Camper in Zweden Week 1

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan van Vliet

Bericht door Jan van Vliet » 25 nov 2001 13:17

Hallo allemaal,

Door drukke weken ben ik niet eerder in staat geweest om ons reisverslag te bewerken.
Doch het is ten langen leste gelukt.
Voor mij is dit de eerste keer dat ik mijn hersenspinsels buiten de huiselijke kring plaats.
Hopelijk vinden jullie het leuk, zoniet ook goed.
Graag verneem ik wel een enkel commentaar of ik moet doorgaan of niet.
Verwacht geen hoog cultureel document, dit is heel gewoon wat wij in Zweden deden en dachten.
Voor wat het waard is.

Groetjes.
Jan van Vliet.Zondag 29-7-01

Zijn iets over 4 uur vertrokken, aangezien buuf Nel een bolis moest maken. Op de autoweg bleek het zeer mistig te zijn met geen vergezichten zoals wij deze kennen en verwacht hadden. Ik zei de gek reed voorop en maakte de eerste blunder van een hele reeks door via Utrecht te gaan rijden in plaats van Amersfoort. Dit heeft ons een uur langer in Nederland gekost. Woest zat vol verbazing doch dacht dat ik wel wist wat ik deed en reed vrolijk achter ons aan. Toen wij uiteindelijk toch de grens over waren hebben we meteen een stop ingelast waar een ontbijt ons wel smaakte. Chw moest ook bolissen doch ging nog wat garen. Op hoogte van Hamburg wat lichte file vorming i.v.m. weg-werkzaamheden doch het blijft wel rijden. We arriveren om 15.45 bij de Putgarden ferry en kunnen na 15 minuten oprijden. Doch dat bleek niet door te gaan aangezien enkel Chw de boot nog op kon en wij dus niet. De Duitse regelaar was zo vriendelijk om na onze vermelding dat wij tezamen reisden Chw te vragen of hij doorging of een bootje wilde wachten. Rare vraag dus, wachten dus. Doch al heel snel denkelijk een kwartier ging de volgende, dus waren we vlot over. Langs de autobaan was er op 4 km een camping welke wij lekker gepikt hebben aangezien het wel weer noeg was voor één dag.

Maandag 30-7-01

Tip van de dag” neem een handdoek mee als je gaat douchen”

Dit slaat op ikke, gaat lekker onder de douche en vergeet een handdoek, heb mij maar met een schone onderbroek afgedroogd. Behelpen is het wel.
Het weer is licht bewolkt doch knapt zienderogen op. We ontbijten op mak en maken voor vertrek nog even een “hobby” gesprek met een gepensioneerd stel dat reeds een half jaar onderweg was met een pracht van een camper met een 2,5 turbo er in. Liep dus als een zonnetje, enkel volgens die mensen is de jus van het trekken er af, zeker in de zuidelijke streken. Zij zijn in Spanje al eens met stenen gegooid en daar word je niet vrolijk van. Doch wij gaan noord das beter denk ik. We rijden over de Orensund brug doch het is een beetje mistig dus geen vergezichten. Wel een heeeeeel eind brug. Gaat prima en we stoppen over de brug even voor een bakkie. Er is tot op heden geen grenscontrole geweest dus lekker rustig voor al die whisky die we aan boord hebben. We zijn op Zweeds grondgebied dus geen controle meer. Het Zweden gevoel van Rust&Ruimte komt over ons. Heerlijk. We moeten tanken dus spreken af om de eerste te pakken. Helaas laat mijn beminde zich ontvallen dat Shell zo duur is in Zweden, Chw passeert daarop twee Shell stations en stopt bij een Q8 welke tanken en contant betalen niet toelaat. Enkel creditcard of anders opzouten is de boodschap. Lekker handig hoor, zeker als je geen creditcard mee hebt. Wij doorgereden naar een volgend tankstation waar je och grote vreugde wel contant mocht betalen, weliswaar door een biljet van 100 sek in een sleuf te voeren. Dit schiet ook niet op, dus maar eens binnen geïnformeerd of we deze ellende overal kunnen verwachten, dit bleek niet aan de orde hoewel het steeds meer gaat gebeuren, lekker voordelig in de personeelskosten nietwaar. Al met al 6 km verderop was volgens de knaap een SHELL station waar NORMAAL getankt kon worden. Dit gedaan dus ondanks de prijzen. We stoppen op Beavercamp van de High Chapparrel. Een simpele camping met weinig comfort, maar een lading cowboys waar je bang van wordt. Ook afwassen is een hele opgave aangezien er maar één bak is. Echt wilde westen nietwaar.

Dinsdag 31-7-01

Lekker uitslapen, tenminste tot 7,45, dat is voor ons al heel wat. Om 10 uur gaan we naar “The real wild west”. We zien het hele park in lekker weertje en vermaken ons prima. De petjes voor “bollie ei” zijn er niet meer dat is jammer maar helaas. Na een bakkie op terras met een zeer vriendelijke dame achter de toonbank gaan we rustig de rest van het park zien. De lunch doen we in de camper en we besluiten te vertrekken ondanks de twee nachten boeking, aangezien de camping niet echt aan onze normen voldoet. We rijden naar het dorp Hillerstorp om mijn pinpas te testen, welke tot twee maal toe in een tankautomaat gepropt is om te zien of dat ook mogelijk was. Ik was er niet gerust op of de pas dit overleefd had vandaar. De pas is goed en ik trek een klein bedrag, waarop we verder gaan op weg naar de Isaberg. Deze vinden wij zonder moeite op de zelfde plek en we boeken daar in voor onbepaalde tijd. De camping is nog steeds een pracht en Chw is meteen verrukt van de ambiance. Het is net als vorige keer, heerlijk rustig en ook het weer is prima dus een lekkere middag met drankje en hapjes is ons. Ook de barbecue komt tot ontbranden wat wij ons goed laten smaken. Door al deze slopende werkzaamheden zijn we wel vermoeid geraakt en we gaan niet te laat slapen. Dit gaat overigens prima, Polly kan ondanks mijn snurkie snurkie goed wegkomen en blijven dus geen punt.


Woensdag 1-8-2001

Weer niet echt laat opgestaan, kan ook niet anders aangezien de morgenstond goud in de mond heeft. Er staat een strak blauwe lucht en de geur van de naaldbomen is heerlijk. We gaan kort na het onbijt al aan de sport, we beklimmen de skihelling waarbij CHW voorop loopt (zoals te doen gebruikelijk). Het pad loopt in een grote bocht om de berg heen, doch het is niet al te zwaar. We komen uiteindelijk toch boven, waar ik wel even uit moet puffen. We genieten van prachtige vergezichten over diverse meren en Cees en Nel gaan nog een stukje hogerop om een houten toren te bekijken. Dit gaat mij te ver en wij gaan dus langzaam afzakken de skihelling af. Dit is best rottig lopen en het is dus uitkijken geblazen waar je je voeten plaatst. Cees en Nel halen ons voor dat we beneden zijn al weer in en we kijken met verbazing naar de ambiance van de skipiste. Dit is nu zonder sneeuw bijna niet te begrijpen waar wat loopt en hoe. De camping ligt onderaan de helling en is zalig rustig, dus we laten de wagens met een gerust hart staan om te gaan kanoën. We hebben wat last van de wind en het is best wel zwaar voor de armen die peddelbeweging, deze bink vreest dan ook het ergste voor zijn wrakke spieren, gelukkig valt het allemaal vreselijk mee blijkt later. Varend langs en tussen eilandjes hebben we regelmatig een mini wedstrijd waarbij het gevolg is dat meestal één van de partijen dwars op het water komt te liggen. Als op een moment, na een doorvaart met heel weinig water Cees de voeten (met zand er onder) door de kano schuift, wat een schurend geluid geeft, Nel heel angstig gilt “ wat doe je, wat doe je” zijn de rapen gaar. Wij krijgen gevieren acuut de slappe lach en die schalt over het water dat het een lieve lust is. Buikpijn lach heet zoiets, later zien we hele velden waterlelies dus dat is de bloem van de dag nietwaar. De tip van de dag hebben we maar “altijd blijven roeien” gemaakt, dat was echt nodig aangezien de wind rare fratsen met je kano uithaalde als je even niets deed. De rest van de dag in alle rust doorgebracht waar lezen en luieren voorop stonden. Wel zijn we nog even ziek van het lachen geweest door een interactie van CHW en mij. Ik had mijn binnenspiegel afgesteld en vroeg CHW een paar vingers op te steken. Deze stak er vier op en ik zei zeventien, dit werd prompt beaamd waardoor een ieder weer huilend van het lachen over de grond rolde. Kortom een hoogst memorabele dag.


Donderdag 2 augustus 2001

Na het legen en ook vullen van de tanks gaan we op weg naar Stockholm. Het weer is nog steeds prachtig dus genieten alom. We nemen de ons aangeraden route vanaf Nykoping langs de scherenkust, doch dit valt enorm tegen. Weliswaar is het een mooie weg doch wij zijn veeeeeel meer gewend, dus we zoeken snel de E4 weer op en rijden naar Bredang alwaar een camping is welke een goede aansluiting heeft met Stockholm. Dit klopt, de camping is prima en met goede camperplekken. We nemen een lekkere neut en lullen elkaar de oren van de kop. Dit blijkt trouwens als een rode draad door deze vakantie te lopen, steeds als we de zaak na een rit neerzetten is er een heel gezellig samenzijn met confidentiële gesprekken. Hoogst waardevol voor het moreel wat eigenlijk niet hoger kon, maar dat terzijde. In de avonduren een wandeling met aardige klim rond de camping gemaakt. Ziet er heel goed uit allemaal, ook het sanitair is roemenswaardig schoon. We gaan niet te laat slapen aangezien we stapels folders doorgenomen hebben wat voor mogelijkheden ons geboden worden om Stockholm te bezoeken. Legio dus, doch das voor morgen.


Vrijdag 3-8-2001

Voor we naar Stockholm vertrekken even lekker douchen, we kopen een Stockholm-kortet en gaan met de metro op weg. De afstand Bredang Stockholm is ongeveer 10 km dus 20 minuten rijden. We stappen uit op het CS en nemen de bus naar de haven, om aldaar een rondvaart te starten welke via de Stockholm-kortet gratis is. We varen langs allerlei monumentale panden en schepen, tevens staat er langs een kanaal een huis waar AbbA gewoond heeft. Heel leuk allemaal, temeer vanwege de hoofdtelefoon met diverse talen welke door mij voor mijn medereizigers omgezet werd naar chinees. We verlaten de boot en gaan even de buurt in om in een klein knijpje een bakkie te doen. Wat blijkt, als je een simpel broodje aanwijst wat bij ons in een zakje meegaat, krijg je een complete maaltijd op een groot bord voor je neus. Dat liet ik mij goed smaken, CHW had pech, die bestelde een appelgebakje en kreeg dus ook een appelgebakje, gemor van zijn kant wordt door mij weg gelachen. Het weer is inmiddels omgeslagen en af en toe valt er wat af, doch niet echt ernstig. Het vagamuseum is een aanrader van orde A+, dit is zeer indrukwekkend wat daar staat. Als je er naast staat krijg je goed in de gaten wat een enorme bak hout er voor die bark nodig was. 350 a 400 man hebben meer dan 3 jaar aan dat schip gewerkt. Dan is het des te triester dat hij op zijn eerste vaart al meteen buiten de haven omslaat. Doch gezien de bouw (hoog en smal) verbaast het mij niets. Het volgende op de rit was een aquarium, heel leuk gedaan met regen en onweer, licht en donker kortom kleinschalig doch hoogst interessant. Na dit aquarium eten CHW en ik ons eerste Korv mit bröd. Ik kies voor een gepeperde en smikkel lekker. Aan eind van de middag op mak naar de camping terug. Morgen weer verder rijden zonder vast plan we zien wel waar we terecht komen.

Annette
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 243
Lid geworden op: 04 okt 2000 02:00
Land: Nederland
Locatie: Utrecht en soms omgeving Emmaboda

Bericht door Annette » 26 nov 2001 02:13

Hoi Jan,
Weer heel erg leuk om zo weer even in Zweden te zijn, ga vooral door.
Groetjes Annette

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Annette op 26-11-2001 09:14 ]</font>

Jan van Vliet

Bericht door Jan van Vliet » 27 nov 2001 12:37

Hoi Annette,

Fijn te lezen dat je het leuk vind.
Hoop dat de andere lezers dit ook vinden.
Het volgende stuk komt er aan.

Groetjes

Jan.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten