Zweden 2002 Rödjenäs, deel II.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
edsmits

Bericht door edsmits » 15 sep 2002 17:21

Zaterdag 29 juni 2002.

's Morgens vroeg weer op. Wassen, kamer opruimen en eten. Afscheid genomen van Håkan en weer "en route"! Het landschap van Skåne, glooiend open landbouw gebied, veranderd langzaam in steeds meer bossen en meren. We arriveren in Småland! Het weer is nog steeds erg wisselvallig. Korte heftige buien, snel voorbijvliegende wolkenluchten en af en toe een zonnetje. In de auto klinkt de vrolijke muziek van K3, de twee meiden zingen luidkeels vrolijk mee. In Vrigstad tanken we nog even, de prijzen voor de diesel variëren nogal, van 7.97 tot 9.3 kronen! Wij tankten voor 8.31 kronen de liter. Tegen half een draaien we het erf van Rödjenäs op. Leni en Ivar hebben ons al in de smiezen en komen ons begroeten, we hadden ze vooraf gemeld dat we rond twaalven zouden arriveren.

De entree naar Rödjenäs ziet er precies zo uit als op de plaatjes van internet. Rechtdoor de grote herenboerderij en links en rechts de "huisjes". Het rechter huisje is "ons" huisje en in het linker woont een zoon met zijn vrouw, zo horen we later. Leni laat ons het huisje (nou ja, zo'n 110 vierkante meter oppervlakte zou ik thuis geen huisje noemen!). De bovenverdieping wordt niet gebruikt nu (maar is wel ingericht!) de benedenverdieping is als vakantiehuis ingericht. Een grote woonkeuken met een eettafel voor acht personen (en hij kan nog uitgetrokken worden zodat er tien man plaats kunnen vinden!), veel (vaste!) kasten, grote aanrecht (bij elkaar zo'n acht meter....), vaatwasser, oven, fornuis, koelkast (Jezus wat een grote!), kortom zo kompleet hebben we een vakantiehuis"je" nog nooit gezien!

Midden in het huis loopt van voor naar achter een grote hal, aan de ene zijde daarvan zijn de woonkamer en de keuken en daarachter nog een kleine ruimte met de wasmachine. Aan de andere kant de ouderslaapkamer (twee riante bedden en over de hele breedte een kastenwand) met uitzicht op het erf, de kinderslaapkamer met een stapelbed en nog een "normaal" bed, de achteringang met hal waar ook de vriezer staat en daarachter de badkamer met ligbad, douche, wasbak en badmeubel en de toilet. Het interieur ziet er behoorlijk nieuw uit. We horen later dat de herenboerderij uit ongeveer 1750 stamt en de beide huisjes uit 1870. Leni verteld ons dat er een probleem met de elektriciteit is en dat daarvoor later iemand langs komt. We horen ook dat er tot voor kort (vorig jaar)een gezin in het huisje heeft gewoond (huur) maar dat omdat de man geen werk meer in de buurt kon krijgen, ze weggegaan zijn. Vandaar dat ze het huis"je" nu als vakantiewoning kunnen inzetten. Achterliggende reden is dat de oudste zoon over een tijdje de herenboerderij wel over zal nemen (Leni en Ivar zijn 73 en bijna 75 jaar) en dat bij vaste verhuur van het huisje dit in Zweden ook echt vast is! Net zoals in Nederland genieten huurders uitgebreide huurbescherming. we laden de auto en de kano (die als dakkoffer dienst doet!) uit en gaan alles in het huis op de daarvoor geëigende plaatsen opbergen.

Ed speelt even buiten met de kinderen, die het heerlijk vinden eindelijk weer uit de auto te zijn. Het tweede gedeelte van de reis was niet lang in kilometers maar wel in tijd en ze vonden het onderhand wel genoeg. Een terriërhondje komt ons gezelschap houden, ze heet Fanny en apporteert stenen en weet van geen ophouden. Het is volgens Leni een "steinhund"! Elise vlucht naar binnen, ze is erg bang voor dieren.

Nog even een klein stukje in de auto naar Nässjö. Daar een ongelofelijke hoeveelheid boodschappen gedaan bij de ICA-kwantum. Wat een assortiment! "Slechts" 1388 SEK kwijt. Gelukkig konden we gewoon met ons bankpasje betalen (we moesten overigens wel onze pincode intoetsen). In het huisje alles uitgeladen en aan het eten begonnen. Aardappels, erwtjes en vissticks. Ook een aantal sausjes geprobeerd, o.a mayonaise met dille (goedgekeurd door Ed).

Na het eten de kinderen wassen en naar bed. Ed ging voetbal kijken, Korea tegen Turkije (waarbij Turkije duidelijk de overhand had) en Marianne liet een bad vollopen. Het begon warm maar toen ze na een tijdje ging kijken had ze een bad vol koud water. :sad: Dus ging ze maar naar bed. Ed heeft gewacht tot Leni en Ivar weer thuis waren, rond twaalven, en aan Ivar verteld dat er geen warm water was en geen verwarming (buitentemperatuur was ongeveer 11 graden!). Met de verwarming was er namelijk ook een probleem. Ivar heeft de verwarming toen op elektriciteit gezet en de volgende dag was er én verwarming én warm water.

Wordt vervolgd.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 05-10-2002 17:07 ]</font>

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 19 sep 2002 05:26

Dag Ed,
Mijn vraag over Hurva en Löberöd bij je eerste verslag is intussen beantwoord.
Wat een prachtig verhaal. Ik zie de overgang van Skåne naar Småland voor me. Wat is Småland mooi he. En wat leuk dat je in Vrigstad bent geweest. Ik denk dat ik weet waar je getankt hebt. Twee jaar geleden heb ik daar de kerstvakantie doorgebracht in een huisje op de camping van Hanneke en Jos (zie reisverhalen en ervaringen pag. 4)
Door je beschrijving zie ik de omgeving voor me, zo Zweeds als het alleen maar daar kan zijn. (da's een tamelijk onzinnige zin, maar je begrijpt me wel)
Vragen: waar ligt Rödjenäs en wat is de website waar je het over hebt?
Ben benieuwd naar de rest.
Jan

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Jan Draaijer op 19-09-2002 12:27 ]</font>

edsmits

Bericht door edsmits » 19 sep 2002 07:47

Rödjenäs ligt aan het Nömmen meer tussen Stensjön en Björkeby. Dat ligt dan weer tussen Vetlanda en Nässjö. De websites zijn:

http://hem.passagen.se/inel/

http://www.swedenhomerentals.se/Kundsid ... jenas.html

http://www.accommodationguide.com/objec ... jenase.htm

http://www.stugbasen.com/en/annons1.asp?objekt=115

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten