Zweden 2002 Rödjenäs, deel I.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
edsmits

Bericht door edsmits » 14 sep 2002 18:25

Proloog.

Het begon met Zweedse kinderseries en films. Dromerig, betoverend, zonder opsmuk, eerlijk, direct, nadruk op het detail langzaam zonder langdradigheid, contact met de natuur, contact met jezelf en als belangrijke boodschap: er is meer dan het eerste oog, de ketel weet hoe zwart hij/zij is en blijf altijd verdraagzaam vooral. Vriendschap op basis van acceptatie, niet op (voor)oordeel, niet op horen zeggen dat.

Daarna de verhalen van mijn beste vriend op de middelbare school. Hij ging met zijn zus en ouders al jaren elk jaar naar Zweden. De vrijheid, ongedwongen, behulpzaamheid, acceptatie, eerst proberen te begrijpen, oordeel uitstellen en liefde en compassie als richtlijn, een open geest.

Het boegbeeld, Pippilotta, eigenwijs, zichzelf, zonder compromis, zonder schuld, zonder oordeel, recht door zee, een duidelijk idee en doel zonder focus. Een kinderdroom, droom en voorbeeld van vele kinderen, mijn dochter niet uitgezonderd, mij niet uitgezonderd. Een belofte van jezelf, onopgemerkt, wellicht naïef, maar wel mogelijk, eigen keuze, niet op het kwade gericht en onbegrepen.

Dat geeft gevoel en dat gevoel zei al heel lang ga er eens kijken. En dan maakt belofte schuld, Pippi is een richtlijn, je idee en verwante en dan...... en dan gaan we naar Pippi land.....

Donderdag 27 juni 2002.

De hele dag aan het inpakken geweest. Gauw nog even de batterijen van het alarm vervangen.
Om ongeveer 24:00 zijn we vertrokken in de hoop voor de files voorbij Hamburg te zijn, er is een "zwart" weekend voorspeld.
Het eerste stuk gaat voorspoedig, maar plots om ongeveer 04:00 toch even schrikken, klapband rechtsachter, fikse wind en regen dwars op de auto van links, slip, te ver naar rechts, berm geraakt, rustig blijven, door het gras/struiken, klap, onder controle, weer terug naar de weg en stoppen (met een kano van 25 kilo en daarin +/- 45 kilo bagage op het dak). Alle bagage uit de kofferbak gehaald en de reserveband erop. Nog een flink stuk teruggelopen voor de nummerplaat die van de voorkant was geslagen, we hadden in de berm ook nog een afwateringsgoot (van die klinkers!) geraakt, dat was die klap. Om 04:45 weer op pad (dit was net voor Hamburg). Bij een tankstation de bandenspanning gecontroleerd van de reserveband. Snel weer op weg om Hamburg en zijn mogelijke files voorbij te zijn. In Lübeck een Volkswagen (das dus ons automerk) garage opgezocht. Tot onze verassing bleek deze 24-uurs dienst te hebben. De rechterbanden en velgen waren aan vervanging toe, maar daar wisten ze wel raad mee (om 06:30 's morgens!). Alles werd netjes en snel vervangen en de nummerplaat weer bevestigd. De kinderen speelden ondertussen met duplo en lego in de klantenhoek. Na enig heen en weer gebel bleken de krediet coupons van de IRK ook valide te zijn en konden we weer verder.

Eind goed al goed dus:
- alleen materiële schade
- geen files bij Hamburg
- snel geholpen bij een garage
- en niet onbelangrijk, de kosten vielen erg mee en de IRK-brief deed zijn dienst weer.

Vrijdag 28 juni 2002.

In Puttgarden de boot naar Rødby genomen. Gelukkig geen lange wachttijden. Aansluiten en meteen op de boot! Aan de andere kant was het wel wat anders, naar schatting zo'n 5 kilometer file! Een stukje Denemarken ingereden en een rustpauze genomen op een parkeerplaats. Aangezien het zo goed ging met de kinderen nog een stuk verder gereden Zweden in via de Öresundbronnen, magnifiek!

In Hurva bij de "toeristen informatie" (gewoon in een winkel van sinkel waar een complete huiskamer ingericht én in gebruik was voor de locals die ff "boodschappen", volgens mij gewoon ff kleppen, kwamen doen) een adres voor de nacht gezocht. Dit bleek in een voormalig treinstation gevestigd te zijn. De eigenaar, Håkan, is houtbewerker en erg vriendelijk. Voor Marianne was er een bed en Ed ging met de kinderen op een soort slaapbank, eigenlijk meer matrassen, op de grond. Er was een wc met wasgelegenheid (geen douche) aanwezig en gebruik van een keuken. De douche was buiten in een apart "gebouwtje". Heel leuk en knus allemaal en de kosten waren 300 SEK. Erg mooi gebouw ook dat oude treinstationnetje.

We gingen even naar Löberöd om geld op te nemen. Daar bezochten we ook een bakker. Het was onze eerste keer in Zweden en dat was de aardige bakker ook wel duidelijk. Hij nam ons even goed in de maling op een heel vriendelijke manier. We kozen namelijk eerst brood uit wat nog afgebakken diende te worden. Ter illustratie sloeg hij er mee op de toonbank om aan te geven dat het nog niet gaar was! Maar goed we kregen uiteindelijk (hij had er duidelijk schik in!) prima brood mee en een heerlijk längder vetebröd.

Omdat we ook nog graag wat warm wilden eten in Hurva naar een restaurant gevraagd. We werden verwezen naar een wegrestaurant een stukje verderop bij een benzinestation aan de doorgaande weg. Kötbullar met friet voor de kinderen, Hawaï pizza voor Marianne en een dagschotel (dagens rätt) pitta panna voor Ed. Laura en Elise ruimden de tafel af en kregen daarvoor van de aardige eigenaar elk twee lollies!

Daarna terug naar het station in Hurva. Ed en de kinderen gingen nog even wandelen, waarbij opviel dat Zweden een waar paradijs was voor de Fransen, de omgeving was bezaaid met wijngaard slakken. Leuk dorpje verder, mooie huizen, goed verzorgt en aardige mensen die je groetten. Lekker vroeg naar bed gegaan. 's Nachts flink onweer en regen, mar wij lagen lekker beschut in een oud stationnetje in Zweden.

word vervolgd. (pfffff...)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 05-10-2002 17:06 ]</font>

hajeem
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 645
Lid geworden op: 05 jun 2002 02:00
Locatie: halland

Bericht door hajeem » 15 sep 2002 11:12

Hej Ed,
Leuk verhaal. Zijn ook net terug uit Zweden. Wat een fantastisch weer zeg! Hebben geen kindertjes mee gehad maar wel de honden. Die zijn kompleet uit hun hondedakjes gegaan. Na 3 weken Zweden rollebollen zijn ze zelfs anders gaan ruiken.

AndréHitz
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 79
Lid geworden op: 19 jan 2002 01:00
Locatie: Vlissingen (NL) / Emmaboda (SE)

Bericht door AndréHitz » 16 sep 2002 11:31

Leeg bericht. Er ging even iets fout!

Leuk verhaal Ed. We hopen dat je tijd hebt om de rest ook nog op te schrijven.
Alles goed verder?
Wij gaan in oktober weer (heel asociaal) voor de derde keer dit jaar naar Zweden.

Goreten, André en Iris HITZ
Vlissingen


<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: AndréHitz op 16-09-2002 18:34 ]</font>

edsmits

Bericht door edsmits » 17 sep 2002 04:36

Hallo familie HITZ,

Met ons is alles goed, alleen Marianne (laatste loodjes) heeft het zwaar. De rest van het vakantieverslag volgt nog, maar tis nogal wat, dus beetje bij beetje.

Ik geloof dat dat asociale wel een eigenschap van veel zwedengangers is hier. :wink:

Jullie hier op het forum niets te melden over afgelopen vakantie? Heeft Brenda leuk kunnen paardrijden? Ik mail nog wel.

Groetjes,
Ed (en de rest van de familie).

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 19 sep 2002 05:10

Inderdaad Ed, asocialiteit is een kenmerk van Zwedengangers. :smile:Ze doen maar, die lui. Ook ik ga in oktober weer even terug.
Vertel me even waar Hurva en Löberöd liggen. Is dat soms Skåne?
Ga door met schrijven, ik ben benieuwd.
Jan

edsmits

Bericht door edsmits » 19 sep 2002 07:39

Hurva en Löberöd liggen inderdaad in Skåne vlak bij de E22 tussen Lund en Höör. Allebei tamelijk kleine plaatsen. Was ook meteen een goede kennismaking met Zweden, ontzettend vriendelijke en behulpzame mensen. Tijdens een wandelingetje door Hurva schrokken mijn twee dochters van een hond (die overigens super lief was) en de hond werd meteen door de baas terug geroepen. Hij kreeg zelfs op zijn donder, dus heb ik met handen en voeten maar duidelijk gemaakt dat de hond geen blaam trof, maar dat mijn dochters gewoon schijterds zijn. Maar daar wou hij eigenlijk niets van weten, de hond mocht gewoon de kinderen niet lastig vallen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten