he he onze "wereldreis" naar oa Hoga kusten

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Hieke
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 135
Lid geworden op: 22 jul 2005 11:25

he he onze "wereldreis" naar oa Hoga kusten

Bericht door Hieke » 05 nov 2005 06:37

Oké, poging nummer twee en hopelijk wordtie net zo leuk als de eerste versie, maar voor jullie maakt het toch geen verschil, want die konden jullie toch niet lezen!! :wink:

Trouwens, iedereen bedankt voor de tips en met name het mij een hart onder de riem steken!! :clap:

Op dinsdagochtend (zeg maar week 1), begin oktober, vertrokken we dan eindelijk richting Zweden. Lekker vroeg, uurtje of 4, zodat Luka (onze zoon van net 3) wat minder last zou hebben van de lange reis, want dan kon hij nog even slapen. Tja verkeerd gedacht, want midden in de nacht vertrekken was wel heel spannend en dus zat hij met wijdopen ogen om zich heen te kijken!
Ook twee keer op de boot was leuk, maar hij vond de wind al snel wat te hard

Afbeelding
Overtocht Puttgarden

Om een uur of vier ’s middags kwamen we bij onze eerste stop, het B&B van Paul (ons welbekend als Pepe) en Kristina. Hier werden we verwelkomd met de geur van soep en versgebakken brood! Naar mijn idee de laatste kans op het lekkerste brood van zweden! Ik heb nog nooit zoveel brood bij mijn ontbijt gegeten, ik wou elke variatie van Paul proeven!! Mocht iemand een B&B zoeken in die omgeving, het lekkerste brood, gezelligheid en geweldige gastvrijheid willen, dan is this the place to be! En dan zijn Paul en Kristina ook nog eens schatten van mensen! (en kunnen ook nog eens heerlijk koken, het kan niet op!)

Afbeelding
Huis van Paul en Kristina

Daarnaast was het een zalige plek, de herfst liet zich van zijn beste kant zien en Paul vertelde, naast alle informatie over het hebben van een houten huis in zweden en wat daarbij komt kijken, ook elke ochtend wat toeristische info. Er is volop te zien en te wandelen, een elandenbos naast de deur, polkagrisen (de zoeten zijn wel erg zoet, maar de dynamiet is aan te bevelen!) en knäckebröd in Gränna, waar je kunt kijken hoe ze het maken, het brahehus en Visingsö, vikingen, runestenen en kloosters.
En natuurlijk niet te vergeten, Luka vond de kippen en schapen eten geven erg leuk en de appeltjes uit eigen tuin erg lekker!

Afbeelding

Afbeelding
Brahehus

Afbeelding
Haven Granna

Afbeelding
Visingsö

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Alvastra

En toen was het al zaterdag (week 2) en tijd om naar onze tweede stek te gaan, zo’n 850 km noordelijker, in de buurt van Bollstabruk. En wat waren we blij met ons contact met Paul en Kristina! We hadden weliswaar een routebeschrijving, maar die hield op bij de naam van het buurtschap waar we moesten zijn. En de beste mevrouw die we aan de telefoon kregen sprak net zo veel engels als dat ik op dat moment zweeds sprak, zo goed als niets. Na tien keer over en weer Jag talar inte svenska/ingelska hing ik maar op. Bijna de wanhoop nabij belden we Kristina, die als tolk ons even later kon vertellen dat we er al bijna waren!

Deze week stond in het teken van rondrijden, huizen bekijken (we hadden in de driehoek Kramfors, Solleftea en O’vik zo’n 80 huizen uitgezocht…), sfeer van de dorpen proeven, waar zitten scholen hoe ziet het eruit, zou ik hier willen wonen of juist helemaal niet!
Mochten anderen in die driehoek ook op zoek zijn naar een (vakantie-)huis, wees gewaarschuwd!!!! Ons gevoel bij Bollstabruk was helemaal fout, we kregen er echt een achterbuurt idee bij. Later spraken we met locals hierover en klopt dat wel aardig. Er staat een grote papierfabriek, maar doordat alles machinaal wordt is er een grote werkeloosheid, met helaas ook aardig wat alcoholisme, in dat dorp ontstaan. Daarnaast stinkt het door de fabriek vreselijk in die regio, (ik weet niet of er mensen bekend zijn met de bietencampagnes in het najaar in Nederland, maar suikerbieten worden dan tot uiteindelijk suiker verwerkt, degenen die het kennen weten dat dat flink kan stinken, dit is echt vele malen erger!) Het was ons snel duidelijk dat we zeker niet aan die kant van de ängermanälven wilden wonen, van de geur alleen al zou je depressief worden! Alhoewel de zonsondergangen wel erg mooi waren…

Afbeelding
Hallsatter

De omgeving van Solleftea is schitterend, maar vonden we uiteindelijk toch te ver van de E4 (ivm Ron’s werk) liggen.
Verder is het een enorm mooi gebied, Hoga Kusten, alleen vonden wij het wel een tikje typisch dat elke keer als we richting Nordingra gingen het mistig werd. Ook dit werd ons door een local verklaard, alhoewel dit zomer’s een van de mooiste stukken van het Hoga kusten gebied is, ligt het in een kom, door hoge “bergen” omringd en vlak bij zee. Hierdoor heb je ’s winters in dat gedeelte veel meer mist en bijbehorende gladheid.

Afbeelding

Afbeelding
Oude E4 brug (Klockestrand)

Afbeelding
Zicht op nieuwe E4 brug

Afbeelding


Onze Luka was voor ons een held, elke keer maar weer mee in de auto, als we onderweg maar een speeltuin in gingen, die je in elk gehucht al vindt, of smalle bospaadjes gingen beklimmen en bosbessen plukken, dan was hij al tevreden!
Wat ons wel opviel is dat zweden weinig aandacht aan onderhoud schenken, niet alleen van huizen, maar zo zijn we in O’vik bij het tropisch zwemparadijs geweest met de grootste glijbaan van europa. Een paradepaardje van die gemeente, maar afgezien van dat wij heerlijk gesparteld hebben, was het vies en deden veel dingen het niet meer, jammer.

En toen was er alweer een week voorbij en gingen we nog eens 700 km. noordelijker, naar Rovaniemi in Finland. (week 3)
Ook hier ging het mis met de route beschrijving, maar gelukkig spraken wij erg goed fins… en kon Willem ons de juiste weg wijzen.
Ook de gastvrijheid van Willem en Ritva was geweldig. Willem wou ons zoveel mogelijk van het lapse leven laten zien en overstroomde ons daarnaast met een spraakwaterval aan tips. Over huizen, over dingen op een Nederlandse manier doen die bij –35C toch niet zo handig zijn (euh, kattenluikjes in de buitendeur maken, een niet zo hele diepe fundering voor je hekwerk maken zodat het met de vorst vrolijk omhoog gedrukt wordt etc..), over allerlei handigheidjes die met sneeuw/ koude te maken hebben ( bijv. na een rit met de auto even stil staan, banden af laten koelen en 10 centimeter vooruit rijden, voorkomt vastvriezen) en nog veel meer!!!
Zo hebben we een laps huis bekeken, gemaakt uit hout van eigen bos, de dragende balken waren door grootvader zelf uitgezocht en geschaafd! De wichelroedeloper kwam er aan te pas om het bed op een gunstige plek in de slaapkamer te plaatsen. Een kachel die letterlijk het hart van het huis was, met een omvang van 2 bij 1 en een plekje met tegels deels op de kachel zodat je door en door op kunt warmen van een koude dag. door de vrouw was er een energieplek in het huis gecreerd (door een nisje met schitterend uitzicht te vullen met persoonlijke spullen en twee lekkere stoelen ), om van te genieten en energie op te doen en echt, ik had geen zin om daar op te staan, zat daar enorm te genieten! Een mooie ervaring!
Ritva heeft ons meegenomen naar een kinderdagverblijf, waar ze werkt en ons rondgeleid, binnen was het een stukje eenvoudiger dan dat wij gewend zijn, maar buiten zoveel ruimer met enorm veel speelstoestellen. Voor de kinderen is het, weer of geen weer, twee keer per dag buiten spelen, voor sommigen de enige momenten waarop ze buiten komen! De opvang is 24 uur mogelijk, mits je bijv. verpleegkundige oid bent (een oplossing voor mij met mijn nachtdiensten!)
Daarnaast ook nog de poolcirkel met de Kerstman bezocht, jammer genoeg wou Luka echt niet met de kerstman op de foto

Afbeelding
Poolcirkel

Afbeelding

De eerste sneeuw meegemaakt, naar het Laps museum geweest en midden in de nacht door Willem wakker gemaakt en het noorderlicht bewonderd!!! En ook hier volop bosbessen gesnoept!
En last but not least heeft Ron daar werk gekregen als internationaal chauffeur, komt hij lekker vlak langs ons nieuwe huisje!

Afbeelding
Rovaniemi

En toen was het alweer zaterdag (week 4) en reden we 650 km. omlaag naar ons laatste stekkie, een huisje in O’vik. Dit keer ging het wel goed met de routebeschrijving en konden we het in 1 keer vinden!
Deze week iets meer vrije tijd, alhoewel we ook afspraken hadden gemaakt om een stuk of 12 huizen van binnen te bekijken. Dit werd een groot succes, want op een van de laatste huizen werden we verliefd. Sterker nog, zowel het doktershuis als de pastorie konden op onze liefde rekenen, maar met het oog op Luka werd het de voormalige dokterswoning in Ullanger, met de school op loopafstand.
(maandag na de vakantie een bod gedaan en dinsdag is het huis van ons! Ja, ik geloof dat we soms wel snelle beslissingen nemen…)

Afbeelding

Afbeelding
Ons huis!

En weer lekker gewandeld, weer bosbessen geplukt (oh wat hou ik van dit land met op elke vierkante centimeter honderden bosbessen, of overdrijf ik nou…) en geklommen naar een grot bij Gidea, een van de mooiste wandelingen die we gemaakt hebben, we zien ons hier al helemaal de middernachtszon vieren!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Omgeving Gidea

Ook zaten we elke avond vol spanning naar de weersvoorspelling te kijken, volop sneeuw in het warmere zuiden, wanneer ging het hier sneeuwen?! Op woensdag was het bij ons zo ver, een dik pak sneeuw!! Tijd voor een reuze sneeuwpop en natuurlijk sneeuwballen gooien, Luka weet ook al aardig hoe hij ons moet raken (oke, we staan dan bijna op zijn neus, maar toch…)! We hebben ons verwonderd over de schoonheid, de uitzichten, de spiegelingen in het water en gek genoeg geen enkele foto hiervan gemaakt. Ach, hebben we straks voldoende tijd voor!
Jammer genoeg smolt het twee dagen later in een reuze tempo weg, maar dat was wel weer fijn voor onze terugweg!
En toen was het alweer zaterdag… In 1 stuk doorgereden naar Mälmo, een kleine 1200 km. en daar op de vrachtboot heerlijk geslapen (lekker een uurtje extra!), gegeten en dan ook nog eens overgevaren naar Travemunde! Dat was dan voor zondag “nog” maar een 500 km. rijden voor we tijdelijk thuis waren. Wel grappig dat we vanuit de winter letterlijk de zomer zijn ingereden, het was over de 20 graden bij terugkomst!

Ik kijk om me heen en ons huis voelt al anders, we zijn begonnen met afscheid nemen.
Ons thuis en hart ligt, voor nog heel even, 1800 kilometer verder.
Laatst gewijzigd door Hieke op 07 nov 2005 01:47, 2 keer totaal gewijzigd.

Dirk Stoelwinder
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 380
Lid geworden op: 11 jun 2005 16:59
Locatie: Fryslân

Bericht door Dirk Stoelwinder » 05 nov 2005 09:32

Wat een eer om als eerste hier te mogen zeggen dat ik heb genoten van je reisverslag, net of je het hier naast me in de kamer zat te vertellen.

:clap: :clap: :clap:

En ik ben natuurlijk heeeeeeel nieuwsgierig naar de foto's!!!

Inhoudelijk later meer
Groetnis,
Dirk

(grenzen kun je alleen verkennen door er zo nu en dan overheen te stappen)

Pepe
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1905
Lid geworden op: 06 mei 2005 16:28
Locatie: Ödeshög
Contacteer:

Bericht door Pepe » 05 nov 2005 09:50

Dirk Stoelwinder schreef:Wat een eer om als eerste hier te mogen zeggen dat ik heb genoten van je reisverslag, net of je het hier naast me in de kamer zat te vertellen.

:clap: :clap: :clap:

En ik ben natuurlijk heeeeeeel nieuwsgierig naar de foto's!!!

Inhoudelijk later meer
Ja Dirk je was me potverdrie net voor :x :wink:

En Hieke, een héél leuk verhaal hoor!
We zitten al te popelen om de foto´s te mogen zien. Ik ben zo nieuwsgierig naar dat huis van jullie.
Wij zijn heel blij dat de reis precies zo uit gekomen is als jullie gehoopt hadden.
Gefeliciteerd :clap:

Hartelijke groeten, ook aan Ron en Luka
Paul & Kristina
Bankaby Bed & Breakfast
Paul-Peter Schmidt
+46 (0)144-21140
Afbeelding
http://www.bankaby.se" onclick="window.open(this.href);return false;

Bertje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 jun 2004 19:05
Locatie: Bleiswijk en Älmhult
Contacteer:

Re: he he onze "wereldreis" naar oa Hoga kusten

Bericht door Bertje » 05 nov 2005 10:00

Hieke schreef:waar foto staat ga ik vanuit thuis nog proberen om foto's te downloaden, alhoewel we van de uitleg niks snapten... :oops:
Bedankt voor je verhaal, leuk! Dat je niets snapt van de uitleg hoe je foto's moet plaatsen, kan ik goed begrijpen. Die computerjongens spreken een taal die ons vreemd is. Het heeft mij ook veel moeite gekost. :D

Begin maar met het aanmelden bij een gratis fotosite. Ik zit bij www.fotopic.net en deze werkt goed. Vervolgens kun je op het forum linken naar die fotosite. Als je daarbij hulp nodig hebt PM je me maar. :D
http://www.topking.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Dirk Stoelwinder
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 380
Lid geworden op: 11 jun 2005 16:59
Locatie: Fryslân

Re: he he onze "wereldreis" naar oa Hoga kusten

Bericht door Dirk Stoelwinder » 05 nov 2005 10:04

Bertje schreef: Als je daarbij hulp nodig hebt PM je me maar. :D
Doen hoor Hieke, Bert heeft mij ook goed geholpen!
Groetnis,
Dirk

(grenzen kun je alleen verkennen door er zo nu en dan overheen te stappen)

Bertje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 jun 2004 19:05
Locatie: Bleiswijk en Älmhult
Contacteer:

Re: he he onze "wereldreis" naar oa Hoga kusten

Bericht door Bertje » 05 nov 2005 10:07

Dirk Stoelwinder schreef:Doen hoor Hieke, Bert heeft mij ook goed geholpen!
Ik ben in het verleden ook weer geholpen. Geloof het of niet, door Simon. :D

Nog even terugkomend op je verhaal Hieke. Wij vinden het extra leuk, omdat we niet alleen Paul Peter en Kristina kennen met hun mooie rustige plekje, maar ook goed bekend zijn met Rovaniemi, waar Willem woont. Hij woont onderaan de berg en wij hebben driemaal gelogeerd in het hotel boven aan de berg en weten dus hoe mooi het daar is in de wintertijd. Helaas kende we Willem toen nog niet. Wel de Kerstman met zijn postkantoor. Prachtig om daar op de sneeuwscooter over het ijs te rijden of met de Husky's door de bossen te glijden bij maanlicht........... :P
http://www.topking.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Viking
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 402
Lid geworden op: 21 feb 2004 09:37

Bericht door Viking » 06 nov 2005 09:22

Die aanvullingen van Bert doen natuurlijk helemaal naar foto's snakken.
En Hieke maakt fantastische reclame voor de B&B van Paul en Kristina
( wat zullen ze blij zijn!), want al honderden keren komt die hier voorbij.
Maar nu weet ik zeker dat ik daar eens een bezoekje breng.

Alvast sterkte met de verhuis Hieke &Co!

Pepe
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1905
Lid geworden op: 06 mei 2005 16:28
Locatie: Ödeshög
Contacteer:

Bericht door Pepe » 06 nov 2005 16:05

Viking schreef:En Hieke maakt fantastische reclame voor de B&B van Paul en Kristina
( wat zullen ze blij zijn!), want al honderden keren komt die hier voorbij.
Maar nu weet ik zeker dat ik daar eens een bezoekje breng.
Daar zijn we natuurlijk héél blij mee :P
En Jij Viking (en andere zwebbers) bent natuurlijk ook heel welkom!!

Groet PP
Bankaby Bed & Breakfast
Paul-Peter Schmidt
+46 (0)144-21140
Afbeelding
http://www.bankaby.se" onclick="window.open(this.href);return false;

Bertje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 jun 2004 19:05
Locatie: Bleiswijk en Älmhult
Contacteer:

Bericht door Bertje » 06 nov 2005 17:57

Hej Hieke,

Mooi die foto's. Ik zie dat het je gelukt is. In ieder geval zonder mijn hulp. Mooi huis ook. Wel had ik gehoopt op een fotootje van Willem.... :D En van jou natuurlijk! :D
http://www.topking.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

goudgup
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 143
Lid geworden op: 28 sep 2004 19:42
Locatie: Waalwijk
Contacteer:

Bericht door goudgup » 06 nov 2005 19:05

´t Is helemaal goedgekomen Hieke!
Leuk verslag, prachtige foto´s.
Rest mij om jullie te feliciteren met de baan van je man, de aankoop van jullie huis en ... heel veel succes met jullie Zweedse avontuur !!!
Zweden ... mijn eigen droomland ... Afbeelding

www.berenbotje.tk

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 [Bot] en 12 gasten