Zweden 2002 Rödjenäs, deel III.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
edsmits

Bericht door edsmits » 19 sep 2002 17:39

Zondag 30 juni 2002.

De kinderen waren akelig vroeg wakker, kwart over zes. Marianne ook..., die is er maar uitgegaan. Ed mocht nog blijven liggen. Nadat Marianne en de kinderen ontbeten hebben, spelletjes gedaan en in bad zijn geweest, staat Ed ook op. Het weer is niet geweldig, ongeveer 15 graden Celsius buiten en regelmatig regen. Dus nog maar wat in huis aangerommeld. Op een gegeven moment een hoop herrie buiten. Twee enorm patserige Duitse auto's, Mercedes cabrio's, weet niet welk type, maar poenerig dat is duidelijk en keiharde "muziek" aan. Het zijn blijkbaar bekenden van Ivar en Leni. Laura en Ed staan het in de deuropening eens aan te kijken. Daarop gaat één van de Duitsers terug naar zijn auto en zet een ander nummer op, nóg harder. Het is dat schlagernummer over dat Nederland niet bij het WK is. Ze hebben duidelijk schik. Ed denkt, kijk dat is nou typisch het type Duitser waar Nederlanders zo dol op zijn (terwijl hij normaliter voor Duitsers op de bres komt omdat het populair Nederlands is om ze af te kraken). Ze maken zich zeker op voor de finale. Nou ze hebben het zo in ieder geval goed verbruid.

Later gaat Ed vragen hoe laat de finale op de TV begint. Ivar biedt dan aan om ons een rondleiding over het landgoed te geven (later blijkt dat hij voetbal de moeite niet vindt). We worden uitgenodigd om met zijn allen met hem in zijn Toyota (??!!) vierwiel aangedreven pickup mee te rijden. Eerst rijden we naar het strandje waar ook de (houtgestookte) sauna en een grote houtgestookte badkuip staan. Daarna naar het botenhuis en aanlegsteigers. Er ligt ook veel materiaal voor de rivierkreeften vangst, die plaats vindt in augustus (en een heel belangrijke sociale gebeurtenis is).

Vlakbij het botenhuis staat ook nog een huis Munkholmen, daar woont de broer van Ivar. We steken daarna diverse malen de spoorlijn over. Er komt niet vaak een trein verteld Ivar, maar ze rijden af en toe wel, dus toch altijd uitkijken! Boeren doen ze zelf niet meer. Het land is verpacht aan drie pachters. Ivar heeft wel de jacht- en visrechten en maakt hiervan ook gebruik.

Overal op het landgoed staan bordjes. Ivar heeft deze cadeau gekregen voor zijn zeventigjarige verjaardag. Ze handelen over bijzondere/memorabele gebeurtenissen/zaken van Rödjenäs. Zo is er een gebied wat Varga Tallen wordt genoemd. We begrijpen (althans we doen ons best...:smile: ) zijn Duits is niet bijzonder en ons Zweeds nog niks) van Ivar dat daar eind negentiende eeuw de laatste wolf van de omgeving geschoten is en dat deze daar in een boom werd opgehangen. Vandaar dat het Varga Tallen wordt genoemd (?!).

Na een uur rondrijden hebben we het grootste gedeelte van Rödjenäs gezien en zijn we op de hoogte van de historie en belangrijkste gebeurtenissen (ook al kunnen we later niet alles precies meer herinneren). Ivar zet ons dan weer bij het huisje af zodat Ed voetbal kan gaan kijken. We bedanken Ivar hartelijk voor de rondleiding en alle pittoreske verhalen (ook al hebben we helaas niet alles even goed kunnen volgen, enthousiast was hij zeker, en dat steekt aan!). Zelf vond hij het duidelijk ook leuk om van alles te verhalen en te laten zien.

Na de wedstrijd die jammer genoeg (ja ondanks de uitslovers is Ed tóch voor Duitsland) maar zeker wel verdiend door Brazilië wordt gewonnen gaan we nog even naar Stensjön naar de Lanthandel. Dit is de plaatselijke kruidenier waar we nog wat zaken zoals melk, meel, en gist inslaan.

We moesten ook nog naar Nederland bellen, dit hebben we gedaan bij een tankstation richting Vetlanda in Ekenässjön. We hoefden niets te betalen van de jongen achter de kassa, en waren weer overdonderd door de behulpzaamheid van de normale(??) Zweden.

Weer thuis maakte Ed eten klaar. Een Indonesische stoofschotel, rijst en een curry van erwten en wortelen. We hadden de hele kruiden santenkraam van huis meegenomen, 36 potjes en doosjes met gedroogde kruiden en daarnaast verse gember wortel, galanga, djeroek peroet, daun salaam en sereh stengels. Maar bij het eerdere bezoek (zie terug) aan de ICA staan we verbaast over wat er allemaal bij de ICA te koop is, eigenlijk praktisch alles (wat kruiden betreft) wat we hebben meegenomen. We zijn alleen geen verse koriander tegengekomen maar wel ingemaakte (op olie) die heel behoorlijk smaakte.

We weten natuurlijk niet of overal in Zweden de ICA's zo ruim gesorteerd zijn, maar die in Nässjö in ieder geval wel!

Na het eten gaan de kinderen in bad, even nog TV kijken en in bed. Ed gaat meteen maar mee, ze zijn allemaal snel rustig onder zeil. Marianne ruimt nog het e.e.a. op, leest nog wat en gaat later ook naar bed.

Wordt vervolgd.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 05-10-2002 17:09 ]</font>

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Bericht door Erwin_01 » 20 sep 2002 01:09

Hej Ed,
Ik vind je verhalen écht fantastisch... Het verhaal is op diverse punten héél herkenbaar hoor, leuk om te lezen. Ik kijk al uit naar je volgende aflevering!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast