnt te maken te hebben met een vete tussen de kerk en de koning, ooit. Moet je maar eens mooi voor me uitzoeken dacht ik zo.
Hé, ga door, mooi verhaal.
Jan

Annette
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 243
Lid geworden op: 04 okt 2000 02:00
Land: Nederland
Locatie: Utrecht en soms omgeving Emmaboda

Bericht door Annette » 07 mei 2001 09:33

Hoi Kim,
Ik sluit me bij Jan aan, leuk dat je over je hoogtevrees heen bent. En meteen ook leerzaam: FIKA was mij ook nog niet bekend (tja, beginner met Zweeds leren). Ben benieuwd naar de tweede verdieping.
Groetjes Annette

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 09 mei 2001 22:04

Volgens mij is att fika koffie drinke (leuten?)

Kim
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 45
Lid geworden op: 26 feb 2001 01:00
Locatie: Valkenburg, Zuid-Holland, Nederland
Contacteer:

Bericht door Kim » 10 mei 2001 08:31

Ja dat is het volgens mij ja. Mij is uitgelegd dat als je een zweed zijn/haar fika afneemt ze regelrecht in opstand komen!!
Tja, ze moeten wel aan hun dagelijkse quote van koffie komen he?

Rik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 188
Lid geworden op: 31 okt 2000 01:00
Locatie: Terhagen, België

Bericht door Rik » 11 mei 2001 07:49

Dat klinkt weer erg gelijkaardig als ons plaatselijk dialect: "kaffe mè patteekes". 't zal dus wel koffie met gebak zijn zeker, of heb ik het mis Lotje?

Rik
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 188
Lid geworden op: 31 okt 2000 01:00
Locatie: Terhagen, België

Bericht door Rik » 11 mei 2001 07:57

Jep, ik heb het fout. Heb het net opgezocht in mijn zweedse dikke van dale (beter gekend als "Van Goor's klein zweeds woordenboek"): ik denk dat het "påtår" moet zijn en dat is een (gratis?) tweede kopje koffie of thee.
Als ik het dan even verder analyseer zou het dus de samenstelling zijn van på + tår. "Een kopje toe" zouden jullie in Nederland zeggen.
<p>[This message has been edited by Rik (edited 11-05-2001).]

somsen13
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 178
Lid geworden op: 29 mar 2001 02:00
Locatie: Hengelo, Ned. , veel Munkfors

Bericht door somsen13 » 11 mei 2001 12:07

Uppsala heeft een mooie, monumentale Lutherse
kerk. Ik denk dat het een domkerk is maar so
what, het is een sieraad voor de stad.<P>En wat is nou "kaffe med påtor"?<P>Groeten,Freek.

somsen13
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 178
Lid geworden op: 29 mar 2001 02:00
Locatie: Hengelo, Ned. , veel Munkfors

Bericht door somsen13 » 11 mei 2001 22:27

Helemaal raak, Rik. Wel fout gespeld van mij,
sorry.

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 12 mei 2001 01:33

Påtår is een tweede bakje (gratis) koffie. Volgens mij speciaal ingesteld voor Nederlanders.
ACH WELNEE!!!!!
Zweden zijn net zulke, en misschien grotere koffieleuters, als Nederlanders. Ik heb wel eens gehoord dat Duitsers de koffiebranche ervan verdenkt het Nederlandse bedrijfsleven en het openbaar bestuur om te kopen met koffie. "Nergens wordt zoveel koffie gedronken tijdens vergaderingen als in Nederland", denkt men in Dtsl. Laat maar. Att fika is gezellig en påtår is voordelig. Ik moet wel zeggen Rik, dat dat "kopje toe" toch voor een Nederlander steeds verdacht is: "misschien duikt er ergens vanachter een zuil (daar zijn we in NL nog steeds goed in) een serveerster op die ons een duit vraagt voor dat extra kopje."
Ondanks dat, de koffie in Zweden is ons altijd goed bevallen, zij weten daar koffie te bereiden.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten