Camper in Zweden (slot)

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan van Vliet

Bericht door Jan van Vliet » 02 dec 2001 07:01

Donderdag 9-8-2001

Het is nat als we opstaan, jammer maar helaas. We zorgen weer voor de tanks en gaan op weg naar het plaatsje Hjo aan het Vätternmeer. Tijdens deze rit door de bossen wordt tot twee maal toe door mijn vrouw Tineke “bijrijder klasse één” een rendier gezien. Dit is de eerste keer in al die jaren dat we Zweden doen, eindelijk hoor. Overigens een lelijk beest maar wel indrukwekkend. Het blijft miezeren dus we rijden langer en stoppen minder waardoor we Hjo vrij vroeg bereiken. Op de camping langs het meer is het een drukte van belang, waardoor dat is, vernemen we van een campingganger welke ons belangstellend vroeg of wij ook zo van accordeon muziek hielden, aangezien er een festival op de camping aan de gang was. Dit bracht met zich mee dat er tot laat in de nacht klanken van dit instrument te horen waren. Wij zijn geen liefhebbers dus draaien ter plekke om en gaan verder. Zoveel drukte is niet aan ons besteed, zoeken naar rustiger oorden is de leus, we vinden deze uiteraard in een natuur-reservaat verderop. Eerst een lunch langs het meer en even door het plaatsje heen, met uiteraard een verkenning van het centrum. Ziet er gezellig uit, vele winkeltjes rond een centraal pleintje met vele zeer oude geveltjes. Als we het dorp verlaten rijden we ons in een buitenwijk even vast op de eenzijdigheid van de bebouwing, doch een vraag gericht aan een autochtone dame op de fiets over welke richting wij dienden te gaan om in “Jonkoping” te komen, werd met enthousiasme beantwoord. Enkel in onze stoutste dromen hadden wij niet kunnen bevroeden wat zij fonetisch van “Jonkoping” zou maken, dit werd ongeveer “Sjunkjoppiiiiiiing”. “Ja ja” riepen wij “dat moet het zijn” waarop zij de richting wees en wij bijkans hinnikend van pret vele kilometers luidop “Sjunkjoppiiiiiiing”. “Sjunkjoppiiiiiiing” brulden. Heerlijke taal dat zweuds. De camping in het natuur-reservaat is weer grote klasse en wordt door ons uitgebreid verkent. De dubbel R is weer paraat (rust&ruimte) een mooi woud met vele wandelwegen is naast de deur. Vissen, boogschieten, tennis, golf, sauna, het is er allemaal. In de avond maken wij elkaar weer af met kaarten en discussie. Voorwaar een geslaagde dag.

Vrijdag 10-8-2001

We staan op punt Hökensås camping te verlaten als Chw ontdekt dat zijn vuilwater tank los hangt. Dit wordt weer een klus voor de technisch-reisbegeleider ‘ha ha’ ik dus. Kist te voorschijn, klus evalueren en vervolgens een ander onder de wagen sturen. Leuk opgelost dus, was een makkie. Wel gaan we wat later dan gebruikelijk op pad, neus problemeus. We gaan naar “Sjunkjoppiiiiiiing” waar wij een grote B&W weten in een A6 “sjupcenter” of hoe ze dat ook zeggen. Na enig zoeken omdat we van de verkeerde kant komen vinden we de afslag en gaan shoppen. Prachtig centrum met vele luxe winkels en grote supermarkten waar heerlijke ‘korv’ te koop is. Vandaag rijden we autosnelweg en op een R&R stopplaats plukken we bosbessen en wat rendiergras.!Foei!. Ook zien we een grote caravan met een dikke Mercedes uit UK staan, doch besteden er weinig aandacht aan, later zal blijken dat wij dat ruimschoots inhalen, (die aandacht dus). In onze boeken en kaarten vinden wij Markaryd met als toetje een camping, er op af dus. Het weer is rond het middaguur heel zonnig geworden en we willen daar op mak van gaan genieten. Dat lukt op Jetesjöns camping heel goed, weliswaar niet groot doch wel een plek aan het water (zijn we gek op). We gaan parkeren en worden meteen terug gefloten door de man van de voornoemde dikke UK mercedes. We staan te dicht op zijn “Van” en er zijn regels die dat verbieden. Terecht, ware het niet dat de campingbazin ons deze plaats gewezen had en niets over afstand vermeld had. Wij niet moeilijk, gaan iets verder staan en worden vervolgens dikke vrienden met UK. Meubels naar buiten zonnen, zuipen en ons engels bijslijpen. UK is een gepensioneerde baas in goede omstandigheden zeg maar. Vol humor met een volumineuze echtgenote, welke blijkt nu, wij reeds eerder op Hökensås camping hebben gezien. We genieten van de zon doch de barbecue welke wij ons reeds eerder voorgenomen hadden gaat weer niet door. Tegen de avond komt er wat nattigheid omlaag, UK gaat wel met de barbecue aan de slag, doch dat is een high tech geval welke in enkele minuten bloedheet is en brand op hele kleine blokjes hout. We hopen op goed weer morgen dan gaan we het meer op met boten, althans de mannen. De dames willen fietsen, ook goed, we zien het morgen wel, we blijven toch nog een dag staan. Het is wel merkbaar dat we wat zuidelijker zitten, het aantal Hollanders neemt weer toe. We kletsen wat met een grote familie club, met een aantal kinderen die zich uitstekend vermaken hier. De sfeer op de camping is goed, enkel de baas is een beetje een brombeer doch niet lastig, nos problemas. In de nacht worden we wakker van een stortbui op de camper, we slapen lekker door, zien we morgen wel.


Zaterdag 11-8 2001

We staan in een zwembad. De eenden en ganzen zwemmen om de camper heen. Dit is even leuk enkel daar zijn we hier niet voor gekomen, die beesten horen in het meer en wij niet, nou ja binnen blijven maar. Veel lezen en muziek luisteren en jawel het wordt in de middag toch nog even een paar uurtjes droog. Die benutten wij om het plaatsje Markaryd even te verkennen, tevens wat happen in te slaan. De opzet is nog steeds om een barbecue te houden maar het lijkt tot op heden bij een vrome wens te blijven. Het dorpje is klein en stelt weinig voor, het enige wat eigenlijk telt is de weergaloos mooie omgeving met bossen en meren wat toch immer weer aanspreekt. Terug op de camping, jawel de grote kraan boven wordt weer opengezet en de barbecue kunnen we op de buik schrijven. Een groot aantal mede kampeerders zien wij de strijd opgeven, we staan hier lekker rustig en regen is overal hetzelfde dus blijven we nog maar even. We doen ons karig maal met een paar fikse steaks, waar buurman UK gaarne bij aan wilde zitten. Helaas mocht niet van zijn eega, “she let me be the boss” was zijn stopwoord. In de avond volgt er een slachtpartij welke te beschamend is om te vermelden, edoch het moet van MIJN vrouw, dus bij deze. Wij heren der schepping zijn met 600 punten door de dames verslagen, daar het is er uit en verder geen commentaar meer, gatsie bah.


zondag 12-08-2001

We haken af, rijden is een betere optie voor dit weer. Eerst gaan we op zoek naar een tankstation waar wij ons resterend muntgeld kunnen dumpen aan diesel en andere snuisterijen. Dit lukt op een enkel kroontje na wat dus maar als tip geschonken wordt aan de dame achter de kassa. Het plan is om de oversteek van zweden naar Denemarken via de Ørensundbrug te maken. Dit is voor ons geen nieuwe, enkel wel met deze weersomstandigheden. Wat wil zeggen, “hoe gaat dat met zoveel wind.”
Dit viel dus knap tegen, bij het tolstation werd ons geadviseerd om in tegenstelling tot wat de borden toonden als maximum snelheid geen 70 maar 50 km/uur aan te houden. Dit was geen overdreven advies in ons geval, aangezien onze camper 3,15 meter hoog is krijgen we klappen van de zijdelingse wind, niet mooi meer. En die 50 km/uur werden in de praktijk 30 km/uur wat nog net te doen was, diverse keren hadden we het idee dat de vangrail toch wel erg dichtbij kwam, gelukkig zijn we heel overgekomen. Het zweet op de kop en trillende armspieren waren de beloning. En dan te weten dat er maar windkracht zes stond. We zijn over en das dat niewaar. Onder Kopenhagen op hoogte van Kóge volgen we het bordje camping en belanden op een soort landtong alwaar we vanwege het gewicht van de campers niet kunnen staan. De volgende camping staat naast een dreigend uitziende chemische fabriek, ook hier passen we voor, dan doemt Vallo camping op. Aardige mensen nette plekjes niet druk dus kappen met de rit. Ondanks het weer toch het plaatsje bekeken, weinig opzienbarendst dus we besluiten om uit te zoeken hoe het zit met de “Kobenhavn-cort. Want ondanks de regen willen we toch weer eens gaan rondkijken. Misschien zijn de weergoden ons gunstig gezind.


Maandag 13-08-2001

Op naar Kobenhavn, het is snertweer doch regenjassen houden ons wel droog. We halen bij de receptie de Kobenhavn-cort op en pikken de bus naar Kóge. Dit hebben wij gister lopend gedaan dan nu maar makkelijk doen. De cort is overal geldig dus no problemo. Wel voor we het station in gaan even pinnen, anders moeten we ons horloge straks als onderpand afgeven. De trein naar Kobenhavn is een openbaring, heel modern en heel luxe, met prachtige donkerblauwe banken en in design uitgevoerd, de start is goed. In Kobenhavn aangekomen een volgende trein richting havens genomen. We willen uiteraard naar de kleine zeemeermin, wij, mijn eega en ik, zijn daar reeds eerder geweest doch onze reisgenoten niet. Het is nog steeds pokke weer als we de wandeling van station naar haven maken. En de busgroepen verdringen elkaar nu met paraplu om foto,s te maken van dat kleine stenen wijffie. We zetten de tocht langs de havens voort tot we uiteindelijk op Nyhavn belanden. En dan…….langzaam maar zeker komt de zon te voorschijn, jassen uit en opdrogen. Nyhavn is nog steeds een heerlijke plek om te vertoeven, de vele prachtige gevels en boten vervelen niet snel. We drentelen richting Tivoli om aldaar in de buurt Madame Toussaud te bezoeken. Deze is heel leuk opgezet, heel anders met uiteraard vele andere figuren als in thuisland. Tivoli is vooral in de zon een prachtig park met vele mooie gebouwen en een heel prettige sfeer. We lunchen op een terrasje en bekijken vervolgens het park in al zijn facetten, heerlijk daar. Awel de strijders raken langzaamaan moe gestreden, op naar de trein. De dienstregeling is goed aangegeven middels planborden en ook tijd-display,s. het is een makkie om te zien waar je trein komt en hoelang het nog duurt. Enkel de richting waren we even kwijt, we dacht van links de trein te zien komen, niet dus, hij kwam van de andere kant. Even goeie vrienden we stappen in en gaan op huus aan. Op camping aangekomen is het nog steeds droog, dus denken wij heel voorzichtig aan die reeds lang op de plank liggende barbecue. Het komt er van, maar vraag niet hoe, uiteindelijk hebben we (onder) de luifel zitten happen en zijn, gelukkig aan het einde, toch naar binnen gevlucht omdat het echt te erg werd. Heerlijk nagepraat over de belevenissen en op stok.


Dinsdag 14-08-2001

We staan vroeg op, er staat een flinke rit voor de deur. Na service en uitcheck rijden we omstreeks 10 uur zonder te wachten de boot op. Voor we goed en wel de wagens afgesloten en omhoog geklommen zijn is de boot reeds op zee. De tocht gaat heel vlot, mede door het weer wat steeds beter wordt. Bij de change wisselen we onze vreemde valuta. Dit gaat vlot aangezien ze plastic mapjes met een vast bedrag klaar hebben liggen. De rest verteren we aan koffie en koek. Op de autobahn rijden we de goede richting uit, aan de andere kant zijn er wegwerkzaamheden en daar is een vrachtwagen met pech op een enkelstrook tot stilstand gekomen. Ongeveer 30 KM file was het resultaat. Alles zat op de vangrail of op het autodak aangezien het inmiddels loeiheet geworden is, voorwaar geen lolletje voor die mensen. Wij bereiken onze afrit en gaan naar een ons bekende camping midden in een mooi natuurgebied. We worden wederom vriendelijk ontvangen en net als vorige keer is ieder weer hoogst joviaal, alles wat langsloopt of rijd, zwaait knikt of roept hallo. We zijn al een beetje thuis krijgen we het gevoel. We zitten tot laat buiten om nog wat van het mooie weer te genieten.Woensdag 15-08-2001

We worden door de zon gewekt, de aanhouder wint nietwaar, jammer dat de vakantie nu nagenoeg voorbij is. We rijden rap de grens over, wisselen alle munten bij de GWK en gaan bij het eerste tankstation stoppen om de LPG tank te vullen. Deze tank is voor koken en kachel en dient vol ingeleverd te worden. Dit heeft nogal wat voeten in aarde gehad, doch uiteindelijk is het ons gelukt. Zij die eveneens met een “losse” LPG tank rijden zijn gewaarschuwd, zie de KCK (oktober) van de ANWB. We lunchen in Sassenheim en na een hartelijk afscheid gaan we elk ons weegs. Morgen brengen we de camper weg en dan is het echt over. Een mooie reis door een mooi land, met vele belevenissen ligt weer achter ons. De eerste keer wel dat we wat minder goed weer troffen doch, zeker voor herhaling vatbaar.

Jan van Vliet

Bericht door Jan van Vliet » 02 dec 2001 13:19

Hai Leo,

Neem van mij aan dat het op die dag enorm druk was. Alles werd overlopen door mensen die het accordeon festival mee gingen maken. Wat de uitspraak aangaat, ja ik VIND het toch moeilijk. En het woord wat jij onderaan je antwoord gebruikt. Is dit geen japans of zo, het lijkt mij nog minder te behappen.
Groetjes
jan

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Bericht door jaap » 08 dec 2001 13:15

Hej Jan,

Een rendier in de buurt van Hjo????
Tenzij hier een verdwaalde Lappen-, sorry, Samenfamilie woont, is het denk ik toch een eland geweest.

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Bericht door jaap » 09 dec 2001 11:19

Het vertrekpunt was volgens mij Ludvika.
Ook daar is de kans op een rendier nog nauwelijks aanwezig. Ik houd het op een eland.
Maar misschien kan Jan ons vertellen wat het echt was. :smile:

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: jaap op 09-12-2001 18:20 ]</font>

Jan van Vliet

Bericht door Jan van Vliet » 14 dec 2001 09:58

Wat een giller lui, hebben wij toch een ELAND gezien. Niet een rendier zoals jullie terecht opmerken. In ons grenzeloos enthousiasme heb ik aangenomen dat het anders was, een blik in de encyclopedie heeft ons wakker geschud. Het is nu eens te meer duidelijk waarom wij geen Zweden Specialist zijn. Enkel wat niet is kan komen, er is hopelijk nog een lange weg te gaan. Desalniettemin vonden wij het een mooi beest, we hopen in de toekomst nog vele malen deze of andere vergissingen te maken, waarbij commentaar in de zijlijn steeds welkom is.

Groetjes Jan en Tineke.

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Bericht door jaap » 17 dec 2001 13:11

hej Jan,

Je hoeft je heus niet te schamen. Er vallen de laatste tijd regelmatig boekjes en folders in de bus van speelgoedzaken, warenhuizen etc. waarin pluche elanden staan.
Maar hoe vaak die beesten ook daar niet voor rendier worden uitgescholden!!!

aowela
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 2
Lid geworden op: 31 dec 2001 01:00

Bericht door aowela » 31 dec 2001 08:35

wat een leuk verhaal, vooral nu wij het plan hebben opgevat om misschien ook naar Zweden te gaan met de camper, beide voor de eerste keer. Jammer dat jullie wat minder weer hadden, maar dat is niet altijd zo toch? Gaan jullie ook wel eens met de camper in de vrije natuur staan, ik begreep dat dat mag in Zweden, en zo ja bevalt dat? Is het echt zo dat Zweden zo duur is, of is dat alleen maar de drank? Nou ja, wel erg veel vragen in een keer, maar ik ben razend nieuwsgierig naar Zweden...

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: aowela op 31-12-2001 15:40 ]</font>

Jan van Vliet

Bericht door Jan van Vliet » 04 jan 2002 18:08

Hej Aowela,

Heb nu even geen gelegenheid, ik kom morgen met een uitgebreid antwoord op je vragen.

Groetjes,

Jan

Jan van Vliet

Bericht door Jan van Vliet » 05 jan 2002 03:16

Hey Aowela,

Blij te lezen dat je het een leuk verhaal vind. Te meer omdat wij zelf ook steeds weer genieten van de herinneringen die opleven als wij het jaren later teruglezen. Het weer was zoals je opmerkte niet jedat, maar dit is echt de eerste keer dat dit aan de orde was. Doorgaans hebben we mooi tot zeer mooi weer, niet heet maar lekker warm met veel stralend blauwe luchten. Met de camper in de vrije natuur staan is zeker mogelijk [lees daarvoor de regels over allemansrecht maar eens na], enkel wij hebben een redelijk deel van Europa bereisd en vaak vrij gestaan. Jammer genoeg is het de laatste jaren ook in redelijk veilige landen een risico aan het worden. Je weet zelf hoeveel vreemde vogels en ook compleet gestoorden er echt overal rondlopen. Zelf zijn wij ij Denemarken onze waardevolle spullen kwijtgeraakt door inbraak, in heel veel gesprekken met andere camper-reizigers komt dit ook steeds boven drijven. Het percentage is over het geheel gezien natuurlijk laag, doch letterlijk kan ik zeggen LIEVER BLOJAN DAN DOJAN. Wel dient opgemerkt te worden dat in onze optie Zweden een van de veiligste landen van Europa is. Zweden is niet duur, tenminste dat vinden wij.
In de supermarkten kun je heel redelijk prijzen zien bij de meeste dagelijkse dingen. Wij mogen daarom graag winkelen daar, vooral de kruiden zijn heel bijzonder, daarvan nemen we steeds een voorraad mee. Drank is wel erg duur en dat nemen we op gok zelf uit Holland mee. Zeker de camping-prijzen steken gunstig af bij de zuid Europese prijzen. Wij betaalden steeds voor een camper met 2 personen en stroom ong. 35 gulden. Dan zijn ze in Oostenrijk en Zwitserland met 50 gulden voor een tentje veel minder leuk bezig. [zie de site ANWB KCKforum]. Resumerend wil ik stellen, ga zeker eens kijken daar het zal niet tegenvallen denken wij. Snuffel op het ZWEDENWEB rond , daar staat echt heel veel info en zitten de echte kenners die heel veel weten en graag op je vragen een antwoord geven. Bij voorbaat een fijne reis toegewenst.

Met vriendelijke groet,

Jan en Tineke.

elzet
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 172
Lid geworden op: 12 mei 2000 02:00
Locatie: Wondelgem, België

Bericht door elzet » 05 jan 2002 04:39

Jan,
Bedankt voor je verhaal, ik heb er heel erg van genoten. Niet in het minst bij het deel over Markaryd en omgeving. In die buurt is namelijk ons favoriete (vrij camperen-) plekje, waar we steeds, welk deel van we Zweden we ook aandoen, een paar dagen voor uittrekken. Wist je trouwens dat je in het Turistburå van Markaryd gratis je e-mail kan inkijken en versturen ?
En ik geef toe dat het in Zweden nu ook een stuk onveiliger is dan pakweg 10 jaar geleden, maar wij hebben onze hond bij, en dat voelt al een stuk veiliger.
Aowela,
Het is fantastisch om in Zweden met de camper in de vrije natuur te staan! De eerste maal moet je nog wat zoeken naar geschikte plaatsjes, maar nadien gaat het steeds makkelijker, en als jullie besluiten om naar Zweden te gaan wil ik er best een paar doorgeven, mail me dan maar.
Hälsningar

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten