Zwedenreis 2007

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Renée
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 27
Lid geworden op: 15 aug 2005 23:38
Locatie: Maarssen

Zwedenreis 2007

Bericht door Renée » 22 aug 2007 00:13

Allen ingepakt we kunnen weg, we hebben alle tijd want onze Ferry gaat vannacht om 00.30 uur en dus verloopt de reis naar Traveminde uiterst relaxed. We kunnen uitgebreid onderweg koffie drinken, genieten van ons eten we hebben geen haast. We komen in de haven om 21.30 en gaan achter onze tickets aan, er wordt gezegd dat we gate A moeten hebben en dan lijn 5A, nou dat laatste was een hele puzzel zo onoverzichtelijk., maar we hebben het gevonden. Het blijkt dat we een spiksplinternieuw schip hebben het is in 2007 in de vaart genomen, nou een super mooi schip, de overtocht is begonnen.

Afbeelding

Als we aankomen in Zweden duiken we in Malmö de E4 op, het is weliswaar niet druk maar om alle drukte van Malmö te ontlopen willen we er snel weg zijn. Eenmaal buiten het bereik van de grote stad gaan we lekker binnendoor, we zouden in principe de hele vakantie binnendoor gaan en geen snelweg meer zien. We willen uiteindelijk stoppen in Gislaved, doch een camping ontbreekt dus rijden we verder naar Ulricehamn, waar we overnachten op de camping. Het heeft hier kennelijk veel geregend want er ligt een kwak modder voor m'n deur dat wordt even oppassen met instappen, maar voor een nachtje gaat dat wel. Vandaag zonnig geweest en 21 graden.

De volgende dag rijden we naar Örebro, bij Karlsborg komen we in de file te staan Hé file???? Nou nee hoor :lol: de brug staat open voor het varende verkeer. Als we in Örebro aankomen zoeken we Camping Gustavsvik op, deze camping bestaat 50 jaar en het is er druk vreselijk, men heeft alleen nog een plaat zonder stroom, maar we willen een paar dagen uitrusten dus trekken we verder. Ons einddoel voor vandaag wordt Gusselby, waar een Zweeds manneke (lees ouder baasje) ons vriendelijk verzoekt om naast hem te komen staan wat wij ook doen. Luxe hebben we wel hier er ligt zowaar een heuse vlonder voor de deur.
De volgende dag doen we het rustig aan en hebben Be en Trijn opgezocht die in Hallstahammer staan, we hebben een hele gezellige middag gehad en weer veel bijgekletst. (regenbuitje gehad, toch 23 graden).

Na een strormige nacht vetrekken we vandaag, de discussie is gaan we meteen door naar Sveg of overnachten we nog ergens, nou dat zien we vandaag wel, als we het zat zijn stoppen we gewoon, wederom gaan we door de binnenlanden van Zweden, we hebben een bijzonder mooie route, soms weet je niet waar je zit, maar ach ons systeem wijst ons de weg wel. Na 254 km stoppen we voor deze dag we zijn aangeland in Alfta, waar we tot de ontdekking komen dat een van de zijlichten van de caravan mist, misschien verloren of heeft het een tik van een vrachtwagenspiegel gehad, we hebben niets gevoeld of gemerkt, maar we zullen deze reis wel een Cabby dealer opzoeken op dit euvel te verhelpen. sÁvonds 22.40 merken we dat we toch al redelijk hoog zitten het is nog steeds licht buiten.

Afbeelding

Het wordt een rustige rit de volgende dag, weinig kilometers vandaag, het weer doet vriendelijk aan doch het is 13 graden, het zou oplopen tot 17 graden, mag van mij wel iets warmer worden. Wederom hebben we een mooie route, de natuur wordt hier wel iets ruiger, we zien meer rotspartijen en het eerste rendiermos komt tevoorschijn, de kabbelende stroompjes worden nu ook wat woester terwijl de weg zich door het landschap kronkeld. Elanden zien we niet laat staan beren, die hier ook in het wild voorkomen. Als we in Sveg aankomen hebben we al rap visite van onze Zweedse vrienden die daar wonen, het is of de tamtam heeft gewerkt dat we gearriveerd zijn.
We zijn de volgende dag even cultureel bezig, we bezoeken Lillhärdal, helaas blijkt het dat we een paar dagen te laat waren, het is nu 20 juli, maar op 13-15 juli spelen ze het heksenproces na welke in het jaar 1600 heeft plaatsgevonden. Lillhärdal, een dorp waar in de 16e eeuw heksen werden vervolgt. We bezoeken het toeristenbureau en zien een film over de heksenvervolging en hoe het er in die tijd aan toeging (later kwamen ze er achter dat die gene die als heks werd betiteld vals beschuldigd was en dus voor niets onthoofd werd en op de brandstapel werd gegooid. In 2005 is er een herdenkingsmonument neergezet op de plaats waar dit vonnis werd uitgevoerd. Heel jammer vond ik het dat de film geheel in het Zweeds was, gaan ondertiteling, geen tekst, dus moeilijk te volgen was, ook de tentoonstelling die erover ging was geheel in het Zweeds, dus jammer het zei ons weinig!

Onze vrienden nemen ons mee naar Ängersjö Forestmusum,

Afbeelding

Dit museum heeft alles te maken met de bossen, natuur en met vele dingen die 100 jaar geleden gebruikt werden. In de zomer serveren ze "kolbulle", dit werd vroeger aan de boswachter en de andere werkers gegeven. Deze pannekoek met spek werd op een open vuur klaargemaakt en dat doen ze heden ten dage nog. We genieten natuurlijk na onze tocht ook van deze kolbulle.

Onze reis gaat verder naar Östersund, we komen langs het öudste huis"in Zweden en er moet een winkel zijn (wel dure spullen) met allemaal houtsnijwerk, aan de weg zie je een soort gekleurde bollen dus we zijn er dicht bij, maar we rijden door en belanden bij Vemdalen in een skigebied, het uitzicht is geweldig, met een prachtige gondel kun je naar boven. Vlak bij het dalstation vinden we een restaurantje waar we even kunnen uitrusten en van onze lunch kunnen genieten.

Afbeelding

Na het eten steken we verder, we zien vele meren en bossen en bij Svenstavik rijden we helemaal tussen de meren, wonderschoon. Voor ons ligt Hoverberget een hoge berg en jawel hoor de toppen hebben een "Witte"hoed. We vervolgen de weg en komen op de "vijfde "langste brug 1.323 km lang, deze is geopend in 1981 de Sannsundsbrug, waarna we in Östersund aankomen.
Natuurlijk ontbreekt in elk artikel hier het "Monster"niet, zoals men zegt een zusje van Nessie, het heeft wel wat, zelfs de vuilnisbakken hebben de afbeelding van het monster rondom de opening, rood afgebeeld, een goede kleur zo gooit iedereen zijn vuilnis waar het hoort.
We bezoeken Orrviken, echt een hoogtepunt voor mij, we gaan naar Moose Garden, er wordt verteld dat de elanden die hier zijn allemaal wees zijn geworden nadat hun moeder door een ongeval is gedood of zelfs is gedood door een beer, ze zijn daarom gewend aan mensen, doch moet je oppassen dat je niet achter ze gaat staan want dan kunnen ze je toch een trap geven. We drinken elandenmelk, helemaal niet slecht, een beetje vetter dan onze melk. Ook wordt er papier gemaakt van.... jawel elanden-shit.

Als eerste zien we 4 elandenkalfjes, als je je hand ophoud sabbelen ze erop, enig gewoon, maar je hand wordt pik en pik zwart, ach daar heeft men water en een kraan voor uitgevonden. Als je ze aait zijn ze heel zacht echt lief. De jongste is 3 weken en een van de oudste kalfjes zijn 8 weken. Deze laatste zal mettertijd naar Schotland gaan want daar willen ze ook een elandenpark op gaan zetten. Verderop vinden we nog 6 elanden, als je deze aait voelt de vacht heel stug aan en deze huid is heel vet. Je handen worden dus nog zwarter. :lol: Maar ik geniet volop.

Afbeelding

Als we Östersund gaan verlaten stel ik voor om de Östersund~Sundsvall route te nemen, ook wel de Indal route genoemd. Dit is een van de mooiste dalen van Zweden. Deze route geeft je een mooie blik op de natuur, wildernis, de grote wouden, stroompjes en fantastische doorkijkjes, je hebt vele vergezichten echt formidabel.

Afbeelding

We eindigen bij een "Gouden Juweel"zoals ze in Jamtland zeggen, we gaan even naar Tailand in Zweden. We bezoeken daarom ook Utanede waar de Koning van Siam is geweest waar in 1997 (bijna 100 jaar later) een paviljoen werd gebouwd geheel in steil met "bladgoud" Het paviljoen was mooi, maar niet spectaculair, de muziek die over het terrein schalde was vreselijk echt dat jengelmuziek, echt om gek van te worden. Ik had veel meer bloemen verwacht in de tuin helaas het was niet zo.
Kommentaar van mijn mannen "Hebben we daar 210 km voor omgereden".

Afbeelding

We rijden verder en passeren ongemerkt Zwedens geografische Middelpunt om uiteindelijk terecht te komen in Ljusdal. Ondanks dat we 210 km omweg hadden gereden had ik een superroute gehad en dit was zeker de moeite waard.

In Ljusdal doen we het weer een beetje kalmer aan, lekker door het winkelcentrum struinen en alles doen waar we zin in hebben. We bezoeken Jarvzoo een dierentuin in Jarvö, fantastisch aangelegd. Er loopt een 3 km houten loop (brug) pad door het park, het is echt een schitterende dierentuin, helemaal opgenomen in de natuur, we hebben er zo'n 3 uurtjes vertoeft.

We gaan weer op weg en nemen de Tidensväg, de route gaat terug naar de Vikingtijd een historiche route en leuk te rijden, deze route is 350 km lang en begint in Uppsala naar Änge, de weg wordt wel wat smaller, zeker voor ons met onze combinatie, gelukkig weinig tegenliggers, maar wel even rustig laten passeren. Opeens lijkt het of we in Loosdrecht rijden, beide kanten water we gaan ook over een heuse ophaalbrug, onderweg zien we hele "kuddes" :lol: kraanvogels. Geweldig We eindigen vandaag in Västeräs op de camoing, geen aanrader, hele open vlakte, hier en daar een boompje, waren van de winter aan het verbouwen begonnen, sanitaire gebouw was in een woord geweldig, maar op de receptie was het minder moesten niet alleen onze Zweedse Campingkaart zien maar ook onze I.D. Iets wat we nog nooit in al die 20 jaar hebben meegemaakt.
We vertrekken daarom de volgende dag en komen uit in Katrineholm.
Dit is een leuke stad, we bezoeken Julita een open lucht museum met oude huizen, boerderijtjes, brandweermuseumpje, steen fabriekje echt leuk om dit allemaal eens te bekijken. Onderweg komen we een kabelbaan tegen, nou dit willen we ook even van dichterbij bekijken, blijkt het een kabelbaan te zijn voor het vervoer van kalk, hij is 42 km lang en gaat vanaf Forsby tot aan Köping. Deze kabelbaan is nu niet meer in gebruik, maar boven op het platform waar we staan is het uitzicht geweldig.

We schieten op, nog een paar daagjes, maar nu zakken we af naar Vimmerby, en als we in het toeristenbureau komen moet ik m'n verzameling natuurlijk even aanvullen en ik koop een heeeele grote eland. Hij staat nu lekker op het bed in de caravan, die mag in het vervolg met ons mee reizen.
Bij Vimmerby ligt ook Lilla Landet, Zweden in het klein, denk maar even aan Madurodam. Je kunt er rond lopen en je ziet verschillende soorten huizen van elke streek van Zweden, het monster van Ostersund trouwens hebben we daar dus wel gezien :lol: , een leuk park, zeker ook aan te raden voor kinderen.

Van Vimmerby vervolgen wij onze reis en rijden richting Nybro het gebied van het Christal. Vanavond wil mijn zoon nog eventjes genieten van die heerlijke steaks die ze hier hebben, dus wordt nog even de bbq tevoorschijn gehaald.

2 augustus Zwarte donderdag.....

Helaas ons laatste dagje in Zweden, vanavond om 22.00 uur vaart de boot weer af richting Duitsland. We hebben wederom alle tijd, dus toeren we rustig binnendoor. Bij Lumemale geeft ons systeem door waar we naar toe moeten, het blijkt een weg te zijn zo breed als de caravan, deze weg slingert zich door de bossen, dus opletten op elanden en mijn oogjes gaan ook alle kanten op. Dan ineens springt er een hert over de weg, zag je dat was de vraag van man en zoon? Nee helaas niet zag nog net z'n achterpoten. Het eekhoorntje dat over de weg holde zag ik wel :D
We weten totaal niet waar we uithangen maar komen op weg 119, deze heeft weer een middenstreep en we besluiten dat het tijd wordt voor een bakkie koffie. We rijden Kristianstad in en zien een gelegenheid, maar we kunnen niet een twee drie bij de parkeerplaats komen dus moeten we even een straatje in en omrijden, dan gaat het makkelijker.

Halverwege het straatje een enorm kabaal onder de auto, we reden 10 km dus echt niet hard. We stonden ook meteen stil, De Zweden die daar woonden kwamen meteen buiten en belden de gemeente nadat ze gezien hadden wat er gebeurd was. We hadden nl een putdeksel (van het riool) onder de voorbanden gekregen en die was onder de auto geslagen. (De bewoners hadden al meerdere malen geklaagd dat ie niet goed lag) We vermoeden dat wij met onze zware auto de deksel hadden opgetild en dat hij toen onder de auto door schoof. Conclusie we konden niet meer rijden, ophanging van de achteras gebroken, bumper krom, uitlaat heeft een paar tikken gehad, anyway we kunnen niet meer verder rijden. :cry:
Het was 14.30 uur en om 21.00 uur moesten we weer in Malmö zijn.

Via de ANWB hulp gevraagd, dat duurde anderhalf uur, uiteindelijk is de auto op de oplegger getakeld, de caravan werd erachter gehangen en zo is alles naar de garage gebracht. We moeten toch vervoer hebben, dus vragen we om een huurauto, eentje die de caravan kan trekken want we moeten toch naar huis. De auto kon pas de maandag erop nagekeken worden en eventueel gemaakt worden, maar ach dan zitten we weer thuis op ons werk dus dat kon niet.
Om 18.00 uur komt het bericht dat er een auto onderweg is, een trek auto hebben ze niet, niet voor die caravan van ons tenminste, dus krijgen we een Saab Combi, zodat ik toch het een en ander mee kan nemen naar huis (denk maar aan de spullen uit de koelkast, je was en natuurlijk de waardevolle spulletjes.) Om half zes konden we uiteindelijk ons kopje koffie krijgen bij de garage.
We hebben het allemaal gehaald, met de losse auto richting Malmö waar we om 20.20 uur aankwamen, het begon zachtjes te motteren en onze zoon zei: "Zweden huilt, ze willen ons niet kwijt".
Snel konden we aan boord waar we konden genieten van het avondeten en zagen hoe de boot van de kade los kwam.
Als we onder de brug door varen nemen we afscheid van Zweden.

Afbeelding

Al met al hebben we een geweldige en toch rustige vakantie gehad, genoten van alles, wat het weer betrof, we hebben geen regenjas nodig gehad dus we hebben echt geboft.
De auto en caravan zijn door de ANWB gerepatrieerd en zijn afgelopen woensdag in Nederland afgeleverd.

xbox_ron
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 104
Lid geworden op: 20 jun 2005 14:55
Locatie: Den Helder

Bericht door xbox_ron » 22 aug 2007 09:26

Weer een mooi vakantieverhaal met moeie foto's.
Ik heb duidelijk weer wat gemist.

Ronald

- Femke -
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 703
Lid geworden op: 10 feb 2006 10:16
Locatie: Storfors, Zweden
Contacteer:

Bericht door - Femke - » 22 aug 2007 11:48

:clap: Erg mooi verslag, bedankt!

:lol: Ik dacht al een eland ontdekt te hebben achter het raam....

Tryn
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 344
Lid geworden op: 20 jan 2006 01:30
Locatie: Prov. Grunn. Waist jawel.

Bericht door Tryn » 22 aug 2007 12:45

Leuke verslag en geweldige foto's Renee :clap:
En nog bedankt voor de gezellige middag, Ad en Juriaan natuurlijk ook.
D'r gait niks boven Grunn!!!!!!!!!

Marit
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 224
Lid geworden op: 27 feb 2005 19:04
Locatie: Waddinxveen
Contacteer:

Bericht door Marit » 22 aug 2007 16:49

:D Leuk verslag!
Groetjes, Marit

Simon
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1443
Lid geworden op: 16 mar 2005 18:14
Locatie: Eda kommun

Re: Zwedenreis 2007

Bericht door Simon » 28 aug 2007 20:46

Renée schreef:Halverwege het straatje een enorm kabaal onder de auto, we reden 10 km dus echt niet hard. We stonden ook meteen stil, De Zweden die daar woonden kwamen meteen buiten en belden de gemeente nadat ze gezien hadden wat er gebeurd was. We hadden nl een putdeksel (van het riool) onder de voorbanden gekregen en die was onder de auto geslagen. (De bewoners hadden al meerdere malen geklaagd dat ie niet goed lag) We vermoeden dat wij met onze zware auto de deksel hadden opgetild en dat hij toen onder de auto door schoof. Conclusie we konden niet meer rijden, ophanging van de achteras gebroken, bumper krom, uitlaat heeft een paar tikken gehad, anyway we kunnen niet meer verder rijden. :cry:
Het was 14.30 uur en om 21.00 uur moesten we weer in Malmö zijn.
Hej,

Bedankt voor dit mooie verslag, moet een mooie trip zijn geweest. Wat ik mij echter afvraag... De schade die jullie hebben opgelopen. Proberen jullie die nog te verhalen op Vägverket? Ik zou dat iig wel doen. En zeker als het al een bekent probleem was aangezien de buurt er al over had geklaagd.
Man kan missa en massa på en mässa.

Bertje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 jun 2004 19:05
Locatie: Bleiswijk en Älmhult
Contacteer:

Bericht door Bertje » 28 aug 2007 21:28

Hej Renee,

Kreeg je verhaal nu pas onder ogen en ik vraag me af hoe ik dat heb kunnen missen. Leuk om te lezen. Ben ook geïnteresseerd in die nieuwe boot van Travemunde naar Malmö. Is dat de lijn van de vroegere Nordo Link? Wij reizen altijd met TT-Line van Travemunde naar Trelleborg, maar het is misschien wel leuk om eens iets anders uit te proberen. Het is jullie goed bevallen begrijp ik. Kun je uit ervaring ook vergelijken met TT-Line?

Groeten aan Ad
http://www.topking.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Renée
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 27
Lid geworden op: 15 aug 2005 23:38
Locatie: Maarssen

Zwedenreis 2007

Bericht door Renée » 28 aug 2007 21:39

Hello Marga en Bert,

Dank voor je reactie, ja het is inderdaad het "nieuwe schip"van de Nordo-Link. Fantastisch schip hoor , ditmaal echt luxe.
Ik weet niet of ik het goed doe want ik had geen post replay bij je berichtje staan, maar ik denk dat dit berichtje je wel zult bereiken.
Wij zijn nu de tweede maal overgegaan met deze lijn en het is ons goed bevallen. Zoals ik al schreef het was in Duitsland wel ff zoeken naar lijn 5a, Malmo staat daarentegen geweldig aangegeven. De chauffeur gaat voor niets mee, de passagiers gaan mee voor ik meen 25 euro p.p. dan komt natuurlijk je hut er nog bij. Wij waren over voor 504 euro v.v., we kregen nog 10% korting daar we lid zijn van de Zweedse caravan club, dus dat is ook mooi meegenomen.
Ik doe de groetjes aan Ad morgenavond (zit nu in Duitsland) Jij de hartelijke groetjes aan Marga, met een dikke knuffel! Renee

Martin E. van Doornik
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1506
Lid geworden op: 21 okt 2005 14:21
Locatie: Westernieland (Gr.) / Sunnemo (Värmland)

Re: Zwedenreis 2007

Bericht door Martin E. van Doornik » 10 sep 2007 15:22

Mooi verslag :clap: ! Wat een reuze pech met het ijzeren putdeksel. Je hebt recht op schadevergoeding. De rekening naar de gemeente (kommun) opsturen waar dit ongeval plaatsvond, omdat men nalatig is geweest om dat ding beter vast te zetten.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten